Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΕΞ | Η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Σχετικά με το 9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη…

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής για ένατη χρονιά οργανώνει το πλούσιο πρόγραμμά σ’ όλη τη διάρκεια του  καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε δύο μέρη με στόχο καλύψει το  σκοπό του Φεστιβάλ, αλλά και με τη διάρκεια του να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχής μας και τις ιδιαιτερότητές της.

Στο (1ο) πρώτο μέρος του Φεστιβάλ κατηφορίζουμε από τον Κόσυνθο το «ποτάμι» των Ξανθιωτών προς τη Βιστωνίδα σ’ ένα  ταξίδι τόσο μουσικό όσο και γνωριμίας με την ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια (Άβδηρα) έως και τους προσφυγικούς οικισμούς της Ξάνθης.

Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης όπου τις Κυριακές μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άγημα του Δ Σ.Σ  που φροντίζει  για την έπαρση και υποστολή της  σημαίας μας στον πύργο του ρολογιού.

Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο (2ο) δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου πλάι στην θάλασσα, στη Μουσική Κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Αρχαία Άβδηρα, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων.

Έτσι θα μας βρει ο Αύγουστος στην «Ξάνθη της πίστης» που μετά τον υπαίθριο Εσπερινό στην κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική στο Πολύστυλο με τους Ιεροψάλτες της Ξάνθης και την συναυλία στον ΜπεκτασίδικοTεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά»  στο Σέλινο Ξάνθης, θα ανηφορήσουμε προς τα μοναστήρια της Παναγίας της Καλαμούς και της  Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας για τον Εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ιούνιος           

Κόσυνθος (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών)

Σημαντική στην τοπογραφία αλλά και την φυσιογνωμία της πόλης η παρουσία του χείμαρρου Κόσυνθου (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών) που χωρίζει τον παλιό πυρήνα της πόλης στα δυο, όπως κατεβαίνει από την ορεινή ενδοχώρα για να κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά. Τα ορμητικά νερά του που συχνά –ακόμη και σήμερα- προξενούν ζημιές κατά τους χειμερινούς μήνες, συνδέθηκαν στη μυθολογία με τον Ηρακλή και τα άλογα του Διομήδη. Στον ποταμό, τον «Κοσσινίτη» των αρχαίων, πότιζε ο Διομήδης τα ανθρωποφάγα άλογά του τα οποία είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους ναυτικούς που προσορμίζονταν στις θρακικές ακτές. Πολλοί, θέλοντας να ερμηνεύσουν το μύθο, ταυτίζουν τα άλογα με το φοβερό βόρειο άνεμο της περιοχής, το γνωστό Θρασκία που  στην πραγματικότητα απαγόρευε τον ελλιμενισμό πλοίων στις ακάλυπτες θρακικές ακτές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη και σήμερα, όποιος επισκεφτεί την Ξάνθη σε βαρυχειμωνιά δε θα μπορεί να ξεχάσει τον άνεμο αυτό που μοιάζει να κατεβαίνει ορμητικός από τις πλαγιές των τελευταίων βουνών προς τον κάμπο ή να ξεχύνεται από τα στενά του Κόσυνθου και την παλιά πόλη σαρώνοντας ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.

Στις όχθες του Κόσυνθου, όπως βγαίνει από τα στενά, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η παλιά πόλη, η πόλη ουσιαστικά του 18ου και 19ου, η πρωτεύουσα των ανατολικών καπνών.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

Χάρτινες και μουσικές πόλεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της, τα μουσικά εργαστήρια, η κινηματογραφική λέσχη  ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο τη μουσική κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα στο πλαίσιο το υ9 φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής στην Ξάνθη.

Χορός του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9  Ιουνίου 2017

[21.00]  «Αρχόντισσα»

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ ιδρύθηκε το 1989 από μέλη της με σκοπό τη διατήρηση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  

Σήμερα αποτελεί το πολυπληθέστερο τμήμα της έχοντας μια από τις πιο πλούσιες ιματιοθήκες.

Κάθε χρόνο συμμετέχει τόσο στα δρώμενα της πόλης της Ξάνθης και της περιφέρειας αλλά και σε πολλά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.    

Πληροφορίες στo τηλ. 69458370134

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» του Σταύρου Τζίμα    

Σαββατο 10  Ιουνίου 2017

[19.30]  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι  εκδόσεις Επίκεντρο  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα:

«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος,  Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας, Σταύρος Τζίμας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

Συναυλία «Στη Γη του Ορφέα». Εν όψει Θερινού Ηλιοστασίου

Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

[20.00] Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

Η συναυλία ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και θα πραγματοποιηθεί στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας, στα αρχαία Άβδηρα. Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι παίζοντας μελοποιήσεις Ορφικών Ύμνων και άλλες αρχαίες μελωδίες, συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων. Τα όργανα παρέχει η Οργανοποιία Αναστάσιος, η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατόν πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων.  Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο με τίτλο «Ρανίδες Ορφικής Αρμονίας στου Ήλιου τη Στάση» ενώ παράλληλα θα υπάρχει μικρή έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας. Ελάτε να παρακολουθήσετε μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο σε μια από τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου.

Τους μουσικούς αποτελούν οι: Κουμαρτζής Δάνης, Κουμαρτζής Θοδωρής, Σαράτσης Γιώργος                           

Συνδιοργάνωση: chrysallida.gr – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης – Πολυχώρος seikilo.com – Οργανοποιία Αναστάσιος Luthieros.com

Συναυλία μαθητών και δασκάλων στην Ξάνθη https://www.youtube.com/watch?v=Sqkn5DZ06sI

 

Συναυλία «Ανατολή, Ανατολή μου»

Με την Ορχήστρας  και την Χορωδία του  εργαστηρίου Παραδοσιακής & Ανατολικής μουσικής

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017  

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Εργαστήριο Παραδοσιακής & Ανατολικής Μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, συστάθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ήδη από τον Οκτώβριο του 2016.

Το εργαστήριο χωρίζεται:

Α. στην ορχήστρα παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής.

Β. στην χορωδία παραδοσιακής μουσικής.

 

Στοχοθεσία του εργαστηρίου αποτελεί η μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων τόσο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όσο και της ευρύτερης της ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία   παρουσιάζεται  κομμάτι από το υλικό το οποίο μελετήθηκε την φετινή εκπαιδευτική περίοδο.

Είσοδος 5€ με κρασί, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

Πληροφορίες Κρατήσεις:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού

Σάββατο 24  Ιουνίου 2017

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Από τον κύκλο των παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό»

 

[ Ο χρόνος στην λαϊκή αντίληψη δεν είναι μια αφηρημένη μαθηματική έννοια, δεν έχει την έννοια της γραμμής – δηλαδή της ευθύγραμμης πορείας προόδου προς τα «ανώτερα» στάδια πολιτισμού,  αλλά ο παραδοσιακός και σε διάφορες εκφράσεις του και ο σύγχρονος (ο νεωτερικός) άνθρωπος κατανοεί τον χρόνο ως εμπειρία, πρακτικά ως αποτέλεσμα, ανάλογα με την αλλαγή των εποχών (ο λεγόμενος «φυσικός» χρόνος), τις εργασίες του, τις τροφές και τις γιορτές του κλπ. Θεμέλιο αυτής της αντίληψης είναι η συνεχής επανάληψη (η εναλλαγή της νύχτας-ημέρας, του χειμώνα-καλοκαιριού, της ξηρασίας-πλημμύρας, της ζωής-του θανάτου-πάλι της γέννησης, της νεότητας-του γήρατος).

.]

Επιχειρούμε όλα τα παραπάνω τόσο στο παραδοσιακό τους πλαίσιο στο χωριό και στην πόλη, όσο και στην σύγχρονη εκδοχή των εθίμων βάσει της οποίας αυτά επιτελούνται άλλοτε έχοντας διατηρηθεί και επιβιώσει, και άλλοτε στις αναβιώσεις τους (από Πολιτιστικούς Συλλόγους κλπ.) όταν αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», και τότε τα εξετάζουμε πλέον στο πλαίσιο του φολκλορισμού και της έννοιας της διαχείρισης της παράδοσης.

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου – Υποψ. Δρ. Λαογραφίας στο ΔΠΘράκης

Άλλες δράσεις του Φεστιβάλ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ με τον ΣΠΥΡΟ ΣΑΚΚΑ στην ΞΑΝΘΗ

 Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών ανακοινώνει τη διοργάνωση του Καλοκαιρινού Εργαστηρίου Φωνητικής Έρευνας με τον Σπύρο Σακκά, που φιλοξενήθηκε με επιτυχία για 4 συνεχή έτη στο Μουσικό Χωριό, από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί φέτος στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης» (Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι) στην ΞΑΝΘΗ και διοργανώνεται από το «Κέντρο Φωνητικών Τεχνών» σε συνεργασία με τη «Φιλοπρόοδη ‘Ένωση Ξάνθης», την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και την επικοινωνιακή στήριξη του Μουσικού Χωριού.

 Στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι ο Σπύρος Σακκάς, στενός φίλος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι επί σαράντα χρόνια, θα οργανώσει το Μεγάλο Καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική παρουσίαση – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, στο ίδιο το σπίτι που ο Μάνος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και τις 5 Αυγούστου 2017 στο παρακάτω email: info@delta-pi.org

Παρακαλούνται οι αιτήσεις να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

 Περισσότερες πληροφορίες & διευκρινίσεις:

2114035789, 6973578422 (Έρη Βασιλειάδου)

Ραδιοφωνικά αφιερώματα

«Ανατολική Μουσική στον αέρα της παλιά πόλης»

Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ένα αφιέρωμα στην Λόγια Ανατολική Μουσική.

Συνεντεύξεις, ζωντανή μουσική, αφιερώματα και εκπομπές συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για να γνωρίσει κανείς την Ανατολική μουσική.

Συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης

«σαν θερινό σινεμά»  

Στην αυλή με τα χαμάμ  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στην αυλή με τα χαμάμ η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σ’ ένα κινηματογραφικό ταξίδι με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και με άξονα τη μουσική.

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – / Τηλ. 25410 25421    – www.fex.org.gr

Εκδηλώσεις για παιδιά

Παραστάσεις καραγκιόζη  

από το ΘΡΑΚΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΣΚΙΩΝ

του  ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΤΣΙΔΗ

Φιγούρες  σκηνικά  Γεωργία  Γιαννοπούλου.

Και  στα  δυό  έργα  ζωντανή  μουσική  και  θα  ευχαριστηθείτε    μικροί  μεγάλοι,  την  παράσταση.

ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!

Εκθέσεις

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  Ι

«Η γλυπτική της Φύσης» Κύπρος – Ξάνθης

Έκθεση φωτογραφίας της Άννα Τενέζη.

Η Άννα Τενέζη, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αναστασίας Τζενετζή – Αθηαινίτου, γεννήθηκε στην Ξάνθη (Ελλάδα) από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  Ελληνική Φιλολογία (Τμήμα Ψυχολογίας) και μετά το πέρας των σπουδών της ήρθε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Παιδείας ως το 2004.

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά και λοιπά είδη λόγου. Το 1985 κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το βιβλίο της «Καθώς μου φεύγεις»

Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και έχει πάρει μέρος σε τρεις συλλογικές εκθέσεις και έχει κάνει οχτώ ατομικές.

 

Διαρκεί έως τέλος Αυγούστου.   Στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  ΙI

Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη  Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά.

Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ

Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργανώνει και παρουσιάζει, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα)  και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

 

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

Πορτραίτο  έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει τη δουλειά μελών της. Πρόκειται για – μικρές ενότητες – με διαφορετικό ύφος και τεχνικές –  που αντανακλούν – το στυλ της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μέσα στο γενικότερο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.  

Το αποτέλεσμα είναι 24 φωτογραφίες & ένα video που σκιαγραφούν πρόσωπα αλλά και καταστάσεις  που αντιμετωπίσαμε..

 

πορτραίτο

«Δεν είμαι σίγουρος αν τελικά, με την φωτογράφηση ενός πορτραίτου αναζητώ το βλέμμα, την άσκηση, την αποστολή του,  ή,  αν αποκαλύπτομαι, ή αν αποκαλύπτω τις προθέσεις και τις επιθυμίες μου…

Ότι και ν’ ναι, είναι μια διαδικασία, μια λειτουργία οπτικοποίησης…

τόσο ενδιαφέρουσα που πρέπει να μοιραστώ…

Στην πράξη αυτή  της αφήγησης, υπάρχουν «δύο»  εκδοχές. Η μία στέκει απέναντί σας.

Κι ήταν κάπως έτσι κι απέναντί μου.

Στην άλλη εκδοχή δεν πρόλαβα…. την επόμενη στιγμή θα πρέπει να την φανταστείτε …

Στην πράξη της αφήγησης υπάρχουν «δύο» βασικές εκδοχές. Αποκαλύπτω χρησιμοποιώντας το οπτικό υλικό για να  αφηγηθώ την ιστορία μου ή αφηγούμαι αξιοποιώντας το οπτικό υλικό που μου αποκαλύπτεται …

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα Ξάνθης

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».

Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

 

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30  

Γενική είσοδο 2€   Τηλ .25410/25421 – 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr  

 

Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη

 

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.  

Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο Ξάνθης.

.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ   Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421  

 

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Ιούνιος – Αύγουστος 2017   9η περίοδος

 

η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

 

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  / Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου   

Συνεργασία: Δήμος Αβδήρων / Δήμος Ξάνθης / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης/ Α/θμια  Εκπ/ση  Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα»  

Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σωκράτης Σινόπουλος  

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδέσποτα: Όποιος τα πετάει στον δρόμο ή τα σκοτώνει, εντοπίζεται πλέον από το DNA

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση θανάτωσης δύο νεογέννητων κουταβιών που βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή των Μεγάρων. Για πρώτη φορά τα ζώα ταυτοποιήθηκαν με τη μητέρα τους και κατά συνέπεια με τον κηδεμόνα της, μέσω DNA. Η διαδικασία έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τα δείγματα του βιολογικού υλικού ελέγχθηκαν και η ταυτοποίηση έγινε στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το πόρισμα αναμένεται να ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζει το Αστυνομικό Τμήμα των Μεγάρων και να υποβληθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εγκατάλειψη και θανάτωση ζώων αποτελεί κακούργημα και επισύρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Η περίπτωση της υπόθεσης των Μεγάρων ενεργοποιεί για πρώτη φορά τη δυνατότητα ταυτοποίησης ζώων με τους γεννήτορές τους και οδηγεί ενώπιον των (ποινικών) ευθυνών τους τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι ενώ έχουν επιλέξει να μη στειρώσουν τα ζώα τους ξεφορτώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα νεογέννητα.

Ολα ξεκίνησαν όταν προ ημερών βρέθηκαν σε ένα κουτί σε κάδο απορριμμάτων στα Μέγαρα δύο κουταβάκια που δεν είχαν καν ανοίξει τα μάτια τους, το οποίο σημαίνει ότι αυτός που τα πέταξε εκεί δεν τους είχε δώσει την παραμικρή ευκαιρία να επιβιώσουν. Τα δύο κουταβάκια παραδόθηκαν σε ανθρώπους της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδέσποτος Παλμός», που προσπάθησαν να τα κρατήσουν στη ζωή χωρίς να τα καταφέρουν. Παράλληλα, άρχισαν να αναζητούν τον άνθρωπο που είχε πετάξει τα σκυλάκια. Οι υποψίες έπεσαν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο. Εγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα των Μεγάρων και, όπως λένε άνθρωποι που πήραν μέρος στην επιχείρηση που ακολούθησε, η κινητοποίησή τους ήταν υποδειγματική.

dna_skylia

Ψευδείς ισχυρισμοί

Με δεδομένες τις υποψίες σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου, δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα να ληφθεί δείγμα DNA από τα ζώα που είχε στο κτήμα του αυτός ο άνθρωπος. Με την εποπτεία του επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Ζώων του Αρχηγείου της Αστυνομίας Θεόδωρου Καμπούρη και του διοικητή του Τμήματος Μεγάρων Δημήτρη Βανάκα, δύο αστυνομικοί μαζί με εθελοντές και τον κτηνίατρο που είχε οριστεί από τον εισαγγελέα μετέβησαν στο κτήμα. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνίατρος που συνεργάζεται με τον τοπικό δήμο είχε αρνηθεί να κάνει εκείνος τη λήψη των δειγμάτων.

Ο αστυνομικός και διασώστης ζώων της οργάνωσης Zero Stray Academy Αλέξης Μαντζώρος έστησε την παγίδα ώστε να μπορέσουν να πάρουν δείγμα αίματος από τις σκυλίτσες που βρίσκονταν στον χώρο. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποστηρίξει ότι η σκυλίτσα που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν η μητέρα των δύο κουταβιών δεν ήταν δική του, αλλά μπαινόβγαινε στο κτήμα του γιατί έβρισκε τροφή. Ο ισχυρισμός του, όμως, αποδείχθηκε ψευδής, αφού το ζώο ήταν τσιπαρισμένο και καταγεγραμμένο, με την ταυτότητά του να οδηγεί σε εκείνον.

Στη διάρκεια της επιχείρησης για τη λήψη αίματος, όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, ο ιδιοκτήτης του κτήματος και ο γιος του, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης των σκύλων που άφησε στη συνέχεια στο κτήμα του πατέρα του, άφησαν ελεύθερο ένα αστείρωτο αρσενικό, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικό. Το ζώο επιτέθηκε σε αστυνομικό και στον κτηνίατρο δαγκώνοντάς τους. Χάρη, όμως, στον διασώστη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τα σκυλιά στο κτήμα του υπόπτου παραδόθηκαν στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), και ειδικότερα στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), μαζί με δείγματα βιολογικού υλικού των δύο νεκρών κουταβιών. Ο έλεγχος και ο επανέλεγχος που ακολούθησε απέδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι μητέρα των δύο κουταβιών που πετάχτηκαν στον κάδο ήταν μία από τις σκυλίτσες στο συγκεκριμένο κτήμα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, καθαρογραμμένο, το πόρισμα του ΕΦΑΓΥΖΣ αναμένεται να περιληφθεί στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλον Μασκ: «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση» – Καμπανάκι για την υπογεννητικότητα

Με μία ανάρτηση από αυτές που δεν συνηθίζει, ο δισεκατομυριούχος επιχειρηματίας, Έλον Μασκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα σε μία σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πληθυσμιακή κατάρρευση.

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του, ο Έλον Μασκ γράφει πως «η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Με μία ανάρτηση από αυτές που δεν συνηθίζει, ο δισεκατομυριούχος επιχειρηματίας, Έλον Μασκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα σε μία σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πληθυσμιακή κατάρρευση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θετικός ο απολογισμός της Έκθεσης “Μοναδικές Γεύσεις απο την Αν.Μακεδονία και Θράκη”

Θετικός είναι ο απολογισμός για την δεύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών “Μοναδικές Γεύσεις απο την Αν.Μακεδονία και Θράκη” που άνοιξε τις πόρτες της την Τετάρτη 10 Απριλίου στην Αθήνα.

Με την λήξη της όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας ,η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη με τους εκθέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους.

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι η έκθεση έχει γίνει θεσμός  και δίνει ραντεβού για το 2025.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en