Quantcast
Connect with us

ΞΑΝΘΗ

Εθελοντές κατασκευάζουν σε 3D εκτυπωτές πλαστικές μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου Ξάνθης

Η ιδέα ενός ιδιώτη γιατρού από την Ξάνθη και η τεχνογνωσία ενός φίλου του, αυτοδίδακτου επαγγελματία πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν το έναυσμα για τη συγκρότηση μιας εθελοντικής ομάδας επτά ατόμων, που κατασκευάζουν πλαστικές μάσκες, τυπωμένες εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές, με σκοπό να βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης.

Με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλή δουλειά και τη χρήση των απαραίτητων υλικών που αγοράζουν οι ίδιοι, οι επτά Ξανθιώτες κατασκεύασαν μέχρι σήμερα τριάντα προστατευτικές μάσκες και τις διέθεσαν, μέσω φαρμακείων, στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ ετοιμάζονται να κατασκευάσουν άλλες εκατό.

Ο καρδιολόγος Κομνηνός Γκάμπρας και ο φίλος του Ανέστης Παπαχρήστου μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία που πήραν, αλλά και την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν όλοι, κυρίως όμως όσοι εργάζονται σε υγειονομικές δομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Γκάμπρας ήταν αυτός που ήρθε σε επικοινωνία με συναδέλφους του γιατρούς στο νοσοκομείο της Ξάνθης για το αν θα βοηθούσε η κατασκευή τέτοιου είδους μασκών και έγινε ο συντονιστής της ομάδας που τις κατασκευάζει.

Αναζήτησε, επίσης, όσους διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
«Αρχικά βρέθηκε ένα εγκεκριμένο σχέδιο για τον συγκεκριμένο τύπο μάσκας, που ήταν αναρτημένο σε κάποιο υγειονομικό site της Τσεχίας. Όταν το σχέδιο αυτό έλαβε και τη σχετική έγκριση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, ξεκινήσαμε την παραγωγή των μασκών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκάμπρας.Ο Ξανθιώτης γιατρός επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μάσκες, για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει -για παράδειγμα- να έχουν μικροπόρους που πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς».

Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό.

«Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική», επισημαίνει ο Ανέστης Παπαχρήστου και συμπληρώνει: «η κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνεχεία γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών. Τα υλικά είναι δικά μας, αν και η διοίκηση του νοσοκομείου είπε ότι θα προσπαθήσει να μας εξασφαλίσει κάποια στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

Ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει ακόμα ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο ομάδων αποτελεούμενο από ανθρώπους που κατασκευάζουν προστατευτικές πλαστικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές που έχουν και σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα και δέχονται παραγγελίες για δωρεάν προμήθειες.

Ο Ανέστης Παπαχρήστου και ο Κομηνός Γκαμπράς απευθύνουν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν 3D εκτυπωτή και θέλουν να συνδράμουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια, να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη | Τροχαίο με διακινητή στο Σέλερο | Στο Νοσοκομείο 6 άτομα!

Τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε διακινητής σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (28/03) στο Σέλερο, της Ξάνθης.

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν τον αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός του οχήματος μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών  αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ στη συνέχεια το όχημα ακινητοποιήθηκε έπειτα από πρόσκρουση σε έτερο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο ημεδαποί.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν ο διακινητής, τρεις διακινούμενοι και οι δύο ημεδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ξάνθης για νοσηλεία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το όχημα μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών έχει δηλωθεί κλοπή την 26-3-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: xanthinea.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Με πολύ κόσμο οι παρελάσεις σε ΑΜ-Θ και Λήμνο – Παρέλαση με άλογα στην παρέλαση του Δοξάτου

Κορυφώθηκαν στην Ξάνθη  οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα.

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Σε 67χρονο ασθενή το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έγινε χθες σε ασθενή 67 ετών για αφαίρεση βουβωνοκήλης.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα των συνεργατών, που, όπως επισημαίνει, έμπρακτα συνεχίζουν την προσπάθεια παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες!

Η διοικήτρια του νοσοκομείου, Έλενα Ροφαέλα, παρακολούθησε από μέσα το πρώτο απογευματινό χειρουργείο και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως είναι σημαντικό σε ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο να γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το προσωπικό.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en