Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ανοίγει μέτωπα ο Ερντογάν | Βολές κατά Ισραήλ, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΗΠΑ

Πολλά διπλωματικά μέτωπα φαίνεται να ανοίγει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα έβαλλε κατά του Ισραήλ, της Σουηδίας και της Φινλανδία, αλλά και των ΗΠΑ για τη μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ επέμεινε ότι η Τουρκία θα διεξάγει νέες επιχειρήσεις στη Συρία. Σε ό,τι αφορά τα ρωσοουκρανικά τήρησε ίσες αποστάσεις.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο τη Δευτέρα για νέα επιχείρηση εκκαθάρισης του PKK σε συριακό έδαφος όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή γραμμή βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας δεν αλλάζει», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στους Τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στην 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Άγκυρα.

«Ελπίζω ότι θα ενώσουμε σύντομα τα τμήματα αυτής της ζώνης ασφαλείας εκκαθαρίζοντας τις τελευταίες περιοχές όπου φωλιάζει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι «δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατία» στο μέλλον της Τουρκίας.

«Κόκκινη γραμμή το Τζαμί Αλ Άκσα για την Τουρκία»

Σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, ο Ερντογάν είπε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη δολοφονία παιδιών, μωρών στα σπάργανα. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και των αδελφών του από τη Γάζα».

Μετά από νέες απόπειρες Ισραηλινών να εισβάλουν στο τέμενος της Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν είπε ότι το Αλ Άκσα είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης το Ισραήλ να μην επιτρέψει ενέργειες που στοχεύουν το καθεστώς και την ιερότητα του Χαράμ αλ-Σαρίφ και του τζαμιού Αλ Άκσα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία ξεκαθάρισε στην ισραηλινή κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο την ευαισθησία της για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοινώθηκε την Κυριακή, δίνοντας τέλος στις τριήμερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Δεν θα υπάρξει νικητής στον ρωσοτουρκικό πόλεμο»

Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Τουρκία υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει νικητής», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας: «Στις συναντήσεις τόσο με τον (Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι όσο και με τον (Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, υπογραμμίσαμε ότι Τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο».

Ο Ερντογάν είπε ότι παρά τα εμπόδια, η Τουρκία συνέχισε τις προσπάθειες και εξασφάλισε την εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου μήνα για διάδρομο σιτηρών.

«Τα πλοία πλέουν όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή. Έτσι, συνεισφέραμε στην ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση διαφαινόταν. Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να λειτουργήσουμε αυτήν τη συμφωνία χωρίς να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απειλές σε Σουηδία, Φινλανδία  – Βολές και κατά των ΗΠΑ

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα υιοθετήσει «θετική στάση» στις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Διατηρούμε μια σαφή σταθερή θέση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα εγκριθεί έως ότου εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας» επέμεινε.

«Η χώρα μας έχει μείνει μόνη στη μάχη της όχι μόνο με το PKK και τα παρακλάδια του, αλλά και με το FETO. Δεν δεχόμαστε ο αρχηγός της FETO (Φετουλάχ Γκιουλέν) να κάνει βόλτες ελεύθερος παρά τους φακέλους γεμάτους έγγραφα που έχουμε παραδώσει στις αμερικανικές αρχές» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

«Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να είναι καταφύγιο για τους ανέντιμους της FETO και τους τρομοκράτες του PKK που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας πρέπει να επικυρώσει τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση Μητσοτάκη στον ισχυρισμό Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα».

«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ισχυρισμό του Ερντογάν ο οποίος επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, αφού ο πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν δεν πρόσθεσε κάτι άλλο ενώ χειροκρότησε κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά έδωσαν τα χέρια, φωτογραφήθηκαν και αποχώρησαν.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en