Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Από τα πρώτα τσιπάκια, στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και περίπου δύο εβδομάδες από την επίσημη παρουσίασή του.

Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργού συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια σχετικά με τη δυνατότητα μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, να μπει στον χάρτη των Διαστημικών Οργανισμών. Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για το θέμα ήταν εν μέρει μια αναμενόμενη αντίδραση στη λογική του: “εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις και θέλουμε και διάστημα;”

Για όσους όμως γνώριζαν λίγα περισσότερα πράγματα για το θέμα της διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, ήταν πράγματι λυπηρό να βλέπουν αυτές τις λοιδορίες πόσο δε μάλλον τη στιγμή που πίσω από το θέμα “Διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα” υπάρχουν οι περίπου 50 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και τουλάχιστον 2.000 από τους καλύτερους επιστήμονες που διαθέτουμε.

Με δεδομένο ότι όλο αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο για την ελληνική πραγματικότητα,  το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε θα ήταν να ακούσουμε τους ίδιους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα. Να μιλήσουν για την ελληνική Οδύσσεια του Διαστήματος, το πού βρισκόμαστε και αν τελικά θα είναι χρήσιμος ή όχι, ένας κρατικός φορέας για το διάστημα.

Ο πρώτος πυρήνας εταιριών στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2005 με τη συμμετοχή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) λέει στο CNN Greece ο κ. Θανάσης Πότσης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και πλέον, και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

“Τότε υπήρχαν δέκα εταιρίες σήμερα έχουν γίνει σαράντα, δίνοντας δουλειά σε περισσότερους από2.000 Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας.”
Tότε για πρώτη φορά δίνεται το πλαίσιο να μπορούν οι επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, να συμμετάσχουν στις αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος λέει ο κ. Χόρχε Σάντσες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Space Cluster του Corallia.

“Αυτό γινόταν με ένα πολύ συστηματικό και δομημένο τρόπο διότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ESA ακολουθείται από μία οικονομική συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό αυτό, σήμερα περίπου 10 εκατομμύρια το χρόνο, όπου σύμφωνα με τον κανονισμό του οργανισμού αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα που τα δίνει με συγκεκριμένα προγράμματα για την παραγωγή βιομηχανικού έργου.

Για τον κ. Πότση η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος είναι ένα δείγμα ωριμότητας της χώρας μας τονίζοντας ότι η αγορά του διαστήματος, καθαρά εμπορικά, είναι σήμερα μια αγορά 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 8% ετησίως. Επιπρόσθετα, για τις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνουν διαρκώς τον τζίρο τους, που αυτό είναι δείγμα υγιούς επιχειρηματικότητας και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

“Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το διάστημα δεν είναι αυτό που πιθανόν να έχει σαν εικόνα στο μυαλό του δηλαδή ένας πύραυλος που πάει στον Άρη, αστροναύτες κτλ. Από τη στιγμή που ξυπνά κάποιος σήμερα στην Ελλάδα καθ όλη τη διάρκεια της μέρας μπορεί να χρησιμοποιήσει έως 15 εφαρμογές που βασίζονται σε διαστημική τεχνολογία που μπορεί να είναι για τον καιρό, για το GPSπου έχει στο αυτοκίνητό του, για να βρει κάτι στο χάρτη, για την πρόβλεψη της κίνησης στους δρόμους, για τον τρόπο που θα χειριστεί τη μεταφορά προϊόντων, στη γεωργία κτλ”

Η αγορά του διαστήματος προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες τονίζει ο κ. Πότσης καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται, επιστρέφουν πίσω στην οικονομία επτά. Ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος θα βοηθήσει στο να συντονιστούν οι δράσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την παραγωγή προϊόντων ανταγωνιστικών στην διεθνή αγορά.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως λέει ο κ. Πότσης έχουν κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι στην τελευταία αποστολή της NASA στον Άρη. Η επεξεργασία του σήματος και η συμπίεση των δεδομένων που έρχονται στη Γη γίνεται με ελληνικό hardware. Τονίζει ακόμη ότι υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν σύνθετα υλικά τα οποία ανεβαίνουν στο διάστημα, εταιρίες παραγωγής λογισμικού και πολλές εταιρίες παρατήρησης γης.

Διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης

Αναφορικά με το που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας ο κ. Σάντσες τονίζει ότι στο Corallia κατάφεραν να έχουν στο χώρο της διαστημικής το οποίο hi-tech project της χώρας. “Επίσης αναπτύσσονται τεχνολογίες όλων των επιπέδων, ελληνικές επιχειρήσεις ανεβάζουν στο διάστημα από μικρά τμήματα δορυφόρων, σκαφών, λογισμικό, έχουμε τον Hellas Sat που λειτουργεί δορυφόρο, καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο σύνολο εταιριών οι οποίες λαμβάνουν τα δεδομένα των δορυφόρων όλων των μορφών από εικόνες μέχρι άλλα δεδομένα τα επεξεργάζονται και δείχνουν υπηρεσίες, είτε στο δημόσιο είτε σε ιδιώτες.

Ο κ. Σάντσες τονίζει ακόμη ότι ο κλάδος της διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα από το 2011 κινείται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στο κομμάτι του κύκλου εργασιών όσο και στο κομμάτι των εξαγωγών όπου εκεί, “η ανάπτυξη, έχουμε πετύχει να είναι διπλάσια του κύκλου εργασιών και έχουμε και επίσης μία αύξηση των θέσεων εργασίας που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 8% με 9%. Παράλληλα με τους μακροοικονομικούς δείκτες, έχουμε και ανάπτυξη σε ποιοτικούς δείκτες, δηλαδή έχουμε καταφέρει εταιρίες να έχουν πιστοποιήσεις για τα προϊόντα τους,  να έχουν υποβάλει πάρα πολλές πατέντες, αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έχουμε καταφέρει οι περισσότερες από τις εταιρίες τουλάχιστον να έχουν βρεθεί μία φορά στο εξωτερικό στη Γαλλία στη Γερμανία στις μεγαλύτερες εκθέσεις άρα έχουμε και μία αλλαγή διαρθρωτική στο ποιοτικό κομμάτι της βιομηχανίας όπως επίσης και στο κομμάτι των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.”

Το 2018 είναι ελπιδοφόρο λέει ο Πότσης καθώς έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες επενδύσεις από το εξωτερικό ενώ στόχος είναι να γίνει άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ.

Στην παρουσίαση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ο κ. Παππάς είπε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4 με τη χώρα να αυξάνει το εκτόπισμά της και να αξιοποιεί τα δικαιώματά της στον διαστημικό τομέα, ενώ ανέφερε ως σημαντικά βήματα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και με την γερμανική εταιρεία OEGB η οποία θα επενδύσει παράλληλα με το ελληνικό κράτος στην κατασκευή μικροδορυφόρων.

Στην Ακαδημαϊκή κοινότητα τώρα, τα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών και το Δημοκρίτειο κάνουν συστηματική έρευνα στη διαστημική τεχνολογία με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πέρυσι με αποστολή της NASA εστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό δύο μικροδορυφόροι οι οποία κατασκευάστηκαν από τις πολυτεχνικές σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημοκρίτειου.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν εδώ και χρόνια εμπλακεί σε θέματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα για το διάστημα και τις εφαρμογές της δορυφορικής τεχνολογίας, της παρακολούθησης του περιβάλλοντος, του θαλάσσιου περιβάλλοντος των χρήσεων γης, εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο βατές και προσεγγίσιμες δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι δορυφόροι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.” λέει στο CNN Greece o κ Κώστας Καρτάλης, φυσικός, καθηγητής στο Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Για τα μεγέθη της χώρας υπάρχει σημαντική κινητικότητα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για να μιλήσω για το Πανεπιστήμιο Αθηνών για παράδειγμα, αρκετοί τομείς του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα φυσικής και πληροφορικής τρέχουν, εφαρμόζουν και υλοποιούν συγκεκριμένα προγράμματα με χρηματοδότηση από το εξωτερικό κυρίως, που έχουν να κάνουν με το διάστημα και τις εφαρμογές του.”

Όπως λέει ο κ. Καρτάλης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολουθείται με τη χρήση δορυφόρων η κατάστασή του αστικού περιβάλλοντος, το πώς λειτουργούν οι πόλεις, η θερμοκρασία που αναπτύσσεται, σε ποιες ζώνες υπάρχουν επιβαρυμένες θερμικά περιοχές, πώς αλλάζει η πόλη, πως επεκτείνεται, πως αναπτύσσεται η αέρια ρύπανση κτλ. “Αξίζει λοιπόν να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος θα συντονίζει όλους τους υπόλοιπους φορείς και θα καθορίζει και την πολιτική για το διάστημα όπως την περιγράψαμε παραπάνω με τις διάφορες εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τη γεωργία ακριβείας, τις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας κτλ.”

Ο γενικός γραμματέας, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας ως ο άνθρωπος που επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες για την δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, δίνει μια εικόνα για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

“Όλες οι δράσεις που γίνονταν ήταν αποσπασματικές και δεν έβγαζαν κάποιο αποτέλεσμα για την οικονομία, για την επιχειρηματικότητα και για τον δημόσιο τομέα που έχει ανάγκη από πάρα πολλές εφαρμογές στην πολιτική προστασία, στη γεωργία σε όλο τον δημόσιο τομέα όπου υπάρχει δημόσια παρέμβαση.”
Βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε όπως είπε και ο κ. Πότσης ότι στην προηγούμενη δεκαετία ο αριθμός των εταιριών υπερδιπλασιάστηκε.

Αυτό που έχει σημασία και που περιγράφει ο κ. Μαγκλάρας είναι το πώς χειρίστηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια την συμμετοχή της στην ESA. Βάσει συμφωνίας η κάθε χώρα που συμμετέχει στην ESA θα πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνει μια συνδρομή για τα υποχρεωτικά προγράμματά της Υπηρεσίας γύρω στα 10 εκατομμύρια. Επιπλέον η ESA έχει και τα προαιρετικά προγράμματα για τα οποία κάθε χώρα πληρώνει επίσης μια ανάλογη ετήσια συνδρομή, τα οποία προγράμματα είναι αυτά που στην ουσία δημιουργούνται για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις των διαφορετικών χωρών να μπουν στο χώρο του Διαστήματος και να αναπτυχθούν. Τα χρήματα αυτά που πληρώνει η κάθε χώρα, επιστρέφουν στην χώρα αυτή τη φορά από την ESA με τη μορφή χρηματοδότησης βιομηχανικού έργου.

Με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις της κάθε χώρας συμμετέχουν στα προαιρετικά και στα υποχρεωτικά προγράμματα και πληρώνονται για το έργο που παράγουν.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συνέβη το εξής παράδοξο. Με την κρίση, η χώρα μας έκοψε την συνδρομή της για τα προαιρετικά προγράμματα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Θα πει κανείς ότι η Ελλάδα συνέχισε ωστόσο να πληρώνει για τα υποχρεωτικά προγράμματα. Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επωφελήθηκαν από αυτά;

Η απάντηση είναι ότι τα υποχρεωτικά προγράμματα αφορούν μεγάλα έργα, πιο δύσκολα, για πιο αναπτυγμένες χώρες στον τομέα του διαστήματος. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να έχει συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα με αποτέλεσμα να πάνε χαμένα την προηγούμενη τριετία τα χρήματα που πληρώναμε.

“Άρα εμείς πληρώναμε μια συνδρομή για κάτι στο οποίο δεν μπορούσαν να συμμετέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και εκεί που μπορούσαν να συμμετέχουν και να επιστρέψουν τα χρήματα της συνδρομής μας δεν πληρώναμε. Μπορούμε να πούμε ότι αυτός ήτανε ένας χαμένος χρόνος και άρα χαμένοι πόροι” θα πει ο κ. Μαγκλάρας.

“Τα προαιρετικά προγράμματα της ESA χτίζονται μαζί με τις χώρες μέλη, προς όφελος κυρίως της βιομηχανίας της χώρας και γι αυτό ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά που υπέστη η βιομηχανία από τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα για τρία χρόνια, τονίζει ο κ. Στέλιος Μπολάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas εταιρίας που ασχολείται με τον τομέα της γεωπαρατήρησης και τις εφαρμογές της, συλλέγοντας δορυφορικά δεδομένα (downstream) αλλά και της κατασκευής υλικού και λογισμικού.

“Την τελευταία όμως προγραμματική περίοδο είχαμε την τύχη η Ελλάδα να επιστρέψει στα προαιρετικά προγράμματα της ESA με ένα προϋπολογισμό της τάξης των 8,2 εκατομμυρίων” καταλήγει.

“Αυτό που περιμένουμε από τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος είναι να υπάρξει επιτέλους μία Εθνική στρατηγική πάνω στον τομέα του Διαστήματος ώστε να γνωρίζει η κάθε εταιρία που συμμετέχει ποιά είναι η στρατηγική της χώρας” λέει στο CNN Greece o κ. Βασίλης Σταθόπουλος, στέλεχος της εταιρίας Terra Spatium που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωπαρατήρησης.

“Αυτό που λείπει είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και ελπίζουμε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος να θέσει αυτή τη στρατηγική που χρειάζεται η χώρα. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια στην ESA τα οποία δεν τα γνωρίζουν όλες οι εταιρίες.

Θέλουμε μία ενημέρωση και ένα συντονισμό σε τί ακριβώς προγράμματα συμμετέχει η Ελλάδα και σε ποια από αυτά έχει πιθανότητες κάποια εταιρία να έχει κάποιο όφελος”

Η Ελλάδα έχει πέρα από έναν δυναμικό κλάδο που αναπτύσσεται όπως είπαμε με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, και σημαντικά δικαιώματα στο διάστημα καθώς έχει δική της θέση στη 39 μοίρες, όπου βρίσκεται ο δορυφόρος της Hellas Sat.

Όπως είπε στο CNN Greece o κ. Θωμάς Καλαμάρης, τεχνικός διευθυντής της Hellas Sat εξετάζεται η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευή μελλοντικών δορυφόρων της Hellas Sat, και μάλιστα “με αφορμή την δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, πύκνωσαν οι συζητήσεις για συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευή μελλοντικών δορυφόρων.

Όπως λέει ο κ. Καλαμάρης η Ελλάδα έχει το προνόμιο να έχει τροχιακή θέση στο διάστημα, συγκεκριμένα στις 39 μοίρες, κάτι που δεν συμβαίνει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό σημαίνει βασικά ένα πολύ μεγάλο όφελος για το δημόσιο καθώς χρησιμοποιεί τους αναμεταδότες των δορυφόρων της Hellas Sat για να καλύψει δικές του ανάγκες για τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πληρώνει σε άλλους δορυφόρους.
Η τελευταία συμφωνία του Hellas Sat με το ελληνικό δημόσιο μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικερδής καθώς περιλαμβάνεται τόσο ο τριπλασιασμός των αναμεταδοτών στον δορυφόρο όσο και η προμήθεια του επίγειου εξοπλισμού για την χρήση των συχνοτήτων αυτών.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών: Δώστε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια

«Γίνονται βήματα στη διασύνδεση με την αγορά, χρειάζονται και άλλα»

Πριν 10 χρόνια ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για τους πανεπιστημιακούς να μιλήσουν με τις εταιρείες εντός πανεπιστημίου. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα» τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στη συζήτηση με τίτλο “BRIDGING THE SKILLS’ GAP WITH AMBITIOUS AND BOLD ACTION” που έγινε στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς  26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σχολιάζοντας τη χαμηλή θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της ΕΕ με κριτήριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης στο προσωπικό τους ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση  οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης. Μόνο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζόμενους τους έναντι 67% του μέσου όρου στην Ε.Ε. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με το ό,τι δεν έχουμε κουλτούρα δια βίου μάθησης αλλά και με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα ,οι μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν σε ποσοστό 60% εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ περισσότερες μικρές παρά μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως έχουμε μικρότερη παρουσία σε τομείς που χρειάζονται εκπαίδευση, όπως η καινοτομία.

Αλλά υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα. Μέχρι πολύ πρόσφατα η χρηματοδότηση από το κράτος των προγραμμάτων εκπαίδευσης ήταν και γραφειοκρατική και δύσκολη. Αλλά αυτό βλέπουμε πως αλλάζει σιγά σιγά. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται».

Ο Γιώργος Λεκάκος, καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), μίλησε για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας:

«Σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Έως τώρα η διασύνδεση αγοράς και πανεπιστημίων ήταν κάπως παθητική. Η σχέση εταιρειών και πανεπιστημίου πρέπει να γίνει οργανική. Από την εμπειρία μου, οι εταιρείες που μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο είναι οι πλέον επιτυχημένες. Συνεργαζόμαστε στενά. Κάνουν παρουσιάσεις, δίνουν δεδομένα, υπάρχει καθημερινή σχέση. Αυτό πρέπει να επεκταθεί».

 Για το ίδιο θέμα ο  Βασίλης Αντωνιάδης  μέλος του  Δ.Σ. Ιδρύματος Μποδοσάκη & Μanaging Director και Senior Partner της Boston Consulting Group στην Αθήνα τόνισε:

«Η απάντηση βρίσκεται στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία των πανεπιστημίων. Αν δοθεί αυτονομία στα πανεπιστήμια θα λειτουργήσει θετικά και στον εσωτερικό  ανταγωνισμό τους στο να ανέβουν στο global ranking».

Ζήτησε επίσης αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. « Να μην υπάρχει αυτή η επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες τμήματα που πρέπει ο μαθητής να αποφασίσει τι δουλειά θα κάνει στην υπόλοιπη ζωή του. Οι εξετάσεις να γίνονται για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και η επιλογή της ειδικότητας να γίνεται εντός του προγράμματος σπουδών

Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, αναφέρθηκε στα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας. «Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το ⅓ των επιχειρήσεων  φαίνεται να έχει ανάγκη προσωπικό. Στη μελέτη μας ως Deloitte φαίνεται 70% των επιχειρήσεων να μη βρίσκει τους ανθρώπους που χρειάζεται.

Η τεχνολογία είναι μία λύση, για να γίνει μια εταιρεία πιο effective. Άλλη λύση είναι τα εναλλακτικά μοντέλα εργασίας. Με freelancers ή hub. To πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι τωρινό, στην Ευρώπη το αντιμετωπίζουν χρόνια, εμείς το ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη Deloitte σε συνεργασία  δημιουργήσαμε ένα hub, με σκοπό να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους σε πράγματα που θα έχουν ζήτηση  στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι μία μεσοπρόθεσμη λύση. Οι εταιρείες  πρέπει να αλλάξουν και αυτές νοοτροπία, να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα soft skills, η νέα γενιά είναι διαφορετική». Ο κ. Κουτσόπουλος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε προσωπικό  που αντιμετωπίζουν τομείς όπως ο κατασκευαστικός τομέας.

«Έχουμε ανθρώπους στις δομές φιλοξενίας που δεδομένα έχουν ικανότητες. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στην παραγωγική διαδικασία; Πολλοί έχουν skills μεγαλύτερα από εμάς, γιατί να μην τους εντάξουμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργαστούμε δομικά κράτος, πανεπιστήμια, ιδιωτικός τομέας, φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, μιλώντας για το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού τόνισε:

«Το κλασικό μοντέλο με τις ημέρες καριέρας στα πανεπιστήμια ή στα φροντιστήρια δεν επαρκεί. Χρειάζεται πιο σοβαρή δουλειά. Το σύστημα μας έχει ένα δομικό πρόβλημα. Ζητά από παιδιά 17 ετών να αποφασίσουν τι δουλειά θα κάνουν. Πρέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο. Να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων ώστε να εντάξουν και πρακτική άσκηση εντός των σπουδών».

«Η μεγαλύτερη απώλεια με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ήταν η απώλεια της υποχρεωτικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης. Πρέπει να επανέλθει όχι μόνο στα πρώην ΤΕΙ αλλά και στα πανεπιστήμια», σχολίασε ο κ. Παπαλεξόπουλος για ίδιο θέμα.

Απο αριστερά: Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO, Deloitte – Βασίλης Αντωνιάδης, Member of the Board of Trustees, Bodossaki Foundation; Managing Director & Senior Partner BCG – Δημήτρης Παπαθανασίου, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN – Γιώργος Λεκάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος, Anatolia College – Μαρία Νικόλτσιου, Παρουσιάστρια Ειδήσεων, Alpha TV.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en