Connect with us

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ψήφισμα για τον επαναπατρισμό της Νίκης της Σαμοθράκης απο το δημοτικό συμβούλιο

Συνεδριάζει  το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης με το 10 θεμα να αφορα την έκδοση ψηφίσματος για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης από το Μουσείο του ΛΟΥΒΡΟΥ. Ο επαναπατρισµός της Νίκης της Σαμοθράκης είναι ο πόθος και η ελπίδα όλων των κατοίκων του νησιού! Η φτερωτή θεά είναι παρούσα στις ιστορίες που διηγούνται οι παλαιότεροι για τον µεγάλο σεισµό που έθαψε τη Νίκη και για τον Γάλλο Σαµπουαζό που τη βρήκε πριν από ενάµιση αιώνα και την έστειλε να κοσµεί μουσείο του Λούβρου, μαζί µε την Αφροδίτη της Μήλου και άλλους κλεµµένους θησαυρούς.

Τo άγαλµα βρέθηκε στις 15 Απριλίoυ 1863 από τo γάλλo πρόξενo στην Αδριανoύπoλη Charles Champoiseau, πoυ όπως oι περισσότερoι σύγχρoνoί τoυ διπλωµάτες, «διψoύσε» για αυτoσχέδια σε µεγάλo πoσoστό αρχαιoλoγική δράση, η oπoία στόχευε στην ανεύρεση σηµαντικών αντικειµένων και αδιαφoρoύσε για τις καταστρoφές πoυ πρoκαλoύσε η ανεξέλεγκτη ανασκαφή στα µνηµειακά σύνoλα. Μεταφέρθηκε στo Λoύβρo στις 11 Μαΐoυ τoυ επόµενoυ χρόνoυ µαζί µε θραύσµατα από τις πτυχώσεις και τα φτερά. Ακoλoύθησαν δυo ακόµα απoστoλές τoυ Champoiseau στη Σαµoθράκη, τo 1879 και 1891. Τo 1884, όταν η Νίκη τoπoθετήθηκε στoν ειδικά διαρρυθµισµένo χώρo τoυ Λoύβρoυ, διακoσµηµένo µε πoλύχρωµα ψηφιδωτά.

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Σε απεργιακό κλοιό η Περιφέρεια ΑΜΘ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για 24 ώρες, λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις  κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο τις αντιδράσεις των συνδικάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Κινητοποιησεις πραγματοποιήθηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, αλλα και σε άλλες πόλεις της Περιφερειας ΑΜΘ, εκφράζοντας, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο». Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Τραγωδία εν πλω | Γυναίκα από τη Σαμοθράκη έχασε τη ζωή της

Γυναίκα από τη Σαμοθράκη εξένπνευσε εχτές το απόγευμα, ημέρα Πέμπτη 10 Ιουνίου, εντός σκάφους καταδίωξης του Λιμενικού Σώματος της Αλεξανδρούπολης, η οποία μεταφερόταν εσπευσμένα από το νησί της Σαμοθράκης στο ΠΓΝΑ λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο του νησίου της Σαμοθράκης, κ. Κατερίνα Καραμήτσου, η γυναίκα έπασχε από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Την τελευταία της πνοή άφησε στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, κατά την διάρκεια της διακομιδής της προς την Αλεξανδρούπολη. Η γυναίκα παρελήθφη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Πηγη: e-evros.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αύξηση δρομολογίων του ΟΣΕ στον Έβρο ζήτησε ο Δ. Πέτροβιτς από τον Πρόεδρο του Οργανισμού

Συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη είναι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο – Κλεάρχου Πατέρα.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο κ. Πέτροβιτς μέσα από τις σελίδα του προσωπικού του λογαριασμού στο Fb, όπου αναφέρει και τα όσα συζητήθηκαν.

Αναλυτικά έγραψε:

Την ανάγκη αύξησης των δρομολογίων των επιβατικών συρμών στη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, καθώς και την ενίσχυση με προσωπικό για την υποστήριξη του συνολικού έργου αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο – Κλεάρχου Πατέρα.

Ταυτόχρονα ζήτησα από τον κ. Πατέρα, στις μελέτες αναπαλαίωσης και αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων, εκτός Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης, να συμπεριληφθούν και οι σταθμοί Πυθίου και Διδυμοτείχου“.

Πηγή: evros24.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: