Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φίλης | Πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το καλοκαίρι

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία το καλοκαίρι μίλησε στο Κεντρικό Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του τηλεοπτικού σταθμού, καθηγητής Κωνσταντίνος  Φίλης.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι “υπάρχει λόγος ανησυχίας και κίνδυνος να επιστρέψει η κατάσταση στην εποχή του 2020. Σε αυτό συντείνει η στοχοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ”, εξήγησε ο κ. Φίλης και συνέχισε: “Η γραμμή Ερντογάν στους υπουργούς του, μετά την έκθεση του χάρτη της τουρκικής “Γαλάζιας Πατρίδας” στην Ουάσινγκτον, είναι να πάψουν να συνομιλούν με τους Έλληνες. Οπότε αυτό είναι κρίσιμο για το κατά πόσο θα επηρεάσει και τις εμπορικές επαφές, οι οποίες βρίσκονται σε καλό σημείο και των οποίων ηγείται από ελληνικής πλευράς ο κ. Φραγκογιάννης”, είπε ο κ. Φίλης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι “έτσι κι αλλιώς πάντως, η πιθανότητα επίλυσης παρεξηγήσεων και μικροδιαφορών σε υπηρεσιακό επίπεδο απομακρύνεται και αυτό συνιστά αρνητική εξέλιξη. Ναι μεν μπορούμε να αποδώσουμε στη δύσκολη εσωτερική κατάσταση (με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τις τιμές να έχουν γίνει απαγορευτικές για τους περισσότερους Τούρκους) τα κατά καιρούς παραληρήματα του Τούρκου προέδρου, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι αν χθες μίλησε το θυμικό του Ερντογάν, -μιας κι έχει μάθει να πολιτεύεται με αυτό και να προσφέρει ανάλογα show στο φιλοθεάμον κοινό. Αν είναι έτσι, η ένταση θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Αυτό είναι το καλό σενάριο”, είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

“Αν υπάρχουν βαθύτερα αίτια, θα έρθουμε σε μια κρίση διαρκείας. Η απάντηση θα μας δοθεί τις επόμενες μέρες. Μέχρι τότε θα πρέπει να προσέξουμε τις μεταναστευτικές ροές”. Ερωτηθείς για τη στάση “ποντίου Πιλάτου” της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι “δείχνει μία ενεργό ανοχή των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία, στάση που καταλήγει να εξισώνει το θύτη με το θύμα, τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο.”

Ο κ. Φίλης επισήμανε την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σχολιάζοντας ότι “όποιος ακολουθεί αυτή την πολιτική και αυτές τις αντιφάσεις, αργά η γρήγορα τις βρίσκει μπροστά του.”

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Θετική αποτύπωση στα ΜΜΕ της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, κυριαρχούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην Τουρκία. Τα μέσα στη γείτονα επισημαίνουν την πρόθεση να συνεχιστεί το καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δίνοντας έμφαση στο θέμα της κλιματικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις δύο χώρες, αλλά και τη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης.

«Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν: Θα συνεργαστούν για το μεταναστευτικό», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Turkiye, σχολιάζοντας πως: «Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα».

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη παρουσιάζει το δίκτυο ΑΗaber και το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση. «Δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Ήταν παραγωγική η συνάντηση» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος.

«Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τη συνεργασία με την Τουρκία», σχολιάζει το TRT Haber, επικεντρώνοντας στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Τουρκία για την κλιματική κρίση και την παράνομη μετανάστευση» αναφέρει το δίκτυο Haber Global, συμπληρώνοντας πως στα θέματα αυτά ίσως υπάρξουν συμφωνίες και υπογραφές στο επικείμενο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας που θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Yeni Safak, στο οποίο επισημαίνεται : «έχοντας επίγνωση ότι το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, επιτεύχθηκε συμφωνία για συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Η εφημερίδα Hürriyet έχει τίτλο: «Η άνοιξη με την Ελλάδα θα κρητήσει» σημειώνοντας οως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα της μεταναστευτικής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και στα θέματα φυσικών καταστροφών.

Mε τίτλο: «Έντονη διπλωματική κίνηση στις ΗΠΑ: Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε τον Μητσοτάκη” η εφημερίδα Sabah αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών, στις δηλώσεις τους αλλά και στην ανάρτηση του Τούρκου προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα. «Σχετικά με τη συνάντηση ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τις χώρες μας και την περιοχή μας».

Στις δηλώσεις Μητσοτάκη, μετά το τετ α τετ με Ερτογάν, επικεντρώνεται η εφημερίδα Cumhuriyet, με τίτλο σε σχετικό ρεπορτάζ: «Δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Καταλήξαμε σε συμφωνία για να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση

Στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές, όπως κι εμείς. Ως δυο ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση».

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «εγώ από τον ίδιο, το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι στην ‘ίδια σελίδα’ σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ακόμα ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί»

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε χαρακτηριστικά στο Newsbeast πως «η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός»

«Η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός». Με αυτή την φράση ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε στο Newsbeast τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος βέβαια συμπλήρωνε ότι όταν έχεις να κάνεις με έναν πολιτικό όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, πρέπει πάντα να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου και να «διαβάζεις» όχι μόνο το τώρα αλλά και το αύριο. Και γι’ αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δυο φορές στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες αφενός δεν θα λυθούν ως δια μαγείας και αφετέρου ουδείς μπορεί να λησμονήσει τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πάντως, από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης αυτό που εισέπραττε ακόμα και ένας απλός παρατηρητής ήταν ότι οι δύο ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να πιάσουν το νήμα από την αρχή, να κάνουν δηλαδή μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν περάσει από πολλές φάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν της 12ης Ιουλίου δεν είχαν καμία σχέση με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν του Μαρτίου του 2022.

Οι δυο ηγέτες επί σχεδόν μια ώρα συζήτησαν τα πάντα. Από τα «βαριά» θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες έως τη θετική ατζέντα που θέλουν να «οικοδομήσουν».

Και σε κάθε θέμα που έπεφτε στο τραπέζι η συμφωνία ήταν να υπάρχει συνέχεια. Γι’ αυτό τον λόγο και ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, για συγκρατημένη νέα αρχή αλλά και για συνέπεια και συνέχεια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ ήταν η τρίτη και δεν θα είναι όπως φαίνεται η τελευταία.

Το επόμενο τετ α τετ το πιθανότερο είναι να γίνει στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη συνάντηση θα ακολουθήσει αυτό που συμφώνησαν απο κοινού, δηλαδή να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στο τέλος του έτους όταν θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσκληση από τον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ( Γ. Γεραπετρίτη- Χ. Φιντάν) η διαδικασία των διερευνητικών επαφών με το μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- να ανατίθεται σε πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να το διευθετήσουν σε ανώτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως ανάχωμα στην ένταση αλλά και η θετική ατζέντα για διμερείς συμφωνίες.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αυτό που επιθυμούν όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και οι σύμμαχοί τους είναι να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος και μάλιστα ο ίδιος επισήμαινε ότι σημειολογικά αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκαν σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις για όσα συζητήθηκαν χωρίς να υπάρχει απόκλιση ή αμφίσημες διαρροές.

Επίσης, έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η κλιμακωτή «σύσφιξη» σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή πρώτα από τα πιο «ανώδυνα» ζητήματα και στη συνέχεια στα πιο «καυτά», βοηθά στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στο ότι δίνεται χρόνος για να οικοδομηθούν πιο γερά θεμέλια τη στιγμή που και οι σύμμαχοι θέλουν σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονιάς.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν με έμφαση ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Αθήνα να βάλει στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις της, γιατί η αφέλεια δεν χωράει στην ευέλικτη και αποτελεσματική διπλωματία.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: