Connect with us

ΘΕΑΤΡΟ

ΦΕΞ | «2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό»

Δημοσιεύτηκε

στις

Δευτέρα 15  Μαΐου 2017  [20.00]. Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Τα λαογραφικά του Μαγιού».  Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ.

Είσοδος ελεύθερη

«Τα λαογραφικά του Μαγιού»

Ο Μάιος συγκεντρώνει όλη τη δύναμη της οργιαστικής βλάστησης («Ο Μάης με τα ρόδα», «Ο Μάης φέρνει τα λούλουδα»). Η διάχυση της ανθρώπινης χαράς για την Άνοιξη, καθώς η φύση «φωνάζει» ευρισκόμενη στην «καλύτερη» ώρα της και η αυθόρμητη λατρεία της ανθοφορίας έκανε το λαό να τον ονομάζει Καλομηνά, Λούλουδο, Πράσινο, Τριανταφυλλά ή Κερασάρη, και να προσμένει ανυπόμονα το Χρυσομάη του· οι μέρες μεγαλώνουν και ο μήνας αναφέρεται επίσης ως Πεντεφάς, Πεντοδείλινος ή Πολυψωμάς Ήλιε μ’ που βγαίνεις το ταχύ κι αργείς να βασιλέψεις»).

Όλες οι γιορτές του έχουν λοιπόν «μαγικό» περιεχόμενο: Με πρώτη την Πρωτομαγιά, μια «μαγική» λαϊκή γιορτή. Ο λαός επιδίδεται σε ενέργειες εκτόνωσης και απολυτρωτικές εκδηλώσεις μακροζωϊας: ξεφωνητά, τραγούδια, κοινή έξοδος στους αγρούς για «να πιάσουν το Μάη» (τη χαρά και ευλογία), κοπή λουλουδιών, στεφανώματα στα σώματα, στα κεφάλια, στις πόρτες, στα μπαλκόνια, στα αυτοκίνητα· οι άνθρωποι παλαιόθεν αυτή τη μέρα μετέφεραν αξύπνητα στα σπίτια τους τα κλαδιά με τη δροσιά τους («Ο Μάης ρίχνει τη δροσιά»), έπαιρναν ευλογημένο ή αμίλητο νερό, ραντίζονταν στα χέρια, στα μαλλιά και στο πρόσωπο για να μεταγγίσουν στα σώματά τους τη φρεσκάδα από τα λιβάδια («Τώρα Μαγιά, τώρα δροσιά, τώρα το καλοκαίρι»)· κυλιούνταν στους αγρούς και στη χλόη, «πάνω στη μάνα-γη» για να αντλήσουν τη ζωοδότρα δύναμη και τη θαλερότητα της αναγεννημένης φύσης, να ξανανιώσουν· έφτιαχναν ολάνθιστα μαγιο-στεφάνια για να κρατήσουν τη ζωτικότητά της, μάλιστα έβαζαν ανάμεσα στα άνθη ένα σκόρδο και ένα αγκάθι «για τον εχθρό», επιπλέον ένα στάχυ για τη γονιμότητα (τα μαγιάτικα στεφάνια καίγονταν στη φωτιά του Άη-Γιάννη του Κλήδονα, του Θεριστή)· στις παραθαλάσσιες περιοχές «έκαναν βαρκάδα με στολισμένες βάρκες, γλεντούσαν ολημερίς έως αργά»· αναπαριστούσαν το μήνα στολίζοντας το γονιμικό «μαγιόξυλο», τα «Μαγιόπουλα» («νεκραναστημένα παιδιά») και τις «Νυφούλες του Μάη» με κλαδιά φορτωμένα από στάχυα και φρούτα· έκοβαν λυγαριές και τύλιγαν τη μέση τους «για να γίνουν ευλύγιστοι», αγκάλιαζαν χονδρά δέντρα για να παχύνουν και να ζήσουν πολλά έτη, σαν και εκείνα· εκφωνούσαν λόγο τελετουργικά άσεμνο, δηλαδή επιτελούσαν ενέργειες με σκοπό να επιφέρουν ευγονία, ευκαρπία, γεμάτοι ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία από τη γύρω τους θαυμαστή βλάστηση (θυμίζω ότι πρόκειται για μια ποιητική θέαση για τον κάτοικο της πόλης, αλλά για μια υπόθεση ζωής/επιβίωσης για τον αγρότη). Το μήνα αυτό ο λαός γιορτάζει επίσης τη μητέρα (ποιος άλλος μήνας συνδεδεμένος με τη μήτρα-γη θα ήταν κατάλληλος ώστε να αφιερωθεί αρχετυπικά στη μάνα των ανθρώπων που κυοφορεί τη ζωή;).

Όμως ο Μάης είναι επίσης μια εποχή διπρόσωπη, αμφίβολη και αμφίσημη, αισθησιακή αλλά και επικίνδυνη, όπως όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή – «Να μη σ’ εύρει η κακιά ώρα του Μάη», «Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει» (θυμίζω την παρετυμολογία των λέξεων Μάης – μάγια – μαγεύω – μαγεμένος). Έτσι ο λαός στις αποφράδες ημέρες του μήνα επιτελούσε μαγικές προφυλάξεις από τα δυσάρεστα (π.χ. κυρίως παλαιότερα, δεν εξήρχοντο πολύ πρωί, δεν κοιμούνταν στην ύπαιθρο, δεν λούζονταν με βρόχινο νερό, έδιωχναν θορυβωδώς τα ενοχλητικά ζωΰφια -«Όξω ψύλλος και ποντίκι, μέσ’ αρνί με το κατσίκι» και τόσα άλλα αποτρεπτικά μέσα)· τιμούσαν τον Άη Γιάννη (8 Μαΐου) τον Χαλαζά ή Βροχάρη και τον άγιο Χριστόφορο (9 Μαΐου) για την προστασία από το καταστρεπτικό χαλάζι· στη γιορτή της Ανάληψης, ο λαός πρόσεχε τη δύναμη του Χριστού που «αναλήβεται» («σηκώνεται το Χριστός Ανέστη»), και οι νεκροί προσμένουν τις προσφορές των ζώντων· στα παραθαλάσσια μέρη οι άνθρωποι υποδέχονταν τη γιορτή μέσα στο νερό («πρώτο μπάνιο»), ενώ στα ορεινά αυτή η ημέρα ήταν η Γαλατερή ή Γαλατοπέφτη των κτηνοτρόφων· χρησιμοποιούσαν καθαρτήρια, εξαγνιστικά και αποτρεπτικά τη φωτιά (και τη στάχτη) π.χ. οι θρακιώτες Αναστενάρηδες στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου). Η φωτιά καθαρίζει, το νερό ξεπλένει και το Ψυχοσάββατο του Ρουσαλιού, κατέκλυζαν με νερό τα κεφάλια των παιδιών (αναλογικά με τη βιβλική αφήγηση για το «πλημμύρισμα» των Μαθητών από το Άγιο Πνεύμα)· αυτή τη μέρα μέχρι σήμερα, οι ζώντες αποχαιρετούν τους αγαπημένους νεκρούς μέσα στα λουλούδια διότι «κλειούνται οι ψυχές, η καθεμιά στον τόπο της», όπως οι Ρωμαίοι στα Ροζάλια, γιορτή που ονομάστηκε έτσι από τα ρόδα με τα οποία ανθοστόλιζαν τους τάφους των προγόνων, όπως οι Βυζαντινοί στη γιορτή του Ροδισμού που στο ελληνικό λαϊκό εορτολόγιο μετετράπη σε Ρουσάλια. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, της Γονατιστής, οι ζώντες προσφέρουν, μνημονεύουν, πέφτουν στα γόνατα πάνω σε φύλλα της «νεκρικής» καρυδιάς, κρατούν κεριά για να φωτίζουν τις ψυχές των προγόνων στον δρόμο τους, βάζουν στο στόμα πικρό λουλούδι, φυλάττουν κλειστά μάτια για να «μην βλέπουν οι νεκροί, διότι γνωρίζουν, λυπούνται και δε θέλουν να πάνε με τη σειρά τους», αμίλητοι δροσίζουν με ανθόνερο τις ψυχές στο πέρασμά τους από της Τρίχας το Γιοφύρι· παλαιότερα δεν δουλεύαν, δεν κλαδεύαν, δεν έραβαν κ.ά.

Σε αυτό το μεθύσι από χρώματα και φως, όπου η ανοιξιάτικη ζέστη συνεπαίρνει τους ανθρώπους, τους ωθεί να  χορεύουν και να στολίζονται, λαμβάνουν χώρα οι νεοελληνικές γιορτές της Άνοιξης. Εν τέλει, εορτάζονται αναμνηστήρια οι θυσίες της νεότητας υπέρ μιας αξιοπρεπούς ανθρώπινης ζωής («Μέρα Μαγιού μου μίσεψες») – για να αναφερθούμε επίσης στο περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Και του χρόνου! Καλό μας Μάη!

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου

Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘράκης

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω  

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI    Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr  

ΜΑΙΟΣ 2017 / Σεμινάρια με προσκεκλημένο τον  Luoke Chen

ΜΑΙΟΣ 2017/Διοργάνωση 1ου Διεθνούς Δημοκρίτειου Φεστιβάλ Tai Chi Chuan & Qi Gong DIMOCRITOS of THRACE

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ  υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  SMIRDEX   • BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR– Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης   •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» •   BIO-LIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης  •  ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •  ΣΕΚΕ ΑΕ  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ •

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΘΕΑΤΡΟ

«Η Εβραία» του Brecht από το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το έργο “Η Εβραία” του Brecht ανέβηκε με επιτυχία από τη θεατρική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στις 14/6/2019 σε σκηνοθεσία και θεατρική διδασκαλία του Παναγιώτη Παπαζογλου και της Σμαράγδας Μελαδιανού.

Συμμετείχαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας και του θεατρικού εργαστηρίου του ΛΕΚ.

Το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας ευχαριστεί θερμά την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ  κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά και το ΔΣ καθώς και όλο το προσωπικό του για την διοργάνωση και την βοήθεια του.

 

Λίγα λόγια για το έργο – Bertolt Brecht Η “Εβραία”

Η “Εβραία” είναι ο τελευταίος μονόλογος από το σπονδυλωτό έργο του Bertolt Brecht “Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ. Το έργο αυτό αποτελείται από 24 μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος μεταξύ 1935 και 1939 και περιγράφουν την τρομοκρατία και την άγρια φύση του ναζιστικού καθεστώτος. 

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Μια Γερμανίδα Εβραία, η Ιουδήθ (Γιούντιτ) Κέιθ, αστή, γυναίκα γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία για να πάει στο Άμστερνταμ, επειδή δεν αντέχει την κατάσταση που ήδη το 1935 άρχισε να γίνεται ανυπόφορη για τους Εβραίους, αλλά και για να μη σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του συζύγου της. Καθώς βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση ανασφάλειας, υπερευαισθησίας, αδιεξόδου και διλημμάτων, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από τη συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει. Στη συνέχεια, στην Ολλανδία, γράφει γράμματα γεμάτα ερωτηματικά, αγάπη και νοσταλγία, καμιά φορά και ανακούφιση για την προσωπική της σωτηρία. 

Μέσα από ένα προσωπικό δράμα διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου, που έχει διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων. Ήδη μερικοί έχουν αρχίσει να βάζουν στο μυαλό τους πως «σε κάποιους αξίζει ο θάνατος». Στο κείμενο αποτυπώνεται η εσωτερική ένταση του ατόμου που παίρνει μια απόφαση ενώ βρίσκεται στο χείλος της απελπισίας, πράγμα που μπορεί να συμβεί και σήμερα, για διάφορους άλλους λόγους, καθώς πρόσωπα της καθημερινότητας δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης.

 

Θεατρική Ομάδα ΛΕΚ: 

Μάγδα Μανιού, Ελένη Γιάννου, Βασιλική Ηλιάου, Νικόλας Πανταζής, Σοφία Μούτλια, Λίλα Γκαβαλιά, Ευαγγελία Καρασεϊτανίδου, Αρετή Ανδρεάνη, Αναστασία Μαδεμλή, Κωνσταντίνα Κρυστάλλη, Ερατώ Στογιαννίδου, Ελένη Λαζαρίδου, Βίκυ Κεφαλαδέλη, Ιωάννα Δαδάμη, Ζωή- Όλγα Βερμίσογλου, Παύλος Σαρόγλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ

Οι “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δημοσιεύτηκε

στις

400 π.Χ. Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.
Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.
Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, την οικονομική και ερωτική κοινοκτημοσύνη, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές δράσεις και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το DNA των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Την ίδια στιγμή στήνει στον τοίχο τους σ σύγχρονούς του Αθηναίους, καυτηριάζοντας ανελέητα τον άσχημό τους εαυτό, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τα δεινά της φυλής.
Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές… παρουσιάζει και υπενθυμίζει στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας το καλοκαίρι του 2018.
Με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη στον Αριστοφάνη, διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, μέσα από την αριστουργηματική μετάφραση του Πολύβιου Δημητρακόπουλου, ο Αλέξανδρος Ρήγας εντάσσει την σύγχρονη ματιά στη διαχρονική αυτή κωμωδία, την οποία προσαρμόζει στο εικαστικό και δραματουργικό πλαίσιο του πρωτότυπου έργου.
Οι Εκκλησιάζουσες το καλοκαίρι του 2018, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο.
Οι Εκκλησιάζουσες στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα έρχονται αυτό το καλοκαίρι να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε…


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση Πολύβιος Δημητρακόπουλος
Διασκευή / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ρήγας
Φωτισμοί Πέτρος Γάλλιας
Σκηνικά Γιάννης Σπανόπουλος
Κοστούμια Έβελιν Σιούπη
Μουσική Διδασκαλία Λία Βίσση
Χορογραφίες Ιβάν Σβιτάιλο
Ενορχήστρωση Τραγουδιών Αποστόλης Στίκας
Κομμώσεις Τρύφωνας Σαμάρας by Bergmann Kord
Κοσμήματα Viki ‘s Workshop by Viki Dasouki
Ραφή κοστουμιών Ρούλα Ζαχαράκη και Πανωραία Πολυζωγοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη Αγνή Χιώτη
Βοηθός Σκηνοθέτη Αναστασία Μανιάτη
Φωτογραφίες παράστασης Τζοάννα Βρακά
Βοηθός χορογράφου Παλούκη Αρετή
Λύρα κρητική Γιάννης Κρητικός
Λαούτο Αντώνης Αναδρανιστάκης
Ενορχήστρωση κρητικών τραγουδιών Γιάννης Κρητικός

Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση.

Διανομή
Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος
Βλέπυρος Μελέτης Ηλίας
Ευφροσύνη Δημήτρης Σταρόβας
Μελπομένη Σοφία Μουτίδου
Κέφαλος Ησαΐας Ματιάμπα
Χρέμης Χάρης Γρηγορόπουλος
Φιλόδωρος Ιβάν Σβιτάιλο
Πασιφάη Γιάννης Κρητικός
Μοσκόρφω Τάκης Βαμβακίδης
Αγλαΐα Κωνσταντίνος Ζαμπάρας
Νεοκλής Θανάσης Πατριαρχέας
Στον ρόλο του «Έλληνα» ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)
Μάριος Δερβιτσιώτης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τιμόθεος Θάνος, Γιώργος Καρατζιώτης, Γιάννης Κουκουράκης, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Κρίτας, Γιώργος Μπανταδάκης, Μάρκος Μπούγιας, Στέφανος Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδάτος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Τούμπουλης, Δημήτρης Τσέλιος, Γιώργος Φλωράτος.

Ευχαριστούμε το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ για την ευγενική στήριξη και φιλοξενία!

Τιμές Εισιτηρίων
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 15
ΜΕΙΩΜΕΝΑ (ΑΝΕΡΓΟΙ – ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ) 15
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 20
ΑΜΕΑ ΔΩΡΕΑΝ

Προπώληση Εισιτηρίων
ΚΑΒΑΛΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ: (ΠΡΩΗΝ ΕΟΤ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 2510-620566
ΚΡΗΝΙΔΕΣ: cafe “ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ”: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, 2510-516090
ΔΡΑΜΑ: GRANAZI STORE: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 21, 25210-45812
ΞΑΝΘΗ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΔΥΟ”: ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 29, 25410-27777

RAINTICKET 6946126051 & VIVA.GR

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

EVENTS

Καβάλα | «3η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και οι προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας σας καλούν στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρηθεί την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 και ώρα 13:00 στην Αίθουσα του  Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με θέμα την

«3η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»

που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου 2018, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Η Τελετή Έναρξης της «3ης Γιορτής Μαθητικού Θεάτρου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 12:00 στην Πλατεία Καπνεργάτη.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη ΦΕΞ | «Τέσσερις ερημιές»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα Σάββατα 14 & 21  και τις Κυριακές 15 & 22 Απριλίου 2018 και ώρα 21.00  στην ΚαπνΑποθήκη της ΦΕΞ.

H θεατρική ομάδα της ΦΕΞ  «οδός ονείρων» παρουσιάζει την παράσταση «Τέσσερις ερημιές» σε κείμενα της Κωστούλας Μητροπούλου και σκηνοθεσία Πασχάλη Ξανθόπουλου.

Τέσσερις ερημιές

Η ζωή είναι όμορφη. Οι άνθρωποι είναι ωραίοι. Τους παρακολουθούμε, τους ερωτευόμαστε …

Τους συναντάμε κάθε μέρα, κάθε  βράδυ.

Κι όταν επιλέξουμε ή όχι να μείνουμε μόνοι,

Αυτοί, είναι πάλι εκεί. Μέσα στη ερημιά του μυαλού μας.

Αυτή η σχέση, γεννά χαρά, πόνο, ευτυχία, εγκατάλειψη, ομορφιά, οργή, μίσος… αγάπη κι όνειρα.

Αυτές τις σχέσεις αξίζει να τις παρατηρείς.

Σ’ απόσταση!

Κι έτσι γεννιούνται οι ελπίδες, τα όνειρα, το θέατρο… στο φως των κεριών

«Γιατί ο κόσμος φωτίζεται με αστραπές»

Κι έτσι καλή σας θέαση

Πασχάλης Ξανθόπουλος

Σχετικά με την παράσταση «Τέσσερις ερημιές »  

για την ενθύμηση…

 • Κανένα παραμύθι γι’ αυτούς
 • Άντρας : θα μπορούσα τώρα να σου δώσω ένα άλλο όνομα, να σ’ αγκαλιάσω μ’ έναν άλλο τρόπο, να κάνω έρωτα μαζί σου σαν να ήταν η πρώτη φορά!
 • Γυναίκα: Με πονάς!
 • Η Κυριακή
 • Άντρας : Όχι… ακριβώς. Δεν έπαψα ποτέ να… σ’ αγαπάω. Μ’ έναν άλλο τρόπο ίσως.
 • Γυναίκα: Έλεγες πάντα πως…  εμείς οι δύο… είναι σαν να γεννηθήκαμε μαζί… στο ίδιο σπίτι… λίγο σαν… συγγενείς… κάπως έτσι.  Εγώ… δεν ένιωθα έτσι. Ίσως… όχι έτσι ακριβώς.
 • Η λέξη
 • Άντρας : Θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου. Αύριο… το πρωί…
 • Γυναίκα: Είχα βρει μια λέξη … σαν όνομα παιδιού… σαν καραμέλα… σαν λουλούδι… θυμάσαι;
 • Η σταρ
 • Φωνή : Ποιος άφησε τα φώτα αναμμένα; Που είναι ο μηχανικός; Δεν είναι κανένας εδώ; Ωραία δουλειά! (απόλυτο σκοτάδι)
 • Η σταρ :  Νομίζω πως το βρήκα. Μαέστρο, κάνε μου μια χάρη. Μην είσαι πολύ αφηρημένος απόψε… κοίταξέ με στο στόμα… όχι στα μάτια… τα χάνεις… στο στόμα, λοιπόν… Πάμε!

Συντελεστές τις παράστασης

Κείμενα: Κωστούλας Μητροπούλου

Εμφανίζονται  Στυλιανός Αναστόπουλος, Φαίδρα Γιβαννάκη, Φώτης Καρυώτης, Τέτα Ρεκάρη, Δημήτρης Παραβολιάσης, Βάσω Παπαγεωργίου, Σίσσυ Μπαζιάνα, Γιάννης Δάφνης, Στέλλα Γκαβάκη

Εγκαταστάσεις : Anatol Blank

Φωτισμοί  – φωτογραφίες:  Hans Castrop & Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ   

Μουσική :  J.S. Bach’s Chaconne from Partita 02 in D / Pola Negri: Tango Notturno, 1937 / Tango Notturno τραγουδά η Σίσσυ Μπαζιάνα.

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Ξανθόπουλος

Φροντιστήριο: Caroline Stare

Ηλεκτρολόγος : Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Οργάνωση παραγωγής:  Θεατρική ομάδα της ΦΕΞ   

Διεύθυνση παραγωγής:  Φαίδρα Γιβαννάκη

Παραγωγή : Θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» © Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 2018

Είσοδος 5€ με κρασί.   

Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – θεατρική ομάδα «οδός ονείρων»

Λαογραφικό  & Ιστορικό Μουσείο  Ξάνθης

Αντίκα  7, 67100  Ξάνθη – παλιά  πόλη Τηλ.25410 25421 www.fex.org.gr   fexanthis@gmail.com

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: