Connect with us

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ψήφισμα για τον επαναπατρισμό της Νίκης της Σαμοθράκης απο το δημοτικό συμβούλιο

Συνεδριάζει  το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης με το 10 θεμα να αφορα την έκδοση ψηφίσματος για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης από το Μουσείο του ΛΟΥΒΡΟΥ. Ο επαναπατρισµός της Νίκης της Σαμοθράκης είναι ο πόθος και η ελπίδα όλων των κατοίκων του νησιού! Η φτερωτή θεά είναι παρούσα στις ιστορίες που διηγούνται οι παλαιότεροι για τον µεγάλο σεισµό που έθαψε τη Νίκη και για τον Γάλλο Σαµπουαζό που τη βρήκε πριν από ενάµιση αιώνα και την έστειλε να κοσµεί μουσείο του Λούβρου, μαζί µε την Αφροδίτη της Μήλου και άλλους κλεµµένους θησαυρούς.

Τo άγαλµα βρέθηκε στις 15 Απριλίoυ 1863 από τo γάλλo πρόξενo στην Αδριανoύπoλη Charles Champoiseau, πoυ όπως oι περισσότερoι σύγχρoνoί τoυ διπλωµάτες, «διψoύσε» για αυτoσχέδια σε µεγάλo πoσoστό αρχαιoλoγική δράση, η oπoία στόχευε στην ανεύρεση σηµαντικών αντικειµένων και αδιαφoρoύσε για τις καταστρoφές πoυ πρoκαλoύσε η ανεξέλεγκτη ανασκαφή στα µνηµειακά σύνoλα. Μεταφέρθηκε στo Λoύβρo στις 11 Μαΐoυ τoυ επόµενoυ χρόνoυ µαζί µε θραύσµατα από τις πτυχώσεις και τα φτερά. Ακoλoύθησαν δυo ακόµα απoστoλές τoυ Champoiseau στη Σαµoθράκη, τo 1879 και 1891. Τo 1884, όταν η Νίκη τoπoθετήθηκε στoν ειδικά διαρρυθµισµένo χώρo τoυ Λoύβρoυ, διακoσµηµένo µε πoλύχρωµα ψηφιδωτά.

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης για εκπόνηση υδραυλικής μελέτης στην περιοχή του Απαλού-Αερολιμένα

Ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του, στην έκτακτη χρηματική ροή που εξασφαλίστηκε για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων μόνιμων κατοίκων καθώς και στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της υδροδότησης από τον υδροταμιευτήρα. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι έχει εγκριθεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταβληθεί στο ταμείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης το ποσό των 1.350.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η αγροτική οδοποιία και οι “ιρλανδικές” διαβάσεις στη Δ.Ε. Φερών.

Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης στην περιοχή του Απαλού-Αερολιμένα καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών για τη διενέργεια των απαραίτητων παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του αεροδρομίου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα ενω στο τέλος, τέθηκε το ζήτημα του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες, θέμα το οποίο δεσμεύτηκε να εξετάσει ο υπουργός, σε νέα συνάντηση που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Γυναίκα πέθανε λίγες μέρες αφότου είχε γεννήσει – Έρευνα για τα αίτια θανάτου

Τη ζωή της έχασε μία γυναίκα, η οποία γέννησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η γυναίκα γέννησε με καισαρική, πήρε εξιτήριο και επέστρεφε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξετάζεται από γιατρούς στην τομή.

Όπως δήλωσε στο enanews.gr ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την νεκροψία-νεκροτομή Παύλος Παυλίδης διαπίστωσε ότι ο θάνατος επήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια. Μάλιστα πρόσφατα η γυναίκα είχε αδυνατίσει, καθώς είχε αυξημένο βάρος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το βρέφος το οποίο γέννησε η γυναίκα είναι καλά στην υγεία του.

 

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Χ. Σταϊκούρας | Επιπλέον παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος ΣταΪκουρας ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο  το οποίο αποδεικνύεται απολεσματικό στο να βοηθήσει  την καθημερινότητα  της  Ελληνικής κοινωνίας, όλων των πολιτών. Ένα σχέδιο το οποίο έχει σαν στόχο την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων αριθμών οικονομικής μεγέθυνσης  αλλά και την δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού συνόλου. Αυτή την εικόνα ουσιαστικά ήρθε να την επιβεβαίωση και να την ενίσχυση ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: