Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια | Παραμένουν στα ύψη οι τιμές των τροφίμων – Απελπισμένοι οι καταναλωτές

Ασταμάτητο συνεχίζει να βαίνει το κύμα ακρίβειας το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των καταναλωτών και οδηγεί τα νοικοκυριά στα όρια της απελπισίας.

Όπως αναφέρει και ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPENκρέατα, ψωμί και δημητριακά εμφανίζονται αυξημένα κατά 20% σε σχέση με πέρσι, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει «μάχη» με την αισχροκέρδεια στην αγορά.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης, βεβαιώθηκαν σημαντικά πρόστιμα σε γνωστές αλυσίδες τροφίμων, συνολικού ύψους 400.000 ευρώ.

«Την τελευταία περίοδο, έχουμε κάνει πάνω από 4.000 ελέγχους με 4 εκατ. ευρώ συνολικά σε πρόστιμα», δήλωσε ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών ΓΣΕΕ.

Στο μεταξύ, ελπίδες γεννά η βουτιά στο φυσικό αέριο που έπεσε σήμερα κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο του 2021.

 

Ακρίβεια: Αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα – Πόσο ακρίβυναν ψωμί, καφές, κρέατα και γαλακτοκομικά:

Αύξηση της τάξης του 15,4% σημειώθηκε στις τιμές των τροφίμων.
Ιδιαίτερα, τα κτηνοτροφικά, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα είναι τα προϊόντα, τα οποία οι καταναλωτές είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα:

  • Γαλακτοκομικά 25%
  • Έλαια και λίπη 23,1%
  • Κρέατα 19,3%
  • Ψωμί 18,6%
  • Καφές 10,9%
  • Λαχανικά 10,9%

Μπαράζ αυξήσεων των τιμών έχει σημειωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η αύξηση των τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbomb.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ | Μετά το Πάσχα η αξιολόγηση για τις δύο δράσεις μικρομεσαίων

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση για τις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 9.823 και το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να γίνει γρήγορα η αξιολόγηση των προτάσεων. Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι ενθαρρυντική, όμως το πλήθος των αιτήσεων δεν αποκλείεται να φέρει καθυστερήσεις.

Νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η δράση για «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έχει συνολικό προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και στόχο την ενίσχυση υπό ίδρυση και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ δραστηριότητας όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού. Στη δράση υποβλήθηκαν 3.154 με δημόσια δαπάνη 292.138.568 ευρώ.

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Αύξηση ποσοστού επιχορήγησης

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

  • Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
  • Μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
  • Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • Προβολή/Προώθηση
  • Συμμετοχή σε Εκθέσεις
  • Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
  • Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου
  • Μισθολογικό Κόστος
  • Έμμεσες Δαπάνες

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ, app.opske.gr).

Τουριστικές επιχειρήσεις

Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους ΚΑΔ δραστηριότητας. Στη δράση υποβλήθηκαν 6.669 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 1.235.886.207 ευρώ.

Επιδοτούμενες δραστηριότητες

  • Ξενοδοχεία
  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα
  • Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
  • Κάμπινγκ
  • Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Budget

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται από 80 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ Χρηματοδοτείται το 45% των επιλέξιμων δαπανών.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά ή / και
  • επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης

Όσον αφορά στα δωμάτια – διαμερίσματα, το ερχόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιτάσσει να κατατάσσονται στα τέσσερα «κλειδιά» και να διαθέτουν τουλάχιστον 12 κλίνες.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία Daniel | Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Αποζημιώσεις ύψους 38,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σήμερα σε 6.412 δικαιούχους στις Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου και ορισμένων άλλων περιοχών τις χώρας από τον ΕΛΓΑ.

«Η κυβέρνηση με απόλυτη συνέπεια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους πληγέντες. Η εξόφληση των πορισμάτων, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της διοίκησης και των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, πραγματοποιείται εγκαίρως και πάντως νωρίτερα από την δέσμευση της Κυβέρνησης να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στο σύνολό τους, για κάθε πληγείσα περιοχή, μέχρι την 30 η Ιουνίου 2024» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε «συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας και εντατικοποιούμε την προσπάθεια για ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες».

Οι αποζημιώσεις αφορούν τις ζημιές που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Daniel» στην Πελοπόννησο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, και ανέρχεται σε 33,7 εκατ. ευρώ λόγω του βαρύτατου πλήγματος, το οποίο υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης | Ψαλίδι 50% στις χρεώσεις POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ – Στο 0,5% η προμήθεια

Με νόμο μειώνονται οι προμήθειες στις μικροσυναλλαγές με POS, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σήμερα ο μέσος όρος των προμηθειών για το πλαστικό χρήμα είναι στο 1% και με τη νομοθετική ρύθμιση που έρχεται εντός της εβδομάδας (ή το αργότερο την επόμενη) θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5% οριζόντια για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η ρύθμιση δεν θα μπαίνει στις λεπτομέρειες της διανομής των επιμέρους προμηθειών που θα χτίζουν το 0,5% ανάμεσα σε τράπεζες, εκκαθαριστές κλπ, αλλά θα ορίζει το τελικό, αθροιστικό ποσό της συνολικής προμήθειας το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κρίκοι της αλυσίδας που εισπράττει προμήθειες από μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα είναι οι τράπεζες, οι πάροχοι – εκκαθαριστές, αλλά και τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard που φαίνεται να έχουν τα υψηλότερο μερίδιο προμηθειών σε αυτό το τριμερές σχήμα. 

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική διάταξη θα μειώνει ορίζοντια – από την δημοσίευση της σε ΦΕΚ και μετά – τις προμήθειες και τις χρεώσεις σε συναλλαγές έως 10 ευρώ κατά 50%.

Τέλος Απριλίου λήγει και η τελευταία προθεσμία για την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση. 

Προαναγγελία στους Δελφούς

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει τη νομοθετική ρύθμιση με την συνέντευξή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των συνομιλιών που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους της αγοράς, για την εθελοντική μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές μικρής αξίας.

«Εχουμε έρθει σε επαφές με όλους τους παίκτες της αγοράς και υπάρχει καλή διάθεση προς την κατεύθυνση της μείωσης για τις μικρές συναλλαγές, ωστόσο αν δεν υπάρξουν οι εξελίξεις που θέλουμε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και υπογράμμισε τη σημασία των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS.

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en