Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φυσικό αέριο | Αυτές είναι οι εναλλακτικές της Ελλάδας

Προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενο για το φυσικό αέριο το υπουργείο Περιβάλλοντος σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης με τη Ρωσία

Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα κλιμακώνεται, η Δύση απειλεί με κυρώσεις και τη Μόσχα δία Μεντβέντεφ να απειλεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα φθάσει τις 2.000 ευρώ. Η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού σε περίπτωση διαταραχής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάλυψε πέρυσι το 45% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα, είναι η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό:

-Γίνεται προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ.

-Υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ελληνικό σύστημα διαθέτει σήμερα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου. Είναι το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρυσι το 45,5 % των εισαγωγών, η Ρεβυθούσα (31,8 %), η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51 %) και ο ελληνοτουρκικός αγωγός (Κήποι Έβρου) που κάλυψε το 5,17 %. Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη είναι πως δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής διαταραχή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ενώ και σε επίπεδο τιμών η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρά επί του παρόντος ομαλά καθώς η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη στα 188,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ουσιαστικά στα χθεσινά επίπεδα (ήταν 187,55 ευρώ).

Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Ξεκίνησε η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο

Νέα παραγωγή φυσικού αερίου φέρνει η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς άρχισε να παράγει η πρώτη γεώτρηση από τα κοιτάσματα North El Amriya και North Idku (ΝΕΑ/ΝΙ) στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται σε ρηχά νερά και η πρώτη γεώτρηση που τέθηκε σε παραγωγή είναι η NEA#6.

Στα κοιτάσματα NEA/NI έχουν πιστοποιηθεί 39 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, εκ των οποίων το 88% είναι σε φυσικό αέριο. Στην ακμή τους το 2024, τα δύο κοιτάσματα θα δίνουν περί τις 15 με 20 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (88% φυσικό αέριο), ενώ η ανάπτυξή τους πραγματοποιείται με σύνδεση στις ήδη υφιστάμενες υποδομές της Energean και ειδικότερα στην εξέδρα North Abu Qir PIII.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχημένη ανάπτυξη και η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα NEA/NI είναι ένα καλό παράδειγμα της δέσμευσής μας στην Αίγυπτο και της μακράς καλής σχέσης με το Υπουργείο Πετρελαίου, την EGPC και την EGAS.

Είμαστε χαρούμενοι που φέρνουμε νέα παραγωγή από το προσανατολισμένο στο φυσικό αέριο χαρτοφυλάκιό μας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας αξία σε όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους. Παράλληλα, εξυπηρετούμε τις ανάγκες της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού, υποστηρίζοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου που έχει χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας στην χώρα».

Σημειώνεται ότι η Energean πήρε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το έργο τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή απαιτήθηκαν μόνο 2 χρόνια και δύο μήνες για να φτάσουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή. Εντός του έτους θα τεθούν σε παραγωγή και οι υπόλοιπες τρεις γεωτρήσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης των κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ | «Οδηγός» για τη Shell το σχέδιο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο!

Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στην απανθρακοποίηση του μεγάλου τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Idku στην Αίγυπτο, κατά το πρότυπο του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο, υπέγραψαν ο ενεργειακός κολοσσός Shell με την Energean, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πρίνο της Καβάλας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Energean, το Μνημόνιο υπογράφηκε ανάμεσα στις αιγυπτιακές θυγατρικές των δύο ομίλων. Η συνεργασία έχει ως στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια απανθρακοποίησης και ενεργειακής μετάβασης της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

«H Energean θα εισφέρει την εμπειρία της στις λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε σχεδόν εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της εταιρείας. Ο στόχος της Shell αφορά τη δέσμευση CO2 στο τερματικό LNG που λειτουργεί στο Idku της Αιγύπτου και την αποθήκευσή του σε εξαντλημένο ταμιευτήρα της παραχώρησης του Abu Qir, που λειτουργεί η Energean στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας.

Σημειώνεται ότι το project σύλληψης και αποθήκευσης στον Πρίνο έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Energean, στην βάση της σχετικής άδειας που τής έχει χορηγήσει η ΕΔΕΥΕΠ, έχει σε εξέλιξη σειρά ερευνών για την αποθηκευτική δυναμικότητα του Πρίνου και ήδη μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Halliburton και η Wood plc έχουν ολοκληρώσει τις πρώτες τεχνικές μελέτες.

Πρόκειται για μια επένδυση που θα ήταν δυνατό να φθάσει το 1 δισεκ. δολάρια, και η οποία εκτιμάται ότι θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2025 με αρχές 2026, με προφανή οφέλη για το περιβάλλον την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση με επίκεντρο την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα | Με 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στην ανακοίνωση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Φεβρουάριο προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσε ότι θα έχουν την ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτή τιμή για όσο χρειαστεί» είπε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε δραματική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα και της επιβολής πλαφόν».

Η κρίση έχει αμβλυνθεί αλλά δεν έχει τελειώσει και εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε δίπλα στους πολίτες για όσο διάστημα χρειαστεί. Στηρίξαμε την κοινωνία με 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το ίδιο θα κάνουμε και τον Φεβρουάριο που τα τιμολόγια είναι μειωμένα έως 634».

Επιδότηση νοικοκυριών για όλες τις παροχές κυρίας και μη κύρια κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου

Για μηναίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες εφόσον όμως μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή

Για το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Επιδότηση επιχειρήσεων

Στα επαγγελματικά τιμολόγια στηρίζονται όλοι οι καταναλωτές στα τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης με επιδότηση 20 ευρώ ανα μεγαβατώρα

Επιδότηση αγροτών

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι διπλάσια στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Οι τιμές τις ΔΕΗ για τον Φεβροάρυιο

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

-19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

-21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

-15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Τα βασικά τιμολόγια των υπολοίπων προμηθευτών

Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος:

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: