Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν η Λήμνος βάζει τα γυαλιά στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η σημασία της πρωτοβουλίας των φορέων και των παραγόντων της Λήμνου είναι σημαντική και αξίζει να βρεθούν μιμητές ανά την Ελλάδα.

Η αποτυχημένη εκστρατεία στην Καλλίπολη το 1915, μια θρυλική μάχη στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε ατυχής έμπνευση του Ουίνστον Τσώρτσιλ και αποσκοπούσε στον έλεγχο των Δαρδανελίων, ώστε αφενός να τεθεί εκτός μάχης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και αφετέρου να εξασφαλίσει μια θαλάσσια οδός επικοινωνίας με τη Ρωσία. Πάντως, οι οδυνηρές εμπειρίες της Καλλίπολης αποτέλεσαν για τους Συμμάχους έναν πολύτιμο οδηγό, όταν σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα πραγματοποίησαν απόβασή στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι σήμερα η Καλλίπολη σηματοδοτεί τον ηρωισμό και τη μεγάλη επιδεξιότητα τόσο των Βρετανών στρατιωτών, όσο και των ανδρών του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Σώματος Στρατού.

Εκείνο που είναι ελάχιστα γνωστό για την εκστρατεία της Καλλίπολης αφορά τη Λήμνο, που εκείνη την περίοδο υπήρξε ο τόπος προετοιμασίας της απόβασης και το κέντρο υποστήριξης των επιχειρήσεων από την πλευρά των συμμάχων. Στο νησί υπάρχουν τρία συμμαχικά νεκροταφεία, τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες κυρίως Αυστραλοί, αλλά και Νεοζηλανδοί, οι οποίοι φτάνουν στη Λήμνο μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι που ξεπερνάει τις 24 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2019, οπότε και υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία τουριστικής κανονικότητας, το 13% των ξένων επισκεπτών της Λήμνου προέρχονταν από την Ωκεανία. Τώρα οι παράγοντες του νησιού, με επικεφαλής τον δήμο Λήμνου, επιχειρούν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

Με κονδύλια του ΕΣΠΑ –και συγκεκριμένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου- της τάξεως των 250.000 ευρώ υλοποιούν το έργο «Anzac Digital Tourism Scenarios- Digital Routes of Historical Tourism in Lemnos», το οποίο θα παρουσιαστεί στις 14, 15 και 16 Ιουλίου. Όπως σημειώνουν στο νησί, πρόκειται για το πρώτο σχετικά με augmented reality και 3D ανάπτυξη δρώμενο στην ελληνική επικράτεια, στον τομέα του ιστορικού τουρισμού, που ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα της χρήσης της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για τη διαμόρφωση, την εξέλιξη, την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Στην παρουσίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, του οργανισμού που έχει συσταθεί από το 1996 με τη συμμετοχή νυν και πρώην βουλευτών νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής, που έχουν ελληνική καταγωγή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία Αυστραλών βουλευτών ελληνικής καταγωγής, αφού η Αυστραλία αναγνωρίζοντας τη σημασία της Λήμνου στη μάχη της Καλλίπολης ενέκρινε τη δημιουργία ανοιχτών Μουσειακών Διαδρομών «Open Air Museum» στο νησί με χρηματοδότηση 4,9 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας από ελληνικής πλευράς υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2022 ως επισπεύδων φορέας το υπουργείο Άμυνας, το οποίο εμπλέκεται εξαιτίας της φύσεως και του αντικειμένου της υπόθεσης. Άλλωστε είναι η πολιτεία της Victoria, με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη, που με σχετική μελέτη έχει υπολογίσει πως με αφορμή τη μάχη της Καλλίπολης η Λήμνος θα μπορούσε κάθε χρόνο να φιλοξενεί τουλάχιστον 30.000 Αυστραλούς, οι οποίοι θα ήθελαν να τιμήσουν ένα ξεχωριστό για τη χώρα τους ιστορικό γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για τη μάχη της Καλλίπολης ανά τον κόσμο –με βάση τις εθνικότητες των στρατευμάτων που συμμετείχαν στην εκστρατεία- υπολογίζονται σε 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η σημασία της πρωτοβουλίας των φορέων και των παραγόντων της Λήμνου –πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια παίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και ο δραστήριος πρόεδρος της Στέλιος Μάντζαρης- είναι σημαντική και αξίζει να βρεθούν μιμητές ανά την Ελλάδα. Για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι εκ των οποίων κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

Πρώτον, για τη δημιουργική αξιοποίηση των ιστορικών γεγονότων, στη βάση αυτού που ονομάζεται ιστορικός τουρισμός. Πρόκειται για διαδικασία που καλλιεργείται συστηματικά σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά όχι στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν συμβεί γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλη ιστορικής βαρύτητας.

Δεύτερον, για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακότητας, που αυξάνουν κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία μιας δράσης, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Τρίτον, για την επιτυχημένη προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια φορείς που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, όπως στην προκειμένη περίπτωση το κράτος της Αυστραλίας. Διότι δεν είναι συνηθισμένο να διασφαλίζεται χρηματοδότηση για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής υποδομής μιας ελληνικής περιοχής, από μια τρίτη πηγή, που τυχαίνει να έχει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον.

Πηγή: voria.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Δεκαπενταύγουστο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη», παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο κ. Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «Μυκόνιος» του Πολεμικού Ναυτικού για την επιμνημόσυνο δέηση στο σημείο που βυθίστηκε το «Έλλη», όπου έριξε στεφάνι στη θάλασσα για να τιμήσει τους άνδρες του καταδρομικού που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

 

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης μέχρι το λιμάνι του νησιού. Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων ο κ. Μητσοτάκης, αφού συνομίλησε με τους πολίτες στη χώρα της Τήνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τα πιο μικρά και απομονωμένα ξωκλήσια μέχρι τα μεγάλα προσκυνήματα της εκκλησίας μας η Ελλάδα, η Ορθοδοξία, γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αντλούμε δύναμη και πίστη για να μπορέσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και να βαδίσουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της αυτοπεποίθησης, στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής.

Αυτήν την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος. Να σταθούμε δίπλα σε όσες και σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες και με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο τον οποίον έχουμε χαράξει για μία Ελλάδα της ευημερίας, της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής συνοχής.

Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα απανταχού της γης, Χρόνια Πολλά!».

 

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας θα μεταβεί αύριο ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου για να συμμετάσχει στη δοξολογία και στους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο κ. Εμφιετζόγλου θα συνοδεύεται από τους υποψηφίους βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Μάρθα Μπαλτατζίδου, Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο και Ξενοκράτη Σακλά.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η αγκαλιά της Μεγαλόχαρης θα είναι πάντα το ασφαλές καταφύγιό μας»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρευρέθηκε στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας ο κ. Λαζαρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«”Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις  ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών”. Έντονη η θρησκευτική κατάνυξη και κατά το φετινό εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Της γιορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, της Παναγιάς μας.

Της Μητέρας όλων μας, στην οποία ακουμπάμε τον πόνο, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις προσευχές μας. Της Μάνας που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, που μας παρηγορεί και μας δίνει δύναμη σε κάθε ψυχική και σωματική δοκιμασία.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: