Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το ταξίδι ενός οινοποιού από τη Λειψία στη Θάσο

Οήλιος δύει αργά αργά στον ορίζοντα, στο νησί της Θάσου και ο Άλεξ με την Όντρει, καθισμένοι στο μπαλκόνι της ταβέρνας «Γιάννης» στο Καζαβίτι, χαζεύουν το ηλιοβασίλεμα και συζητούν για το τί μπορεί να συνοδεύσει τα κρασιά που έχουν ανοίξει μπροστά τους.

Ο Αλεξάντερ Χέερ είναι Γερμανός Οινοποιός και η Όντρει, είναι Βελγίδα σεφ και εκπαιδευτής καταδύσεων, στην σχολή καταδύσεων CAT που βρίσκεται στον Πρίνο. Τα μπουκάλια με τα κρασιά που βρίσκονται μπροστά τους, είναι τα κρασιά που φτιάχνει ο Αλεξάντερ, στον αμπελώνα που έχει δημιουργήσει στο Καζαβίτι. Είναι όλα ιδιαίτερα κρασιά, από τοπικές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το κρασί Aquanautic.

Πριν σας διηγηθούμε την ιστορία πίσω από το Aquanautic, υπάρχει η ιστορία του Άλεξ, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Μου αρέσουν τα κρασιά που παλαιώνουν στο υπόγειο και αφηγούνται την ιστορία του οινοποιού που το έφτιαξε. Γυναίκα ή άντρας» απαντά ο ίδιος όσον αφορά το ποια κρασιά αρέσουν στον ίδιο. Τα κρασιά του Άλεξ, αφηγούνται την ιστορία του, όμως μέχρι να τα δοκιμάσετε, ας σας τον συστήσουμε εμείς.

Aπό τη Λειψία στη Θάσο, αναζητώντας το παρθένο
«Γεννήθηκα στην Λειψία, και μεγάλωσα με βιβλία αρχαιολογίας, βοτανολογίας, εντομολογίας και γεωλογίας» λέει και συνεχίζει: «Με ενδιέφερε να κάνω μια κλασική χειρωνακτική εργασία για να αυξήσω τις γνώσεις μου στην συνέχεια, με βαθύτερες σπουδές στη θεωρία. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι με χειροτεχνικό τρόπο. Οι γονείς μου, είναι γραφίστες και τυπογράφοι, οπότε ήθελα σε ότι θα έκανα, να συνδυάσω τις βασικές γνώσεις, με την δημιουργικότητα. Ξεκίνησα την μαθητεία μου ως οινοποιός, το 2000 με τον κλασσικό τρόπο οινοποίησης, σε θεωρία και πράξη για τρία χρόνια. Στόχος μου ήταν να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο του Geisenheim ως διπλωματούχος μηχανικός οινολογίας μέχρι το 2008. Εκείνη την περίοδο, νοίκιασα κάποιους αμπελώνες στην περιοχή του Rheingau και άρχισα να εξασκώ τις δεξιότητές μου με τις ποικιλίες Pinot Noir και Riesling. Από το 2004 παράγω βιολογικά κρασιά στη Γερμανία σε μικρές ποσότητες. Ως στόχο, έχω να δουλεύω με βιώσιμο τρόπο σε συνύπαρξη με τη φύση και προστατεύοντας το περιβάλλον».

 

Ο Άλεξ, ξεκίνησε με έναν κλασικό ρομαντικό τρόπο, την ενασχόλησή του με το κρασί, σαφώς επηρεασμένος από τη δουλειά των τυπογράφων γονιών του. Ο τρόπος που προσεγγίζει την οινοποίηση αλλά και ο ενθουσιασμός του, αποτυπώνονται στο τελικό αποτέλεσμα. Τα κρασιά του Άλεξ, λένε την ιστορία του και το πως έφτασε κάποια στιγμή στην Θάσο.

«Έχω μια φίλη, η οποία είναι ειδική στο κρασί και την γαστρονομία. Ζει στο Μόναχο και δουλεύει ως σύμβουλος σε εστιατόρια αλλά δημοσιεύει και κριτικές στον Τύπο. Εκείνη, με έφερε σε επαφή με κάποιον στο Μόναχο, του οποίου ο πατέρας άρχισε να αγοράζει σπίτια σε ένα μικρό νησί της Ελλάδας, την Θάσο. Ήθελε να αναβιώσει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που ονομαζόταν Καζαβίτι και ως Διδάκτωρ Βιολογίας και Εθνολογίας ανακάλυψε κάποια πολύ παλιά υποκείμενα αμπελιών, στις κοιλάδες της περιοχής. Έψαχνε για έναν επαγγελματία οινοποιό, προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με τους ντόπιους. Όταν μου είπε για την προσπάθεια αυτή, της απάντησα, πως η Ελλάδα είναι ωραία και αγαπώ τη μυθολογία από τα επτά μου χρόνια, αλλά θα επιθυμούσα να προστατεύσω τα αυτόχθονα αμπέλια στα υψίπεδα της Πορτογαλίας αν ήταν ποτέ να πάω σε μια ξένη χώρα για να ασχοληθώ με την οινοποίηση. Επικοινώνησε δύο φορές μαζί μου, τον Οκτώβριο του 2011 και τελικά, έστειλα ένα mail στον ηλικιωμένο Γερμανό κύριο, που είχε ερωτευθεί το Καζαβίτι, από τις αρχές της δεκαετίας του 70. Μου απάντησε αμέσως και για τους επόμενους τρεις μήνες, σκεφτόμουν τι έπρεπε να κάνω. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2012, αποφάσισα με τρείς φίλους και μαθητευόμενους μου, να ταξιδέψω στο Καζαβίτι. Ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο και τον Μάρτιο φτάσαμε στην Θάσο. Έκανα συμβόλαια με δύο ιδιοκτήτες δύο εντελώς εγκαταλελειμμένων αμπελώνων, τα αμπέλια των οποίων, φαγώνονταν από τα κατσίκια, εδώ και πενήντα περίπου χρόνια. Ανέλυσα το έδαφος και συνειδητοποίησα ότι δεν είχε πέσει ποτέ φυτοφάρμακο ή ζιζανιοκτόνο. Ήταν ένα δώρο. Ανακάλυψα παρθένο χώμα. Έτσι αποφάσισα να μείνω».

 

Το σπίτι του Κρασιού «Καζαβίτι»
Το χωριό Καζαβίτι, βρίσκεται σε υψόμετρο 390 μέτρων και τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τον Πρίνο. Έχει μακρά ιστορία όσον αφορά την αμπελουργία και το κρασί, αφού κατοικήθηκε από το 4ο πχ αιώνα και έχουν βρεθεί στην περιοχή, κομμάτια από αμφορείς, με τους οποίους κουβαλούσαν το κρασί. Και το όνομα του χωριού, παραπέμπει στο κρασί. Στο σπίτι του κρασιού, αφού Κάζα στα λατινικά είναι το σπίτι και Βίτους σημαίνει κρασί. Όλη η περιοχή γύρω από το χωριό, στις πλαγιές που το αγκαλιάζουν, παλιότερα υπήρχαν αμπελώνες. Τα αμπέλια ήταν φυτεμένα σε κλίμακες, με πέτρινες πεζούλες να συγκρατούν το χώμα. Εντυπωσιακές και δύσκολες κατασκευές, που έχουν εγκαταλειφθεί πλέον.

 

«Εδώ στο Καζαβίτι, είμαι πολύ ευχαριστημένος» λέει ο Άλεξ και συνεχίζει: «Γνώρισα ανθρώπους, που μου άνοιξαν τις πόρτες τους. Οι άνθρωποι εδώ ήταν πολύ θετικοί απέναντι σε αυτό που θέλησα να κάνω και από την πρώτη στιγμή ήταν εξυπηρετικοί. Πολλοί Γερμανοί και άλλοι ξένοι φίλοι μου, που με επισκέπτονται στο Καζαβίτι την τελευταία δεκαετία, μου λένε ότι είχα μεγάλη τύχη που βρήκα αυτό το μέρος. Νιώθω να ταυτίζομαι με τους αρχαίους αμπελώνες. Ταυτίζομαι περισσότερο εδώ, από ότι στην Γερμανία, την Πορτογαλία την Σλοβενία ή την Νέα Υόρκη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις πολλές πιθανότητες στην ζωή σου να έχεις αυτές τις επιλογές που έχω εδώ. Η φιλοσοφία μου είναι να ρισκάρω. Δεν έχει σημασία πόσο άβολα είναι στην αρχή. Έγινα αρχαιολόγος κρασιού και μπόρεσα να κάνω τις δικές μου επιστημονικές αναλύσεις ενός κρυμμένου θησαυρού. Τελικά, ήταν μια καλή απόφαση να μετακομίσω και να δημιουργήσω φήμη σε δύσκολες στιγμές κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τότε που ξεκινούσε η οικονομική κρίση, το 2008. Ως Σάξωνας, νιώθω πλέον ως ένας Ευρωπαίος πιο κοντά στην Ανατολή. βρήκα την ταυτότητά μου σε αυτό το νησί».

 

Το αρχαίο ελληνικό κρασί του Άλεξ «βαφτίζεται» στην θάλασσα

Ένα κρασί που ξεχωρίζει από αυτά που οινοποιεί ο Άλεξ, είναι το Aquanautic. Το κρασί της θάλασσας, το οποίο περικλείει μέσα του, ολόκληρη την Θάσο. Περικλείει τις πλαγιές και τα παρθένα εδάφη του νησιού, περικλείει την θάλασσα που την αγκαλιάζει, περικλείει τις αρχαιοελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, την ιστορία του νησιού και την παράδοση επάνω στο κρασί, αλλά και τον αρχαιοελληνικό τρόπο οινοποίησης, τον οποίο ανακάλυψε ο Αλεξ, στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στο αρχαιολογικό μουσείο του Λιμένα. Το κρασί της Θάσου, στην αρχαία Ελλάδα, θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα κρασιά μαζί με αυτό που παρήγαγε η Χίος. Από τον 5ο μέχρι τον 2ο αιώνα προ Χριστού, το κρασί της Θάσου αναφέρεται ως ένα από τα καλύτερα, το οποίο απαγορευόταν να το νερώσουν και μάλιστα τον 5ο αιώνα, υπήρχε νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλονταν πρόστιμο σε όποιον νέρωνε το κρασί της Θάσου. Σε ένα γεωπονικό εγχειρίδιο του 10ου αιώνα, αναφέρεται η τεχνική που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή του κρασιού στην Θάσο, όπου τα σταφύλια αρχικά έμεναν στον ήλιο για πέντε ημέρες και μετά τα έβαζαν μέσα σε θαλασσινή άλμη. Τέλος τα έβαζαν μέσα σε πιθάρια, μέχρι την άνοιξη. Ο Άλεξ, στην δημιουργία του Aquanautic, χρησιμοποιεί και τις παλιές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, και το θαλασσινό νερό και τα πιθάρια.

«Μετά από χρόνια έρευνας σε μουσεία της Ελλάδας, συνάντησα, διάφορες συνταγές λαξευμένες σε πέτρα ή τεκμηριωμένες με άλλους τρόπους» λέει ο Άλεξ και συνεχίζει: «Αυτές οι πηγές ήταν η ευκαιρία για το ταξίδι μου πίσω στο χρόνο. Προκειμένου να εξερευνήσουμε όχι μόνο τις παλιές ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και τις οδηγίες για το πώς να φτιάξουμε κρασί. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον πραγματικοί δάσκαλοι αυτού του αρχαίου στυλ, εργαστήκαμε σύμφωνα με την καλή επαγγελματική πρακτική και τα τρέχοντα πρότυπα υγιεινής. Η ιστορία ξεκινά στο μουσείο Λιμένα Θάσου το 2013, όπου βρήκα τον παλαιότερο νόμο για το κρασί που εκτίθεται. Τον μετέφρασα και εκεί αποκαλύπτονται μερικές ιδιαιτερότητες ενός παλιού στυλ. Του να στεγνώνουμε εκ των προτέρων τα σταφύλια στον ήλιο και στη συνέχεια να τα εμποτίζουμε σε αλατόνερο για 20 μέρες και να τα ζυμώνουμε ξανά με φρέσκα σταφύλια. Αυτή η τεχνική είναι τουλάχιστον 2.500 ετών. Στη συνέχεια της έρευνας μου, συνάντησα και νέες πηγές στο μουσείο της Χίου. Σε αυτό το νησί, μάλλον πήγαν ένα βήμα παραπέρα και βύθιζαν τα σταφύλια για αρκετές μέρες σε βάθος περίπου 12 μέτρων κοντά στην ακτή. Το 2019 επικοινώνησα με την σχολή καταδύσεων που υπάρχει στον Πρίνο. Ήταν όλοι τους επαγγελματίες δύτες, με τουλάχιστον 600 καταδύσεις τον χρόνο στα νερά γύρω από τη Θάσο. Τους ρώτησα, αν υπάρχει η πιθανότητα για την ύπαρξη σημείων, όπου θα μπορούσα να βυθίσω στα σταφύλια, με καλές συνθήκες νερού και δίχως τον κίνδυνο να τα παρασύρουν τα ρεύματα. Μου απάντησαν ότι υπάρχουν τέτοια σημεία, όμως μου είπαν ότι πριν σου τα δείξουμε, θα πρέπει να εκπαιδευτείς στην κατάδυση προκειμένου να μπορείς να επιθεωρείς τα σταφύλια που θα βυθίσεις από μόνος σου. Ήμουν κολυμβητής, όμως ποτέ δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ με την κατάδυση. Σκέφτηκα για λίγο την πρόταση τους και τελικά τους είπα: «ας το κάνουμε». Έτσι δημιουργήθηκε το κρασί Aquanautic”.

To Aquanautic, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί. Ο Άλεξ την πρώτη χρονιά το κράτησε στον βυθό για 6 ημέρες. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το άφησε για 2 ημέρες στο βυθό. Βούτηξα μαζί τους όταν εκείνος με την Όντρει, κατέβασαν τα κοφίνια με τα σταφύλια στα 12 μέτρα βάθος και τα ασφάλισαν με άγκυρες. Το ίδιο βράδυ, δοκίμασα το περσινό Aquanautic στην Ταβέρνα στο Καζαβίτι. Είχε πολύ ωραίο άρωμα και ωραίο χρώμα. Η γεύση του ήταν ιδιαίτερη και αρκετά αλμυρή. Όσο δοκίμαζα, ο Άλεξ με την Όντρει συνέχιζαν να ανταλλάσσουν απόψεις, όσον αφορά το πιο φαγητό ταιριάζει με το κάθε κρασί. Δίχως να είμαι ειδικός στα κρασιά, ήμουν σίγουρος, ότι το Aquanautic, δεν ταιριάζει με κανένα φαγητό. Ταιριάζει με αναμνήσεις από το καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Όταν το ξαναδοκίμασα τρεις μήνες μετά, στη Θεσσαλονίκη, ήμουν σίγουρος για την άποψή μου. Δεν ξέρω αν ποτέ το Aquanautic καταφέρει να συγκεντρώσει φανατικούς θαυμαστές, όμως σίγουρα διηγείται την ιστορία της Θάσου και του Αιγαίου. Ο Άλεξ, ο Γερμανός οινοποιός, που μετά από δέκα χρόνια στην Ελλάδα, νιώθει πλέον πιο κοντά στην Ανατολή, συνεχίζει να δημιουργεί κρασιά που λένε ιστορίες, στο σπίτι του κρασιού στην Θάσο (Καζαβίτι).

«Κάντε το κρασί όσο πιο αυθεντικό γίνεται» δηλώνει ο Άλεξ και παρότι Γερμανός, προσπαθεί να πει την ιστορία του αρχαίου ελληνικού κρασιού, με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

Πηγή: humanstories.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρθολομαίος | Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι διαβολικός και άδικος

Ως διαβολικό και άδικο χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Δράμα οπού βρέθηκε για την τέλεση τρισαγίου στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου. Χρειαζόμαστε όλοι την ειρήνη τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει ξεκάθαρα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, την ώρα που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένα να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή με τη Μόσχα ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της 30ής και 31ης Μαΐου, που είδε το Reuters και φέρει ημερομηνία 19 Μαΐου, περιγράφει την ΕΕ ως «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Δεν αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε μια συνάντηση αντιπροσώπων της ΕΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να ορίζει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, οι οποίες είναι από τις χώρες με τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις για μια νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Η Ουγγαρία εναντιώνεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για μια προτεινόμενη απαγόρευση στις πωλήσεις ιδιοκτησιών σε Ρώσους πολίτες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρθολομαίος | Ο κυρός Παύλος άφησε δυσαναπλήρωτο κενό

Με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την τέλεση του τρισάγιου στον τάφο του κυρού Παύλου απευθύνθηκε προς αυτόν, σημειώνοντας πως τήρησε την πρώτη υπόσχεση που έδωσε μόλις έμαθε την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας.

Η τέλεση του τρισάγιου έγινε με την παρουσία του τοποτηρητή Μητροπολίτη Δράμας που είναι ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μέτιου και φυσικά των τοπικών αρχών της Δράμας.

Ήταν ένας γνήσιος Πόντιος, ένας άνθρωπος με το Άλφα κεφαλαίο τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στον κυρό Παύλο. Ο Πατριάρχης ήταν προσωπικός φίλος του Παύλου και σημείωσε πως το κενό που αφήνει για την εκκλησία και για τον ίδιο είναι δυσαναπλήρωτο.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στα όρια της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον Εξοχ. Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ θα παραστεί σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών συνεχούς Πατριαρχίας Αυτού στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και σε εκδήλωση του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την απονομή του τίτλου του διδάκτορος επί τιμή προς τον Εντιμολ. Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά. Επίσης, θα παραστεί στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ι. Μονή Βλατάδων, καθώς και στα εγκαίνια της έδρας του Σωματίου “Βυζαντινή Οικουμένη”. Ακόμα, θα χειροθετήσει σε οφφικιάλιο του Πατριαρχείου τον Ελλογιμ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, την Παρασκευή, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Νέα Τένεδο και τη Νέα Τρίγλια, και το απόγευμα αναμένεται να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία, όπου στις Καρυές θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του και ακολούθως θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου.

Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ι. Μονές Ιβήρων, όπου θα καταλύσει το πρώτο βράδυ και θα λειτουργήσει την επομένη ως Ιερεύς στο Παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας, Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, καθώς και την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ την Κυριακή, το πρωΐ, θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει με προορισμό την Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μέχρι και την 1η Ιουνίου, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου και των Εντιμ. Δημάρχων Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη και Θερμαϊκού κ. Γεωργίου Τσαμασλή. (Το πρόγραμμα της επισκέψεως έχει ανακοινωθεί από την Ι.Μ.Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πετρωτά Ξάνθης | Βολές Πυροβολικού:«εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω»

Η ετοιμότητα, η αποτελεσματικότητα και το υψηλό ηθικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων  επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά κατά την εκτέλεση  εκπαιδευτικών βολών πυροβολικού, που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής Πετρωτών Ξάνθης.

Από 16 έως 18 Μαΐου 2022, στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν  οι εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού Α’ εξαμήνου 2022, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» και του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»).

Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω».

Την τελευταία μέρα των εκπαιδευτικών βολών παρακολούθησαν ο Διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, οι οποίοι διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού των Μονάδων στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων κατά την εκτέλεση των βολών.

 

Πηγή:army.gr

 

 

 

 

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: