Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διερευνητικές | «Κουμπάρες» τέλος, αρχίζει ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου – Γιατί ο Τσαβούσογλου έδωσε έμμεσο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων μέχρι τις 21 Ιουνίου

Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας φάνταζε σαν το… απίθανο ενδεχόμενο ακόμη και για κάποιους εκ των ανωτάτων υπηρεσιακών στελεχών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αντίληψη που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική διπλωματία ήταν ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο, προτού δηλαδή αναλάβει την εξουσία η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ότι το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει να αποκομίσει ανταλλάγματα ακόμη και για να ξεκινήσουν οι άτυπες διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Το κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική πλευρά μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία τονίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές».

Περίπου στις 14:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είχε δηλώσει: «Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί στην έναρξη του διαλόγου: «Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί».

Η ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Περίπου στις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, με μια ανακοίνωση μόλις 15 λέξεων η οποία δημοσιοποιήθηκε παραλλήλως από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε: «Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021». Πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει συμφωνηθεί επακριβώς. Αποτελούσε πιεστική παρότρυνση συγκεκριμένων ξένων κυβερνήσεων και ισχυρών διπλωματικών παραγόντων στην Αθήνα να μην χαθεί άλλος χρόνος για τον προσδιορισμό των θεμάτων της ελληνοτουρκικής συζήτησης αλλά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Τι έγραφε το ΘΕΜΑ στις 10 Ιανουαρίου

«Χωρίς βιασύνη, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται μεθοδικά για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Έπειτα από δεκαοκτώ μήνες κατακόρυφης αύξησης της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αμοιβαίας καχυποψίας, απειλητικών τουρκικών δηλώσεων και εχθρότητας που έβγαλε τους δύο στόλους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η επανέναρξη των άτυπων συνομιλιών είναι ορατή στον ορίζοντα» ανέφερε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της 10ης Ιανουαρίου σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την προχθεσινή Κυριακή με κεντρικό τίτλο «στο τραπέζι με τους Τούρκους».

Έτοιμη η διαπραγματευτική ομάδα του πρέσβη Αποστολίδη

Ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ένας από τους λίγους διπλωμάτες που διαψεύδουν την παγιωμένη αντίληψη ότι «στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κατασκοπεία επειδή μιλάνε όλοι», είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεπικουρούμενος από τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού, ο πρέσβης Αποστολίδης προετοιμάζεται για να επανέλθει στο γνώριμο για κείνον πεδίο των άτυπων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις οποίες εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι οι Τούρκοι διπλωμάτες που θα εμπλακούν στις συζητήσεις, δεδομένου ότι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας μέχρι το 2016 είναι πλέον ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Πέρα από τα πρόσωπα, το μεγάλο ζητούμενο είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση: Θα εγείρει αξιώσεις τις οποίες καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί, ακόμη και ατύπως, ή θα εμφανιστεί με μια λογικοφανή προσέγγιση η οποία πάντως ουδόλως μπορεί να παρεκκλίνει από τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Στην ουσία δηλαδή, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει την Αθήνα σε συζητήσεις μη οριοθετημένες, με ανοιχτή ατζέντα πέραν της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιχειρώντας να κερδίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε θέματα που εκκινούν από τις περίφημες γκρίζες ζώνες, μέχρι το τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και σφετερισμού ολόκλησης της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι την Κύπρο.

Η αποστροφή Τσαβούσογλου: Διερευνητικές με χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο;

«Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμιά δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητούσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από δω και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του την Δευτέρα.

Με την αποστροφή του αυτή, ο κ. Τσαβούσογλου υπαινίχθηκε εμμέσως ότι το παράθυρο ευκαιρίας για τις διερευνητικές επαφές είναι μέχρι τις 21 Ιουνίου, οπότε και το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα κάνει σεισμικές εργασίες εντός τουρκικών χωρικών υδάτων ανοιχτά της Αττάλειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά το τέλος Ιουνίου η Άγκυρα θα μπορούσε να ξαναρχίσει έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Και πάντως, από την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι μάλλον ανεδαφική η εκτίμηση κάποιων ότι οι διερευνητικές -σε αυτή την χρονική φάση- θα μπορούσαν να συνεχίζονται επί μακρόν χωρίς αποτέλεσμα, ούτε και είναι εύκολο για κανένα από τα δύο μέρη να ακολουθήσει κάποιου είδους παρελκυστική τακτική.

Μητσοτάκης: Συζητήσεις για καθορισμό θαλασσίων ζωνών

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή -ελπίζω-πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ουσία είναι να μπούμε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία» επισημαίνει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

Με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που αναμένεται να ξεκινήσουν σε 13 ημέρες επισημοποιείται η έναρξη της προσπάθειας για αλλαγή σελίδας έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο τεράστιας έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Δεν πάμε με υπεραισιοδοξία στις διερευνητικές»

Ωστόσο, στην κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης κρατούν μικρό καλάθι, γνωρίζοντας ότι η επανεκκίνηση των συζητήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. Διότι, για παράδειγμα, από τον πρώτο κιόλας γύρο επανάληψης των συνομιλιών -έπειτα από πέντε χρόνια αδράνειας- δεν είναι διόλου απίθανο να διαπιστωθεί η αδυναμία συνέχισης των συζητήσεων, εφ’ όσον οι Τούρκοι εγείρουν απαιτήσεις που δεν μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση, όπως ο περιορισμός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα 6 μίλια απ’ τα νησιά και η συρρίκνωση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο τρόπος που θα επιλέξουν να κινηθούν οι συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Αθήνα είναι άγνωστος στην γραφειοκρατία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτι σαν terra incognita. «Δεν πάμε με υπεραισιοδοξία στις συζητήσεις» αναφέρει σιβυλλικά στο protothema πρόσωπο που γνωρίζει το παρασκήνιο της προετοιμασίας.

Πότε θα γίνει η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στα Τίρανα

Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε σε πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Από ελληνικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται η σχετική πρωτοβουλία του Έντι Ράμα.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ώστε η κάθε πλευρά να έχει μια εικόνα της ατζέντας που θέτει η άλλη. Και προφανώς, μια συνάντηση του Έλληνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα δημιουργούσε το κλίμα ότι κάτι κινείται πέραν της επιθυμίας για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανή μια τετ-α-τετ συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο άμεσο μέλλον και πριν διεξαχθεί ο 610ς γύρος των διερευνητικών επαφών, χωρίς να υπάρχουν απτά δείγματα το πού πηγαίνουν οι άτυπες συζητήσεις.

Πηγή: https://www.protothema.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en