Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Υπό διωγμό» οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο κύμα φυγής χριστιανών από τη Συρία, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν, ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών τουρκικά στρατεύματα θα εισβάλουν για να εκδιώξουν τους «τρομοκράτες», όπως η Αγκυρα αποκαλεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές που ελέγχουν τη Ρατζάβα (συριακό Κουρδιστάν) ανατολικά του Ευφράτη, προκαλεί έντονη ανησυχία στους χιλιάδες χριστιανούς που έχουν συρρεύσει εκεί για να γλιτώσουν από τους ισλαμιστές του ISIS.

Διπλωματικές πηγές στη Βηρυτό ανέφεραν ότι έχουν αυξηθεί θεαματικά τις τελευταίες ημέρες τα αιτήματα χριστιανών από τις κουρδοκρατούμενες περιοχές, που αποτελούν το 20% του εδάφους της Συρίας, για χορήγηση βίζας ώστε να φύγουν στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ιλαϊ Φερζλί, χριστιανός ορθόδοξος και ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για εν εξελίξει «σχέδιο αφανισμού των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή ώστε η ιδέα του Ιησού Χριστού να καταστεί σε βάθος χρόνου μύθος».

«Στις περιοχές των Κούρδων κατέφυγαν τόσο από το εσωτερικό της Συρίας όσο και από το Ιράκ, με την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αρκετές χιλιάδες χριστιανοί, Συροχαλδαίοι (νεστοριανοί), καθολικοί, ουνίτες, όπου μπορούσαν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ενώ απολάμβαναν σχετική ειρήνη και ασφάλεια.

Τώρα όμως έχει αρχίσει να τους καταλαμβάνει αίσθημα ανασφάλειας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν, προτού αρχίσουν οι συγκρούσεις», είπε στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Οπως εξήγησε, ο φόβος τού εκεί χριστιανικού στοιχείου εκπορεύεται από το ενδεχόμενο –πολύ πιθανό λόγω συντριπτικής διαφοράς πολεμικής ισχύος– τα τουρκικά στρατεύματα που θα κληθούν να εκδιώξουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG/YPJ να εισβάλουν συνεπικουρούμενα από παραστρατιωτικές οργανώσεις ακραίων σουνιτών που πολεμούν ήδη τον Ασαντ και θεωρούν τους χριστιανούς «άπιστους» και εχθρούς του Ισλάμ.

Ορατός κίνδυνος

Οι ίδιοι οι Kούρδοι έχουν προειδοποιήσει, εξάλλου, ότι εάν καταληφθεί η Ρατζάβα από τους Τούρκους, χιλιάδες σουνίτες τζιχαντιστές που κρατούνται στις φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι, οπότε ο κίνδυνος (και) για το χριστιανικό στοιχειό θα είναι τεράστιος.

Αλλά και στην υπόλοιπη Συρία, μολονότι τα όπλα έχουν σιγήσει στις περισσότερες περιοχές της, ο δρόμος της επιστροφής για του χριστιανούς παραμένει κλειστός. Οι εικόνες –με τον Αη Βασίλη (Papa Noel στη Mέση Ανατολή) να μοιράζει δώρα σε παιδάκια στη Δαμασκό, τα λαμπερά χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα πυροτεχνήματα– που μετέδωσαν τα Χριστούγεννα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μάλλον επικοινωνιακά τρικ του καθεστώτος ήταν παρά απηχούσαν το πνεύμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, που από την έναρξη του πολέμου εξανεμίστηκε στον τόπο γέννησής του.

Σε περιοχές όπως Λαττάκεια, Ταρτούς, Κοιλάδα των Χριστιανών στα σύνορα με τον Λίβανο και άλλες, που ανακατέλαβε ο κυβερνητικός στρατός, μπορεί να υπάρχει μια κάποια αίσθηση ασφάλειας, από την άποψη ότι δεν έχει εξαλειφθεί η απειλή των τρομοκρατών του ISIS, όμως οι συνθήκες ζωής και άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων δεν ενθαρρύνουν ακόμη τον μαζικό επαναπατρισμό.

«Δεν έχουμε μαζικές επιστροφές. Αντιθέτως, όσοι μπορούν ακόμα και τώρα να φύγουν φεύγουν», λέει στην «Κ» ο Σύρος ιερέας Ιωάννης. «Μπορεί να υπάρχει σχετική ειρήνη, αλλά είναι αδύνατο να επιβιώσουν. Τώρα πλέον, από τις κουρδικές περιοχές φεύγουν και πηγαίνουν στο Ιράκ, απ’ όπου παίρνουν βίζα για την Αυστραλία, η οποία δέχεται πλέον μόνο χριστιανούς από τη Μέση Ανατολή».

Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που παρακολουθεί στενά το δράμα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να αφυπνίσει τους ισχυρούς της Γης, βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, έδωσε στην «Κ» μια άλλη διάσταση του όλου προβλήματος. «Τώρα έχουν αρχίσει να φεύγουν λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων χριστιανοί και από χώρες που ναι μεν δεν εμπλέκονται σε πολέμους, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα τρομοκρατίας, όπως είναι ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία. Με βάση τις μαρτυρίες και στοιχεία που είχαμε στην πρόσφατη σύνοδο της ΔΣΟ στη Βηρυτό από ορθόδοξους βουλευτές της Μέσης Ανατολής, αλλά και ιερωμένους που κατέφθασαν από τη Συρία και το Iράκ, δυστυχώς οι χριστιανοί δεν γυρίζουν πίσω και κάποιοι, αν βρουν ευκαιρία, φεύγουν».

Σχεδιασμένη στοχοποίηση

Αλλά και στη συνεδρίαση των ορθόδοξων χριστιανών βουλευτών πρόσφατα στο Κάιρο, ακούστηκαν κραυγές απόγνωσης γύρω από το μέλλον των χριστιανών στους τόπους όπου γεννήθηκε και άνθησε ο χριστιανικός πολιτισμός.

«Ετσι όπως πάμε, οι εκκλησίες μας θα καταντήσουν να είναι μόνο πέτρες, δεν θα υπάρχουν χριστιανοί να προσευχηθούν σε αυτές», είπε χαρακτηριστικά ένας Ιορδανός βουλευτής, ενώ ένας Παλαιστίνιος συνάδελφός του προειδοποίησε πως «ο αφανισμός της κοιτίδας του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια χριστιανοσύνη».

Ο αντιπρόεδρος του λιβανικού Κοινοβουλίου επέμεινε, στη συζήτησή του με την «Κ», στη σχεδιασμένη στοχοποίηση από «παγκόσμιες δυνάμεις», τις οποίες, ωστόσο, δεν κατονόμασε. «Αν μείνουν οι εκκλησίες άδεια κουφάρια, τότε θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους, να απαλείψουν στη συνείδηση των ανθρώπων την Καινή Διαθήκη από τη Μέση Ανατολή και να παραμείνει μόνο η Παλαιά Διαθήκη», υποστήριξε. Ο ίδιος υποστήριξε, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον χριστιανών στην Αίγυπτο, ότι «η τρομοκρατία σε αυτή τη μεγάλη χώρα είναι 100% εισαγόμενη από τη Μέση Ανατολή» και πρότεινε τη Βηρυτό ως το κέντρο διαλόγου μεταξύ των θρησκειών της Μέσης Ανατολής, ώστε να βρεθεί τρόπος αρμονικής συνύπαρξής τους.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

Mega Deal… (προθέσεων) Ελλάδας Τουρκίας | Ότι πρέπει να ξέρετε

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπαράζ εξελίξεων που υποδηλώνει την ολοκλήρωση παρασκηνιακών διεργασιών και σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες, καθώς η Ελλάδα ανακοίνωσε, αφ’ ενός την ανάληψη της «παγωμένης» πρωτοβουλίας επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ενώ παράλληλα απηύθυνε -υπό όρους- πρόσκληση στην Τουρκία για τον East Med, επανεκκινώντας μάλιστα το Κυπριακό, καθώς και διμερή θέματα εντός και εκτός του πλαισίου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

  • Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, δημιουργούν νομικό προηγούμενο, ενώ η Τουρκία δεν θέτει ζήτημα casus belli
  • Πρόσκληση σε Τουρκία για συζητήσεις για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και τον East Med, αλλά με προϋπόθεση την αναγνώριση όσων απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για την ευρύτερη περιοχή
  • Σύνδεση ΜΟΕ με στήριξη για την επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
  • Κοινό Ταμείο (με ποσοστώσεις) Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων για τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανήμερα της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου για τον East Med, στην οποία παραβρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου».

Η δήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στο Ικόνιο και συμπίπτει με την ανακοίνωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλα στο Ιόνιο, μετά από συμφωνία με Ιταλία και Αλβανία, κίνηση που αποτελούσε casus belli για την Τουρκία.

Χρονικά οι δηλώσεις έρχονται μετά από μια περίοδο αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και τη στιγμή που η επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογαν φαινόταν να μην είναι διαυγής και σε πολλές περιπτώσεις ακατανόητη, όπως σημείωσε σε τελευταίες του ανακοινώσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπώς, οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στο Anadolu, ανήμερα της υπογραφής του East Med και μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, εφόσον δεν αναιρεθούν, εμπεδώνουν το κλίμα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν και αλλάζουν εντελώς το τοπίο τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Για την Τουρκία, η προοπτική τόσο στενής προσέγγισης με την Ελλάδα αποτελεί την μία και μοναδική διέξοδο προς τη Δύση, καθώς είχε βρεθεί πάλι στο περιθώριο τόσο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, σκηνικό που επέτρεψε στην Αθήνα να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, δήλωσε

 «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ένα ακόμη βήμα και υποστήριξε και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι οποίες

«σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση».

Η συνάντηση εργασίας, που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τσαβούσογλου, θα έχει στο επίκεντρό της ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς για τα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων.

«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος».

Αναφερόμενος στον Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις του απέναντι.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό»,

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση της έντασης που έχει αυξηθεί το το τελευταίο διάστημα. Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

«Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επέμεινε στην πάγια θέση της Ελλάδας, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θέλουν ένα γείτονα Ευρωπαίο και όχι ένα γείτονα που να είναι εναντίον της Ευρώπης.

«Η πόρτα της Ευρωπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»,

ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες.

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.

Για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυκατευθυνόμενη εξωτερική πολιτική . Αλλά η δική μας πολιτική φωλιά είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος”.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

To «Ουράνιο Τόξο» άρα… Μόσχα δείχνει το ΥΠΕΞ για το δημοσίευμα του BBC

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέσω του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, Δημήτρη Καραμήτσου-Τζίρα, αντέδρασε τελικά η ελληνική κυβέρνηση στο δημοσίευμα του BBC, που αναφερόταν σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, την οποία δήθεν αναγνώριζε σιωπηρά η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην επιστολή του προς το BBC, ο Έλληνας πρέσβης, αναφέρει οι θέσεις που περιγράφονται στο άρθρο απηχούν τις απόψεις του κόμματος «Ουράνιο Τόξο», το οποίο έχει την έδρα του στη Φλώρινα και εκπροσωπεί, σύμφωνα με τη διακήρυξή του Σλαβόφωνους Έλληνες.

Μετά από την αναφορά αυτή, του Έλληνα πρέσβη στο Ουράνιο Τόξο, διαπιστώνεται ότι υπάρχει αντίστοιχο δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης του Sputnik που προηγείται κατά δύο ημέρες του BBC, το οποίο αναδεικνύει ακριβώς το ίδιο θέμα, κάνοντας όμως αναφορά στο κόμμα, το οποίο παραλείπεται στο άρθρο του βρετανικού media.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα του Sputnik φιλοξενείται συνέντευξη του επικεφαλής του Ουράνιου Τόξου, Παύλου Βοσκόπουλου, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Μιλάμε για μια γλωσσοπολιτιστική μειονότητα. Σε γλωσσοπολιτιστικό επίπεδο υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα, από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και έως τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα. Εμείς γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα χωριά, πέρα από τους πρόσφυγες χριστιανικής καταγωγής που μετακινήθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης, κατοικούσαν και αρκετοί άνθρωποι κοντά στο γλωσσοπολιτιστικό μας ιδίωμα.

Ο συνδυασμός των δύο δημοσιευμάτων, με τη συνάφεια που διακρίνεται και με βάση το χρόνο δημοσίευσης, αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα αλληλουχία, η οποία με δεδομένο ότι το Sputnik απηχεί και προωθεί τις απόψεις του Κρεμλίνου, εγείρει ερωτηματικά για το μεταγενέστερο άρθρο του BBC, καταδεικνύοντας πιθανή «αστοχία» ή ακόμα και «μπανανόλφουδα».

Πολιτικά, πάντως, η Μόσχα φαίνεται να στέλνει κάποιο μήνυμα στην Αθήνα, το οποίο παραμένει ακατανόητο λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων για την αποκωδικοποίησή του, τουλάχιστον για την ώρα.

Στην επιστολή του, ο κ. Τζιράς αναφέρει:

«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών. Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί.

Αναφέρεται ότι “By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity”.

Ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη “Μακεδονική γλώσσα”, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο, δεδομένου ότι η πρόσφατη τροπολογία του Άρθρου ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματός της, ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά «σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα. Αντιθέτως, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση ( Άρθρο 4 παρ. 3).

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού….σε γειτονικές χώρες».

Οι ισχυρισμοί του άρθρου περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Για την ολοκλήρωση της εικόνας, σημειώνεται ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ελπίζω ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα δημοσιευτούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας και ότι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές αναφορές του έγκριτου δημοσιογραφικού σας οργανισμού».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Η Ελλάδα «προσαρτά» τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας, «κλειδώνει» εκτός την Τουκρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ευκαιρία που δίδεται από την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις τριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ και του NATO με την Τουρκία σπεύδει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ατζέντα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Radmila Sekerinsk.

Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στο ΝΑΤΟ με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι αντικείμενο της συζήτησής του με την ομόλογό του ήταν «η εφαρμογή του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ».

Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική βούληση για την αναβάθμιση του ρόλου της στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να περιορίσει την επιρροή και τις προσβάσεις της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, την οποία είχε πολλάκις χρησιμοποιήσει ως προκεχωρημένο φυλάκιό της, έναντι της Ελλάδας. Επίσης, η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στη Βόρεια Μακεδονία θα αποδυναμώσει προοδευτικά τη δυνατότητα παρέμβασής στο μουσουλμανικό στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή, από την Αλβανία και το Κόσοβο, μέχρι την Κροατία και τη Σερβία.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως έχει, το γεγονός ότι όλα αυτά υλοποιούνται τη στιγμή που η Τουρκία αναγκάζεται να συμφωνήσει σε νέο πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη στιγμή που στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακαλύπτεται νέο μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου.

crisismonitor.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το κλειδί που έβαλε τη Βόρεια Μακεδονία στο NATO

Δημοσιεύτηκε

στις

Για τη σκοπιμότητα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO πολλά έχουν γραφτεί, με τα δημοσιεύματα να προσεγγίζουν κυρίως το γεωπολιτικό σκηνικό, αναδεικνύοντας τον ανταγωνισμό NATO-Ρωσίας για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια, ως το μείζον ζήτημα. Δεν είναι όμως το μόνο, καθώς οι τριβές των ΗΠΑ με την ΕΕ για τον Ευρωστρατό, τις αμυντικές δαπάνες και η υποκινούμενη από τη Ρωσία, προσπάθεια αυτονόμησης της Τουρκίας, αποτελούν μια ακόμη πτυχή των εξελίξεων, ήτοι αυτό που ονομάζεται “στρατιωτική διπλωματία”, την οποία αξιοποιεί διαχρονικά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα η Βόρεια Μακεδονία, ξεκλειδώνοντας δυνατότητες και προοπτικές, δυσανάλογα μεγάλες για το μέγεθος της.

Ωστόσο, αυτή δεν περιορίζεται στους ανταγωνισμούς για σφαίρες επιρροής και τα ενεργειακά, αλλά επεκτείνεται στις αμυντικές δαπάνες, καθώς η δημιουργία ενιαίων δομών και μετώπων επιτάσσει τη χρήση ομογενοποιημένων συστημάτων. Υπ’ αυτό το πρίσμα η προμήθεια F-16 από τη Βουλγαρία και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών, δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα οπλικά συστήματα που θα προμηθευτεί η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και οι άλλες χώρες της περιοχής θα εντάσσονται στην ίδια αρχιτεκτινική.

Παράλληλα, η Βόρεια Μακεδονία, έχει την τελευταία 20ετία, ως πΓΔΜ, συνεισφέρει τα μάλα σε στρατιωτικές αποστολές του NATO, οικοδομώντας εμπιστοσύνης και κερδίζοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η παρακαταθήκη αυτή είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται και αναζητούν πρόθυμους συμμάχους για να μοιραστούν το κόστος, διατηρώντας όμως τα ηνία.
Σε αυτό τον σχεδιασμό, η ενεργοποίηση πολλών και μικρών χωρών είναι πιο αποτελεσματική, από τις πιέσεις σε μεγάλες χώρες, οι οποίες είναι θέση να απαιτήσουν ανταλλάγματα και ουσιαστικότερο ρόλο στη διοίκηση και στη λήψη αποφάσεων.
Η, τότε πΓΔΜ, τέθηκε σε νατοϊκή τροχιά μέσω της ανάπτυξης συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ επισημοποιήθηκε με την απονομή κομβικού ρόλου στο πλαίσιο του Adriatic Chapter, που ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου 2003 στα Τίρανα. Στην οργάνωση αυτή συμμετέχουν η Αλβανία, η Κροατία, η τότε πΓΔΜ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αποστολή της είναι η ενίσχυση των προσπαθειών ένταξης των χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ο σκοπός του Adriatic Chapter εκπληρώνεται με την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς Αλβανία και Κροατία εντάχθηκαν το 2009.


Μέσω του Adriatic Chapter, η Ουάσιγκτον είχε δημιουργήσει μια πλατφόρμα παράλληλη και συνδεδεμέμη με το NATO που αποτελούσε, κατ’ ουσία, τον προθάλαμο της ένταξης, προσφέροντας στη συμμαχία πρόσβαση σε προσωπικό και πόρους άλλων χωρών και δημιουργούσε το διπλωματικό προκάλυμμα για την ένταξη χωρών σε σφαίρες επιρροής, διατηρώντας τα προσχήματα έναντι της Μόσχας που αντιδρούσε στην επέκταση του NATO.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων από την πλευρά της εγκαινίασε μια στρατηγική συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και εκμεταλλεύτηκε τη στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκτώντας ισχυρά ερείσματα. Η τότε πΓΔΜ, έγινε στο πλαίσιο αυτό η τέταρτη σε συμμετοχή χώρα όσον αφορά τη συνεισφορά στρατιωτών στην καθοδηγούμενη από το ΝΑΤΟ International Security Assistance Force in Afghanistan (ΙSAF) κατά τη χρονική περίοδο 2002 – 2014, με βάση την κατά κεφαλήν αναλογία.

Η τότε πΓΔΜ συμμετείχε και στην επιχείρηση Operation Iraqi Freedom κατά τη χρονική περίοδο 2003 – 2008 και ήταν και βασικός συνεργάτης στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για το Κόσοβο το 1999. Παράλληλα παρέχει στηρίξει ως κράτος υποδοχής στα στρατεύματα της KFOR που διέρχονται από το έδαφός της. Η γειτονική χώρα λαμβάνει, επίσης, μέρος και στην ειρηνευτική επιχείρηση UNIFIL στο Λίβανο που είναι υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.


Οι συμμετοχές της τότε πΓΔΜ σε αποστολές του ΝΑΤΟ την έφεραν σε επαφή με σύγχρονους στρατιωτικούς μηχανισμούς ισχυρών κρατών – μελών, τις υψηλές στρατιωτικές προδιαγραφές της Ατλαντικής Συμμαχίας, αναβαθμίζοντας προοδευτικά το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών της. Παράλληλα η αλληλεπίδραση και η συνεργασία με ξένες δυνάμεις καθώς οι επαφές στρατιωτικών ακολούθων και διοικητών λειτούργησαν θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία, συμβάλλοντας στη διπλωματική και πολιτική της αναγνώριση με τη συνταγματική της ονομασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αν και στο NATO, επισήμως, αποκαλούνταν FYROM, στους διμερείς διαύλους που ανέπτυξε μέσω της συμμαχίας, πέτυχε να αναγνωρίζεται ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, καθώς η Ελλάδα δεν είχε δικαίωμα veto.
Επιπλέον, οι συμμετοχές στις διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, εξυπηρέτησαν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων στα Σκόπια, προωθώντας θέσεις και απόψεις, μέσα από τα κανάλια της συμμαχίες σε χώρες που διαφορετικά δεν είχαν επικοινωνία.
Πλέον, η ένταξη στο NATO και η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής προοπτικής, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αποσυμφορήσουν, ενεργά τις εθνοτικές αντιθέσεις, συμβάλλοντας σε μια ομαλότερη συνύπαρξη των πληθυσμών, ενώ δρα αποτρεπτικά σε εθνικιστικές και μαξιμαλιστικές επιδιώκεις, όπως το αφήγημα της “Μεγάλης Αλβανίας” από τη μία πλευρά και της ενοποίησης των σλαβικών πληθυσμών, από την άλλη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: