Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος 3-4 ώρες την ημέρα ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο των ανακοινώσεων που θα κάνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το πλαφόν στο αέριο απομακρύνεται, αλλά θεσπίζεται πλαφόν στα υπερκέρδη.

Σε υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος καθημερινά για 3-4 ώρες κατά το διάστημα της αιχμής, καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν η Κομισιόν. Αν και εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των «27» να επιλέξουν εκείνες τις ώρες της μειωμένης κατανάλωσης, εντούτοις και μόνο το γεγονός η εξοικονόμηση φεύγει από το προαιρετικό χαρακτήρα και γίνεται υποχρεωτική, καταμαρτυρά και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τα παραπάνω προβλέπει κοινοτικό προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας ενόψει και των σημερινών ανακοινώσεων από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αν και παρέχεται ευελιξία στις κυβερνήσεις, όπως η δυνατότητα η υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης να αφορά και ώρες όπου η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είναι χαμηλή, εντούτοις θεωρείται ότι θα προκαλέσει νέες τριβές, όπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ως προς τον τρόπο κατά τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνονται αρκετές ακόμη γνωστές κοινοτικές προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες μέσω δημοπρασιών, οι καταναλωτές, όπως οι βιομηχανίες, θα μπορούν να μειώνουν την κατανάλωσή τους, με αντάλλαγμα αποζημιώσεις. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου που εκτιμάται περίπου στα 1,2 bcm για μια περίοδο 4 μηνών. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 3,8 % της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ενέργεια την ίδια περίοδο.

Εκτός από την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης στο ρεύμα, το προσχέδιο συνοδεύουν μέτρα, όπως ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στα «ουρανοκέταβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς και η προσωρινή εισφορά στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, δηλαδή όσες εμπλέκονται στην παραγωγή πετρελαίου, αερίου, άνθρακα.

Πανευρωπαϊκό πλαφόν στα υπερκέρδη

Η παραλλαγή του ελληνικού μοντέλου βρίσκεται στο επίκεντρο όσων συζητώνται την περίοδο αυτή στις Βρυξέλλες. Η πρόταση αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαφόν τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος φθηνότερες από εκείνες που καθορίζουν την Οριακή Τιμή (δηλαδή του φυσικού αερίου). Σύμφωνα με το κοινοτικό έγγραφο, αυτές οι τεχνολογίες απέφεραν απροσδόκητα υψηλά κέρδη στους παραγωγούς, καθώς αμείβονται στην Οριακή Τιμή, όταν το λειτουργικό τους κόστος είναι χαμηλό. Το ανώτατο όριο θα τεθεί, διασφαλίζοντας την κάλυψη του κόστους για τις ΑΠΕ και τις μονάδες άνθρακα. Το τίμημα θα καθοριστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει πως παραμένουν επαρκή επενδυτικά κίνητρα.

Τα επιπλέον έσοδα θα καταλήγουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτεθειμένες στην κρίση, μέσω ενός μηχανισμού παρόμοιου με το ελληνικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το έγγραφο πάντως μιλά για στοχευμένη στήριξη γενικά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, χωρίς να εστιάζει μόνο στους ευάλωτους, όπως παλαιότερο που είχε δει το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε.

Εισφορά αλληλεγγύης στον κλάδο ορυκτών καυσίμων

Το έγγραφο επαναλαμβάνει επίσης την πρόταση επιβολής φόρου στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Αφορά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη των εταιρειών του κλάδου και την επιβολή σε αυτές μιας εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλες τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Ο σχεδιασμός επιβολής του εν λόγω φόρου είναι απλός. Αρκεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση τα κέρδη προ φόρων των εταιρειών. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτούν τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή και για την υποστήριξη μιας ταχύτερης μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει υποστήριξη σε εταιρείες, ιδίως σε τομείς εντάσεως ενέργειας, όπως για παράδειγμα τα λιπάσματα.

Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών

Στο προσχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και στην ανάγκη να δεσμευτούν από κοινού στην εξοικονόμηση, παρ’ ότι δεν επηρεάζονται όλα το ίδιο από την ενεργειακή κρίση. Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής θα έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάγκη για εισαγωγές αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη καλούνται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια, καθώς μόνο έτσι το μέτρο θα φέρει αποτελέσματα. Διαφορετικά, τα εθνικά μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα, δίχως συντονισμό με τις υπόλοιπες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και οδηγώντας πιθανώς σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών σε όσα κράτη πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Στην ουσία, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να επιδείξουν αλληλεγγύη προς χώρες, όπως η Γερμανία που δοκιμάζεται περισσότερο, και να υιοθετήσουν μέτρα, απέναντι στα οποία πολλές κυβερνήσεις τηρούν ακόμη λίαν επιφυλακτική στάση.

 

Πηγή: Θοδωρής Παναγούλης | news247.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα | Με 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στην ανακοίνωση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Φεβρουάριο προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσε ότι θα έχουν την ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτή τιμή για όσο χρειαστεί» είπε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε δραματική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα και της επιβολής πλαφόν».

Η κρίση έχει αμβλυνθεί αλλά δεν έχει τελειώσει και εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε δίπλα στους πολίτες για όσο διάστημα χρειαστεί. Στηρίξαμε την κοινωνία με 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το ίδιο θα κάνουμε και τον Φεβρουάριο που τα τιμολόγια είναι μειωμένα έως 634».

Επιδότηση νοικοκυριών για όλες τις παροχές κυρίας και μη κύρια κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου

Για μηναίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες εφόσον όμως μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή

Για το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Επιδότηση επιχειρήσεων

Στα επαγγελματικά τιμολόγια στηρίζονται όλοι οι καταναλωτές στα τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης με επιδότηση 20 ευρώ ανα μεγαβατώρα

Επιδότηση αγροτών

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι διπλάσια στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Οι τιμές τις ΔΕΗ για τον Φεβροάρυιο

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

-19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

-21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

-15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Τα βασικά τιμολόγια των υπολοίπων προμηθευτών

Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος:

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος | Αύριο στις 9:30 οι ανακοινώσεις Σκρέκα για τις επιδοτήσεις

Την Τρίτη (31/1) στις 9:30 το πρωί, θα γίνουν γνωστές από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια ρεύματος του μηνός Φεβρουαρίου.

Αναμένεται να ενδιαφέρον το ποσό που θα καλύψει η κυβέρνηση από την «επιβάρυνση» των τιμολογίων ρεύματος, μετά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία | Θέλει μερίδιο από το νέο κοίτασμα της Κύπρου για λογαριασμό του ψευδοκράτους

Η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο στο κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Κύπρο θέτοντας ως επιχείρημα το δικαίωμα του ψευδοκράτους να έχει πρόσβαση στα οφέλη από τους πόρους.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ζήτησε μερίδιο από το κυπριακό κοίτασμα στο 6ο οικόπεδο, αναγνωρίζοντας πάντως  πως το εν λόγω οικόπεδο είναι εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας του, σύμφωνα με  τον Σκάι.

Ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών μας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα. Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά. Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο».

Τέλος ο κ. Ντονμέζ προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσία μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: