Quantcast
Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ένας Θάσιος στο προπονητικό επιτελείο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης!

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το… στέμα της, αφού νίκησε στον τελικό του Παρισιού την Λίβερπουλ και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της. Πόσοι ωστόσο γνωρίζουν ότι στο προπονητικό της επιτελείο έχει και έναν Έλληνα;

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Τσίκνα, με καταγωγή από την Θάσο, ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια ανήκει στον οργανισμό της Ρεάλ που πανηγυρίζει εδώ και μερικές ώρες την κατάκτηση ενός ακόμα Τσάμπιονς Λιγκ. Το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε και αυτός στο Stade de France και παρακολούθησε από κοντά την κατάκτηση της νέας «βασιλικής» ευρωκούπας.

Ο γεννημένος τον Νοέμβριο του 1993 Τσίκνας εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ των ακαδημιών της Ρεάλ στα 25 του χρόνια, έχοντας καθήκοντα βοηθού προπονητή και αναλυτή στις ομάδες Κ14 και Κ17 του συλλόγου. Εναν χρόνο πιο πριν κατείχε την ίδια θέση στην Κ17 της Χετάφε.

Σχεδόν 20 χρόνια πριν, σε ηλικία 12 ετών έκανε το μεγάλο (τότε) βήμα να μετακομίσει από την Θάσο στην Ξάνθη, για να παίξει για τα έξι επόμενα χρόνια στις ακαδημίες της. Παράλληλα, φοιτούσε στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης με την ποδοσφαιρική ομάδα του οποίου είχε διακριθεί και σε αγώνες του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος.

«Στην Ξάνθη έπαιζα στη θέση «8». Πέρασα και από δεξί εξτρέμ και από δεξί μπακ. Όταν συνέχισα ερασιτεχνικά το ποδόσφαιρο, από το πανεπιστήμιο και μετά, έμεινα στη θέση του οκταριού», έχει αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ίδιος. Εκείνα τα χρόνια αγωνιζόταν με τις ομάδες Κ15 και Κ17 της Ξάνθης στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Super League, χωρίς όμως ποτέ να αποκτήσει επαγγελματικό συμβόλαιο και να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα.

Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια έπαιρνε γνώσεις και εξακολουθούσε να αγαπά το ποδόσφαιρο. Το 2011 ήταν η χρονιά που ως απόφοιτος του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης πέτυχε την είσοδό του στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της γειτονικής Κομοτηνής. «Στο πανεπιστήμιο ήξερα ότι θα πάρω ειδικότητα «Ποδόσφαιρο». Ήταν αδιαπραγμάτευτο. Ο λόγος, για τον οποίον πήγα Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή, ήταν διότι -τότε- από εκεί δίνονταν τα πτυχία UEFA. Τότε, αν θυμάμαι καλά, τα έδιναν τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας και Κομοτηνής», αναφέρει ο ίδιος.

Ήδη από το δεύτερο έτος στην Σχολή είχε αποφασίσει πλέον τι θα κάνει στη ζωή του. Το 2015, τέσσερα χρόνια μετά την είσοδό του στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και αμέσως έκανε μεταπτυχιακά που αφορούσαν το ποδόσφαιρο στον τομέα της τεχνικής και της ανάλυσης. Κυρίως όμως, σχεδόν αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έκανε το ακόμα πιο μεγάλο βήμα να τολμήσει να φύγει από την Ελλάδα.

Αρχικά πηγε στην Χώρα των Βάσκων, στο Μπιλμπάο και με το που πάτησε το πόδι του στην Ισπανία και είδε την ποδοσφαιρική της κουλτούρα, αισθάνθηκε σαν να μην ξέρει τίποτα για το αγαπημένο του άθλημα. «Ένιωσα ότι πρέπει να μάθω τα πάντα ξανά από την αρχή», έχει πει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Και ξεκίνησε να τα μαθαίνει, αρχικά βγάζοντας δελτίο σε τοπική ερασιτεχνική ομάδα αλλά κυρίως, μετά την ταχύρυθμη εκμάθηση ισπανικών, κάνοντας εγγραφή σε δυο διαφορετικά πανεπιστήμια στη Μαδρίτη για μεταπτυχιακές σπουδές σχετικά με την μεθοδολογία του ποδοσφαίρου και την ανάλυση του αθλήματος.

«Όταν πήγα στην Ισπανία, “νόμιζα” ότι ήξερα από ποδόσφαιρο. “Νόμιζα” ότι ξέρω πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο. Τότε “κατάλαβα” ότι δεν ξέρω τίποτα και πως πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, προπονητικά. Ένιωσα ότι είμαι πολύ πίσω και αναρωτιόμουν το «Γιατί». Προβληματίστηκα. Ίσως να έφταιγα και εγώ, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσα παιχνίδια ποδοσφαίρου έβλεπα, τα έβλεπα “μηχανικά”. Δούλεψα πολύ. Πάρα πολύ. Δεν θυμάμαι να έχω αφοσιωθεί τόσο στη δουλειά μου. Πολλές ώρες στον υπολογιστή, πολλές ώρες διάβασμα. Έπρεπε να φτάσω στο επίπεδό τους», έχει αναφέρει ο Τσίκνας εξιστορώντας σε πρώτο πρόσωπο την παραμυθένια ιστορία του στην ιστοσελίδα AthleteStories.

Σιγά σιγά άρχισε να δημιουργεί δεσμούς με το ισπανικό ποδόσφαιρο και αρχικά δέχθηκε πρόταση εργασίας στην Χετάφε ως μέλος του τεχνικού επιτελείου στην Κ17 υπό τον Κάρλος Φονσέκα. Η επιτυχία των εφήβων της ομάδας απέναντι σε ομάδες όπως η Ρεάλ και η Ατλέτικο, έφερε σχετικά γρήγορα ισάριθμες προτάσεις και από τις δυο μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας. Μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισε να αποδεχθεί αυτήν της «βασίλισσας», με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα μέλος του προπονητικού τιμ του οργανισμού της πρωταθλήτριας Ευρώπης, στην κορυφή της πυραμιδας του οποίου βρίσκεται ο πολυνίκης προπονητής του Τσάμπιονς Λιγκ Κάρλο Αντσελότι.

Στην ισπανική πρωτεύπουσα ο Παναγιώτης Τσίκνας έχει γνωρίσει ανθρώπους-μύθους της ομάδας αλλά και συνολικά του αθλήματος, όπως ο Ραούλ (το γραφείο του οποίου είναι απέναντι από το δικό του), ο Ρομπέρτο Κάρλος και ο Τσάμπι Αλόνσο. Ειδικά με τον Ραούλ, τον εμβληματικό αρχηγό της «βασίλισσας», συνεργάζεται σε πολύ συχνή βάση, ζώντας έναν σούπερ σταρ που στην καθημερινή του επαφή είναι πολύ απλός, αλλά και πολύ απαιτητικός καθώς δεν σταματά να θυμίζει σε όλους σε ποια ομάδα βρίσκονται και ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουν  να παλεύουν.

«Ενα παιδί από τον Ποτό Θάσου, που επί έξι χρόνια κυνήγησε το ποδοσφαιρικό του όνειρο στις ακαδημίες της Ξάνθης, σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και με εφόδιο αυτές τις εμπειρίες διαπρέπει παρά την μικρή του ηλικία στην μεγαλύτερη ομάδα και την πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης, έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του», σχολιάζει η ιστοσελίδα ThrakiSportS, η οποία ανέδειξε την παρουσία του Έλληνα της Ρεάλ Μαδρίτης μια μέρα μετά την κατάκτηση του 14ου τροπαίου.

euronews

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Γαβριήλ Αραμπατζής από την Ελευθερούπολη έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Οαθλητής από την Ελευθερούπολη, Γαβριήλ Αραμπατζής έπιασε στους αγώνες στο Σχηματάρι το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της κατηγορίας Τ20 που θα γίνει στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αλλά και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Μπράβο Γαβριήλ!

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συζήτησε για τις παρεμβάσεις στο “Ανθή Καραγιάννη” ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση είχε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο ΑΜ-Θ για θέματα αθλητισμού , Στέλιο Ιγνατιάδη.

Συζητήθηκαν εκκρεμή ζητήματα αθλητικών υποδομών της περιοχής μας, ειδικότερα οι παρεμβάσεις που επείγουν στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» και η χρηματοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου Νέας Περαμου Δήμου Παγγαίου .

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κατάρ:<<Ντου>>από σειχη σε αγώνα ποδοσφαίρου

Ο Αλ Θάνι είναι πρόεδρος της Αλ Γουάκρα κι η παράβαση που έδωσε ο διαιτητής στο 65ο λεπτό δεν του άρεσε καθόλου!

Ο Αμπτουλραχμάν Αλ Τζασίμ έδειξε πέναλτι για χέρι κι αφού πρώτα εξέτασε τη φάση στο VAR.Η απόφαση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το μέλος της βασιλικής οικογένειας να κάνει <<ντου>>στον αγωνιστικό χώρο .

Ο πρόεδρος της Αλ Γουακρά ήταν σε έξαλλη κατάσταση , με τους ανθρώπους της προσωπικής φρουράς του, αλλά και ποδοσφαιριστές να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν.

Ο Ακράμ Αφίφ έστειλε την μπάλα άουτ στην εκτέλεση , με την Αλ Γουάκρα να αντέχει ως το τέλος , μολονότι έμεινε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του τερματοφύλακα της, Σαούντ Αλ Κατέρ στο  76’. Μετά το 0-0 στο ντέρμπι κορυφής ,η πρωτοπόρος Αλ Σαντ διατήρησε το +4 από τους Αλ Γουακρά .

Γιάννης Γ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en