Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φυσικό αέριο | H Gazprom μειώνει τις ροές στη Γαλλία – Αγώνας δρόμου να γεμίσουν οι δεξαμενές στην ΕΕ

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να γεμίσουν οι δεξαμενές αερίου έχουν επιδοθεί οι ευρωπαϊκές αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα την ίδια στιγμή που η ρωσική Gazprom ενημέρωσε σήμερα τη γαλλική Engie πως μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από αυτήν την Τρίτη, λόγω διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμφωνιών, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με το Bloomberg η πλήρωση των αποθηκών αερίου στην ΕΕ έφτασε το 79,4% στις 27 Αυγούστου, με τον διακηρυγμένο στόχο του μπλοκ να είναι 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

«Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Engie είχε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους όγκους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες της και τις δικές της απαιτήσεις και είχε θέσει σε εφαρμογή πολλά μέτρα για να μειώσει σημαντικά τυχόν άμεσες οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Engie δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της διαφοράς μεταξύ αυτής και της Gazprom σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι παραδόσεις για την Engie από την Gazprom έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με πρόσφατη μηνιαία παροχή 1,5 TWh, η οποία συγκρίνεται με τις συνολικές ετήσιες προμήθειες της Engie στην Ευρώπη που ξεπερνούν τα 400 TWh.

Το 2021, η Gazprom παρείχε 121 TWh φυσικού αερίου στην Engie, ή το 20% των συνολικών προμηθειών της, σύμφωνα με αναλυτές της Morningstar.

«Πολύ ξεκάθαρα η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής των προμηθειών», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν προέτρεψε τη Δευτέρα τις εταιρείες να καταρτίσουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι τον επόμενο μήνα, προειδοποιώντας ότι θα χτυπηθούν πρώτες εάν ποτέ δεν αφεθεί στη Γαλλία άλλη επιλογή από το να μεριμνήσει η παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από ορισμένους γείτονες από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της κατανάλωσης αερίου της.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια από τη Ρωσία παραμένουν. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις διακοπές στον πυρηνικό τομέα όπου η παραγωγή βρίσκεται σε χαμηλό 30 ετών. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ενέργειας της χώρας.

Η Engie επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την αλγερινή Sonatrach για την αύξηση των εισαγωγών από τη βορειοαφρικανική χώρα, έναν σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Υπενθυμίζεται πως η Gazprom έχει ειδοποιήσει ότι θα κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για συντήρηση και υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Μόσχα, η οποία έχει ήδη μειώσει την παροχή του αγωγού στο 20% μόλις της χωρητικότητας, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις καθυστερώντας την επανεκκίνηση.

 

Πηγή: liberal.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε ποιο καύσιμο θα μειωθεί δραματικά η τιμή τον Οκτώβριο;

Η νέα μειωμένη τιμή θα ισχύει στα πρατήρια από την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.


Σε μείωση-«ανάσα» για τους οδηγούς οχημάτων (ιδιώτες και επαγγελματίες) που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κίνησης προχωρά από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μειώνοντας την τιμή του Fisikon από 1,75 ευρώ στο 1,30 ευρώ ανά κιλό .

Όπως επισημαίνει η εταιρεία: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς (TTF) για τον μήνα Οκτώβριο, θα μετακυλήσει την μείωση αυτή στο σύνολό της προς όφελος των καταναλωτών. Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή πώλησης στα ιδιόκτητα πρατήρια Fisikon (Άνω Λιόσια και Ανθούσα) θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά κιλό, και βάσει αυτής θα τιμολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα υπόλοιπα πρατήρια. Η Εταιρεία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πελατών της κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι δέσμευση της εταιρείας να στέκεται δίπλα στους πελάτες της και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους».

Στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Έτσι λοιπόν από τις 4 Οκτωβρίου σε ένα αυτοκίνητο με δεξαμενή φυσικού αερίου 15 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώνει 19,5 ευρώ ενώ με την αυξημένη τιμή πλήρωνε 26,25 ευρώ. Δηλαδή σε κάθε φουλάρισμα τον Οκτώβριο θα κερδίζει τουλάχιστον 6,75 ευρώ.

Σε άλλο όχημα με δεξαμενή 25 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 32,5 ευρώ με τη νέα μειωμένη τιμή ενώ πριν πλήρωνε 43,75 ευρώ. Δηλαδή το όφελος σε κάθε γέμισμα ανέρχεται σε 11,25 ευρώ.

 

Πηγή: Γιώργος Κ. Ανδρής | newsauto.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα γεώτρηση σε παραγωγή από την Energean στην Αίγυπτο

Νέα σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου για την Energean στην Αίγυπτο καθώς, όπως πληροφόρησε με αναρτήσεις στους λογαριασμούς Social Media που η εταιρία διατηρεί, ξεκίνησε η παραγωγή από μια νέα γεώτρηση στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, 35 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Πρόκειται για τη γεώτρηση εισπίεσης NA/Q-PII#6 ST, στα κοιτάσματα Abu Qir, την οποία έθεσε στην παραγωγή η Abu Qir Petroleum, 50-50 εταιρεία της Energean και της κρατικής EGPC. Μάλιστα, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου, έχοντας ξεπεράσει σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες της κοινοπραξίας.

Η Energean υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα κοιτάσματα του Abu Qir στην Αίγυπτο, εν αναμονή της έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ, δίνουν ως τώρα τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου για τον όμιλο της Energean και, συγκεκριμένα, 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων το 86% ήταν φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στη διετία 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν άλλες 4 γεωτρήσεις εισπίεσης στα κοιτάσματα του Abu Qir.

Εκτός από το πρότζεκτ στο Abu Qir, η Energean αναπτύσσει επίσης τα γειτονικά κοιτάσματα NEA/NI, σε ένα project το οποίο στα τέλη Ιουλίου, ήδη ολοκληρωμένο κατά 72%. Το νέο αυτό έργο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Abu Qir III και η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν βρεθεί σε αυτό οι πρώτες ποσότητες αερίου.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οικονομικότερο όλων το πετρέλαιο – Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις τιμές στην ενέργεια να μην υποχωρούν, η σπαζοκεφαλιά για τους καταναλωτές είναι μία: πώς θα ζεσταθούν.


Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. «Η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά δεν ξεκινάει από εμάς. Ξεκινάει από τους εμπόρους και από όσους διαχειρίζονται τα ξύλα», λένε οι έμποροι.

To ύψους του κόστους για κάθε νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ζαλίζει.

Τα καυσόξυλα πωλούνται προς 120 με 140 €/κυβικό, αυξημένα από πέρσι κατά 100%.

Για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή διατίθεται πως 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 140% ενώ αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα κόστιζε 1,32 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 10% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Φθηνή λύση… ο «μαύρος χρυσός»

Η πιο οικονομική λύση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

«Φέτος πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο. Τα ξύλα έχουν πάρει αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περισσότερο από την πρώτη Οκτωβρίου που η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο που είχε δώσει με τα Fuel Pass», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όμως μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει ήδη εγκλωβιστεί στις επιλογές των περασμένων ετών.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις καυστήρα εκτός αν πας σε ηλεκτρικό που δεν είναι πια φτηνό».

Πάντως, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δεν θα ανάψουν τα καλοριφέρ.

 

Πηγή: tanea.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: