Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Φρένο στο καρκίνο βάζει νέα ανακάλυψη! Έρευνα

Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο ανοίγει μια νέα ανακάλυψη η οποία ενδεχομένως δρομολογήσει την παρασκευή φαρμάκου που θα εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού εξαπλώνονται στον εγκέφαλο και έτσι ευελπιστούν ότι μπορεί να ανακαλύψουν νέα φάρμακα και θεραπείες για την σιρρίκνωση των όγκων.

Πως τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στον εγκέφαλο; Τι ελπίδες γεννά αυτή η ανακάλυψη;

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού συχνά απολαμβάνουν πολλά χρόνια ύφεσης της νόσου, μέχρι να τους δοθεί από τον θεράπων ιατρό, το καταστροφικό νέο ότι έχουν αναπτύξει εγκεφαλικούς όγκους.

Τώρα, επιτέλους, αρχίζουμε να κατανοούμε πώς καρκινικά κύτταρα από το μαστό είναι σε θέση να περάσουν απαρατήρητα και να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο: μεταμφιέζονται σε νευρώνες και “ληστεύουν» τον ενεργειακό εφοδιασμό των.

Για κάθε όγκο στον εγκέφαλο που προέρχεται από κύτταρα του ίδιου τον εγκέφαλο, δέκα φθάνουν εκεί από τα άλλα οργανικά συστήματα του σώματος. Η κατανόηση του πώς οι όγκοι εξαπλώνονται ή προκαλούν μεταστάσεις και μετά επιβιώνουν στον εγκέφαλο είναι σημαντική, διότι το ποσοστό επιβίωσης των ατόμων με εγκεφαλικές μεταστάσεις είναι μικρό – μόνο το ένα πέμπτο είναι ακόμα εν ζωή, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Ο Rahul Jandial, συνάδερφος νευροχειρουργός από το City of Hope Cancer Center στο Duarte στην Καλιφόρνια, θέλησε να διερευνήσει πώς τα καρκινικά κύτταρα του μαστού είναι σε θέση να διασχίσουν το αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και να ξεφύγουν ώστε να μην καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. [Ο αιματο-εγκεφαλικός φραγμός είναι ένας κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο από το αίμα.]

Αν, κατά τύχη, ένα κακόηθες καρκινικό κύτταρο του μαστού μπει στην κυκλοφορία του αίματος, φτάσει και περάσει στον εγκέφαλο, πώς θα επιβιώσει σε ένα εντελώς νέο και ξένο περιβάλλον; Ο Rahul Jandial, και η ομάδα του, αναρωτήθηκε αν τα κύτταρα που επιζούν, ακμάζουν και αναπτύσσονται είναι αυτά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τους πόρους γύρω τους δηλαδή τους νευροδιαβιβαστές και τις άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο.

Για να ελέγξουν αν η ιδέα είναι σωστή, πήραν δείγματα από μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού από τους εγκεφάλους πολλών γυναικών και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Συνέκριναν την έκφραση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανίχνευση και την απορρόφηση του GABA – ενός κοινού νευροδιαβιβαστή που οι νευρώνες μετατρέπουν σε ενέργεια – σε αυτά τα κύτταρα με το τι συμβαίνει σε μη-μεταστατικά κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που είχαν παρθεί από τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο εξέφρασαν έναν υποδοχέα για τον GABA, συν μία πρωτεΐνη μεταφορέα που φέρνει τον GABA μέσα στο κύτταρο, και ένα πλήθος άλλων ενώσεων που μετατρέπουν τον GABA σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό, τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού είχαν “μεταμφιεστεί» σε νευρώνες. Κανένας τέτοιος μηχανισμός δεν παρατηρήθηκε στα μη-μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Η ιδέα ότι τα μεταστατικά κύτταρα μπορούν να υιοθετήσουν μια νέα ταυτότητα, προστατεύοντάς τα από τους εγγενείς μηχανισμούς άμυνας, είναι πολύ συναρπαστικό και συνάμα πολύ σημαντικό δείχνοντας ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πιθανόν περισσότερο πλαστικά από ότι υποπτευόμασταν στο παρελθόν.

Αλλά η κατανόηση αυτής της νευρωνικής μεταμφίεσης – ένας μηχανισμός που και άλλοι καρκίνοι μπορούν να χρησιμοποιούν για να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο, απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού εξέλιξαν τους μηχανισμούς παραγωγής και χρησιμοποίησης GABA κατά τύχη με την πάροδο του χρόνου, ή με κάποιο τρόπο τα απέκτησε από το νέο περιβάλλον τους.

Ελπίζουμε, όμως ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε νέες χημειοθεραπείες με βάση τα υπάρχοντα φάρμακα για τον καρκίνο του εγκεφάλου ή φάρμακα για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ή να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε νέα φάρμακα για τη θεραπεία όγκων, που απλώνονται στον εγκέφαλο.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Ιδρυτής του International Medical Rights

 

 

Πηγή : iatropedia.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κύτταρα ίδια με τα ανθρώπινα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν συνθετικά, αυτοσυναρμολογούμενα κύτταρα που αναπαράγονται και δρουν όπως τα ανθρώπινα κύτταρα!

Η πολυπλοκότητα των κυττάρων 

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που ταυτόχρονα λειτουργούν και δημιουργούν δομές. Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν επίσης το πλαίσιο ενός κυττάρου που ονομάζεται κυτταροσκελετός. Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κυτταροσκελετό, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα να είναι ευέλικτα, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς την αντίδραση στο περιβάλλον τους.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη δημιούργησαν κύτταρα με λειτουργικό κυτταροσκελετό που είναι εύκαμπτος και ενεργεί ανάλογα με το περιβάλλον του. Το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία προγραμματιζόμενων πεπτιδίων-DNA, η οποία δίνει εντολή στα πεπτίδια -τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών- και στο γενετικό υλικό να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό.

Η ερευνήτρια Ρόνιτ Φρίμαν ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το DNA δεν εμφανίζεται συνήθως σε έναν κυτταροσκελετό. Επαναπρογραμματίσαμε τις αλληλουχίες του DNA ώστε να λειτουργούν ως αρχιτεκτονικό υλικό, συνδέοντας τα πεπτίδια μεταξύ τους».

«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή»

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής

«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή. Η νέα τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών κυττάρων θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αναπαράγουμε αυτό που κάνει η φύση αλλά να δημιουργήσουμε υλικά τα οποία ξεπερνούν την ίδια τη βιολογία» τόνισε η Φρίμαν. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en