Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΕΞ | Η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Δημοσιεύτηκε

στις

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Σχετικά με το 9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη…

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής για ένατη χρονιά οργανώνει το πλούσιο πρόγραμμά σ’ όλη τη διάρκεια του  καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε δύο μέρη με στόχο καλύψει το  σκοπό του Φεστιβάλ, αλλά και με τη διάρκεια του να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχής μας και τις ιδιαιτερότητές της.

Στο (1ο) πρώτο μέρος του Φεστιβάλ κατηφορίζουμε από τον Κόσυνθο το «ποτάμι» των Ξανθιωτών προς τη Βιστωνίδα σ’ ένα  ταξίδι τόσο μουσικό όσο και γνωριμίας με την ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια (Άβδηρα) έως και τους προσφυγικούς οικισμούς της Ξάνθης.

Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης όπου τις Κυριακές μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άγημα του Δ Σ.Σ  που φροντίζει  για την έπαρση και υποστολή της  σημαίας μας στον πύργο του ρολογιού.

Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο (2ο) δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου πλάι στην θάλασσα, στη Μουσική Κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Αρχαία Άβδηρα, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων.

Έτσι θα μας βρει ο Αύγουστος στην «Ξάνθη της πίστης» που μετά τον υπαίθριο Εσπερινό στην κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική στο Πολύστυλο με τους Ιεροψάλτες της Ξάνθης και την συναυλία στον ΜπεκτασίδικοTεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά»  στο Σέλινο Ξάνθης, θα ανηφορήσουμε προς τα μοναστήρια της Παναγίας της Καλαμούς και της  Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας για τον Εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ιούνιος           

Κόσυνθος (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών)

Σημαντική στην τοπογραφία αλλά και την φυσιογνωμία της πόλης η παρουσία του χείμαρρου Κόσυνθου (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών) που χωρίζει τον παλιό πυρήνα της πόλης στα δυο, όπως κατεβαίνει από την ορεινή ενδοχώρα για να κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά. Τα ορμητικά νερά του που συχνά –ακόμη και σήμερα- προξενούν ζημιές κατά τους χειμερινούς μήνες, συνδέθηκαν στη μυθολογία με τον Ηρακλή και τα άλογα του Διομήδη. Στον ποταμό, τον «Κοσσινίτη» των αρχαίων, πότιζε ο Διομήδης τα ανθρωποφάγα άλογά του τα οποία είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους ναυτικούς που προσορμίζονταν στις θρακικές ακτές. Πολλοί, θέλοντας να ερμηνεύσουν το μύθο, ταυτίζουν τα άλογα με το φοβερό βόρειο άνεμο της περιοχής, το γνωστό Θρασκία που  στην πραγματικότητα απαγόρευε τον ελλιμενισμό πλοίων στις ακάλυπτες θρακικές ακτές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη και σήμερα, όποιος επισκεφτεί την Ξάνθη σε βαρυχειμωνιά δε θα μπορεί να ξεχάσει τον άνεμο αυτό που μοιάζει να κατεβαίνει ορμητικός από τις πλαγιές των τελευταίων βουνών προς τον κάμπο ή να ξεχύνεται από τα στενά του Κόσυνθου και την παλιά πόλη σαρώνοντας ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.

Στις όχθες του Κόσυνθου, όπως βγαίνει από τα στενά, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η παλιά πόλη, η πόλη ουσιαστικά του 18ου και 19ου, η πρωτεύουσα των ανατολικών καπνών.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

Χάρτινες και μουσικές πόλεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της, τα μουσικά εργαστήρια, η κινηματογραφική λέσχη  ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο τη μουσική κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα στο πλαίσιο το υ9 φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής στην Ξάνθη.

Χορός του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9  Ιουνίου 2017

[21.00]  «Αρχόντισσα»

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ ιδρύθηκε το 1989 από μέλη της με σκοπό τη διατήρηση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  

Σήμερα αποτελεί το πολυπληθέστερο τμήμα της έχοντας μια από τις πιο πλούσιες ιματιοθήκες.

Κάθε χρόνο συμμετέχει τόσο στα δρώμενα της πόλης της Ξάνθης και της περιφέρειας αλλά και σε πολλά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.    

Πληροφορίες στo τηλ. 69458370134

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» του Σταύρου Τζίμα    

Σαββατο 10  Ιουνίου 2017

[19.30]  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι  εκδόσεις Επίκεντρο  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα:

«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος,  Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας, Σταύρος Τζίμας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

Συναυλία «Στη Γη του Ορφέα». Εν όψει Θερινού Ηλιοστασίου

Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

[20.00] Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

Η συναυλία ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και θα πραγματοποιηθεί στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας, στα αρχαία Άβδηρα. Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι παίζοντας μελοποιήσεις Ορφικών Ύμνων και άλλες αρχαίες μελωδίες, συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων. Τα όργανα παρέχει η Οργανοποιία Αναστάσιος, η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατόν πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων.  Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο με τίτλο «Ρανίδες Ορφικής Αρμονίας στου Ήλιου τη Στάση» ενώ παράλληλα θα υπάρχει μικρή έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας. Ελάτε να παρακολουθήσετε μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο σε μια από τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου.

Τους μουσικούς αποτελούν οι: Κουμαρτζής Δάνης, Κουμαρτζής Θοδωρής, Σαράτσης Γιώργος                           

Συνδιοργάνωση: chrysallida.gr – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης – Πολυχώρος seikilo.com – Οργανοποιία Αναστάσιος Luthieros.com

Συναυλία μαθητών και δασκάλων στην Ξάνθη https://www.youtube.com/watch?v=Sqkn5DZ06sI

 

Συναυλία «Ανατολή, Ανατολή μου»

Με την Ορχήστρας  και την Χορωδία του  εργαστηρίου Παραδοσιακής & Ανατολικής μουσικής

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017  

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Εργαστήριο Παραδοσιακής & Ανατολικής Μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, συστάθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ήδη από τον Οκτώβριο του 2016.

Το εργαστήριο χωρίζεται:

Α. στην ορχήστρα παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής.

Β. στην χορωδία παραδοσιακής μουσικής.

 

Στοχοθεσία του εργαστηρίου αποτελεί η μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων τόσο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όσο και της ευρύτερης της ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία   παρουσιάζεται  κομμάτι από το υλικό το οποίο μελετήθηκε την φετινή εκπαιδευτική περίοδο.

Είσοδος 5€ με κρασί, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

Πληροφορίες Κρατήσεις:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού

Σάββατο 24  Ιουνίου 2017

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Από τον κύκλο των παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό»

 

[ Ο χρόνος στην λαϊκή αντίληψη δεν είναι μια αφηρημένη μαθηματική έννοια, δεν έχει την έννοια της γραμμής – δηλαδή της ευθύγραμμης πορείας προόδου προς τα «ανώτερα» στάδια πολιτισμού,  αλλά ο παραδοσιακός και σε διάφορες εκφράσεις του και ο σύγχρονος (ο νεωτερικός) άνθρωπος κατανοεί τον χρόνο ως εμπειρία, πρακτικά ως αποτέλεσμα, ανάλογα με την αλλαγή των εποχών (ο λεγόμενος «φυσικός» χρόνος), τις εργασίες του, τις τροφές και τις γιορτές του κλπ. Θεμέλιο αυτής της αντίληψης είναι η συνεχής επανάληψη (η εναλλαγή της νύχτας-ημέρας, του χειμώνα-καλοκαιριού, της ξηρασίας-πλημμύρας, της ζωής-του θανάτου-πάλι της γέννησης, της νεότητας-του γήρατος).

.]

Επιχειρούμε όλα τα παραπάνω τόσο στο παραδοσιακό τους πλαίσιο στο χωριό και στην πόλη, όσο και στην σύγχρονη εκδοχή των εθίμων βάσει της οποίας αυτά επιτελούνται άλλοτε έχοντας διατηρηθεί και επιβιώσει, και άλλοτε στις αναβιώσεις τους (από Πολιτιστικούς Συλλόγους κλπ.) όταν αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», και τότε τα εξετάζουμε πλέον στο πλαίσιο του φολκλορισμού και της έννοιας της διαχείρισης της παράδοσης.

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου – Υποψ. Δρ. Λαογραφίας στο ΔΠΘράκης

Άλλες δράσεις του Φεστιβάλ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ με τον ΣΠΥΡΟ ΣΑΚΚΑ στην ΞΑΝΘΗ

 Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών ανακοινώνει τη διοργάνωση του Καλοκαιρινού Εργαστηρίου Φωνητικής Έρευνας με τον Σπύρο Σακκά, που φιλοξενήθηκε με επιτυχία για 4 συνεχή έτη στο Μουσικό Χωριό, από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί φέτος στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης» (Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι) στην ΞΑΝΘΗ και διοργανώνεται από το «Κέντρο Φωνητικών Τεχνών» σε συνεργασία με τη «Φιλοπρόοδη ‘Ένωση Ξάνθης», την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και την επικοινωνιακή στήριξη του Μουσικού Χωριού.

 Στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι ο Σπύρος Σακκάς, στενός φίλος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι επί σαράντα χρόνια, θα οργανώσει το Μεγάλο Καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική παρουσίαση – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, στο ίδιο το σπίτι που ο Μάνος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και τις 5 Αυγούστου 2017 στο παρακάτω email: info@delta-pi.org

Παρακαλούνται οι αιτήσεις να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

 Περισσότερες πληροφορίες & διευκρινίσεις:

2114035789, 6973578422 (Έρη Βασιλειάδου)

Ραδιοφωνικά αφιερώματα

«Ανατολική Μουσική στον αέρα της παλιά πόλης»

Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ένα αφιέρωμα στην Λόγια Ανατολική Μουσική.

Συνεντεύξεις, ζωντανή μουσική, αφιερώματα και εκπομπές συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για να γνωρίσει κανείς την Ανατολική μουσική.

Συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης

«σαν θερινό σινεμά»  

Στην αυλή με τα χαμάμ  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στην αυλή με τα χαμάμ η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σ’ ένα κινηματογραφικό ταξίδι με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και με άξονα τη μουσική.

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – / Τηλ. 25410 25421    – www.fex.org.gr

Εκδηλώσεις για παιδιά

Παραστάσεις καραγκιόζη  

από το ΘΡΑΚΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΣΚΙΩΝ

του  ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΤΣΙΔΗ

Φιγούρες  σκηνικά  Γεωργία  Γιαννοπούλου.

Και  στα  δυό  έργα  ζωντανή  μουσική  και  θα  ευχαριστηθείτε    μικροί  μεγάλοι,  την  παράσταση.

ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!

Εκθέσεις

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  Ι

«Η γλυπτική της Φύσης» Κύπρος – Ξάνθης

Έκθεση φωτογραφίας της Άννα Τενέζη.

Η Άννα Τενέζη, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αναστασίας Τζενετζή – Αθηαινίτου, γεννήθηκε στην Ξάνθη (Ελλάδα) από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  Ελληνική Φιλολογία (Τμήμα Ψυχολογίας) και μετά το πέρας των σπουδών της ήρθε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Παιδείας ως το 2004.

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά και λοιπά είδη λόγου. Το 1985 κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το βιβλίο της «Καθώς μου φεύγεις»

Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και έχει πάρει μέρος σε τρεις συλλογικές εκθέσεις και έχει κάνει οχτώ ατομικές.

 

Διαρκεί έως τέλος Αυγούστου.   Στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  ΙI

Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη  Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά.

Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ

Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργανώνει και παρουσιάζει, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα)  και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

 

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

Πορτραίτο  έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει τη δουλειά μελών της. Πρόκειται για – μικρές ενότητες – με διαφορετικό ύφος και τεχνικές –  που αντανακλούν – το στυλ της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μέσα στο γενικότερο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.  

Το αποτέλεσμα είναι 24 φωτογραφίες & ένα video που σκιαγραφούν πρόσωπα αλλά και καταστάσεις  που αντιμετωπίσαμε..

 

πορτραίτο

«Δεν είμαι σίγουρος αν τελικά, με την φωτογράφηση ενός πορτραίτου αναζητώ το βλέμμα, την άσκηση, την αποστολή του,  ή,  αν αποκαλύπτομαι, ή αν αποκαλύπτω τις προθέσεις και τις επιθυμίες μου…

Ότι και ν’ ναι, είναι μια διαδικασία, μια λειτουργία οπτικοποίησης…

τόσο ενδιαφέρουσα που πρέπει να μοιραστώ…

Στην πράξη αυτή  της αφήγησης, υπάρχουν «δύο»  εκδοχές. Η μία στέκει απέναντί σας.

Κι ήταν κάπως έτσι κι απέναντί μου.

Στην άλλη εκδοχή δεν πρόλαβα…. την επόμενη στιγμή θα πρέπει να την φανταστείτε …

Στην πράξη της αφήγησης υπάρχουν «δύο» βασικές εκδοχές. Αποκαλύπτω χρησιμοποιώντας το οπτικό υλικό για να  αφηγηθώ την ιστορία μου ή αφηγούμαι αξιοποιώντας το οπτικό υλικό που μου αποκαλύπτεται …

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα Ξάνθης

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».

Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

 

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30  

Γενική είσοδο 2€   Τηλ .25410/25421 – 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr  

 

Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη

 

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.  

Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο Ξάνθης.

.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ   Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421  

 

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Ιούνιος – Αύγουστος 2017   9η περίοδος

 

η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

 

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  / Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου   

Συνεργασία: Δήμος Αβδήρων / Δήμος Ξάνθης / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης/ Α/θμια  Εκπ/ση  Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα»  

Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σωκράτης Σινόπουλος  

 

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί όλοι θέλουν να δουλέψουν στην Google;

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιατί όλοι θέλουν να δουλέψουν στην Google; Τι είναι αυτό που κάνει τους εργαζόμενους να μην θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Με λίγα λόγια όλοι θέλουν να δουλέψουν στη Google και οι λόγοι είναι πολλοί…

Άλλωστε το αμερικανικό περιοδικό Fortune που δημοσιεύει κάθε χρόνο τον κατάλογο με τις 100 καλύτερες αμερικανικές εταιρείες φροντίζει να έχει στην κορυφή την Google.

Μάλιστα ορισμένοι εργαζόμενοι της δηλώνουν ότι ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην θέλουν να γυρνούν τα βράδια στο σπίτι!υπο

Η Google αποτελεί την καλύτερη υπόθεση εργασίας αναφορικά με ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Η εταιρεία έχει κάνει εκατομμύρια άτομα απ’ όλο τον κόσμο να θέλουν να δουλέψουν εκεί.

googl12

Φέτος ο κολοσσός αναδείχτηκε για έκτη φορά στην κορυφή της λίστας με την εταιρεία που θέλουν όλοι να εργαστούν και παρέχει στους περίπου 45.000 εργαζομένους του προνόμια όπως δωρεάν γκουρμέ φαγητό όλη μέρα για όλα τα γεύματα της ημέρας, δωρεάν γυμναστήρια, δωρεάν μασάζ, γενναιόδωρη άδεια μητρότητας, μπόνους και σειρά ακόμη παροχών.

Άλλωστε εκτός των 100.000 ωρών δωρεάν μασάζ, γηπέδων μπάσκετ και άλλων αθλημάτων, η Google παρέχει δεκαετή οικονομική κάλυψη για τα μέλη της οικογένειας εάν αποβιώσει ένας εργαζόμενος.

googl6

Έτσι δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί όλοι θέλουν να πάνε στον γίγαντα… Εκτός από το γεγονός ότι θα είναι στην καρδιά των εξελίξεων, στην καρδιά της εταιρείας που μπορεί και αλλάζει το ίντερνετ και πρωτοστατεί, θα έχει έναν καλό μισθό, μπόνους και παροχές που αλλού δεν υπάρχουν.

Γιατί ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να προσελκύουν τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως; Η απάντηση είναι απλή. «Ξέρουν πώς να φτιάξουν δυνατές σχέσεις μεταξύ… των εργαζομένων τους», εξηγεί ο Τζοφ Κόλβιν του περιοδικού Fortune.

Τα προνόμια που δίνει κάθε εταιρεία στους εργαζομένους αποκαλύπτουν και τον ίδιο τον χαρακτήρα της. Ενας πρώην εργαζόμενος της Google εξηγεί τι προσέφερε σε αυτόν η ύπαρξη δωρεάν μπουφέ στα γραφεία της εταιρείας: «Με βοηθάει να οικοδομώ σχέσεις με τους συναδέλφους μου».

googl8

«Εάν οι συνθήκες ήταν λίγο καλύτερες δεν θα γύριζα σπίτι τα βράδια», δηλώνει δεύτερος εργαζόμενος της Goοgle.

Ετσι λοιπόν  η Google προσφέρει δωρεάν φαγητό από διάφορες κουζίνες όλου του κόσμου στους υπαλλήλους της γιατί θέλει να  γνωρίζονται καλύτερα και τελικά να δένονται μεταξύ τους.

Ο ίδιος εργαζόμενος συνεχίζει λέγοντας ότι στην Google «περιτριγυριζόμαστε από έξυπνους ανθρώπους, ανθρώπους με ενθουσιασμό που φτιάχνουν το καλύτερο περιβάλλον για μάθηση που έχω συναντήσει στη ζωή μου».

«Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό κάθε εταιρείας που προσφέρει τον ιδανικό χώρο εργασίας. Βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις, όχι στην παροχή προνομίων. Προκαλεί απορία το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν», γράφει ο Κόλβιν.

Το μυστικό των εταιρειών που βρίσκονται στην κορυφή είναι ότι εκτός από το ότι δίνουν στόχο και παροχές στους εργαζόμενους, τους δείχνουν πολλές φορές απεριόριστη εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας ότι τελικά θα έχουν αναπτύξει τέτοια σχέση με τους συναδέλφους τους, που δεν θα εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους!

Φυσικά μετράνε τα cool γραφεία

Σήμερα η Google απασχολεί υπαλλήλους σε γραφεία σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων, επιστήμης των υπολογιστών, προγραμματισμού, που να μην θέλει να εργαστεί στην εταιρεία που αλλάζει τον κόσμο.

Οι αμοιβές της εταιρείας δεν είναι γνωστές επισήμως, όμως στο Glassdoor ένα site αναζήτησης εργασίας όπου, επιπλέον, οι εργαζόμενοι αξιολογούν ανώνυμα τις εταιρείες καταθέτοντας στοιχεία για αμοιβές, εργασιακό περιβάλλον, συνθήκες και οτιδήποτε άλλο δίνει μια σαφή εικόνα

Η λίστα αναφέρει τις συνολικές ετήσιες μικτές αποδοχές σε δολάρια και ξεκινάει από 159.000 δολάρια το χρόνο.

googl7

Μεταφορά εργαζομένων και με καταμαράν!

Πρόσφατα υπήρξε κριτική ότι η Google δεν πληρώνει ενοίκιο για τις στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης για να μεταφέρει με τα πούλμαν της τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της.

Τι έκανε η εταιρεία;. Στράφηκε σε πιο…εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Πλέον αρκετοί από τους εργαζόμενους της Google στο San Francisco, θα μεταφέρονται στο γραφείο μέσω θαλάσσης, με καταμαράν, που μισθώνει ο ιντερνετικός γίγαντας. Το καταμαράν της Google είναι χωρητικότητας 149 επιβατών και κάνει δύο ημερήσια δρομολόγια, ενώ όπως αναφέρουν οι αρχές του λιμανιού, η Google πληρώνει κανονικά τα τέλη ελλιμενισμού.

googl1

Τι τρώνε όσοι δουλεύουν στη Google

Στο Campus της Google υπάρχουν 36 εστιατόρια και καφέ που σιτίζουν καθημερινά τους υπαλλήλους δωρεάν.

Αρκετά από τα εστιατόρια ειδικεύονται σε μια συγκεκριμένη κουζίνα του κόσμου. Όσοι θέλουν σούσι, για παράδειγμα, μπορούν να γευματίσουν το ασιατικό εστιατόριο, ενώ υπάρχει και το καλιφορνέζικο εστιατόριο.

Κάθε μήνα οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν στους υπεύθυνους αναφορά σχετικά με το τι τους αρέσει, τι όχι, αλλά και ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις.

googl4

googl9

googl10

googl5

googl3

googl2

newsbeast.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουνίου…

1734: Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), η σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημόσια και ομολόγησε την ενοχή της για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

1813: Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας την σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».

1851: Ο γερμανός μετρ του σκάκι Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λάιονελ Κιζερίτσκι, σε μία παρτίδα, μοναδική στη σκακιστική βιβλιογραφία, όπου ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, τον αξιωματικό και τη βασίλισσά του, κάνοντας ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρά κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η «Αθάνατη Παρτίδα» (Immortal Game) του Άντερσεν.

1913: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη Βουλγαρία (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος). Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Κιλκίς μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά και εισέρχεται στην πόλη εκδιώχνοντας τους Βούλγαρους.

1919: Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε («Ματωμένο Σάββατο»).

1942: Ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.

1961: Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης του θαλάσσιου ύδατος.

1962: Αναθεώρηση της σύμβασης Δημοσίου – Ολυμπιακής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητεί ο Αριστοτέλης Ωνάσης, καθώς η εταιρία παρουσιάζει σοβαρές ζημιές για τρίτο συνεχές έτος.

1963: Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ αναλαμβάνει την ηγεσία στο Βατικανό.

1970: Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1976: Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.

1985: Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρώτη «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπου και πραγματοποιείται μεγάλη φιέστα γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ηρώδειο, και Στοά του Αττάλου). Στην εορτή αυτή, σύγχρονη αμφικτιονία όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι Χ. Σαρτζετάκης, Φ. Μιτεράν, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, ξένοι υπουργοί πολιτισμού, διπλωματικές αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πεντακόσια αγόρια και κορίτσια έψαλλαν τον «Ύμνο στον Ήλιο» (του Μεσομήδη, 2ος αιών μ.Χ.).

1994: Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.

2012: Μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων εικοσιτετράωρων από το κλείσιμο της κάλπης των τελευταίων εκλογών στην Ελλάδα, με συνασπισμό τριών κομμάτων ορκίζονται στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τα μέλη της νέας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία Α. Σαμαρά. Το νέο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνει 17 υπουργούς εκ των οποίων μία μόνο γυναίκα. Μετά από μια περίοδο πολιτικής ναυτίας επανασυστήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Γεννήσεις

1002 – Πάπας Λέων Θ΄

1706 – Τζον Ντόλοντ, Άγγλος οπτικός

1792 – Φέρντιναντ Κρίστιαν Μπάουρ, Γερμανός θεολόγος

1823 – Ζαν Σακορνάκ, Γάλλος αστρονόμος

1828 – Φερδινάνδος Φουκέ, Γάλλος γεωλόγος

1839 – Μασάντο ντε Ασσίς, Βραζιλιάνος συγγραφέας

1863 – Μαξ Βολφ, Γερμανός αστρονόμος

1891 – Πιερ Λουίτζι Νέρβι, Ιταλός μηχανικός και αρχιτέκτονας

1905 – Ζαν Πολ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας

1944 – Κορίνα Τσοπέη, Ελληνίδα μοντέλο και ηθοποιός, Μις Υφήλιος 1964

1948 – Γιόβαν Ατσίμοβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής

1948 – Ίαν ΜακΓιούαν, Άγγλος συγγραφέας

1948 – Αντρντζέι Σαπκόβσκι, Πολωνός συγγραφέας

1950 – Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδιστής

1953 – Μπεναζίρ Μπούτο, Πακιστανή πολιτικός

1955 – Μισέλ Πλατινί, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1958 – Γκενάντι Παντάλκα, Ρώσος αστροναύτης

1961 – Μάνου Τσάο, Γάλλος τραγουδιστής, μουσικός και παραγωγός

1964 – Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλληνας σκηνοθέτης και χορογράφος

1979 – Κώστας Κατσουράνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1982 – Πρίγκιπας Ουίλιαμ, Δούκας του Κέμπριτζ

1986 – Λάνα Ντελ Ρέι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1040 – Φούλκων Γ’, κόμης του Ανζού

1205 – Ερρίκος Δάνδολος, δόγης της Βενετίας

1208 – Φίλιππος, δούκας της Σουαβίας

1377 – Εδουάρδος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας

1527 – Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας

1582 – Όντα Νομπουνάγκα, Ιάπωνας πολέμαρχος

1874 – Ανδρέας Άνγκστρομ, Σουηδός φυσικός

1908 – Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ρώσος συνθέτης

1914 – Μπέρτα φον Ζούτνερ, Αυστριακή συγγραφέας και ειρηνίστρια

1940 – Σμέντλι Μπάτλερ, Αμερικανός στρατηγός

1954 – Γκίντεον Σούντμπαικ, Σουηδός μηχανικός

1957 – Γιοχάνες Σταρκ, Γερμανός φυσικός

1964 – Άντριου Γκούντμαν, Αμερικανός ακτιβιστής

2001 – Τζον Λη Χούκερ, Αμερικανός τραγουδοποιός

2011 – Μαρία Γκόμες Βαλεντίμ, Βραζιλιάνα υπεραιωνόβια

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Δ.Καβάλας | Ο σύλλογος «ΦΙΛΟΣ» προσέφερε βιβλία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Δημοσιεύτηκε

στις

Εμπλουτισμένη με βιβλία λογοτεχνίας στα Γερμανικά είναι η φετινή προσφορά του συλλόγου για την αδελφοποίηση Καβάλας Νυρεμβέργης «ΦΙΛΟΣ»ΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

, μαζί φυσικά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παρελκόμενα. Πιο συγκεκριμένα για 9η συνεχόμενη χρονιά από το 2011, ο ΦΙΛΟΣ προσφέρει πάνω από 110 βιβλία στις δημοτικές βιβλιοθήκες Καβάλας και Νέστου αλλά και στην Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης. Ακόμη 40 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τα παρελκόμενά τους, 2 φορητούς υπολογιστές και 11 οθόνες. Τη δωρεά αυτή παρέλαβε ο  αντιδήμαρχος Ηλίας Καλενταρίδης από τον πρόεδρο του ΦΙΛΟΣ Σωτήρη Ξώγνο ο οποίος και τον ευχαρίστησε θερμά, καθώς και όλα τα μέλη του συλλόγου.

Την  Τετάρτη 19 Ιουνίου στον 4ο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης στην Καβάλα και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την αδελφοποίηση της Καβάλας με την Νυρεμβέργη, ο Σύλλογος για την προώθηση της αδελφοποίησης «ΦΙΛΟΣ» προσκαλεί τα μέλη του αλλά και όλους τους φίλους και τις φίλες του στην Καβάλα, σε μια πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο: «20 Χρόνια Φιλίας και Συνεργασίας”. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος ΦΙΛΟΣ απαριθμεί περί τα 300 μέλη και έχει άλλους τόσους φίλους σε Νυρεμβέργη και Καβάλα. Η εκδήλωση για τα 20χρονα της αδελφοποίησης είναι ενταγμένη στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019 που οργανώνει ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.  

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «αέρα» το θέμα προπονητή στην Εθνική

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ συνεδρίασε υπό τον Βαγγέλη Γραμμένο, ωστόσο οι συζητήσεις δεν έβγαλαν… συμπέρασμα! Οι συνεργάτες του προέδρου της ομοσπονδίας πιέζουν για απομάκρυνση του Άγγελου Αναστασιάδη και αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, στην οποία είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: