Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δ.Π.Θ. και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) υπογράφηκε την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, από τον Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή Φώτιο Μάρη, και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, στο Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση για την υπογραφή του μνημονίου, συμμετείχε, από την πλευρά του ΕΑΠ, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Εμμανουήλ Κουτούζης. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά, μεταξύ άλλων, την προαγωγή του εκπαιδευτικού, κοινωνικού και ερευνητικού έργου των δύο Ιδρυμάτων, την προώθηση της συμβολής τους στην κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάπτυξη ευρύτερων επιστημονικών και ερευνητικών συμπράξεων. τηρουμένων των κανόνων που αφορούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εκ μέρους του ΔΠΘ, ο Πρύτανης Καθηγητής Φώτιος Μάρης ανέφερε ότι «η σήμερα επισφραγίζεται και τυπικά ένα επωφελές μνημόνιο και για τις δύο πλευρές. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι επιστημονικές συμπράξεις αποτελούν άλλωστε το βασικό άξονα της έρευνας με κυρίαρχο στόχο την κοινωνική ανάπτυξη. Ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να αποδώσει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς». Εκ μέρους του ΕΑΠ, ο Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική μέρα για εμάς, καθώς ξεκινά η συνεργασία μας με ένα ακόμα ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η αναπτυξιακή στρατηγική μας, που έχει ως πυλώνες την εξωστρέφεια και την διεπιστημονικότητα, ανοίγει νέους ερευνητικούς ορίζοντες για τα μέλη της Ακαδημαϊκής μας Κοινότητας. Αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών είναι και η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Ιδρυμάτων μας». Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή Φώτιου Μάρη και του Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τη νέα αυτή συνεργασία.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δάσκαλοι | Απεργούν στις 15 Φεβρουαρίου κόντρα στην αξιολόγηση

Με απεργιακές κινητοποιήσεις «απαντά» η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στην εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στις 10:30 στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 11:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Οι εκπαιδευτικοί δε φοβόμαστε την ‘αξιολόγηση’, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, δεν αντιδρούμε γιατί δε θέλουμε να ‘ξεβολευτούμε’ όπως λένε τα διάφορα παπαγαλάκια αλλά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών», τονίζει η ΔΟΕ στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, «οι εκπαιδευτικοί εξετάζουν κάθε μέρα κριτικά και αυτοκριτικά τη δουλειά τους, στους συλλόγους διδασκόντων ανταλλάσσουν σκέψεις και προτάσεις για να γίνει καλύτερη η σύνθετη παιδαγωγική πράξη. Αυτή ακριβώς η διαδικασία είναι που ζητάμε να στηριχθεί ουσιαστικά από το κράτος. Τα κριτήρια της αξιολόγησης, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την ανάγκη».

«Οι εκπαιδευτικοί θα βγούμε νικητές. Εμείς θα γίνουμε ασπίδα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων απέναντι στο σχολείο της κατηγοριοποίησης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Σημειώνετα ότι αντίστοιχη στάση απέναντι στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναμένεται να τηρήσει και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έρευνα | Το 43% των εκπαιδευτικών γνωρίζει ότι οι μαθητές μιλούν με αγνώστους!

Ανησυχητικά ποσοστά διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης/αποπλάνησης, διαδικτυακού εκφοβισμού και υπερβολικής ενασχόλησης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δείχνει έρευνα σε 4.400 εκπαιδευτικούς

Με αφορμή τα 20 χρόνια εορτασμού Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου σήμερα, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 4.400 εκπαιδευτικούς αναφορικά με την διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση/αποπλάνηση και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ανησυχητικά:

• 9% των εκπαιδευτικών έχει αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής/τρια έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης/αποπλάνησης
• 6% ότι κάποιος μαθητής/τρια έχει πέσει θύμα διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης (δηλαδή ότι απεικονίζεται σε εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου)
• 43% ότι κάποιος μαθητής/τρια συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο
• 26% έχει αντιληφθεί περιστατικό διαδικτυακού εκφοβισμού εντός του σχολείου

Όσον αφορά στην υπερβολική ενασχόληση το 65% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 47% της Πρωτοβάθμιας έχει εντοπίσει μαθητή/τρια που αντιμετωπίζει πρόβλημα κάποιου βαθμού.

Σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις που απορρέουν από τη χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές τους όπως είναι η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση/αποπλάνηση ή κακοποίηση, η υπερβολική ενασχόληση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμετοχή 5ου ΓΕΛ σε προσομοίωση ολομέλειας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου

Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Καβάλας στην Προσομοίωση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη 2022-2023.

 

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ένας από τους βασικούς στόχους του σχολείου είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης των μαθητών. Σ΄αυτην την κατέθευνση συμβάλλει ιδαίτερα η γνωριμία των νέων με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προασπίζουν τη δημοκρατία και το μέλλον της.

Η «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πραγματοποιήθηκε  με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και  της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Στόχος ήταν  μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώψηφίσματα που δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και  η απασχόληση.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2023 και σε αυτο έλαβαν μέρος 12 σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια με την συμμετοχή 200μαθητών. Από το σχολειο μας (5 ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ) συμμετείχαν 10 μαθητές της Α τάξης:

Αγγελίδης Απόστολος, Μαντζαροπούλου Χρύσα, Ποιμενίδου Γεωργία, Πιπερίδου Βασιλική, Προκοπίου Χρύσα,Ραξενίδου Δέσποινα, Τσιμπίδου Ιωάννα, Χαριζάνη Κυριακή, Φινδάνη Θεοδώρα και Φραγούλη Κωνσταντίνα.

Στην προετοιμασία των μαθητών μας συνέβαλαν πολύ σημαντικά, αξιοποιώντας την εμπειρία τους από τις προηγουμενες συμμετοχές του Σχολείου μας, οι υπευθυνοι καθηγητες του προγράμματος Παπανικολάου Κωνσταντίνος,Ευθυμιάδου Μελίνα και Καραπολίδου Παρασκευή.

Μέσα από μια βιωματική εμπειρία οι μαθητές. έμαθαν να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν τις θέσεις τους και να καταλήγουν σε προτάσεις μετά από εποικοδομητικό διάλογο. Με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε τη βράβευση των μαθητών μας, καθώς κατάφεραν σημαντικές διακρίσεις.

1. Βραβείο Αγόρευσης-Υπεράσπισης στην Μαθήτρια Πιπερίδου Βασιλική (Επιτροπή́ Δικαιωμάτων των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων)
2. Βραβείου καλύτερου Ευρωβουλευτή για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Μαθήτρια Ραξενίδου Δέσποινα
3. Βραβείου καλύτερου Ευρωβουλευτή για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στην Μαθήτρια Προκοπίου Χρύσα

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: