Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Φυσικό αέριο | Πως από τον έναν τερματικό σταθμό LNG η Ελλάδα θα βρεθεί με έξι

Οι υποδομές φυσικού αερίου αναδεικνύονται σε κομβικούς παράγοντες για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν έρθει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η απομόνωση της Ρωσίας, οι αποφάσεις για ευρωπαϊκή ενεργειακή στροφή και “ενεργειακή ανεξαρτησία” προκάλεσαν τριγμούς.

Η ανάγκη για μονάδες που θα υποδέχονται υγροποιημένο φυσικό αέριο μεγάλωσε απότομα. Τέτοιου είδους υποδομές μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών, αποδυναμώνουν τους αγωγούς και προσφέρουν πλουραλισμό στην τροφοδοσία του συστήματος με φυσικό αέριο.

Στο δρόμο λοιπόν για την αύξηση τέτοιων υποδομών η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, λίγο παραπάνω από τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε, η χώρα αναμένεται να έχει στο ενεργητικό της 6 ενεργές μονάδες υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή η μοναδική υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου με επιχειρησιακή ικανότητα είναι η Ρεβυθούσα, όπου αποτελεί και την κύρια πηγή εισόδου με ποσοστό 42,62% των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022, η Ρεβυθούσα κατέγραψε ρεκόρ, καθώς εκφορτώθηκαν 60 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι 25 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το γεγονός επισφραγίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν οι συγκεκριμένες υποδομές τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τη Ρεβυθούσα, το επόμενο διάστημα στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμα πέντε τερματικοί σταθμοί LNG, οι οποίοι θα είναι όλοι πλωτοί (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit).

Τα 2 FSRU της Gastrade

Από τις πέντε πλωτές μονάδες ΥΦΑ που δρομολογούνται, πιο κοντά σε λειτουργία βρίσκεται το FSRU Αλεξανδρούπολης, που προωθείται από τη Gastrade. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εμπορική λειτουργία του έργου τοποθετείται στα τέλη του 2023. Η υποδομή θα έχει δυναμικότητα 153.500 κ.μ. LNG.

Την ίδια στιγμή η Gastrade δρομολογεί και δεύτερη υποδομή στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για το το “FSRU ΘΡΑΚΗΣ”. Η υποδομή θα βρίσκεται στην Π.Ε. Έβρου και ειδικότερα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Η θέση του πλωτού σταθμού απέχει περίπου 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης, ενώ απέχει από την Αλεξανδρούπολη σχεδόν 15 χλμ.

Ο σταθμός θα είναι δυναμικότητας 170.000 κ.μ. έως 185.000 κ.μ. ΥΦΑ.

Διώρυγα Gas

Ο τρίτος σταθμός που προωθείται είναι αυτός της Motor Oil, το «Διώρυγα Gas». Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία του market test. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται ανοιχτά των διυλιστηρίων της Κορίνθου, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους. Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο υπήρξαν δύο τροποποιήσεις σχετικά με την άδεια του. Η πρώτη αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας του από 170.000 σε σχεδόν 210.000 κυβικά μέτρα. Η δεύτερη αφορά στην μετοχική του σύνθεση, καθώς πλέον περνάει στη MORE, που αποτελεί βραχίονα της Motor Oil και θα διαχειρίζεται όλα τα έργα πράσινης ενέργειας. Το χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν είναι πολύ ξεκάθαρο, ωστόσο το ρεπορτάζ θέλει την υποδομή να ολοκληρώνεται στα τέλη του 2023.

Thessaloniki FSRU

Σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκεται και το πρότζεκτ της Elpedison. Το Thessaloniki FSRU θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και βάσει χρονοδιαγράμματος έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως.

Argo FSRU

Το τελευταίο πρότζεκτ υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι το ARGO FSRU της Mediterranean Gas. Το έργο βρίσκεται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης καθώς υπήρξε μια μικρή εμπλοκή με την τελική θέση του. Ωστόσο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου, με γρήγορα αντανακλαστικά έθεσε εκ νέου τις βάσεις για κατασκευή της υποδομής. Πλέον η μονάδα θα εισέλθει στη διαδικασία του market test, ενώ τελεί υπό αναμονή έγκρισης η τελική θέση που θα “δέσει” το καράβι αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 170.000 κυβικά μέτρα και στόχος της εταιρείας είναι να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό το έργο.

Κλείνοντας αξίζει αναφέρουμε ένα αξιοσημείωτο γεγονός καθώς και οι πέντε υποδομές βρίσκονται στην Ανατολική Ελλάδα.

ypodomes.com

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θρήνος για 28χρονο αρχισμηνία: Σκοτώθηκε για να προλάβει το λεωφορείο

Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Τανάγρα, είναι ο 28χρονος που έχασε τη ζωή του στο σοκαριστικό τροχαίο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/11) στη λεωφόρο Μεσογείων

Ένας 28χρονος αρχισμηνίας έχασε τη ζωή του χθες τα ξημερώματα στη λεωφόρο Μεσογείων σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε κάτω από την πεζογέφυρα Καλατράβα.

Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία τόσο στην 114 Πτέρυγα Μάχης που υπηρετούσε όσο και στη γενέτειρά του, τον Βόλο.

Οι φίλοι και οι συνάδελφοί του τον αποχαιρετούν μέσα από σπαρακτικά μηνύματα στο Facebook μην μπορώντας να πιστέψουν πόσο άδικα «έφυγε» ο νεαρός μηχανικός.

«Όχι αγόρι μου όμορφο δεν μπορεί δεν μπορεί να ήσουν εσύ αυτός που άκουσα πρωί πρωί στις ειδήσεις, αχ αγοράκι μου χρυσό πόσο λυπάμαι λυπάμαι λυπάμαι. Πόσο άδικη η ζωή μα πόσο άδικη!», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια οικογενειακή φίλη ενώ ένας συνάδελφός του 28χρονου αναφέρει με πικρία «Γιατί πάντα τα καλύτερα παιδιά μας αφήνουν έτσι…».

Οδύνη και για τον αδελφό του άτυχου αρχισμηνία ο οποίος τον αποχαιρετά με μια φωτογραφία από ένα μαύρο τριαντάφυλλο και ένα λιτό «Αδελφέ μου».

Ο 28χρονος μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας είχε φύγει νωρίς, χθες το πρωί από το σπίτι του στην περιοχή του Νέου Ψυχικού για να πάει στην 114 Πτέρυγα Μάχης όπου υπηρετούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καθυστερήσει και έτρεχε, όπως ήταν πεζός, για να προλάβει το υπηρεσιακό λεωφορείο και να φτάσει εγκαίρως στη Μονάδα του, στην Τανάγρα.

Στην προσπάθειά του να διασχίσει κάθετα την λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος της γέφυρας Καλατράβα, ένα ΙΧ τον παρέσυρε με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στο αντίθετο ρεύμα.

Τραγική ειρωνεία είναι πως το αυτοκίνητο οδηγούσε ένας φαντάρος ο οποίος τραυματίστηκε από τη σύγκρουση και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στο σημείο που εκτινάχθηκε ο αρχισμηνίας, ένα άλλο, διερχόμενο αμάξι τον παρέσυρε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο 28χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό όπου λίγη ώρα μετά κατέληξε καθώς έφερε βαριά τραύματα σε όλο του το σώμα.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκδηλώσεις του Ινστιτούτου “Βία Στοπ” για την Παγκόσμια Ημέρα αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών

Το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία Στοπ», µε αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών επιθυμεί να ενημερώσει τους δημότες της Καβάλας για το σοβαρό θέμα της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:

➡️Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 – Συμμετοχή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

➡️Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 – τα στελέχη του Ινστιτούτου «Βία Στοπ», στην Καβάλα την Παρασκευή 25.11.2022 από τις 09.00 π.μ. έως τις 12.00 μμ. θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση με διαμοίραση ενημερωτικών φυλλαδίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και σε άλλους Δημόσιους χώρους.

➡️Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 – Συμμετοχή σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Παναγίας Θάσου για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Παναγία Θάσου στις 18:30.

Ομιλητές:

Φαράζη Ελσα

Φώτου Ελένη

Στέλιος Ψαρογιάννης

➡️Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 – Συμμετοχή σε εκδήλωση κατά της Βίας μέσω Διαδικτύου, με τη συνεργασία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παναγίας Θάσου.

Continue Reading

KATOIKIA

Kourtidis Group & Real Estate Expo 2022

Εντυπωσιακή η συμμετοχή της Kourtidis Group στη Real Estate Expo North

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το νέο προϊόν «6% – Η λύση στον πληθωρισμό»

Στις 20 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε η Real Estate Expo North, το κορυφαίο event για το real estate στη Βόρειο Ελλάδα. Ο όμιλος εταιρειών Κουρτίδη, με ηγετικό ρόλο στον κλάδο εδώ και 26 χρόνια και με δραστηριότητα και φυσική παρουσία με 6 γραφεία σε Παραλία Οφρυνίου, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Ν. Ηρακλείτσα και Θάσο, είχε εντυπωσιακή συμμετοχή.

Όσοι επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ – Helexpo, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα έργα, τις υπηρεσίες αλλά και ένα σημαντικό νέο προϊόν του ομίλου με εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Κυρίαρχο θέμα και προϊόν της Kourtidis Group που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στους επαγγελματίες του real estate, ήταν το «6% – Η λύση στον πληθωρισμό». Η ειδική εκδήλωση παρουσίασης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Για το «6%» ενημερώθηκε επίσης πλήθος επισκεπτών και υποψήφιων Ελλήνων και ξένων επενδυτών από τους συμβούλους ακινήτων της RE/MAX Choice, της κτηματομεσιτικής εταιρείας του ομίλου. Παρουσιάστηκαν επιπλέον όλες οι υπηρεσίες και τα έργα της Kourtidis Group, κάνοντας έτσι γνωστό σε όλους πως ακολουθεί τη δομή της κάθετης ολοκλήρωσης, καθώς δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, του real estate, των επενδύσεων και του hospitality. Ανακοινώθηκαν επιπλέον όλες οι εξελίξεις γύρω από το μεγάλο όραμα του ομίλου, το project Alexandrou Chora.

 

Μέσα στις τρεις αυτές ημέρες πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις με προσωπικότητες των επιχειρήσεων, των επενδύσεων, αλλά και της πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτούς ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 

Η διοίκηση της Kourtidis Group δεν έκρυψε την ικανοποίησή της από την αποτελεσματικότητα της παρουσίας του ομίλου στην Real Estate Expo North. Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νίκος Κουρτίδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ένιωσα την ανάγκη και την διάθεση των ανθρώπων του χώρου μας να συνεργάζονται και να μοιράζονται. Αυτή την ανάγκη ο όμιλός μας την έχει μεταφράσει εδώ και χρόνια σε πραγματικές συνεργασίες και σε πετυχημένες συμφωνίες. Η έκθεση ήταν μια ιδανική ευκαιρία να καλέσουμε τους συναδέλφους μας σε συνεργασία με βάση ένα νέο προϊόν με πολλαπλά οφέλη για τον πελάτη και εμάς».

Η αντιπρόεδρος του ομίλου κα Κωνσταντίνα Δημητρόβα πρόσθεσε πως «Όλες οι συζητήσεις που κάναμε με επενδυτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν μια κοινή βάση. Ήταν όλοι εντυπωσιασμένοι με την δραστηριότητα μας, την περιοχή μας και τις προοπτικές ανάπτυξης σε αυτήν. Αναμένουμε με ενθουσιασμό  και αισιοδοξία τις εξαιρετικές  εξελίξεις και τα θετικά αποτελέσματα των συναντήσεών μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: