Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Φορολογικό αλαλούμ με τις αποδείξεις: Ποιες θα εκπίπτουν κατά 50%

Δημοσιεύτηκε

στις

Για αλλαγές στο καθεστώς των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών πιέζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από επιχειρηματίες, λογιστές και βουλευτές και σύμφωνα με πληροφορίες, τα επανεξετάζει, εν όψει και των εκλογών που έρχονται.
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίστηκε ότι οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ, πρατηρίων καυσίμων και πολυκαταστημάτων θα εκπίπτουν κατά 50% και όχι στο σύνολό τους, με το ΥΠΟΙΚ να υποστηρίζει πως το νέο σύστημα είναι προς όφελος των φορολογουμένων.
Ακόμη όμως δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία συλλογής αποδείξεων, αφού δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και άλλα σοβαρά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι ο φόρος υπεραξίας σε κινητά και ακίνητα.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι θα εκδοθούν την προσεχή εβδομάδα, με σημαντική καθυστέρηση, δεδομένου ότι όλα ισχύουν κανονικά από την 1-1-2014.
Εξοντωτικά πρόστιμα
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που προβλέπονται από την 1-1-2014, φορολογούμενοι και λογιστές τα χαρακτηρίζουν εξοντωτικά, δεδομένου ότι ξεκινούν από 1.000 ευρώ, για τη μη υποβολή μιας απλής δήλωσης.
Σημειώνεται πως από την 1-1-2014 τέθηκαν τυπικά σε ισχύ οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που προβλέπουν:
– Εάν μια επιχείρηση δεν υποβάλει εμπρόθεσμα (καθυστερήσει έστω και για μία μέρα να υποβάλει) οποιαδήποτε φορολογική δήλωση (φορολογίας εισοδήματος, περιοδική ΦΠΑ, προσωρινή δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος ή οποιαδήποτε άλλη δήλωση απόδοσης κάποιου φόρου) της επιβάλλεται:
1. Αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία (εσόδων-εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).
2. Πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.
3. Τόκους υπολογιζόμενους τόσο επί του οφειλόμενου φόρου όσο και επί των προστίμων, με ετήσιο επιτόκιο 8,79%, δηλαδή με 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.
– Εάν μια επιχείρηση δεν υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση για την πληρωμή φόρου θα υποχρεωθεί να καταβάλει:
1. Αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία (εσόδων-εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).
2. Πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που απέφυγε να πληρώσει με τη μη υποβολή της δήλωσης.
3. Πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.
4. Τόκους υπολογιζόμενους τόσο επί του οφειλόμενου φόρου όσο και επί των προστίμων, με ετήσιο επιτόκιο 8,79%, δηλαδή με 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DNprQQjymic[/youtube]

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κομοτηνή | Στις φλόγες τυλίχθηκε οικία το απόγευμα της Κυριακής

Δημοσιεύτηκε

στις

Επενέβη άμεσα η Πυροσβεστική με δύο οχήματα και πέντε πυροσβέστες

Στις φλόγες τυλίχθηκε οικία το απόγευμα της Κυριακής στην Κομοτηνή, στην περιοχή της Εκτενεπόλ. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 5 άνδρες όπου έθεσαν την φωτιά υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αιτία της φωτιάς ήταν θερμαντικό σώμα -συγκεκριμένα τζάκι που υπήρχε εντός. Αρμόδια για το πόρισμα αυτής, είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παναγιωτόπουλος | Δεν θα υπάρξει πρόοδος στα ΜΟΕ εάν συνεχιστούν οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε

στις

Για την συνάντηση του με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες που κράτησε 15 λεπτά αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε εκδήλωση στην Καβάλα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής : 
“Όπως ξέρετε αυτές τις μέρες ξεκινάει ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό που είπα και είναι γνωστό στον ομόλογό μου τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή, και Αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος χώρας. Επομένως αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά θα έχει νόημα ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης αν από τη μία συζητάμε και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο τότε δεν θα υπάρξει πρόοδος που όλοι θα θέλαμε να υπάρξει. Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου δεν είχαμε καμία παραβίαση στον Εθνικό εναέριο χώρο, δεν ξέρω αν πρόκειται βέβαια για σύμπτωση ή αν έχει πειστεί και ο ομόλογός μου, θα δούμε. Ο διάλογος πάντως συνεχίζεται πρέπει να γίνεται ακόμα και σε περιόδους έντασης, καλό κάνει κακό δεν κάνει.”
Ακούστε το σχετικό απόσπασμα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απλήρωτοι 4 μήνες νυχτερινών και υπερωριών οι Πυροσβέστες της ΑΜ-Θ

Δημοσιεύτηκε

στις

Απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες φαίνεται πως είναι οι πυροσβέστες (μόνιμοι και πενταετείς) οι οποίοι εργάζονταν νυχτερινά ωράρια και υπερωρίες. Μάλιστα πυροσβέστες από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη μετέφεραν το πρόβλημα στο enanews.gr επισημαίνοντας τα εξής  :

Έχουμε να πληρωθούμε τέσσερις μήνες νυχτερινά και υπερωρίες και μαθαίνουμε ότι τον Μάρτιο μπορεί να μας δώσουν 2 από τους 4 μήνες. Για εμάς δεν είναι λύση αυτό. Το θέμα είναι κάθε μήνα να μπαίνουν τα λεφτά. Δεν ξέρουμε πως θα βρουν τον τρόπο, αλλά όπως βρίσκουμε εμείς τον τρόπο να σβήνουμε φωτιές, και να μας μετακινούν από εδώ και από εκεί ας βρουν και αυτοί τον τρόπο να μας δίνουν τα λεφτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο των Πυροσβεστών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προχώρησε στην παρακάτω ενημέρωση σχετικά με το θέμα στην διαδικτυακή ιστοσελίδα, ωστόσο δεν έγινε κάποια αναφορά για τους υπόλοιπους δύο μήνες.

Επίσης, οι πυροσβέστες έκαναν λόγο και για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών τονίζοντας ότι θα πρέπει Επιτέλους να πάψει να ισχύει αυτή η αδικία οι οδηγοί των Πυροσβεστικών Οχημάτων να παίρνουν βαρέα ανθυγιεινά και οι υπόλοιποι πυροσβέστες να παίρνουν απλά ένσημα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

O Yπουργός Εθνικής Άμυνας στον ετήσιο χορό του Εμπορικού Συλλόγου

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων του ENA Channel

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ