Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στα Τέμπη | Η απειρία, η κοπάνα και το μπλάνκο

Η αλληλουχία των λαθών και παραλείψεων τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, όπως επίσης η έλλειψη εμπειρίας και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπαλλήλων του σιδηροδρόμου, με κατάληξη το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αναδεικνύεται με ηχηρό τρόπο στα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο 59χρονος σταθμάρχης, την 1η Φεβρουαρίου έλαβε πιστοποίηση και αξιολογήθηκε ως ικανός από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αν και απουσίαζε 11 χρόνια από τον σιδηρόδρομο.

Τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου ο επιθεωρητής τον έβαλε, όχι πλέον ως μαθητευόμενο αλλά ως μοναδικό σταθμάρχη, νυχτερινή βάρδια από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ. Οι δύο αρχαιότεροι συνάδελφοί του, που εκτελούσαν υπηρεσία στο διάστημα από τις 2 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. και θα μπορούσαν στο μεσοδιάστημα να διαπιστώσουν ως εμπειρότεροι το λάθος του συναδέλφου τους και άρα να αποτρέψουν τη σύγκρουση, είχαν φύγει νωρίτερα από το πόστο τους. Και όταν τελικά τα δύο τρένα συγκρούστηκαν κάποιος ή κάποιοι παρενέβησαν και με μπλάνκο άλλαξαν τις ώρες που αναγράφονταν στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής…

«Ο κάθε σταθμάρχης μετά τη βάρδιά του παραδίδει και παραλαμβάνει ο νέος και αυτή η παράδοση – παραλαβή εντυπώνεται εγγράφως στο αντίστοιχο βιβλίο. Μετά το συμβάν, η ώρα παράδοσης – παραλαβής διορθώθηκε με μπλάνκο», ανέφερε στην απολογία του ενώπιον των αστυνομικών της Τροχαίας Λάρισας ο προφυλακισμένος σταθμάρχης.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο 59χρονος Β. Σ. ανέφερε ότι ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος, είχε ζητήσει από τους δύο αρχαιότερους σταθμάρχες Λάρισας να μην αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μέχρις ότου περάσει από την περιοχή και η μοιραία –όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια– αμαξοστοιχία Intercity 62. Υπόδειξη που πάντως δεν ακολούθησαν οι δύο αρχαιότεροι σταθμάρχες εις βάρος των οποίων χθες ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. «Η πραγματική ώρα αναχώρησης του Π… είναι περί 10.20 και του Χ… περί 10.10 μ.μ.», είχε πει απολογούμενος ο 59χρονος για τους δύο συναδέλφους του. Σε τουλάχιστον δύο σημεία της προανακριτικής απολογίας του ο διωκόμενος σταθμάρχης ομολογεί την έλλειψη εμπειρίας του: «Λόγω φόρτου εργασίας εκείνη την ώρα δεν πρόλαβα να κόψω το 1001 και ξέχασα να το διαβιβάσω και με το ραδιοτηλέφωνο», αναφέρει σχετικά με την κίνηση του Intercity 62. Σε άλλο σημείο ομολογεί ότι «έπρεπε να του πω ότι κινείται σε διπλή γραμμή ανόδου. Δεν του το είπα όμως».

Ο επιθεωρητής, που προΐσταται των σταθμαρχών και πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων, απαντώντας σε ερώτηση της ανακρίτριας Λάρισας σχετικά με τη λειτουργία της σηματοδότησης, ανέφερε ότι «δεν είχα καμία ενημέρωση εάν υπήρχε πρόβλημα». Τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών και τους μηχανοδηγούς των δύο τρένων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη σύγκρουση, λέγοντας ότι «ο μηχανοδηγός ήταν υποχρεωμένος και όφειλε να εκφωνήσει αυτό που του είπε ο σταθμάρχης», ενώ συνέχισε σχολιάζοντας ότι «ο μηχανοδηγός σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001 (σ.σ. κωδικός ενημερωτικού τηλεγραφήματος)».

Τόσο ο 59χρονος σταθμάρχης όσο και ο συγκατηγορούμενός του επιθεωρητής αναφέρθηκαν ενώπιον των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών στα πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι ο 59χρονος δεν κατάλαβε το λάθος του παρά μόνο όταν του τηλεφώνησαν άνδρες της Πυροσβεστικής: «Τη στιγμή που ενημερώθηκα από την πυροσβεστική για τη σύγκρουση των τρένων κάλεσα και τις δύο αμαξοστοιχίες και δεν μου αποκρίθηκε καμία. Ενημέρωσα δε τη σταθμάρχη Νέων Πόρων για να καλέσει και αυτή αλλά δεν υπήρξε καμία απόκριση και εκεί κατάλαβα τι είχε συμβεί». Ο επιθεωρητής, αντίστοιχα, κατέθεσε ότι ενημερώθηκε για το δυστύχημα από τηλεφώνημα του ρυθμιστή κυκλοφορίας. «Οταν στη 1.15 συνάντησα τον Σ…(αναφέρει το όνομα του 59χρονου σταθμάρχη), τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του και μου απάντησε ότι ο Π…. παρέδωσε σ’ αυτόν και έφυγε».

Κλείνοντας την απολογία του ο διωκόμενος σταθμάρχης αναφέρθηκε και στις ελλείψεις στην υποδομή του σιδηροδρομικού δικτύου λέγοντας ότι «ελπίζω η έρευνα της δικαιοσύνης να καταδείξει τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας».

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Οικονόμου | Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην κοινωνία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
“Ο στόχος και η επιδίωξή μας είναι τα μέτρα που ψηφίζουμε να υλοποιούνται και να μην μένουν κενό γράμμα. Τα μέτρα αυτά είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της, στον οικονομικό της βίο. 
Η νέα γενιά, αυτοί που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να φύγουν από τα σπίτια τους, να φτιάξουν την οικογένειά τους, χρειάζονται στήριξη για να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, στα υψηλά ενοίκια.
Με το πρόγραμμα που θέτουμε σε εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια με πολύ φθηνό δανεισμό να μπορέσουν να κάνουν το βήμα, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να βρουν το δικό τους χώρο.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, θυμίζω: Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, το 2023 ανεβαίνει στα 780 ευρώ. Μέσα σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προφανώς και οι δυσκολίες παραμένουν. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι κοντά σ’ αυτό υπάρχει το επίδομα στέγασης το market pass, το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. 
Όλοι οι μισθοί μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 60.000 άνθρωποι λιγότεροι, από ότι αμείβονταν το 2019. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι, που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν παλιότερα. 
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο μας, η αναπτυξιακή μας πολιτική, η φιλοσοφία, η επιλογή να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας για να ανοίξουν οι δουλειές, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και σ’ αυτό, που είναι επιθυμία και στόχος όλων μας, να αυξηθούν τα εισοδήματα. 
Η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας, του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές όλων των Ελλήνων με  τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες για να μείνει η Πατρίδα όρθια -οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες- την περίοδο των Μνημονίων, των κρίσεων. 
Ήρθε η ώρα οι θυσίες να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχέδιο, που θα φέρνει επενδύσεις, με μια οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μπορεί να στηρίξει αυτή την αύξηση των αποδοχών.
Μην ξεχνάτε: Δεκαεπτά μειώσεις συντάξεων μέχρι το 2019. Τώρα έχουμε αύξηση 7,75% και μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάρα πολλούς, που δεν είδαν καθαρή αύξηση. Μέχρι το 2019 είχαμε μια πολιτική υπερφορολόγησης με νέους φόρους πάνω από 50 φορές. 
Τώρα συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων. Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυξήσεις μισθών σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου τομέα. Αυτό που άντεχε η οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Μείωση της ανεργίας. Για κάθε μια επιχείρηση που έκλεινε δυόμιση καινούργιες επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Συνολική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. 
Όλα αυτά είναι απτά δείγματα μιας συγκροτημένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής, που προχωράει την Ελλάδα μπροστά. Και προχωρώντας η Ελλάδα μπροστά, προχωρά και η κοινωνία μπροστά.”

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», τόνισε λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό το θέμα “με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία επειδή η διάρκειά της έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση”. Ομως η Αίγυπτος δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος είναι η παρουσία μας εκεί. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, μάλιστα, πως, αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αυτή θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και τίποτα κατά της Τουρκίας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επαφή με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «Δεν συναντιόμαστε μόνο με τη Δύση, αλλά και με την ανατολική πλευρά. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτήν την περιοχή» είπε. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, εξάλλου, ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό»,

Τόνισε, δε, ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «για την ηρεμία των σχέσεών μας, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά από αυτόν τον σεισμό». «Ας έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, και ας έχουν καλές σχέσεις και μαζί μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χατζηνικολάου σε Πολάκη | Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια

Απάντηση στα tweets του Παύλου Πολάκη εναντίον του, λίγο μετά την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα από το βήμα της εκπομπής του στον Real FM, ο κ. Χατζηνικολάου, κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτός ψήφισε μνημόνια. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την συγγνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι προσχηματική, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο «και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία».

Στην συνέχεια με εμφανή την έντασή του ο Νίκος Χατζηνικολάου επισημαίνει πως ο Παύλος Πολάκης, είτε έχει ασυλία, είτε όχι, «έρχονται και τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά. Και στα αστικά διαστήρια δεν υπάρχει ασυλία. Στην αγωγή δεν έχει ασυλία, θα το πάρω το κοπάδι, το κοπάδι στην Κρήτη θα το πάρω».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια», είπε ο δημοσιογράφος. «Υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ, τι λες ρε άσχετε, άθλιε, συκοφάντη, βρωμιάρη», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου

iefimerida.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: