Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Φρένο στο καρκίνο βάζει νέα ανακάλυψη! Έρευνα

Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο ανοίγει μια νέα ανακάλυψη η οποία ενδεχομένως δρομολογήσει την παρασκευή φαρμάκου που θα εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού εξαπλώνονται στον εγκέφαλο και έτσι ευελπιστούν ότι μπορεί να ανακαλύψουν νέα φάρμακα και θεραπείες για την σιρρίκνωση των όγκων.

Πως τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στον εγκέφαλο; Τι ελπίδες γεννά αυτή η ανακάλυψη;

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού συχνά απολαμβάνουν πολλά χρόνια ύφεσης της νόσου, μέχρι να τους δοθεί από τον θεράπων ιατρό, το καταστροφικό νέο ότι έχουν αναπτύξει εγκεφαλικούς όγκους.

Τώρα, επιτέλους, αρχίζουμε να κατανοούμε πώς καρκινικά κύτταρα από το μαστό είναι σε θέση να περάσουν απαρατήρητα και να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο: μεταμφιέζονται σε νευρώνες και “ληστεύουν» τον ενεργειακό εφοδιασμό των.

Για κάθε όγκο στον εγκέφαλο που προέρχεται από κύτταρα του ίδιου τον εγκέφαλο, δέκα φθάνουν εκεί από τα άλλα οργανικά συστήματα του σώματος. Η κατανόηση του πώς οι όγκοι εξαπλώνονται ή προκαλούν μεταστάσεις και μετά επιβιώνουν στον εγκέφαλο είναι σημαντική, διότι το ποσοστό επιβίωσης των ατόμων με εγκεφαλικές μεταστάσεις είναι μικρό – μόνο το ένα πέμπτο είναι ακόμα εν ζωή, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Ο Rahul Jandial, συνάδερφος νευροχειρουργός από το City of Hope Cancer Center στο Duarte στην Καλιφόρνια, θέλησε να διερευνήσει πώς τα καρκινικά κύτταρα του μαστού είναι σε θέση να διασχίσουν το αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και να ξεφύγουν ώστε να μην καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. [Ο αιματο-εγκεφαλικός φραγμός είναι ένας κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο από το αίμα.]

Αν, κατά τύχη, ένα κακόηθες καρκινικό κύτταρο του μαστού μπει στην κυκλοφορία του αίματος, φτάσει και περάσει στον εγκέφαλο, πώς θα επιβιώσει σε ένα εντελώς νέο και ξένο περιβάλλον; Ο Rahul Jandial, και η ομάδα του, αναρωτήθηκε αν τα κύτταρα που επιζούν, ακμάζουν και αναπτύσσονται είναι αυτά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τους πόρους γύρω τους δηλαδή τους νευροδιαβιβαστές και τις άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο.

Για να ελέγξουν αν η ιδέα είναι σωστή, πήραν δείγματα από μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού από τους εγκεφάλους πολλών γυναικών και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Συνέκριναν την έκφραση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανίχνευση και την απορρόφηση του GABA – ενός κοινού νευροδιαβιβαστή που οι νευρώνες μετατρέπουν σε ενέργεια – σε αυτά τα κύτταρα με το τι συμβαίνει σε μη-μεταστατικά κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που είχαν παρθεί από τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο εξέφρασαν έναν υποδοχέα για τον GABA, συν μία πρωτεΐνη μεταφορέα που φέρνει τον GABA μέσα στο κύτταρο, και ένα πλήθος άλλων ενώσεων που μετατρέπουν τον GABA σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό, τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού είχαν “μεταμφιεστεί» σε νευρώνες. Κανένας τέτοιος μηχανισμός δεν παρατηρήθηκε στα μη-μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Η ιδέα ότι τα μεταστατικά κύτταρα μπορούν να υιοθετήσουν μια νέα ταυτότητα, προστατεύοντάς τα από τους εγγενείς μηχανισμούς άμυνας, είναι πολύ συναρπαστικό και συνάμα πολύ σημαντικό δείχνοντας ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πιθανόν περισσότερο πλαστικά από ότι υποπτευόμασταν στο παρελθόν.

Αλλά η κατανόηση αυτής της νευρωνικής μεταμφίεσης – ένας μηχανισμός που και άλλοι καρκίνοι μπορούν να χρησιμοποιούν για να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο, απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού εξέλιξαν τους μηχανισμούς παραγωγής και χρησιμοποίησης GABA κατά τύχη με την πάροδο του χρόνου, ή με κάποιο τρόπο τα απέκτησε από το νέο περιβάλλον τους.

Ελπίζουμε, όμως ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε νέες χημειοθεραπείες με βάση τα υπάρχοντα φάρμακα για τον καρκίνο του εγκεφάλου ή φάρμακα για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ή να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε νέα φάρμακα για τη θεραπεία όγκων, που απλώνονται στον εγκέφαλο.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Ιδρυτής του International Medical Rights

 

 

Πηγή : iatropedia.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Πλαστό το χειρόγραφο του Γαλιλαίου που άλλαξε την κατανόηση του σύμπαντος

Το University of Michigan ιδρύθηκε το 1817. Εδώ και ένα αιώνα εκθέτει στη βιβλιοθήκη του ένα χειρόγραφο του Γαλιλαίου, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία πως η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

Πιστεύεται πως ο ιστορικός αστρονόμος και φυσικός το έγραψε το 1609 και το 1610. Σε αυτό περιγράφει ένα νέο τηλεσκόπιο και έχει σχέδια φεγγαριών που περιστρέφονται γύρω από το Δία.

Δίπλα στο ιστορικό ντοκουμέντο, υπάρχει η επισήμανση πως “πρόκειται για τα πρώτα δεδομένα παρατήρησης που παρουσιάζουν αντικείμενα τα οποία περιστρέφονται γύρω από σώμα που δεν είναι η Γη”.

Το Γενάρη του 1610 ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (κεντρικό πρόσωπο της επιστημονικής επανάστασης, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος που αντιτάχθηκε σε ό,τι έως τότε θεωρείτο ως δεδομένο, χαρακτηρίστηκε αιρετικός, συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έγινε συνώνυμο της ελευθερίας της σκέψης) παρατήρησε πολλά φωτεινά αντικείμενα γύρω από τον Δία.

Αφιέρωσε πολλές ώρες για να καταλάβει και να καταγράψει πώς αυτά άλλαζαν θέση κάθε βράδυ. Έκανε και σχετικά σχέδια για το πώς θα φαίνονταν αυτά τα αντικείμενα, αν κάποιος ήταν πάνω από τον Δία και τα έβλεπε, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν φεγγάρια.

Ήταν η πρώτη καταγραφή σε έναν σχεδόν αιώνα, για την ύπαρξη ουράνιου σώματος σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη που δεν ήταν η Γη. Το εύρημα του βοήθησε στην τεκμηρίωση της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου (1543).

Aυτή η απεικόνιση είχε ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη του University of Michigan και ανήκε στους θησαυρούς του κόσμου. Στην περιγραφή του χειρόγραφου αναφερόταν πως “αντικατοπτρίζει μια κομβική στιγμή του Γαλιλαίου, που βοήθησε την ανθρωπότητα να αλλάξει την κατανόηση της για το σύμπαν”.

Όπως γράφουν οι New York Times τον περασμένο Μάιο, ο καθηγητής του μαθήματος “πλαστογραφίες, απομιμήσεις και εξελιγμένα αντίγραφα” στη Σχολή Σπάνιων Βιβλίων του University of Virginia, Νικ Ουάιλινγκ ενημέρωσε με email του το πανεπιστήμιο που είχε το ‘κόσμημα’ πως “υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του χειρόγραφου”.

Οι εμπειρογνώμονες του University of Michigan ερεύνησαν το θέμα και βρήκαν στοιχεία που έκαναν επιτακτική την επανεξέταση του ντοκουμέντου. Κατέληξαν στο ότι ήταν πλαστό. Δεν γράφτηκε στις αρχές του 1600 από τον “πατέρα της σύγχρονης αστρονομίας”, αλλά περί τα 300 χρόνια αργότερα από έναν διαβόητο πλαστογράφο, ονόματι Τομπάια Νικότρα.

Ο Νικότρα καταδικάστηκε το 1934 για την πώληση πλαστού αυτόγραφου του Μότσαρτ, στο γιο μαέστρου της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Στη δίκη που έγινε στο Μιλάνο, η αστυνομία είπε πως βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο ίδιος ετοίμαζε πλαστά αυτόγραφα των Αβραάμ Λίνκολν, του Κολόμβου,  του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μικελάντζελο, μεταξύ άλλων.

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης του University of Michigan ενημέρωσαν πως η ανακάλυψη του Ουάιλντινγκ θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τη θέση του πλαστού χειρογράφου στη συλλογή τους “και αυτή μπορεί να το κάνει πιο σημαντικό από ποτέ. Στο μέλλον, μπορεί να εξυπηρετήσει τα ερευνητικά, μαθησιακά και διδακτικά ενδιαφέροντα στον τομέα των απομιμήσεων, των πλαστών και των φαρσών, μια διαχρονική πρακτική που δεν ήταν ποτέ πιο σχετική”.

Πηγή : news247.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κοροναϊός | Νέα έρευνα στο Lancet ανατρέπει όσα ξέραμε για την Όμικρον

Μία νέα έρευνα έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στην βρετανική επιστημονική κοινότητα σχετικά με την νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό είναι μολυσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η νέα μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που αποκαλύπτει πόσο διαρκεί η μολυσματικότητα μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό στην κοινότητα.

  • Διαβάστε επίσης: Το μυστήριο της «κρυφής νόσησης» με την Όμικρον – Γιατί οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πως μολύνθηκαν

Τι έδειξε η μελέτη

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα δύο τρίτα των περιπτώσεων συνεχίζουν να τον μεταδίδουν τον ιό πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ το ένα τέταρτο παραμένει μολυσματικό ακόμη και μετά από μια εβδομάδα νόσησης.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του NHS, οι οποίες αναφέρουν ότι «πολλοί δεν είναι μολυσματικοί για τους άλλους μετά από πέντε ημέρες».

Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας «ακυρώνουν» την καραντίνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – που είναι στις 5 ημέρες- καθώς αποδεικνύει και επιστημονικά πως οι περισσότεροι μεταδίδουν τον ιό αρκετές ημέρες μετά.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, από το Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, συνέστησε στους ανθρώπους να απομονώνονται για πέντε ημέρες και να μην φεύγουν από την απομόνωση μέχρι να βγουν δύο φορές αρνητικοί με rapid.

 

Η μελέτη προκάλεσε αίσθηση στη Βρετανία με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή να καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους περισσότερους δημόσιους κλειστούς χώρους» προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στο NHS αυτόν τον χειμώνα.

Πάντως από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τους ανθρώπους να «φορούν μάσκα και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις» μετά τη νόσησή τους, προσθέτοντας πως: «Το να μάθεις να ζεις με το Covid-19 δεν σημαίνει να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει».

Μελέτη

Σχετικά με τη μελέτη, οι ειδικοί παρακολούθησαν 57 άτομα στο σπίτι τους αφού εκτέθηκαν στο Covid για να εξετάσουν πόσο καιρό παρέμειναν μολυσματικοί.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους και έκαναν λεπτομερείς καθημερινές εξετάσεις για να δουν πόσο ιό αποβάλλουν.

Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους ήταν μολυσματικός πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, αλλά τα δύο τρίτα των περιπτώσεων εξακολουθούσαν να είναι μολυσματικοί πέντε ημέρες μετά την πρώτη αδιαθεσία.

Ο καθηγητής Lalvani, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας NIHR Health Protection Research Unit in Respiratory Infections στο Imperial, δήλωσε: «Πριν από αυτή τη μελέτη μας έλειπε η μισή εικόνα σχετικά με τη μολυσματικότητα, επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε οι άνθρωποι εκτίθενται για πρώτη φορά στον SARS-CoV-2 και πότε γίνονται για πρώτη φορά μολυσματικοί».

Και πρόσθεσε: «Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά μας με όσα γνωρίζουμε για τη δυναμική των λοιμώξεων Όμικρον, πιστεύουμε ότι η διάρκεια της μολυσματικότητας που παρατηρήσαμε είναι σε γενικές γραμμές γενικεύσιμη στις τρέχουσες παραλλαγές SARS-CoV-2, αν και το μολυσματικό τους παράθυρο μπορεί να είναι λίγο μικρότερο».

 

Στρατηγική για τη χρήση της μάσκας το φθινόπωρο

Δεδομένων των παραπάνω, το ίδρυμα που διεξήγαγε την έρευνα κάλεσε για «στρατηγική εφαρμογή της χρήσης μάσκας» το φθινόπωρο και το χειμώνα προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στους θαλάμους.

Η μάσκα στο επίκεντρο και στην Ελλάδα

Η χρήση μάσκας θα βρεθεί στο επίκεντρο και του ελληνικού υπουργείου Υγείας καθώς και της Επιτροπής Εμπειρογνώμονων σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει το φθινόπωρο.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η μάσκα να συνεχίσει να αποτελεί σύσταση στους περισσότερους χώρους, ενώ δεν αναμένεται να σταματήσει η υποχρεωτικότητά της σε πλοία, ΜΜΜ και νοσοκομεία.

 

Ωστόσο σε περίπτωση που το ΕΣΥ πιεστεί το φθινόπωρο και οι σκληροί δείκτες χειροτερέψουν, η χρήση της μάσκας θα μπει ξανά στο επίκεντρο των επιστημόνων. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο λοιπόν η συζήτηση θα γυρίσει ξανά στον τρόπο χρήσης της στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο μία τέτοια συζήτηση παραμένει ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες βαίνουν καλώς στην χώρα μας.

 

Πηγή : in.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας- Έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο

Ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες: τη «φωτογράφηση» για πρώτη φορά της τεράστιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και η ανακοίνωση έγινε με συνεντεύξεις Τύπου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Κίνα κα) από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Το ΕΗΤ, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο, αποτελούμενο από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζομένων παρατηρητηρίων που από κοινού έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όντας έτσι ικανό να παρατηρήσει άμεσα μια μαύρη τρύπα ή πιο σωστά το κοντινό περιβάλλον της.

Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να «δραπετεύσει» το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Πηγή : https://epiloges.tv

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: