Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσή Αυγή | Η ώρα των συλλήψεων έφτασε – Σήμερα θα κριθεί ποιοι θα πάνε στη φυλακή

Αυλαία μετά από 5,5 χρόνια έπεσε χθες -αναμένεται η απόφαση επί των ποινών με τους Χρυσαυγίτες να εκλιπαρούν προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή- σε μια ιστορική δίκη, με τη Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάζει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η μνημειώδης απόφαση για την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία ανακοινώθηκε διά στόματος της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, βάζοντας τέλος στην εγκληματική οργάνωση που ήταν «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

Σήμερα στις 12.30 θα μπει και η τελική σφραγίδα στην σημαντικότερη δικαστική διαδικασία των τελευταίων δεκαετιών. Η ανακοίνωση των ποινών για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος.

θα δούμε σε λίγες ώρες ποιοι θα πάνε τελικά φυλακή, για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά και ποιοι θα μείνουν εκτός είτε γιατί έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά τους, είτε γιατί πήραν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές τους.

Χθες, τα άλλοτε πρωτοπαλίκαρα και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά, με γελοία επιχειρήματα και ζητώντας από τη Δημοκρατία να τους λυπηθεί. Την ίδια Δημοκρατία που πολέμησαν με κάθε τρόπο.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων. Η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική έχουν εκπονήσει ήδη σχέδιο για τη σύλληψη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Το διακύβευμα της πολυαναμενόμενης απόφασης, που αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο ιστορικό αποτύπωμα, αφορούσε ένα πολιτικό κόμμα που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό. Πρόκειται για την πρώτη δίκη που αφορά κοινοβουλευτικό κόμμα με την κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία καταδικάστηκαν Γερμανοί Ναζί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.

Με την απόφαση μπαίνει τέλος στις προσπάθειες κάποιων να στήσουν ένα φασιστικό «μαγαζί» στη χώρα, ενώ τερματίζεται η δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, αποτελώντας όχι μόνο δικαίωση για την οικογένεια Φύσσα αλλά και για τα κινήματα που έκαναν μεγάλους αγώνες προκειμένου να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες. Συνάμα, αποτελεί ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφής φασισμό. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη των δημοκρατικών θεσμών, των κοινωνικών κινημάτων, του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και όχι μόνο. 

Από τον αγώνα αυτό δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει η Μάγδα Φύσσα. Η μάνα του Παύλου έκανε τον πόνο της στην άκρη και μάς έδωσε το παράδειγμα πως για τη δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τη μάχη. Η φράση «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», την οποία αναφώνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης – με υψωμένες γροθιές και κλάματα- συνοψίζει το τέλος της αδυσώπητης μάχης που έδωσε με τους καταδικασμένους πια εγκληματίες νεοναζί που δεν δίστασαν ακόμη να τη λοιδορήσουν και να την εξυβρίσουν ξεδιάντροπα κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η Μάγδα Φύσσα είχε στο πλευρό της χιλιάδες κόσμου που είχαν κατακλύσει από το πρωί της Τετάρτης το χώρο έξω από το Εφετείο, οι οποίοι στο άκουσμα της καταδίκης των Χρυσαυγιτών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, νιώθοντας δικαίωση για τον πολύχρονο αγώνα που έδωσαν είτε από τις δικαστικές αίθουσες είτε ο καθένας από το πόστο του.

 

Οι εικόνες αυτές έκαναν από την πρώτη στιγμή το γύρο των διεθνών ΜΜΕ που έκαναν λόγο για απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε στη Βουλή, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση, ενώ επικεντρώθηκαν ιδιαιτέρως στον αγώνα της Μάγδας Φύσσα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπόλοιπων «πρωτοπαλίκαρων» της ναζιστικής οργάνωσης να σβήνουν πολιτικά από τον χάρτη το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ωστόσο όσοι θεωρούν πως θα μπει οριστικό τέλος στην πολιτική και κοινωνική διείσδυση της Ακροδεξιάς είναι βαθιά νυχτωμένοι μέσα στη σκοτεινή παρακαταθήκη που έχει αφήσει πίσω της η συμμορία του Μιχαλολιάκου. Όπως δεν έσβησε ο φασιστικός και ρατσιστικός λόγος μετά την κοινοβουλευτική ήττα της ΧΑ το καλοκαίρι του 2019.

Γιατί μπορεί οι νεοναζί να έφυγαν από το επίσημο πολιτικό προσκήνιο, ο σπόρος όμως που άφησαν πίσω τους βρήκε εύφορο έδαφος και ευδοκιμεί στο πολιτικό περιβάλλον που φιλοξενεί πλέον και τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της. 

Και με τη… βούλα εγκληματική οργάνωση

Την απόφαση ανακοίνωσε λίγο πριν τις 12 το πρωί η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη και υπήρξε ομόφωνη, με μέλη τη Γεσθημανή Τσουφλόγλου, τον Ανδρέα Ντόκο και εισαγγελέα την Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή τον Στέλιο Κωσταρέλο.

Η απόφαση είναι καταδικαστική και για τους 18 πολιτικούς της Χρυσής Αυγής που δικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση, όμως για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Νίκο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, το δικαστήριο τους καταδίκασε για το βαρύτερο. Δηλαδή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτός από τους επτά πολιτικούς που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. 

Ένοχος ο Ρουπακιάς

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

 

Πανηγυρισμοί και επεισόδια

Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, φώναξε: «Γιε μου… τα κατάφερες».

Λίγη ώρα αργότερα, βγήκε έξω από το Εφετείο για να μιλήσει με ανθρώπους που παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο. «Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος» είπε σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους.

«Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας» είπε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι».

Πρώτη φορά στα χρονικά, έξω από το Εφετείο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου -περίπου 20.000- που στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Οι χαρμόσυνες αντιδράσεις πάντως, επισκιάστηκαν σε ένα βαθμό από επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ αγνώστων και δυνάμεων της Αστυνομίας.

 

Οι ποινές που προβλέπονται

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου τον λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, με τους καταδικασθέντες να εκλιπαρούν για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών εξειδικευμένη για κάθε κατηγορούμενο και στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δευτερολογήσουν.

Υστερα το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και θα επανέλθει ανακοινώνοντας αν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και σε ποιους κατηγορούμενους. Στο στάδιο αυτό οι δικαστές δεν δεσμεύονται σε αναγνώριση του ελαφρυντικού «πρότερου σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

  • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
  • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Τον λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

 

Ποιοι εκλιπαρούν για ελαφρυντικά

Πάντως, τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής το ένα μετά το άλλο εκπλιπαρούν τώρα για αναγνώριση ελαφρυντικών προκειμένου να μειωθούν οι ποινές τους.

Μέχρι στιγμής, την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου έχουν ζητήσει προς το παρόν Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.

Με τη θρασυδειλία που χαρακτηρίζει τους φασίστες στα δύσκολα, μετά τα ψελλίσματα μέσω Twitter για δίωξη ιδεολογική και πολιτική, ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε ελαφρυντικά μέσω του δικηγόρου του. Πρόκειται γι’ αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Αναφορικά με το σύννομο βίο, ο νομικός παραστάτης του υποστήριξε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η επιλογή της φράσης «δεν έχει έχει καμία καταδίκη» φαίνεται να έγινε πολύ προσεκτικά από τον συνήγορό του αφού, αν έλεγε ότι δεν έχει απασχολήσει μέχρι τώρα τη Δικαιοσύνη θα έλεγε ψέματα, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, και μάλιστα για την εγκληματική του δράση.

Από την πλευρά της, η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε μέσω του δικηγόρου της την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση;» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών». 

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος από την πλευρά του αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής διεκδικεί επίσης το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιωάννη Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής». 

Τη στρατηγική που έχουν «χαράξει» τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής ακολούθησαν ακόμα δυο καταδικασθέντες προβάλλοντας απίστευτα επιχειρήματα. Πρόκειται για τους Νίκο Μίχο και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. Αμφότεροι ζήτησαν τα ίδια ελαφρυντικά με τους συγκρατούμενούς τους, καθώς και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας.

«Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του του πρώτου, επισημαίνοντας ότι ο Ν. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. «Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ’ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία…» ανέφερε ο δικηγόρος του.

Ερχονται οι συλλήψεις των καταδικασθέντων

Οι επόμενες ώρες πάντως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να δούμε ποιοι θα φορέσουν ξανά χειροπέδες και θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές.

Είναι δεδομένο ότι σε κάποιους θα προσμετρηθούν ελαφρυντικά, κάποιοι άλλοι θα ζητήσουν αναστολή της ποινής και άλλοι θα καταθέσουν έφεση και μέχρι το επόμενο δικαστήριο θα ζητήσουν να μείνουν ελεύθεροι.

 

in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εξαφάνιση στην Καβάλα | Τι λέει ο πατέρας του 34χρονου αγνοούμενου

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 34χρονο αγνοούμενο. Η εξαφάνιση στην Καβάλα, δηλώθηκε από την σύζυγό του. Ο νεαρός είχε πάει τα δίδυμα κοριτσάκια του, στο σχολείο…

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα για την εξαφάνιση 34χρονου άνδρα. Το πρωί της Τετάρτης 27/03 πήγε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και μετά εξαφανίστηκε. Έχουν περάσει δύο ολόκληρες μέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του 34χρονου Χρίστου Θώμου και η αγωνία της οικογένειας του μεγαλώνει.

Στις έρευνες των αρχών συμμετέχει και ο πατέρας του, Θωμάς Θώμος, ο οποίος μιλάει στο newsit.gr: «Χθες το απόγευμα ένας κτηνοτρόφος ειδοποίησε ότι είδε τον γιο μου στο βουνό πίσω από τον ΧΥΤΑ Καβάλας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκομαι εδώ για να ψάξω και εγώ. Να δω τι γίνεται. Ο κτηνοτρόφος είπε πως του είχε ζητήσει νερό ο γιος μου και τον έστειλε σε μια ποτίστρα.

Μετά λέει μπήκε σε κάτι πουρνάρια κοντά σε μια χαράδρα και εξαφανίστηκε  Έρχεται και η ΕΜΑΚ. Είναι τεράστιο το βουνό. Και φαίνεται πως ήταν όντως ο γιος μου γιατί η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα. Το θέμα είναι πως περνούν οι μέρες και ο γιος μου είναι κάπου χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Ο γιος μου λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή που όμως φαίνεται πως την είχε σταματήσει τους τελευταίους μήνες.Έχει δυο κοριτσάκια 2,5 ετών, είναι δίδυμα, και τα πήγε στον παιδικό σταθμό το πρωί της Τετάρτης. Πήρε καφέ, γύρισε στο σπίτι και γύρω στις 11:00 το πρωί τον καλούσε στο τηλέφωνο η γυναίκα του και δεν απαντούσε. Όταν η γυναίκα του γύρισε στο σπίτι το μεσημέρι δεν τον βρήκε και ενημέρωσε την αστυνομία. Φαίνεται πως πήρε μαζί του κάποια χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι και ένα μαχαίρι. Δεν πήρε κάτι άλλο».

Ανακοίνωση για την εξαφάνιση του 34χρονου εξέδωσε και το «Χαμόγελο του Παιδιού» και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Χρίστος Θώμος έχει ύψος 1.85 μ., έχει κανονικό βάρος, έχει ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρη φόρμα, μαύρη ζακέτα, χακί αθλητικά παπούτσια και κρατούσε χακί σακίδιο πλάτης.

Οποιοσδήποτε  έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες – 1017», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ | Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Νέα ηλεκτρονικά όπλα ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του λαθρεμπορίουΣτα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα κοντέινερ που εισέρχονται στην Ελλάδα θα τοποθετούνται συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Το έργο «Σύστημα παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» προϋπολογισμού 80,06 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου με το χρόνο να πιέζει καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Τα τελωνεία εισόδου θα εφοδιαστούν με 10.740 συσκευές GPS Trackers οι οποίες θα τοποθετούνται σε φορτηγά και κοντέινερ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν την πορεία των φορτηγών και θα ελέγχουν τη διακίνηση αγαθών σε όλα τα στάδια. Κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό, θα εφοδιάζεται με GPS-Tracker, το οποίο θα χρεώνεται ο οδηγός του με κατάθεση εγγύησης και την υποχρέωση της παράδοσής του στον προορισμό, είτε αυτό είναι εσωτερικό τελωνείο είτε τελωνείο εξόδου, για να του επιστραφεί η εγγύηση.

Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου θα ελέγχεται μέσω της Επιχειρησιακής Αίθουσας της ΑΑΔΕ η πορεία του οχήματος, η τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή κ.λπ., ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες -μέσω διαλειτουργικότητας- μέσω των σταθμών διοδίων που θα μεταδίδουν επίσης εικόνα διελεύσεων των φορτηγών.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μουσικό Σχολείο Καβάλας | Eκπαιδευτικό και προσκυνηματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας από 21 έως 25 Μαρτίου 2024 πραγματοποίησε εκπαιδευτικό και προσκυνηματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνοντας μέρος σε σημαντικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου το πρωί η αποστολή του Μουσικού Σχολείου μετέβη στη Ζάππειο Σχολή, όπου με την παρουσία της συντονίστριας εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης κ. Ευαγγελίας Ρόγκα παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια και πραγματοποίησε κοινή πρόβα με μαθητές της Ζαππείου Σχολής, ενισχύοντας και προεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με το μαθητικό και διδακτικό προσωπικό του εν λόγω ιστορικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας Βυζαντινή Χορωδία ενενήντα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και τριάντα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων έψαλε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης των Υψωμαθείων, υπό τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

Στις 24 Μαρτίου, ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σισλι εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάσθηκε το Ορατόριο «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Χορωδία και Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, η Ζάππειος Σχολή, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Χορωδία «Πολύμνια» και η Μικτή Χορωδία Σαμοθράκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Kωνσταντίνος Κούτρας, καθώς και πλήθος ομογενών, εκδρομέων και μαθητών από την Ελλάδα. Την 25 η Μαρτίου μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμού στον ιστορικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του Πέραν.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en