Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτές με ιώσεις χωρίς αντιπυρετικά και σιρόπια

Νέος γύρος ελλείψεων φαρμάκων έχει ξεκινήσει μέσα στις γιορτές, καθώς οι αναπνευστικές ιώσεις σε παιδιά και ενήλικες, οδηγούν τους ασθενείς στο φαρμακείο για φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Όμως οι μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διατέθηκαν πριν τις γιορτές παρά τις παραγγελίες των φαρμακοποιών, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, παραμένουν οι ελλείψεις που ήδη γνωρίζαμε σε μια σειρά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, αλλά και σε αντιβιοτικά, σε αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά κλπ.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις φαρμάκων όχι τόσο στην αύξηση της ζήτησης, αλλά περισσότερο σε προβλήματα παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες, αλλά και σε αύξηση του κόστους παραγωγής που σε πολλά υλικά έχει τριπλασιαστεί.

Ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι ελλείψεις εντοπίζονται τώρα εκτός από τα γνωστά φάρμακα και σε διάφορες μορφές παρακεταμόλης (δισκία, αναβράζοντα, σιρόπια Depon, Panadol, Comtrex Cold κλπ), άλλα αντιπυρετικά, ιβουπροφαίνη, παιδικά σιρόπια, εισπνεόμενα, αλλά και αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλίνη.

«Ενόψει των γιορτών, ζήτησα κάποιες ποσότητες και ούτε τα μισά δεν μου έστειλαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγρές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές.

Συμπλήρωσε όμως ότι τώρα, λόγω γιορτών και με την έξαρση των ιώσεων, το πρόβλημα έχει ενταθεί περισσότερο.

Σημειώνοντας πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, πρόσθεσε πως παραμένουν τα προβλήματα με τις ινσουλίνες, τις ηπαρίνες, τα αντιδιαβητικά, και άλλα φάρμακα χρονίων παθήσεων, που δημιουργούν αναστάτωση στους ασθενείς. Παρόλα αυτά, τόνισε πως μπορεί άμεσα να μην είναι δυνατόν να εκτελεστεί μια συνταγή, όμως εάν υπάρχει περιθώριο χρόνου οι φαρμακοποιοί κάνουν έρευνα και το φάρμακο θα φτάσει στα χέρια του ασθενή.

Εξηγώντας τις αιτίες των ελλείψεων, ο κ. Δαγρές είπε ότι το κόστος της φαρμακοβιομηχανία έχει αυξηθεί δραματικά τελευταία λόγω της ενέργειας, των πρώτων υλών, των πλαστικών κλπ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει τριπλασιαστεί. Είναι επίσης γνωστό το πρόβλημα στη διανομή, το οποίο αναδείχθηκε στην Ευρώπη με το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι να επιδιώκεται ο επαναπατρισμός της παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος με τη Γερμανία να αποφασίζει να δώσει κίνητρα, για να επιστρέψει η παραγωγή από Κίνα και Μαλαισία. Άλλες χώρες παίρνουν μέτρα απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου, στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την επάρκεια φαρμάκων εντός των συνόρων τους.

Φαρμακευτικές

Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα εντείνονται στις γιορτές, γιατί παρότι κλείνουν οι φαρμακευτικές, η διάθεση των φαρμάκων ήταν αυτή που αντιστοιχούσε στη συνηθισμένη ζήτηση. Όμως η έξαρση των ιώσεων αύξησε τη ζήτηση και είναι δύσκολο να καλυφθεί. Όσο για τις ελλείψεις λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες ή γενικότερα προβλήματα παραγωγής, σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να αγγίζουν και το φάρμακο, πρόσθεσε όμως πως αυτές είναι γνωστές στον ΕΟΦ, καθώς υποχρεωτικά οι ελλείψεις αυτές δηλώνονται. Αναγνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τόνισε ότι πράγματι δημιουργείται πρόβλημα για τους χρονίως πάσχοντες.

Φαρμακαποθήκες

Στο μεταξύ, καθώς στη χώρα μας εφαρμόζεται απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από 200 φάρμακα, ο ΕΟΦ προχωρεί σε ελέγχους των φαρμακαποθηκών. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, ο ΕΟΦ επιχείρησε τον έλεγχο δύο φαρμακαποθηκών, μίας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και μίας στην Κατερίνη. Όμως οι φαρμακαποθήκες αρνήθηκαν τον έλεγχο, οπότε ο ΕΟΦ προχώρησε στην αναστολή της άδειας λειτουργίας τους μέχρι να δεχθούν τον έλεγχο του Οργανισμού, απαγορεύοντας τη διακίνης φαρμάκων από αυτές.

Στην Ευρώπη

Οι ελλείψεις φαρμάκων απασχόλησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις ελλείψεις, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18% αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης. Ένα ποσοστό 9% αποδίδεται σε απρόσμενη αύξηση της ζήτησης, 8% σε προβλήματα διανομής κλπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι μόνιμες αποσύρσεις φαρμάκων οι οποίες σε ποσοστό 70% αποδίδονται σε εμπορικούς λόγους, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα την τελευταία 12ετία. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις διεθνώς, είναι τα αναλγητικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα κυτταροστατικά. Το 45% των ελλείψεων αφορούν φάρμακα σε μορφή ταμπλέτας και 9% σε μορφή κάψουλας, 23% σε ενέσιμη μορφή, 8% σε μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή και 7% σε μορφή σιροπιού.

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en