Quantcast
Connect with us

ΞΑΝΘΗ

Βήμα, βήμα απαξιώνεται το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης – Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά

Βήμα, βήμα φαίνεται πως οδηγείται στην απαξίωση το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης που ταλανίζεται από καθημερινά προβλήματα λειτουργίας, μικρής ή μεγάλης έντασης και έκτασης, τα οποία ωστόσο βάλλουν την εικόνα του παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, που σε πολλές των περιπτώσεων υπερβάλει εαυτόν. 
Προβλήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου και τις ελλείψεις που καταγράφονται τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και μηχανολογικό εξοπλισμό. Από τη μεριά του ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Πάσχου παρουσιάζεται αισιόδοξος για το μέλλον του Νοσοκομείο, επικαλούμενος προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλά και διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στα όρια της η Χειρουργική 
Στα όρια της βρίσκεται η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης που ακολουθώντας το “κακό” παράδειγμα της Παιδιατρικής και της Παθολογικής Κλινικής αντίστοιχα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργίας.
Όπως έχει επισημανθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να αναζητούνται υλικά για χειρουργεία γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Τμήματος. Την ίδια στιγμή, προβλήματα μηχανολογικής υποστήριξης του εν λόγω Τμήματος του Νοσοκομείου δεν επιτρέπουν μια σειρά από εργασίες στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο όπως και στο σύνολο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο υπερβάλει εαυτόν καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα ωθούν ολοένα και περισσότερους ασθενείς στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών θεραπείας που στο σύνολό τους κοστίζουν αρκετά στην τσέπη τους.
Χαρακτηριστικό το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα δεν πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικές επεμβάσεις λόγω ελλείψεων των απαιτούμενων υλικών, ελλείψεις που αποδίδονται στην καθυστέρηση σχετικής προμήθειας. Από τη μεριά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πάσχου, τονίζει πως δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υλικών ενώ τα χειρουργεί πραγματοποιούνται κανονικά. «Υπάρχει ένα ζήτημα με τις λαπαροσκοπήσεις και περιμένουμε εντός των ημερών να τελειώσει μια διαδικασία προμήθειας. Οι διαδικασίες προμηθειών πάντα έχουν καθυστερήσεις γιατί υπάρχουν επιτροπές, ενστάσεις, αξιολογήσεις είναι ένα διαδικαστικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει να τηρήσουμε και αφορά τη διαφάνεια των διαδικασιών, για να μην δημιουργούνται ερωτηματικά και αυτό παίρνει λίγο χρόνο» αναφέρει ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «δεν παραπέμπουμε πουθενά τις λαπαροσκοπήσεις. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η προμήθεια συνεργαζόμαστε με γειτονικά Νοσοκομεία παίρνουμε κάποια υλικά και κάποιες λαπαροσκοπήσεις τις κάνουμε. Εκτελούνται άλλες επείγουσες και τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να μειώνονται τα χειρουργεία μας».
Σοβαρά προβλήματα καταγράφουν τόσο η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου όσο και η Παθολογική, τα οποία αθροιστικά συνθέτουν μια εικόνα απαξίωσης που οδηγεί στη μεθοδική αποψίλωση των υπηρεσιών υγείας με στόχο προφανώς τη δραματική συρρίκνωση των δαπανών στις πλάτες πάντα των ασφαλισμένων και των ασθενών που δεινοπαθούν.
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, παρά τα διαρκή προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως σε προσωπικό, παρουσιάζει σήμερα τη μεγαλύτερη κίνηση απ’ όλες τις αντίστοιχες κλινικές των Νοσοκομείων της περιοχών ξεπερνώντας ακόμη και αυτό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. “Στην Κλινική υπάρχουν 5 γιατροί οργανικό προσωπικό. Εξ αυτών, οι δύο έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και δεν έχουν αναπληρωθεί ενώ ακόμη μια συνάδελφος από 1 Ιουλίου αποχωρεί για 2 χρόνια λόγω άδειας μητρότητας. Επομένως μένουν μόνο δύο άτομα προσωπικό και δυο επικουρικοί από τα Κέντρα Υγείας. Η μια μάλιστα συνάδελφος βρίσκεται ταυτόχρονα σε πέντε μέρη, καθώς απασχολείται και στα Κ.Υ. και στο Νοσοκομείο αλλά και στο ΠΕΔΥ, οπότε καταλαβαίνεται” επισημαίνει ο κος Αδαμίδης για να συμπληρώσει πως “έτσι καλύπτουν τα κενά, με ένα άτομο σε πέντε μέρη ταυτόχρονα. Τέλη Μαΐου απολύθηκαν γιατροί που ήταν στα τεχνικά λύκεια της χώρας, ανάμεσά τους μάλιστα και μια από την Ξάνθη. Όταν ζήτησαν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε σε κάποιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας τους  είπαν ότι δεν υπάρχουν κενά”. Πρόσφατα προκηρύχθηκε μια θέση επικουρικού γιατρού για την Παιδιατρική ωστόσο μια ημέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων δεν είχε εκδηλώσει κανείς ενδιαφέρον. “Ο λόγος είναι απλός. Η Ξάνθη εντάχθηκε στη ζώνη Γ και όχι στη Β όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί. Αυτό σημαίνει πως η θέση του επικουρικού θα είναι για ένα και όχι για τρία χρόνια, κάτι που λειτουργεί σαφώς αποτρεπτικά. Στα παραπάνω αρκεί να προσθέσει κανείς και τον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο εργασίας της Κλινικής αλλά και το γεγονός πως στο σύνολό τους οι εφημερίες δεν αμείβονται” εξηγεί ο κ. Αδαμίδης, υπογραμμίζοντας πως ασκούνται πιέσεις ώστε η Ξάνθη να αλλάξει ζώνη.
Από τη μεριά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου παρουσιάζεται αισιόδοξος πως τα προβλήματα με το ιατρικό προσωπικό θα επιλυθούν άμεσα καθώς όπως αναφέρει ήδη έξι επικουρικές θέσεις έχουν προκηρυχθεί και καλυφθεί και την επόμενη εβδομάδα το ιατρικό προσωπικό θα ενισχυθεί κατά έξι ειδικότητες. «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα περιμένουμε να έρθουν 6 επικουρικοί που έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις πρόσληψης τους. Στην τελευταία επίσκεψή μας στην Αθήνα καταφέραμε να προκηρυχθούν ακόμη τέσσερις θέσεις επικουρικών και πιο συγκεκριμένα ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας νευρολόγος και ένας ουρολόγους. Παράλληλα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού περιμένουμε να λυθεί και το πρόβλημα με την πρόσληψη 4 μόνιμων γιατρών, η οποία εκκρεμεί από το 2011. Εάν προχωρήσουν όλα ομαλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε καλύψει σημαντικά κενά. Ταυτόχρονα περιμένουμε και έναν γενικό ιατρό για το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης ενώ εδώ και 1,5 έχει προσληφθεί ένας ακόμη στο Κ.Υ. Εχίνου» αναφέρει ο κ. Πάσχου.
Από τη μεριά του ο ωστόσο ο κ. Αδαμίδης επισημαίνει πως για την επίλυση των προβλημάτων σε ιατρικό προσωπικό απαιτείται η άμεση προκήρυξη και κάλυψη μόνιμων θέσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη | Τροχαίο με διακινητή στο Σέλερο | Στο Νοσοκομείο 6 άτομα!

Τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε διακινητής σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (28/03) στο Σέλερο, της Ξάνθης.

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν τον αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός του οχήματος μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών  αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ στη συνέχεια το όχημα ακινητοποιήθηκε έπειτα από πρόσκρουση σε έτερο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο ημεδαποί.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν ο διακινητής, τρεις διακινούμενοι και οι δύο ημεδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ξάνθης για νοσηλεία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το όχημα μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών έχει δηλωθεί κλοπή την 26-3-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: xanthinea.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Με πολύ κόσμο οι παρελάσεις σε ΑΜ-Θ και Λήμνο – Παρέλαση με άλογα στην παρέλαση του Δοξάτου

Κορυφώθηκαν στην Ξάνθη  οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα.

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Σε 67χρονο ασθενή το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έγινε χθες σε ασθενή 67 ετών για αφαίρεση βουβωνοκήλης.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα των συνεργατών, που, όπως επισημαίνει, έμπρακτα συνεχίζουν την προσπάθεια παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες!

Η διοικήτρια του νοσοκομείου, Έλενα Ροφαέλα, παρακολούθησε από μέσα το πρώτο απογευματινό χειρουργείο και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως είναι σημαντικό σε ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο να γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το προσωπικό.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en