Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Σαμοθράκης

Ανοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχο Θάσου Κων. Χατζηεμμανουήλ, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας κύριο Θεοδ. Μαρκόπουλο, Πρόεδρο ΚΤΕΛ Καβάλας Παν. Τσεντεμεΐδη, Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλη Λεμονίδη, έστειλε πολίτης που επιθυμεί την ακτοπλοϊκή επανασύνδεση της Καβάλας με την Σαμοθράκη, επαναφέροντας το συγκεκριμένο θέμα αναπολώντας, τις υπέροχες και αγαπημένες στιγμές που έζησε στο νησί, όταν υπήρχε αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Επίσης ο αναγνώστης αναφέρεται και στις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, (απόσταση και κόστος) για να φτάσει κάποιος στο νησί της Σαμοθράκης.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά….  

“Καλησπέρα σας, πήρα το θάρρος να σας στείλω δημόσια αυτήν την επιστολή, πιστεύοντας ότι θα βρει ανταπόκριση.
Αναμφίβολα η Θάσος είναι ένα πολύ όμορφο νησί και το διαμάντι της Καβάλας. Η Σαμοθράκη όμως είναι το διαμάντι της Περιφέρειας μας, του Θρακικού Πελάγους, της Βορείου Ελλάδος γενικότερα και θα τολμήσω να πω και ολόκληρης της Ελλάδας.

Επισκέπτομαι την Σαμοθράκη εδώ και 27 χρόνια, πρώτη φορά την επισκέφτηκα ως φοιτητής 20 ετών, έμεινα καταγοητευμένος από την άγρια φυσική της ομορφιά. Από τότε, τα καλοκαίρια της φοιτητικής μου ζωής τα περνούσαμε με φίλους εκεί. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, όποτε έβρισκα χρόνο, έμπαινα στο καράβι από Καβάλα και πήγαινα. Τότε υπήρχε τακτική συγκοινωνία. Πήγαινα τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο. Εκεί γνώρισα και την μετέπειτα Αθηναία σύζυγο μου. Παντρευτήκαμε, μήνα του μέλιτος περάσαμε στην αγαπημένη μας Σαμοθράκη.
Οπότε κουραζόμασταν από το άγχος της πόλης, το αγχολυτικό μας ήταν η Σαμοθράκη και μετά, όταν αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδάκι. Έπειτα ήρθαν τα δύσκολα χρόνια, τα χρόνια που η Ελλάδα μπήκε υπό την κηδεμονία των ξένων δανειστών – δυνατών, τα χρόνια της νέας κατοχής και των μνημονίων. Παράλληλα κόπηκε το δρομολόγιο Καβάλα – Σαμοθράκη. Μεγάλωσε και η οικογένεια μας. Με όλα αυτά οι επισκέψεις μας στο νησί μειώθηκαν δραματικά. Μία φορά τον χρόνο για 3-4 μέρες κι αυτό όχι στάνταρ. Πηγαίνουμε οδικώς στην Αλεξανδρούπολη, αφήνουμε εκεί το αμάξι (με κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό), γιατί με καύσιμα και διόδια δεν συμφέρει να πληρώσουμε και 60-70€ για να το περάσουμε απέναντι. Σαν εμένα είναι και πάρα πολλοί άλλοι και γνωστοί μου και άλλοι Καβαλιώτες και Δραμινοί ακόμη και Θεσσαλονικείς.
Για να μην σας κουράζω άλλο, μπαίνω στο κυρίως θέμα της επιστολής μου.
Από την πολύ αγάπη μου για την Σαμοθράκη κρατάω επαφές όλο τον χρόνο με φίλους και γνωστούς από εκεί αλλά και διαβάζοντας τα τοπικά νέα από 2 σαμοθρακίτικα blogs. Φέτος λοιπόν μετά από 8-9 χρόνια απουσίας επαναδραστηριοποιήθηκε η γραμμή του Λαυρίου, δυστυχώς όμως χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ή Καβάλα όπως τότε (Καβάλα – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λαύριο – Λήμνος – Σαμοθράκη – Καβάλα). Τώρα αντί της Καβάλας είναι η Αλεξανδρούπολη. Γιατί χάθηκε η γραμμή; Μήπως δεν την διεκδίκησε η Καβάλα; Γιατί να μην την διεκδικήσει;
Πάει αυτό. Σήμερα και χθες ξεκίνησαν δυο ταχύπλοα στην τοπική γραμμή, ένα από την υπάρχουσα εταιρεία SAOS FERRIES και ένα από μία νεοσύστατη εταιρεία την CS FERRIES. Δυο ταχύπλοα συν το συμβατικό συν ένα ακόμη συμβατικό της SAOS που αναμένεται, είναι πολλά για να εξυπηρετούν αποκλειστικά την γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη συν ένα δρομολόγιο Λαυρίου. Μήπως οι φορείς έστω και τώρα πρέπει να ζητήσουν σύνδεση Καβάλας – Σαμοθράκης, ας είναι και με ταχύπλοο. Για αυτό ανέφερα και το ΚΤΕΛ. Ακόμη θα μπορούσα να δεχτώ και εγώ και πολλοί άλλοι η σύνδεση να ήταν Θάσου – Σαμοθράκης. Βέβαια καλό θα ήταν να γίνονταν μία σύνδεση με την καινούργια εταιρεία για να την στηρίξουμε κιόλας.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, ευελπιστώ σε θετικά αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο που έχω λίγες μέρες άδεια να μπορέσω να επισκεφτώ το αγαπημένο και πανέμορφο νησί της Σαμοθράκης από Καβάλα ή έστω από Θάσο.

Αντώνης Αντωνιάδης

Υ.Γ.: Η επιστολή εστάλη και στον δήμαρχο Σαμοθράκης και στις 2 ναυτιλιακές εταιρείες.”

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en