Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Το Ισραήλ για μία ακόμη φορά εξαπέλυσε την πλήρη στρατιωτική του ισχύ εναντίον του αιχμάλωτου Παλαιστινιακού πληθυσμού, ειδικότερα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με μία απάνθρωπη και παράνομη ενέργεια στρατιωτικής επιθετικότητας.

Η εξελισσόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει δεκάδες Παλαιστινίους πολίτες, έχει τραυματίσει εκατοντάδες και έχει καταστρέψει τις αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα υγείας, που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.

Η ικανότητα του Ισραήλ να εξαπολύει τόσο καταστροφικές επιθέσεις με ατιμωρησία, οφείλεται κυρίως στην ευρεία διεθνή στρατιωτική συνεργασία και το εμπόριο που διατηρεί με τις συνένοχες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, μπροστά στη σφοδρότητα του μιλιταρισμού, της βαρβαρότητας και της ατιμωρησίας του Ισραήλ, πρέπει να ξεκινήσουν κόβοντας κάθε στρατιωτική σχέση με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι σήμερα χρειάζονται αποτελεσματική αλληλεγγύη, όχι φιλανθρωπία.

Όλοι την Τρίτη στις 7.00 μ.μ. στην Πλατεία Καπνεργάτη

για να  απαιτήσουμε:

Σταματήστε την σφαγή στη Γάζα

Όχι στη Δολοφονική επίθεση του Ισραήλ

Ελευθερώστε την Παλαιστίνη

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στη Δράμα

Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε βόρεια βορειοδυτικά της Πρασινάδας Δράμας. Στα 10 χιλιόμετρα εντοπίζεται το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης.

 

.protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου | Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

«Προχωράμε» ήταν η σιβυλλική δήλωση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον πολιόρκησαν για να πληροφορηθούν τις προθέσεις του αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας

papastayroy-mpratakos-arthroy
Με την… «παράπλευρη απώλεια» της παραίτησης δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία διεκδικούν μερίδιο εξουσίας, αντιπαράθεση που καταγράφηκε στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, αν η «έξωση» από το Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνοδευτεί με ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή με ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο κάποιοι προέβλεπαν εδώ και καιρό. Ή αν απλώς θα καλυφθούν οι δύο κενές θέσεις και το «χαρτί» του ανασχηματισμού θα μείνει στα χέρια του πρωθυπουργού για να χρησιμοποιεί αργότερα και κυρίως την επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Προχωράμε», ήταν η σιβυλλική δήλωση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον «πολιόρκησαν» για να πληροφορηθούν τις προθέσεις του αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή και την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας. «Δεν έχω να σας πω τίποτε παραπάνω», είπε αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές. Κατά μία εκδοχή που συζητούνταν στα δημοσιογραφικά πηγάδια που σχηματίστηκαν στο Κοινοβούλιο μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής, τη θέση του κ. Μπρατάκου στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πιθανό να καλύψει ο έως τώρα γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος είναι από τους παλαιότερους και πιστότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τις παραιτήσεις των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία τους έφεραν να έχουν επισκεφθεί οικία επιχειρηματία, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα είχε την ονομαστική του εορτή και είχε δεχθεί επισκέψεις φίλων του. Αν και οι πρώτες πληροφορίες για την παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών στο σπίτι του επιχειρηματία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη έκαναν λόγο ότι βρέθηκαν εκεί ως απεσταλμένοι του πρωθυπουργού που βρισκόταν εκείνες τις μέρες στον Καναδά, η συνέχεια έδειξε ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία.

Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν το ίδιο βράδυ έγινε σχετική αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος το έθεσε από το βήμα της Βουλής θέλοντας να αποκρούσει τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από την κυβέρνηση. Επιθέσεις σύμφωνα με τις οποίες υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας σε συνεννόηση με οικονομικά συμφέροντα τα οποία πολεμούν την κυβέρνηση και ήταν πίσω από το κυριακάτικο δημοσίευμα του «Βήματος» περί δήθεν χάλκευσης των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τις οποίες είχαν εμπλεκόμενοι στην τραγωδία των Τεμπών την επίμαχη νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους δύο συνεργάτες του και όταν εκείνοι του επιβεβαίωσαν ότι όντως είχαν επισκεφθεί τον εορτάζοντα επιχειρηματία, τους ζήτησε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους με το αιτιολογικό ότι η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση «έστειλε το λάθος μήνυμα». Έτσι, λίγο πριν μεταβεί στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης για την ομιλία του με την οποία έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, εξεδόθη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που γνωστοποιούσε τις δύο παραιτήσεις.
protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τράπεζες | Χωρίς τέλος οι αποπληρωμές δανείων από τις επιχειρήσεις

Το φαινόμενο της αποπληρωμής των δανείων από τις επιχειρήσεις συνεχίζεται και το 2023 απειλώντας να τινάξει στον αέρα τους στόχους για την πιστωτική επέκταση που έχουν θέσει οι τράπεζες και έχουν συμπεριλάβει στα business plans.

«Βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια των Business Plans που ανακοίνωσαν πρόσφατα στους αναλυτές οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για την επόμενη τριετία και ειδικά των φιλόδοξων στόχων για το ύψος των νέων χορηγήσεων, αποτελεί το φαινόμενο της αποπληρωμής των δανείων κυρίως από τις επιχειρήσεις.

Η επιλογή των επιχειρήσεων όχι μόνο να γυρίσουν την πλάτη στον τραπεζικό δανεισμό λόγω της έκρηξης του κόστους χρήματος το 2023 αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουν στην αποπληρωμή – από όσες επιχειρήσεις είχαν την ρευστότητα – του δανεισμού τους, είχε σαν αποτέλεσμα τους αναιμικούς ρυθμούς της πιστωτικής επέκτασης κατά την προηγούμενη χρονικά καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι αποπληρωμές των δανείων υπερέβαιναν τις νέες χορηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι αποπληρωμές δανείων στο πιστωτικό σύστημα ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές «είναι προφανές ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς υπάρχει επαρκής ρευστότητα και είναι λογικό, όσο τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις να σπεύδουν να συμμαζεύουν τον δανεισμό τους».

Τόσο προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς όσο και στην έναρξη της τρέχουσας οι τραπεζίτες με κάθε ευκαιρία έσπευσαν να εκφράσουν την εκτίμηση ότι ήταν θέμα χρόνου το φαινόμενο να ολοκληρωθεί πυροδοτώντας ταυτόχρονα επιτάχυνση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τα τραπεζικά επιτελεία καθώς οι επιχειρήσεις με ρευστότητα συνεχίζουν να προχωρούν στην εξόφληση των δανείων τους.

Μάλιστα τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στην διάθεση τους δείχνουν ότι καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου τριμήνου και ιδιαίτερα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έσπευσαν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή – μερική ή ολική – του δανεισμού τους, επιτείνοντας τον προβληματισμό στα τραπεζικά επιτελεία που όπως έχουν ανακοινώσει, το πιστωτικό σύστημα σκοπεύει να προχωρήσει συνολικά σε νέες χορηγήσεις ύψους 7 δις. ευρώ για το 2024. Προβληματισμός που όσο το φαινόμενο των αποπληρωμών δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής κόπωσης θα επιτείνεται καθώς η πιστωτική επέκταση αποτελεί βασική παραδοχή των Business Plans που έθεσαν πρόσφατα υπ’ όψιν την επενδυτικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι το 2023 οι τράπεζες ανάμεναν «έκρηξη» των νέων χορηγήσεων η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους χρήματος οδήγησε, κυρίως τις επιχειρήσεις, σε μαζικές αποπληρωμές δανείων, οι οποίες ήταν περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι τελικά αναιμικός. Την ίδια στιγμή η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων «έβαλε» στο ψυγείο και την ζήτηση για δάνεια από πλευράς των νοικοκυριών, φαινόμενο που επηρέασε κυρίως την στεγαστική πίστη.

Η αρνητική πιστωτική επέκταση αποτελεί και το μόνο «μελανό» σημείο κατά τις επαφές που έχουν τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες τραπεζίτες με τους μεγάλους θεσμικούς οίκους του εξωτερικού. Μετά τις μέτριες επιδόσεις του 2023, είναι φυσικό οι διεθνείς αναλυτές να θεωρούν εξαιρετικά αισιόδοξες τις όποιες εκτιμήσεις για νέα δάνεια το 2024.

Χωρίς αποτέλεσμα η αντεπίθεση

Την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει όχι μόνο να αυξήσουν την καταθετική τους βάση, συγκρατώντας το κόστος τους από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και να βρίσκονται σε μακράν καλύτερη θέση ρευστότητας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες (διαθέτουν τη χαμηλότερη αναλογία δανείων προς καταθέσεις στην Ευρωζώνη 59% έναντι μέσου όρου 104%) η πραγματική οικονομία τελεί υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.

Χωρίς αντίκρισμα παραμένουν και οι νέες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες ως απάντηση στο κλίμα επιφυλακτικότητας που υπάρχει στα νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας μέσω δανείου, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει νέων αγοραστών. Πηγές από τις τράπεζες σχολιάζουν ότι τα επιτόκια σταθερής διάρκειας έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και συγκρίνονται με το μέσο επίπεδο των κυμαινόμενων επιτοκίων που ίσχυε στη χώρα μας το 2019.

Μικρή ανάσα

Πάντως στα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν μικρή βελτίωση της εικόνας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο όπου υπήρξε σημαντική μείωση των χορηγήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία υπήρξε αύξηση στην παροχή δανείων, τα περισσότερα από τα οποία κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 3,1%, το Φεβρουάριο του 2024, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε προς τις επιχειρήσεις, με τη χρηματοδότηση να είναι θετική κατά 924 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα υπήρξε υποχώρηση στην παροχή δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

news247.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en