Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τ. Ελευθεριάδου | Επιτακτική η ανάγκη διάσωσης των καπναποθηκών της Καβάλας

Την επιτακτική ανάγκη διάσωσης των Καπναποθηκών της Καβάλας γνωστοποιούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως τονίζουν, η κατάσταση των περισσότερων ιδιόκτητων καπναποθηκών είναι χείριστη, και οι επεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες. Συγκεκριμένα, πρέπει άμεσα να ελεγχθούν όλες οι καπναποθήκες και να απομακρυνθούν εναπομείναντα καπνά, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά, να τοποθετηθούν τζάμια ώστε, αφενός να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα σπασμένα πλαίσια και αφετέρου να προστατευθεί το εσωτερικό των καπναποθηκών και κυρίως του ξύλινου σκελετού από τη διάβρωση, αντικατάσταση σπασμένων κεραμιδιών, έλεγχος τοιχοποιίας και της στέγης, για αποφυγή τραυματισμού διερχομένων, σφράγισμα όλων των εισόδων των κτιρίων, στατικός έλεγχος κτλ..

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ.2 του ν.4858/2021, και όπως ομοίως αναφερόταν στον ν.3028/2002, σχετικά με τις υποχρεώσεις κυρίων, νομέων ή κατόχων ακινήτων μνημείων, «αν η Υπηρεσία κρίνει ότι καθυστερεί η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης ή στερέωσης για οποιονδήποτε λόγο ή ότι αυτές είναι ανεπαρκείς, μπορεί να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, διατηρώντας τη δυνατότητα να καταλογίζει το σύνολο ή μέρος της σχετικής δαπάνης σε βάρος των υποχρέων κατά τις σχετικές περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων διατάξεις», όπου Υπηρεσία νοείται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έργο της οποίας είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των νεότερων μνημείων (μεταγενέστερων του 1830) και η προστασία των ιστορικών τόπων.

Συμπληρώνουν ότι η αξιοποίηση καπναποθηκών, θα έδινε λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Καβάλας, προσφέροντας φθηνή στέγη, ενώ θα αύξανε και τον αριθμό των κλινών για τους επισκέπτες της περιοχής, σε περίπτωση που αξιοποιούνταν κάποιες από αυτές ως τουριστικά καταλύματα, υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον ν. 4067/2012, αρ.6, παρ.2β, «Διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν κατεδαφιστεί από γεγονότα που οφείλονται σε ανωτέρα βία, όπως σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα ή κρίνονται κατεδαφιστέα με πρωτόκολλα επικινδύνως ετοιμορρόπου οικοδομής, επανακατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. της 15.4.1988 (Δ΄ 317)».

Οι βουλεύτριες ρωτούν την Υπουργό Πολιτισμού:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η αρμόδια Υπηρεσία για την συντήρηση, την αναφορά των παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε να διασωθούν οι Καπναποθήκες της Καβάλας;

Για ποιο λόγο δεν προβλέφθηκε η πτώση της στέγης της Σ.Ε.Κ.Ε., όταν ήταν εμφανής η κάκιστη κατάστασή της;

Προτίθεστε, σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, να δώσετε εντολή ώστε άμεσα να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις, ώστε αφενός να διασωθούν οι κτιριακές υποδομές, αφετέρου να προστατευτούν οι διαβάτες, οι οποίοι καθημερινά περνούν κάτω από τα ογκώδη, κακοσυντηρημένα κτίρια;

Υπάρχει, ή έστω καταρτίζεται, κάποιο συνολικό σχέδιο συντήρησης και αξιοποίησης του κτιριακού πλούτου της πόλης;

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τριεθνές τουρνουά τένις στην Καβάλα

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα (Μακεδονικός Καβάλας) η τριεθνής συνάντηση τένις για ηλικίες 10,12, 14 και 16 ετών. Παράλληλα διοργανώθηκε και τουρνουά RED, ORANGE. Ένα πολύ σημαντικό Τουρνουά αφού γέμισαν τα γήπεδα από αθλητές και πολλούς θεατές.

Συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα από τη Βουλγαρία (NEXTGENSOFIA και KARDZHALI) και από το clubJUGαπό τα Σκόπια. Ο θεσμός των τριεθνών τουρνουά τένις που εφάρμοσε η ΕΦΟΑ , δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν σε διεθνείς συναντήσεις τένις με αθλητές από όμορες γειτονικές χώρες με υψηλό επίπεδο τένις (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΚΟΠΙΑ).

Το τελικό αποτύπωμα αυτών των τουρνουά (αγωνιστικές εμπειρίες, χαμηλό κόστος συμμετοχής) μόνο θετικό αντίκτυπο έχει για τους αθλητές , τους συλλόγους , τους προπονητές και γενικότερα το Ελληνικό τένις.

ΝΙΚΗΤΕΣ

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Α 10
1ος ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΟΑ ΠΡΩΤΑΘΛ ΚΑΒΑΛΑΣ
2ος ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΑ ΔΡΑΜΑΣ

Κ 10
1η ΜΥΣΙΡΛΗ ΜΙΡΑΝΤΑ-ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΪΚΟΣ ΟΑ
2η PETAK KIRSTEN JUG SKOPJE

Α12
1ος PETKOV MAKSIM NEXT_GEN SOFIA
2ος ΤΖΙΟΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΑ ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κ12
1η DINEVA DINA NEXT_GEN SOFIA
2η ZHECHEVA IZABELA NEXT_GEN SOFIA

Α14
1ος ΑΥΓΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΟΑ ΑΜΠΕΛ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
2ος ΦΑΣΣΑΣ ΦΟΙΒΟΣ ΑΟΑ ΑΣΤΕΡΑΣ ΘΕΣ

Κ14

1η IVANOVA BRIYANA NEXT_GEN SOFIA
2η ΜΠΕΤΙΧΑΒΑ ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΑΑ ΣΕΡΡΩΝ 2008

Α16
1ος ΧΑΤΖΗΑΒΡΑΑΜ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΟΑ ΠΡΩΤΑΘΛ ΚΑΒΑΛΑΣ
2ος IVANOV ATANAS KARDZHALI BUL

K16
1η ΤΣΟΥΓΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΟΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
2η ΜΠΕΡΠΕΡΙΔΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

Πηγή : tennis24.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Προσωπικός γιατρός | Έρχεται ηλεκτρονικό «κουτί παραπόνων» για τις καταγγελίες των πολιτών

«Κουτί παραπόνων» για τον προσωπικό γιατρό ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, ψάχνει και κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να καλυφθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλοι οι πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας θα δώσει μια νέα δυνατότητα στους πολίτες: να διατυπώνουν τις καταγγελίες και τα παράπονά τους, εάν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού τους.

Το υπουργείο Υγείας, εξετάζει και τη δημιουργία ενός επιπλέον εργαλείου: την αξιολόγηση του έργου των προσωπικών γιατρών. Ένα… ηλεκτρονικό «κουτί παραπόνων» για περιστατικά «παρέκκλισης» του νόμου.

Οι πολίτες, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τα παράπονά τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, εάν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό, ή σε περίπτωση που αυτός δεν θα έχει τηρήσει τους χρόνους του ραντεβού, ή ακόμη κι εάν έχει απαιτήσει παρανόμως αμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συμβάλλει και στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των ραντεβού με τους πολίτες, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

«Έχουμε έτοιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα να μπορούμε να “σηκώνουμε” καλύτερα τα ραντεβού και να τα παρακολουθούμε. Έχουμε ετοιμάσει -και θα βγουν εγκύκλιοι- να μπορεί ο πολίτης να παραπονείται, εάν τυχόν πήγε στον προσωπικό γιατρό και είτε καθυστέρησε να τον δει, είτε δεν τήρησε το ραντεβού, είτε ζητήθηκαν χρήματα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Νέα κίνητρα για την προσέλκυση… προσωπικού γιατρού

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται νέα κίνητρα για την προσέλκυση κι άλλων γιατρών, ώστε να καλυφθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλοι οι πολίτες. Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως έχουν ενταχθεί ήδη στο σύστημα 4.700.000 πολίτες.

«Η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη, αλλά θέλουμε μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών», τόνισε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής και μέσα στον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν πάνω από 1 εκατ. ραντεβού πολιτών με τον προσωπικό τους γιατρό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 65% των πολιτών άνω των 60 ετών -που αποτελεί και τον κύριο όγκο των χρηστών των υπηρεσιών υγείας- έχει ήδη καλυφθεί με προσωπικό γιατρό.

Η Πολιτεία, ωστόσο, ενδιαφέρεται να καλυφθούν όλοι οι πολίτες και παράλληλα να υπάρξει και μια ομαλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ώστε όσοι δηλαδή έχουν κάνει την εγγραφή τους να αρχίσουν εξυπηρετούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Θα πρέπει να «τρέξουν» τα ραντεβού δηλαδή από το νέο έτος, αλλά και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των προσωπικών ηλεκτρονικών φακέλων με το ιατρικό ιστορικό των πολιτών, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα του εγχειρήματος.

Το «αγκάθι» ωστόσο της χαμηλής διαθεσιμότητας των γιατρών για να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, παραμένει για το υπουργείο Υγείας. Για τον λόγο αυτό, αναζητούνται νέα κίνητρα για την προσέλκυση επιστημόνων.

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.400 γιατροί, χωρίς να υπολογίζονται οι γιατροί των 10 παθολογικών ειδικοτήτων που «για τεχνικούς λόγους» όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, δεν έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη 1,5 εκατ. ελεύθερες θέσεις σε προσωπικούς γιατρούς, που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί από τους πολίτες.

«Οι πολίτες έχουν μεγάλη συμμετοχή, αλλά θέλουμε μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών», παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας.

Μία δεύτερη «πηγή» προσέλκυσης γιατρών θα είναι και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», όταν αυτό επεκταθεί στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθεί μέρος των κονδυλίων των αμοιβών των καρδιολόγων-προσωπικών γιατρών, από τα κονδύλια του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Οι επισκέψεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα είναι μέσα στο κόστος του προσωπικού γιατρού, αλλά θα πληρώνει το κράτος επιπλέον χρήματα από τον προσωπικό γιατρό για να παίρνει αυτές τις εξετάσεις», εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης: «Οι γιατροί έχουν δίκαιο»

Μέρος της διαθεσιμότητας των γιατρών αναμένεται να καλυφθεί και μέσω του νέου νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ένας βασικός πυλώνας γιατρών παθολόγων που υπάρχει μέσα στο σύστημα Υγείας και που θα έχουν τη δυνατότητα -και θα υπάρχει ρύθμιση γι’ αυτό- όσοι θα θέλουν να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, να μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί σε περιορισμένο αριθμό πολιτών, αφού θα κάνουν και ιδιωτικό έργο», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στην Αττική με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το πρόβλημα της εύρεσης γιατρών θα λυθεί.

«Πιστέψτε με, ειδικά για την Αττική -η οποία είχε κυρίως το θέμα με τους λίγους γιατρούς- κι ένα 15% με 20% των γιατρών παθολόγων να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας θα ανοίξουν πολλές παραπάνω θέσεις».

Ο υπουργός Υγείας δικαιολόγησε τους γιατρούς για την επιφυλακτικότητά τους να εμπλακούν με το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού:

«Είμαστε σε συνεννόηση και με τους ιατρικούς Συλλόγους για τα παραπάνω κίνητρα. Υπάρχει μια ανησυχία, φοβούνται οι γιατροί γιατί υπάρχει μια εμπειρία ΕΟΠΥΥ, σου λέει “μήπως δεν μας πληρώνουν” , άρα είναι πολύ λογικό. Νομίζω, όμως, ότι τελικά θα αυξηθούν και οι ιδιώτες, αλλά και οι γιατροί που θα κάνουν χρήση των επιπλέον δυνατοτήτων που δίνει το νέο νομοσχέδιο», κατέληξε.

 

Πηγή : newsit.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σενάρια για νέα επιταγή ακρίβειας και επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα

Σε αναζήτηση τρόπου να διατεθούν τα χρήματα που θα μείνουν στο ταμείο από το αποθεματικό που έχει σχηματιστεί για παρεμβάσεις στην ενέργεια το 2023, αναζητούν στην κυβέρνηση, ώστε να δοθεί νέο πακέτο μέτρων όπως επιταγή ακρίβειας, νέα επιδότηση το πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για τα αναδρομικά αλλά και για ενίσχυση για τα καύσιμα.

Το ποσό για την επιταγή ακρίβειας, και τις επιδοτήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. από το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 για παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας.

Το ποσό αυτό θα ενισχυθεί με τουλάχιστον άλλα 600 εκατ. ευρώ , που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο οδικός χάρτης και οι επιπλέον παρεμβάσεις να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Τα σενάρια για μέτρα στήριξης

Τα σενάρια είναι αρκετά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το περιεχόμενο των αποφάσεων που θα ληφθούν, αλλά και του χρόνου που θα αυτές ανακοινωθούν.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Χορήγηση μηναίου επιδόματος ακρίβειας στους ευάλωτους με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για όσο διάστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. Το ποσό της ενίσχυσης αναμένεται να κυμανθεί στα 150-200 ευρώ.
  • Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο μήνες Σήμερα η επιδότηση με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο.
  • Κάποιες πληροφορίες θέλουν να έρθει και νέα επιδότηση στα καύσιμα, αλλά μόνο σε συνάρτηση με τις τιμές.

Βέβαια θα συνεχιστεί το καθεστώς των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο το ύψος της κρατικής ενίσχυσης να εξαρτάται από τη πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες και με στόχο να αποσβένεται ποσοστό έως 90% από τις επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Σκέψεις και για ανδρομικά σε δώρα και επικουρικές συντάξεις

Παράλληλα πάνω στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις, οι οποίες είναι σε άμεση συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια, για τη επιστροφή των περικοπών στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ αν και ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ένα από τα σενάρια για το «σπάσιμο» της επιβάρυνσης στο προϋπολογισμό είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε δόσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας με τη πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται εντός του επόμενου έτους και το οποίο περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τέλος προωθούνται ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος στο ΙΟΒΕ με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την παροχή κινήτρων για τη φορολογική συμμόρφωση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο εισόδημα και το ΦΠΑ.

 

Πηγή : newsit.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: