Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τρία σενάρια για το ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

«Το γεωτρύπανο «Aμπντούλ Χαμίντ Χαν», το οποίο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο από τεχνική άποψη, είναι ένα πλωτό ξενοδοχείο.

Εκτός από τις δυνατότητες εξερεύνησης, το πλοίο διαθέτει κοινωνικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, αίθουσες άθλησης και κινηματογράφου και μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα» ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα «Turkiye». Σε ένα ακόμα ρεπορτάζ που προπαγάνδιζε την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο παραμένει άγνωστο, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αρέσκεται να «παίζει με τα νεύρα» Αθήνας και Λευκωσίας. Είναι σαφές άλλωστε ότι το θέμα στην Τουρκία δίνει πεδίο για ένα παιχνίδι εθνικισμού και αποπροσανατολισμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στόχος είναι η Αγκυρα να δείξει ότι μπορεί να επιβάλλεται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πως διαμορφώνει τα νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υλοποιεί τη στρατηγική της για ενίσχυση της δύναμης της χώρας και ει δυνατόν και της επικράτειάς της. Πλησιάζει άλλωστε το 2023, χρονιά εκλογών και στην Τουρκία, αλλά και τα 100 χρόνια της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας. Του κράτους που δημιουργήθηκε κατά τον Ερντογάν στη βάση της αποδοχής μιας πολιτικής ήττας από την πλευρά της Αγκυρας, την οποία χρεώνει στον Κεμάλ Ατατούρκ ο οποίος δέχθηκε υποχωρήσεις από τα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα σενάρια που κυριαρχούν στη σκιά της επικείμενης αναχώρησης του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» για την πρώτη του «κατάκτηση» με τα χρώματα της Τουρκίας αφορούν και τη διαβάθμιση της έντασης. Ανάλογα με τις προθέσεις του Ερντογάν σε ένα μη ευνοϊκό πλαίσιο – λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί το γεωτρύπανο θα πρέπει να κινηθεί σε περιοχές όπου παλαιότερα έχουν γίνει – ή έχει υποστηριχθεί έστω ότι έχουν γίνει – έρευνες από σεισμογραφικά.

Πρώτο σενάριο

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» επαναλαμβάνει το ταξίδι του «Ορούτς Ρέις» το 2020. Ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Κάρπαθο, Κω και Κρήτη. Αν ο Ερντογάν επιλέξει τη συγκεκριμένη πορεία στον χάρτη σημαίνει ότι δίνει το σήμα για επανάληψη της έντασης του «θερμού καλοκαιριού» του 2020 με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο το εν λόγω ενδεχόμενο σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές έχει τις μικρότερες πιθανότητες, καθώς οι «ισχυροί πόλοι» της Δύσης, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και πρόσφατα και πιο ηχηρά η Γερμανία, έχουν καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ρωγμές στο ΝΑΤΟ δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτή την περίοδο. Ως εκ τούτου η ένταση μεταξύ «συμμάχων» δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο μέχρι την 9η Αυγούστου κανείς δεν ξέρει…

Δεύτερο σενάριο

Προσπάθεια εισβολής σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συμφέροντα της Λευκωσίας άλλωστε και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αποτελούν μία πιο ασφαλή επιλογή για την Αγκυρα. Το οικόπεδο 6 ή το οικόπεδο 4 εκτιμάται ότι θα είναι αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσε να στοχεύσει η τουρκική πλευρά. Εάν ήθελε να στείλει όπως και στο παρελθόν ένα μήνυμα και στις εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κίνηση η οποία θα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες καθορισμού θαλασσίων ζωνών που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, ανακαλύφθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6, που επιχειρεί η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, με το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην επιβεβαιώνει προς το παρόν, σημειώνοντας ότι «οι εργασίες γεώτρησης βρίσκονται σε εξέλιξη».

Τρίτο σενάριο

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» να κινηθεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες. Απλά για να συντηρήσει την ένταση και να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκαλέσει γύρω από το θέμα απειλώντας και προειδοποιώντας επί σειρά ημερών. Ωστόσο η παραμονή του γεωτρύπανου ανάμεσα στη Μερσίνα και τις βόρειες ακτές της Κύπρου μοιάζει μάλλον απίθανη…

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, που συχνά εμφανίζεται ως η φωνή του «πολέμου» στα τουρκικά ΜΜΕ, καλεί την κυβέρνηση να μην περιοριστεί ανάμεσα στη Μερσίνη και τις ακτές τις κατεχόμενης Κύπρου αποδεχόμενη «τον χάρτη που υπαγορεύουν οι μεγάλες δυνάμεις», αλλά να επιλέξει μία «γεώτρηση μεταξύ της Δυτικής Κύπρου και της Λιβύης» και να υπερασπιστεί τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και επιχειρούν διπλωματική θωράκιση Κύπρου και Ελλάδας δείχνοντας τις συνέπειες της ανοχής του αναθεωρητισμού και της επιθετικότητας στον καθρέφτη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έκανε ξανά πρώτο θέμα στην ατζέντα την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Θετική αποτύπωση στα ΜΜΕ της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, κυριαρχούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην Τουρκία. Τα μέσα στη γείτονα επισημαίνουν την πρόθεση να συνεχιστεί το καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δίνοντας έμφαση στο θέμα της κλιματικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις δύο χώρες, αλλά και τη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης.

«Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν: Θα συνεργαστούν για το μεταναστευτικό», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Turkiye, σχολιάζοντας πως: «Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα».

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη παρουσιάζει το δίκτυο ΑΗaber και το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση. «Δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Ήταν παραγωγική η συνάντηση» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος.

«Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τη συνεργασία με την Τουρκία», σχολιάζει το TRT Haber, επικεντρώνοντας στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Τουρκία για την κλιματική κρίση και την παράνομη μετανάστευση» αναφέρει το δίκτυο Haber Global, συμπληρώνοντας πως στα θέματα αυτά ίσως υπάρξουν συμφωνίες και υπογραφές στο επικείμενο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας που θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Yeni Safak, στο οποίο επισημαίνεται : «έχοντας επίγνωση ότι το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, επιτεύχθηκε συμφωνία για συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Η εφημερίδα Hürriyet έχει τίτλο: «Η άνοιξη με την Ελλάδα θα κρητήσει» σημειώνοντας οως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα της μεταναστευτικής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και στα θέματα φυσικών καταστροφών.

Mε τίτλο: «Έντονη διπλωματική κίνηση στις ΗΠΑ: Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε τον Μητσοτάκη” η εφημερίδα Sabah αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών, στις δηλώσεις τους αλλά και στην ανάρτηση του Τούρκου προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα. «Σχετικά με τη συνάντηση ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τις χώρες μας και την περιοχή μας».

Στις δηλώσεις Μητσοτάκη, μετά το τετ α τετ με Ερτογάν, επικεντρώνεται η εφημερίδα Cumhuriyet, με τίτλο σε σχετικό ρεπορτάζ: «Δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Καταλήξαμε σε συμφωνία για να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση

Στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές, όπως κι εμείς. Ως δυο ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση».

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «εγώ από τον ίδιο, το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι στην ‘ίδια σελίδα’ σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ακόμα ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί»

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε χαρακτηριστικά στο Newsbeast πως «η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός»

«Η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός». Με αυτή την φράση ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε στο Newsbeast τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος βέβαια συμπλήρωνε ότι όταν έχεις να κάνεις με έναν πολιτικό όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, πρέπει πάντα να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου και να «διαβάζεις» όχι μόνο το τώρα αλλά και το αύριο. Και γι’ αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δυο φορές στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες αφενός δεν θα λυθούν ως δια μαγείας και αφετέρου ουδείς μπορεί να λησμονήσει τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πάντως, από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης αυτό που εισέπραττε ακόμα και ένας απλός παρατηρητής ήταν ότι οι δύο ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να πιάσουν το νήμα από την αρχή, να κάνουν δηλαδή μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν περάσει από πολλές φάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν της 12ης Ιουλίου δεν είχαν καμία σχέση με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν του Μαρτίου του 2022.

Οι δυο ηγέτες επί σχεδόν μια ώρα συζήτησαν τα πάντα. Από τα «βαριά» θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες έως τη θετική ατζέντα που θέλουν να «οικοδομήσουν».

Και σε κάθε θέμα που έπεφτε στο τραπέζι η συμφωνία ήταν να υπάρχει συνέχεια. Γι’ αυτό τον λόγο και ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, για συγκρατημένη νέα αρχή αλλά και για συνέπεια και συνέχεια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ ήταν η τρίτη και δεν θα είναι όπως φαίνεται η τελευταία.

Το επόμενο τετ α τετ το πιθανότερο είναι να γίνει στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη συνάντηση θα ακολουθήσει αυτό που συμφώνησαν απο κοινού, δηλαδή να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στο τέλος του έτους όταν θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσκληση από τον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ( Γ. Γεραπετρίτη- Χ. Φιντάν) η διαδικασία των διερευνητικών επαφών με το μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- να ανατίθεται σε πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να το διευθετήσουν σε ανώτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως ανάχωμα στην ένταση αλλά και η θετική ατζέντα για διμερείς συμφωνίες.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αυτό που επιθυμούν όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και οι σύμμαχοί τους είναι να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος και μάλιστα ο ίδιος επισήμαινε ότι σημειολογικά αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκαν σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις για όσα συζητήθηκαν χωρίς να υπάρχει απόκλιση ή αμφίσημες διαρροές.

Επίσης, έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η κλιμακωτή «σύσφιξη» σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή πρώτα από τα πιο «ανώδυνα» ζητήματα και στη συνέχεια στα πιο «καυτά», βοηθά στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στο ότι δίνεται χρόνος για να οικοδομηθούν πιο γερά θεμέλια τη στιγμή που και οι σύμμαχοι θέλουν σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονιάς.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν με έμφαση ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Αθήνα να βάλει στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις της, γιατί η αφέλεια δεν χωράει στην ευέλικτη και αποτελεσματική διπλωματία.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: