Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αν ο Τζο Μπάιντεν πει όχι, τότε ποιος θα είναι υποψήφιος;

Οι ενδιάμεσες εκλογές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το κόμμα του απέφυγε την πανωλεθρία, με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν προσχηματικά, αλλά όχι ουσιαστικά, τους Δημοκρατικούς. Παρότι η επιτυχία αυτή αναμένεται να δώσει τέλος στις επίμονες εκκλήσεις για αποχή του Μπάιντεν από την κούρσα του χρίσματος για το 2024, οι φωνές αυτές δεν πρόκειται να σιωπήσουν τελείως, με τις κύριες ανησυχίες να αφορούν την ηλικία και την ενεργητικότητά του.

Ο Μπάιντεν διαθέτει άραγε την ικανότητα να εγγυηθεί ότι ο Τραμπ –ή άλλος Ρεπουμπλικανός– δεν θα εκλεγεί πρόεδρος σε δύο χρόνια; Πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών επιθυμούσε άλλον υποψήφιο πρόεδρο. Ποιον άλλον, όμως; Θα κάναμε καλά να προσέξουμε τους τρεις αυτούς Δημοκρατικούς πολιτικούς: την Κάμαλα Χάρις, τον Πιτ Μπούτιτζιγκ και την Γκρέτσεν Ουίτμερ.

Πολλοί Δημοκρατικοί αντιδρούν αρνητικά στην προοπτική καθόδου της αντιπροέδρου Χάρις το 2024 ως υποψήφιας προέδρου. Θεωρούν ότι το ενδεχόμενο αυτό θα ισούται με αυτοκτονία του κόμματος, επισημαίνοντας τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς της, όπως και την απογοητευτική προεκλογική εκστρατεία της το 2020. Ο Μπάιντεν την επέλεξε, όμως, για αντιπρόεδρο για τις περγαμηνές και την ακτινοβολία της, ενώ η σημερινή της θέση την καθιστά σχεδόν βέβαιη υποψήφια για το χρίσμα. «Πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους της νίκης του Μπάιντεν. Ενεργοποίησε την εκλογική βάση, είναι καλή ρήτορας και τα πήγε καλά στο ντιμπέιτ», σχολιάζει ο βετεράνος αναλυτής των Δημοκρατικών, Νταγκ Σόσνικ.

Ο 40χρονος σήμερα Μπούτιτζιγκ θα γινόταν ο δεύτερος νεότερος Αμερικανός πρόεδρος, εάν ορκιζόταν τον Ιανουάριο του 2025, μόλις ενάμιση μήνα μεγαλύτερος από τον Θίοντορ Ρούζβελτ. Τα περισσότερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος πιστεύουν ότι θα αποτελέσει ιδανικό υποψήφιο, δεδομένης της επιτυχίας του το 2020 όταν ήρθε τρίτος πίσω από τον Μπάιντεν και τον Μπέρνι Σάντερς στην προκριματική αναμέτρηση του κόμματος, αλλά και χάρη στην εμπειρία που απέκτησε ως υπουργός Μεταφορών. Ο ομοφυλόφιλος Μπούτιτζιγκ, παντρεμένος με τον σύντροφό του και με δύο παιδιά, αντιπροσωπεύει –όπως και η Χάρις– την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η αμερικανική κοινωνία προς την κατεύθυνση της ισότητας.

Ο Μπούτιτζιγκ αποδείχθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς πομπούς του κυβερνητικού μηνύματος, με τις εμφανίσεις του σε εχθρικά μέσα, όπως το Fox News, να προσφέρουν δημοφιλείς ατάκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να αναγνωρίσεις την ικανότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος εξελίχθηκε από μέτριος δήμαρχος στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ιντιάνα, σε υποψήφιο για το χρίσμα που εξασφάλισε τους περισσότερους εκλέκτορες στην πολιτεία της Αϊόβας. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ισχυρότερος υποψήφιος για τους ψηφοφόρους που προτιμούν το κρασί», τονίζει ο Αρι Ράμπιν, υπαρχηγός της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς το 2020. Ο Ράμπιν χωρίζει τους υποψηφίους σε δύο κατηγορίες: οι ψηφοφόροι του κρασιού (που στηρίζουν Μπούτιτζιγκ και Ελίζαμπεθ Ουόρεν) και εκείνοι της μπίρας (οπαδοί του Σάντερς), θεωρώντας ότι οι οπαδοί του κρασιού έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μεγαλύτερο εισόδημα. «Ο Μπούτιτζιγκ απέδειξε την ευφυΐα του στην εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ισως να έδινε ακόμη και την εντύπωση υπερβολικά έξυπνου ανθρώπου και δεν συγκίνησε τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, κρίσιμους για κάθε νίκη των Δημοκρατικών», σημειώνει ο Τζόελ Μπένενσον, επικεφαλής της ομάδας δημοσκόπων του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Η Γκρέτσεν Ουίτμερ, η οποία εξασφάλισε την επανεκλογή της με εντυπωσιακό ποσοστό ως κυβερνήτης της κρίσιμης πολιτείας του Μίσιγκαν, είναι μία ακόμη ισχυρή υποψηφιότητα για το χρίσμα. «Σκέφτεται σαν στρατηγός, μοιάζει με σταρ του σινεμά της δεκαετίας του 1940 και μιλάει σαν ψαράς στις Μεγάλες Λίμνες», έγραψε το 2020 αρθρογράφος των Times για την Ουίτμερ.

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών πίεζαν τον Μπάιντεν να επιλέξει την 51χρονη σήμερα Ουίτμερ ως συνυποψήφιά του το 2020, ενώ η δημοτικότητά της δεν έχει υποχωρήσει καθόλου έκτοτε. Η πολιτική της εμπειρία ως κυβερνήτη πολιτείας θα μπορούσε να της φανεί χρήσιμη στην εθνική σκηνή, καθώς οι κυβερνήτες διαθέτουν την πολυτέλεια της μερικής αποστασιοποίησης από τους διαδρόμους της Ουάσιγκτον και δεν αντιμετωπίζονται κυνικά από τους ψηφοφόρους.

«Η Ουίτμερ έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ακροδεξιάς και έχει πολεμήσει έτσι υπέρ των δημοκρατικών θεσμών. Δεν ξέρω, όμως, εάν έχει την απαραίτητη ακτινοβολία προκειμένου να πείσει τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης», λέει η Νικόλ Χέμερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.
kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en