Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν τα βγάζουν πέρα οι καταναλωτές | Ξέχασαν τις μεγάλες αγορές

Πιο αισιόδοξοι τον Μάρτιο καταναλωτές, βιομηχανία και υπηρεσίες, αλλά πολλά και τα “αγκάθια” σύμφωνα με έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Palmos Analysis.

Λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές των βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης, στη νέα έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»), που διεξήχθη τον Μάρτιο από την “Palmos Analysis” για λογα-ριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ).

Ωστόσο, οι μεν πρώτοι φαίνεται ότι έχουν «στραγγίξει» οικονομικά, καθώς προς το παρόν δεν απο-ταμιεύουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους κι έχουν “ξεχάσει” τις μεγάλες αγορές (πχ, σπίτι, αυτο-κίνητο, έπιπλα), οι δε δεύτεροι “δείχνουν” την περιορισμένη ζήτηση ως τον κυρίαρχο ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή τους.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, που δι¬ε¬ξά¬γε¬ται δις ετησίως (Μάρτιο και Σεπτέμβριο), σε συ¬-νολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρή¬σε¬ων και 700 κατανα¬λωτών), είναι:

Η βελτιωμένη ψυχολογία φέρνει θετικότερες προσδοκίες

Ο “Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών” στο νομό διαμορφώνεται τον Μάρτιο στις -38 μονάδες (-50 τον Σεπτέμβριο), έναντι -60 μονάδων για τον εθνικό δείκτη, που τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στις -72 (σ.σ. οι προ¬βλέψεις κινού¬νται στο διάστημα +100, που σημαίνει ότι ό¬λοι προβλέπουν αύξηση, έως -100, που ση¬μαίνει ότι όλοι προ¬βλέπουν μείωση. Αρ¬νη¬τική διαφορά σημαίνει ότι το ποσοστό όσων προ¬βλέπουν μείωση είναι υψηλότερο εκείνου όσων προσδο¬κούν αύ¬ξηση κι αντίστροφα).
Ένας στους δύο καταναλωτές (48%) δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα ίσα-ίσα με το εισόδημά του, ενώ σταθερή (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) παραμένει η απροθυμία για σημαντικές αγορές.
Παρά την ελάχιστη πρόθεση αποταμίευσης σήμερα, το ποσοστό όσων θεωρούν “πολύ ή αρκετά πι-θανό” να αποταμιεύσουν στο επόμενο 12μηνο είναι αισθητά αυξημένο (17% από 11% τον Σεπτέμ-βριο).
Σύμφωνα τους αναλυτές, είναι φανερό ότι “διαμορφώνεται τάση θετικότερης ψυχολογίας, που αντα-νακλά σε θετικότερες εκτιμήσεις για το μέλλον”.

“Εντυπωσιακά θετικές” προσδοκίες για την παραγωγή

Ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχα¬νία” στον νομό διαμορφώνεται στις -6 μο-νάδες, έναντι -13 τον Σεπτέμβριο (-4 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Μάρτιο). Οι εκτι-μήσεις για το προσεχές 6μηνο, σχετικά με την παρα¬γω¬γή, διαμορφώνονται εντυπωσιακά θετικές και -για τρίτη συνεχόμενη φορά από το Σεπτέμβριο 2009- καταγράφεται αισιοδοξία για την εξέλιξη της παραγωγής το επόμενο 6μηνο.
Έντονα θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη των εξαγωγών, ενώ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, εμφανίζεται οριακή αισιοδοξία για την εξέλιξη της απασχόλησης στο εγγύς μέλλον.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη ζήτηση

Πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων υπηρε-σιών, αν και στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης παραμένει αρνητικός (-20 μονάδες από -27 τον Σεπτέμ-βριο), παρότι σε εθνικό επίπεδο έχει γυρίσει στο “συν” (+5 μονάδες). Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένουν περαιτέρω πτώση στη ζήτηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αν και εμφανίζονται πιο αι-σιόδοξη σε αυτό το πεδίο για το επόμενο 6μηνο. Ελαφρώς αρνητικές είναι οι προβλέψεις για την απα¬σχό¬ληση.

Προβλέπουν μείωση απασχόλησης

Ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδο¬κι¬ών Λιανικού Ε¬μπשּׁ¬ρίου” βρίσκεται στις -17 μονάδες (σταθε-ρός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) στη Θεσσαλονίκη, έ¬να¬ντι -10 μο¬νάδων ( -23 μονάδες τον Σεπτέμ-βριο) σε εθνι¬κό και +0,5 μονάδων σε ευρωπαϊκό επί¬πεδο. Μικρότερη απαισιοδοξία σε σχέση με τον Σεπτέμβριο καταγράφεται στον νομό, σε σχέση με την εξέλιξη πωλήσεων και παραγγελιών στο ε-πόμενο 6μηνο. Οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο και περαιτέρω μείωση τιμών προϊόντων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σαφώς μικρότερη η πρόθεση απολύσεων

Αρνητικός, αν και ελαφρά βελτιωμένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, είναι ο “Δείκτης Επιχειρη¬μα-τικών Προσδοκιών για τις Κατα¬σκευ¬ές” στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στις -43 μονάδες, έναντι -14 μονάδων σε ε¬θνι¬κό και -25 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμφανίζεται ελαφρά μικρότερη τάση πτώσης τιμών σε σχέση με Σεπτέμβριο. Η πρόθεση μεί¬ωσης προσω¬πικού στο ε¬πόμενο 6μηνο είναι σαφώς μικρότερη και πλησιάζει σε ουδέτερο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en