Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Βιβλικές” καταστροφές στη Σαμοθράκη | Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη το νησί-Η επόμενη μέρα (video)

Η Σαμοθράκη μετράει τις πληγές τις μετά την καταστροφική νεροποντή η οποία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της. Τόνοι νερού ξαφνικά πλημμύρησαν την χώρα του νησιού, η οποία δύο μέρες μετά, ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει απο την μεγάλη καταστροφή. Το δημαρχείο του νησιού σχεδόν κατεδαφίστηκε ολοσχερώς, όταν ο ορμητικός χείμαρρος που κατέβηκε ξαφνικά από το βουνό, έσπασε τον βορινό τοίχο και πέρασε κυριολεκτικά μέσα από το κτίριο.

Καταστράφηκαν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθανάσιος Βίτσας, “Όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Δεν έμεινε τίποτα. Πρέπει να αγοραστούν από τα πιο απλά, χαρτί και στυλό” Πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη και το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Σαμοθράκης από τις πλημμύρες. Το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε ενώ λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Προς το παρόν η λειτουργία του Κέντρου Υγείας έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία. Χθες το μεσημέρι, μετέβησαν στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής. Πιο συγκεκριμένα: Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη. Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ.

Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας. Αποφασίστηκε να μεταβεί, κλιμάκιο τεχνικών από την 4η ΥΠΕ προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ Παράλληλα, Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του Δήμου Σαμοθράκης, που υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν χθες το νησί.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en