Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα | Εορτασμός Αγίου Νικολάου στην Καβάλα – Η μεγάλη γιορτή του Προστάτη των ναυτικών και των φτωχών

Ο Άγιος Νικόλαος είναι Μικρασιάτης άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Νικόλαος γεννήθηκε το 270 στα Πάταρα της Λυκίας, από Έλληνες γονείς ευκατάστατους.

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης άγιος των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής του έχουν αναφερθεί θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Κατά την παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του, γι’ αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων.

Σήμερα το πρωί στη Καβάλα πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου στις οδούς της αγοράς και του λιμένος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: «Κλείδωσε» ο καιρός για την 25η Μαρτίου – Πώς θα κάνουμε τριήμερο

 Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη

Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και κατά τόπους καταιγίδες ενώ φαίνεται πως δεν θα μας κάνει και το… χατίρι για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου!

Το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στα νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας κινείται σταδιακά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα να χαλάσει ο καιρός από το απόγευμα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη πρόκειται για μία κακοκαιρία που ναι μεν θα είναι σύντομη ωστόσο θα δώσει βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας και η οποία αναμένεται να κάνει τον κύκλο της έως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σήμερα Τρίτη, αναμένονται νεφώσεις και βροχές πρώτα μέσα στο Ιόνιο και τα δυτικά και από το απόγευμα θα αρχίσουν σιγά σιγά να επεκτείνονται πιο ανατολικά και σταδιακά θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας αλλά και τα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από το βράδυ και μετά στο Αιγαίο θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι που θα κυμανθούν έως και 8 μποφόρ.

Στην Αττική έως το απόγευμα δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο ωστόσο νεφώσεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ενώ κατά τις βραδινές ώρες αναμένεται ένα πέρασμα βροχοπτώσεων από οι οποίες θα κρατήσουν έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν μέσα στη νύχτα και θα φτάσουν έως και τα 6 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 8 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, οι νεφώσεις έχουν αρχίσει και πυκνώνουν και από το απόγευμα και μετά αναμένεται βροχερό το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 18 βαθμούς με τους ανέμους να πνέουν τοπικά ισχυροί,.

Την Τετάρτη (20/3), η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται κυρίως στις περιοχές της ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Χαλκιδική οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μετακινηθούν προς τα ανατολικά.

Ο καιρός αναμένεται να είναι ήπιος μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN από το Σάββατο αναμένεται και νέο πέρασμα βροχοπτώσεων ενώ για την 25η Μαρτίου ανέφερε πως πιθανόν ο καιρός να είναι άστατος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γεμάτα τα καταστήματα της εστίασης την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας

Οι ψαροταβέρνες, τα ουζερί και γενικότερα τα καταστήματα εστίασης, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας  είχαν την τιμιτική τους. Στην πόλη της Καβάλας, μάλιστα με σύμμαχο τον καλό καιρό τα τραπέζια γέμησαν με τους καταναλώτες να βάζουν στην άκρη τα προβλήματα τους και να τιμούν την ημέρα. Ενώ σύμφωνα με τους επαγγελαμτίες οι τιμές, σε σχέση με το 2023 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με λίγες μόνο αυξήσεις.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι Καβαλίωτες “έπιασαν το φίδι” στην Καλαμίτσα

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, φέτος την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας διοργάνωσαν όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή γιορτίνη ημέρα στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Σύμμαχος της ημέρας αυτής ήταν ο καλός καιρός όπως οι πολίτες της Καβάλας διασκέδασαν με χόρο τραγούδι και μπόλικο σαρακοστιανό φαγητό.

Απο την ημέρα αυτή ωστόσο δεν έλλειπαν και οι παραδόσεις, όπου οι ουρανοί της Καβάλας γέμησαν με πολύχρομους χαρταετούς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en