Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το ποδόσφαιρο αλλάζει κανονισμούς. Είστε έτοιμοι;

Δημοσιεύτηκε

στις

Το IFAB (International Football Association Board) διέγνωσε το βασικό πρόβλημα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και είπε να κάνει κάτι. Ποιο ήταν; Οι κανονισμοί είχαν γίνει… σαν το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, όπου όλο προστίθενται άρθρα και παράγραφοι και ποτέ δεν διαγράφεται κάτι. Στο Annual Business Meeting (το ετήσιο ραντεβού) που έγινε τον Γενάρη στο Λονδίνο, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνολική αναθεώρηση των Κανονισμών του παιχνιδιού, για να γίνουν πιο… φιλικοί προς τους χρήστες. Τι σημαίνει όμως, αυτό πρακτικά.

Κατ’ αρχάς, μειώθηκαν στο μισό οι λέξεις της “βίβλου” (οι 22.000 έγιναν 12.000, σε διάστημα 18 μηνών), ώστε το νέο format να βελτιώσει τη δομή, την διάταξη, την ορολογία, τη διατύπωση και τη συνέπεια. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έκριναν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η καθολικότητα και η κατανόηση των Κανονισμών. Τίποτα όμως, δεν μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη αν δεν συγκληθεί η σύσκεψη του Συμβουλίου Επιτροπής Κανονισμών, στο Cardiff (4-6 Μαρτίου). Εκεί αναμένεται να γίνει η πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση των Κανονισμών που έχει γίνει ποτέ, στην ιστορία της IFAB “γιατί επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο, αλλά σαν και αυτό που αναμένεται να συμβεί τώρα, δεν έχει γίνει κάτι” μας διαβεβαίωσε ο καθηγητής διαιτησίας, Ναούμ Μιντιούρης με τον οποίον επικοινωνήσαμε για να μας βοηθήσει να σας βοηθήσουμε. Είστε έτοιμοι;

Ο κ. Μιντιούρης θύμισε ότι μια από τις τελευταίες αλλαγές, ήταν η τοποθέτηση κάμερας πάνω στη γραμμή του τέρματος. Η FIFA δεν τον έχει εφαρμόσει (ακόμα), αλλά ήδη μπορείτε να παρατηρήσετε τη βοήθεια της τεχνολογίας στην Ιταλία και την Αγγλία. “Όταν περάσει ο κανονισμός” στη συνεδρίαση της Επιτροπής που λέγαμε “τότε θα πρέπει να το εφαρμόσουν όλοι”. Μια άλλη ενδιαφέρουσα αλλαγή που έγινε εσχάτως ήταν ότι ο όποιος παίκτης είναι ένοχος της κατηγορίας έντονης διαμαρτυρίας (φραστικής ή άλλης) προς απόφαση διαιτητή, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ρεφ η ποινή. Θα δείχνει απευθείας κίτρινη “και θα ήταν χρήσιμο να γίνεται πιο αυστηρή η τιμωρία -απευθείας κόκκινη- αν η αντίδραση είναι εκτός ορίων”. Εσείς κρατήστε για τώρα πως “κάθε χρόνο γίνονται βελτιώσεις, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορο το ποδόσφαιρο ως προς την εξέλιξη του, να γίνει πιο δίκαιο και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις”.Επί της ουσίας “έως τώρα δεν έχει γίνει κάποια βασική τροποποίηση κανονισμού ή άρθρου. Γίνονται “μερεμέτια” πρόσθεσε ο κ. Μιντιούρης, πριν καταλήξει στο “όπως με διαβεβαίωσαν από τη FIFA πρόκειται να αλλάξει ριζικά ό,τι ισχύει για το offside”. Ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά με το πώς άλλαξε η ιστορία φέτος. Παρακολουθείστε όσα ίσχυαν έως τον Αύγουστο του 2015, για κάποιες χώρες -γιατί όπως είπαμε οι αλλαγές δεν υιοθετήθηκαν από όλους. Λίγο πολύ ο Κανονισμός ανέφερε πως αν ο παίκτης που είναι off side δεν έχει συμμετοχή στη φάση (δηλαδή, κάνει άλλος παίκτης το σουτ που καταλήγει στα δίχτυα), ακόμα και αν περνά μπροστά από το τέρμα -και φαίνεται να επιδιώκει την επαφή με την μπάλα-, το γκολ μετρά. Αυτό άλλαξε: το γκολ μετρά μόνο εάν ο παίκτης που είναι σε θέση off side και δεν έχει συμμετοχή στη φάση, δεν μπει στην τροχιά της μπάλας.

Πάμε λοιπόν, τώρα να δούμε ποιος παίκτης θεωρείται πως είναι σε θέση off side, βάσει της ανανέωσης που έγινε εν όψει της αγωνιστικής περιόδου 2015-16. Ο κ. Μιντιούρης μας εξήγησε ότι “κατέστη σαφές πως ο παίκτης που είναι ο off side, για να “χρεωθεί” την παράβαση, θα πρέπει να παίζει την μπάλα. Διαφορετικά δεν επηρεάζει το παιχνίδι και εφόσον δεν το επηρεάζει, δεν υπάρχει παράβαση. Επίσης, βρίσκω ότι θα βοηθούσε το σκεπτικό των υπευθύνων να καταργηθεί το off side που είναι εκτός μεγάλης περιοχής. Να δίνεται μόνο μέσα στην περιοχή. Έτσι, θα γίνει πιο γρήγορο το ποδόσφαιρο -κάτι που όλοι θέλουν- και θα μπαίνουν περισσότερα γκολ”. Ο Κανονισμός λοιπόν, που κυκλοφόρησε για… μια σεζόν μόνο αναφέρει τα εξής:

“Το γεγονός και μόνο ότι ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση off side, δεν αποτελεί παράπτωμα. Ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση off side εάν είναι πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος, από την μπάλα και τον προτελευταίο αντίπαλο -ο τελευταίος αντίπαλος είναι ο τερματοφύλακας.

Ένας παίκτης δεν βρίσκεται σε θέση off side εάν

1) βρίσκεται στο δικό του μισό του γηπέδου ή

2) βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αντίπαλο ή

3) βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους δυο τελευταίους αντιπάλους

Παράβαση off side που τιμωρείται

Ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση off side τιμωρείται μόνο εάν τη στιγμή που η μπάλα αγγίξει ή μεταβιβαστεί από έναν συμπαίκτη του, εκείνος συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι. Πράγμα που πρακτικά (και κατά την άποψη του διαιτητή) σημαίνει ότι

1) επηρεάζει το παιχνίδι ή

2) επηρεάζει έναν αντίπαλο ή

3) αποκτά πλεονέκτημα, ευρισκόμενος στη θέση αυτή

Παράβαση off side που δεν τιμωρείται

Ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση off side δεν τιμωρείται, εάν δεχθεί την μπάλα απευθείας

1) από λάκτισμα τέρματος

2) από επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια

3) από γωνιακό λάκτισμα (ευρύτερα γνωστό ως κόρνερ).

Σε περίπτωση παράβασης off side, ο διαιτητής καταλογίζει ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα, υπέρ της αντίπαλης ομάδας το οποίο εκτελείται από το σημείο στο οποίο διαπράχθηκε η παράβαση. Τώρα, αν θέλετε όλα αυτά και σε video, τα έχουμε. Ιδού -μόνο μην τα “δέσετε”, γιατί οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να απλοποιήσουν ακόμα περισσότερο την ιστορία, ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ποσοστό “κρίσης διαιτητή” ως προς την απόφαση. Να είναι πιο ξεκάθαρη -βάσει κανονισμών- η ιστορία.

“Σήμερα δίνουμε off side δυο σημεία παράβασης: ένα εκεί που βρίσκεται ο παίκτης σε θέση off side και ένα όταν ο παίκτης κινείται και προσπαθεί να παίξει στη μπάλα. Αν την παίξει αυτός που είναι off side, το δίνουμε έξω από τη μεγάλη περιοχή”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: “Τώρα θα υπάρχει ένα σημείο. Αυτό θα είναι εκεί όπου ο ποδοσφαιριστής παίζει την μπάλα ακόμα και αν αυτός προσπαθεί να παίξει την μπάλα μέσα στο μισό δικό του γήπεδο (όπου δεν δίνουμε off side)). Σήμερα αν ένας ποδοσφαιριστής είναι off side πάνω στη γραμμή της σέντρας και γυρίσει στο δικό του μισό γήπεδο, παίζοντας την μπάλα, εμείς το δίνουμε και το σημείο παράβασης είναι εκεί απ’ όπου ξεκίνησε ο παίκτης να κινείται. Όχι εκεί που έφτασε. Τώρα το σημείο παράβασης θα είναι εκεί που φτάνει, ακόμα και αν είναι μέσα στο δικό του μισό γήπεδο”.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: “Χρειάζεται διευκρινίσεις, ως προς το σημείο παράδοσης -για κάποιους που κινούνται και δεν παίζουν την μπάλα, απλά κινούνται για να παρεμποδίσουν τον αντίπαλο. Αν δηλαδή, κινηθεί κάποιος για την μπάλα δυο μέτρα, αλλά δεν την πάρει, εμείς δίνουμε ή όχι off side;”.

Πέραν του off side θα συζητηθούν και άλλα πολλά στην Ουαλία, με τους διαιτητές να επιμένουν πως έχει έλθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί περισσότερο instant replay “με τρόπο που να μην επηρεάζει το ρυθμό του αγώνα. Θα είναι κάτι πολύ καλό για το σπορ, αφού οι αποφάσεις θα είναι πιο ακριβείς και δεν θα υπάρχει αμφιβολία για το παραμικρό” δήλωσε ο Keith Hackett, πρώην επαγγελματίας ref και μέλος της τηλεοπτικής εκπομπής που προβάλλεται στη Μεγάλη Βρετανία, με τίτλο “You are the ref”. Πρόσθεσε ότι σε συζητήσεις που έχουν γίνει, έπειτα από δοκιμαστικές περιόδους στην Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ όλοι δήλωσαν το ενδιαφέρον να μετέχουν σε περαιτέρω τεστ.

Ως προς αυτήν την αλλαγή, ο κ. Μιντιούρης σχολίασε ότι “πιστεύω ότι η χρήση του instant replay θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο, που είναι άθλημα των λαθών. Δηλαδή, αν το χρησιμοποιήσουν, ας βάλουν και έναν διαιτητή στην εξέδρα για να τελειώνουμε. Επαναλαμβάνω ότι το λάθος είναι μέσα στην ομορφιά του ποδοσφαίρου. Αυτό που προφανώς, δεν διαμορφώνει αποτελέσματα. Επόμενη αλλαγή, παρακαλώ.

1) Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι

Το ευρύτερα γνωστό ως handball είναι κάτι… που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ξεκάθαρα πότε είναι παράβαση και πότε έχει. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούγονται, είναι το “η μπάλα “βρήκε” το χέρι του” ή “ήταν ακούσιο” ή “το χέρι του ήταν σε κανονική θέση”. Ο κανονισμός λέει πως “εάν παίκτης αγγίξει την μπάλα από πρόθεση με το χέρι (εκτός του τερματοφύλακα, όταν βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι) τότε καταλογίζεται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα”. Κοινώς, πέναλτι. Βέβαια, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος: “Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του επιτιθέμενου και της μπάλας” για να μπορεί να καταλήξει ο διαιτητής στο αν ήταν ακούσιο ή εκούσιο. Δηλαδή, ο ρεφ έχει μια υποχρέωση που δεν ξεκαθαρίζεται από συγκεκριμένους κανόνες και τότε προκύπτουν τα προβλήματα. Διότι πώς προσδιορίζεται η “κανονική θέση” στο χέρι ενός παίκτη, όταν αυτός πηδά για κεφαλιά ή τρέχει και γλιστρά για να προλάβει την μπάλα και να τη σπρώξει προς τα δίχτυα;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ως η καλύτερη λύση στο πρόβλημα -στο μυαλό αυτών που αποφασίζουν- φέρεται να είναι να δίνουν πέναλτι, έπειτα από κάθε τέτοια επαφή, με την απόσταση που χωρίζει τον παίκτη από την μπάλα να είναι το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά. Και πάλι θα υπάρχουν θέματα -κάποιοι θα επιχειρήσουν να στείλουν την μπάλα σε όποιο όρθιο χέρι βλέπουν μπροστά τους-, αλλά μάλλον η κατάσταση θα γίνει καλύτερη από ό,τι είναι τώρα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Δεν μπορεί ένας διαιτητής να δίνει πέναλτι, άλλος όχι και τρίτος να σφυρίζει “χέρι”. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει ξεκάθαρη αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, αν παίζει με πλάτη και όπως γυρίζει ανοίγει το χέρι, να μη σφυρίζεται πέναλτι. Αν είναι με πρόσωπο και κάνει έκταση, να σφυρίζεται. Έως τώρα, είναι στην κρίση του διαιτητή τι θα δώσει και πού.

2) Εναρκτήριο λάκτισμα μόνο προς τα εμπρός

“Όταν γίνεται η σέντρα και αρχίζει το ματς, η μπάλα πηγαίνει προς τα εμπρός”. Διαφορετικά, υπάρχει παράβαση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Το συμβούλιο προτείνει το εναρκτήριο λάκτισμα να χτυπιέται προς όλα τα σημεία: εμπρός, πίσω, πλάγια… παντού.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Είναι σωστό. Είτε ξεκινήσει η μπάλα από πίσω, είτε από μπροστά, το ίδιο είναι. Θα γίνει πιο απλή η έναρξη.

3) Όταν διαιτητής απέβαλε παίκτες, πριν την έναρξη του ματς, οι ομάδες τους προχωρούσαν σε αντικαταστάσεις που δεν χρεώνονταν ως αλλαγή.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Από τη στιγμή, που θα γίνει έλεγχος των παικτών στη φυσούνα (από τον τέταρτο διαιτητή και τους βοηθούς) και ο διαιτητής προχωρήσει σε αποβολή, οι ομάδες θα κάνουν αντικατάσταση και θα ξεκινά με 11 παίκτες, αλλά θα χρεώνεται την αλλαγή.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Είναι σωστό, γιατί εφ όσον έχει γίνει παράβαση -εξ ου και αποβάλλεται- πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, άρα τιμωρία. Όπως έχει πει καθηγητής διαιτησίας από την Αγγλία “από τη στιγμή που έχεις παραβατική συμπεριφορά, είναι δίκαιο να χάνεις κάτι απέναντι σε κάποιον που ήταν συνεπής”.

4) Όταν ποδοσφαιριστής χτυπήσει έναν αντίπαλο και δεχθεί κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, ο ποδοσφαιριστής που είναι στο έδαφος μπορεί και τυγχάνει ταχείας βοήθειας, ενώ βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου. Δηλαδή, η ομάδα που έκανε την παράβαση αγωνίζεται με 11 και εκείνη που είχε το “θύμα” παίζει με 10.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ:  Για τη δικαιοσύνη του πράγματος, οι υπεύθυνοι έκριναν πως θα ήταν χρήσιμο στο εξής να μη βγαίνει ο παίκτης που είναι χτυπημένος, εκτός αγωνιστικού χώρου, εφόσον πάντα αυτό που έχει μπορεί να τακτοποιηθεί με ψυκτικό ή λίγο νερό -να υπάρχει γρήγορη και άμεση λύση.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Είναι σωστό, γιατί έως τώρα δεν τιμωρούνταν ο παραβάτης, αλλά το θύμα και είχαν μπει πολλά γκολ στις φάσεις με παίκτη παραπάνω, λόγω τραυματισμού.

5) Όταν παίκτης εξέρχεται του αγωνιστικού χώρου γιατί κάτι έχει η εμφάνιση του ή τα παπούτσια του ή δεν φορά επικαλαμίδες ή φορά σκουλαρίκι, έχει το δικαίωμα να επιστρέψει σε φυσική διακοπή και να ελεγχθεί μόνο από τον διαιτητή.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται από τον τέταρτο διαιτητή ή το βοηθό, ώστε να μη χάνεται χρόνος (να μην απασχολείται ο διαιτητής, με όποια διακοπή) και να μπορεί ο ποδοσφαιριστής να επιστρέψει, ενόσω το ματς είναι σε εξέλιξη.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Είναι σωστό και εξαφανίζει μια από τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο παιχνίδι.

5) Όταν ένας αναπληρωματικός μπει στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς την άδεια του διαιτητή, ο τελευταίος “δίνει” έμμεσο φάουλ. Όταν μπει ένας γιατρός ή ένας φυσικοθεραπευτής και σταματήσει το ματς, “δίνει” ελεύθερο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Για να γίνει πιο δίκαιη η ιστορία και να μην μπορεί ο όποιος παράγοντας (γιατρός, φυσικοθεραπευτής) να σταματήσει τη ροή του αγώνα, αν η παράβαση γίνει μέσα στην περιοχή θα δίνεται πέναλτι υπέρ της αντιπάλου. Στο εξής θα τιμωρείται η σφάλουσα ομάδα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Δεν γίνεται να “κόβεις” μια επίθεση ή ένα γκολ και να μην τιμωρείσαι. Συμφωνώ πως πρέπει να δίνεται άμεσο ή πέναλτι.

6) Σε εκτέλεση πέναλτι, ο διαιτητής πρέπει να ελέγχει ότι όλοι οι παίκτες -πέραν του εκτελεστή- είναι στη σωστή θέση: εντός του αγωνιστικού χώρου, έξω από την επανορθωτική περιοχή και πίσω από το σημείο του πέναλτι. Τι βλέπετε στη φωτογραφία; Καμία σχέση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Εάν επιθετικός μπει στη μεγάλη περιοχή, πριν εκτελεστεί το πέναλτι και η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα ή πάρει το ριμπάουντ, το πέναλτι θα επαναλαμβάνεται. Αν μπει αμυντικός, πριν την εκτέλεση και η μπάλα καταλήξει άουτ, το πέναλτι θα επαναλαμβάνεται. SOS: Όταν ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι και στο τελευταίο βήμα κάνει προσποίηση, δίνεται επανάληψη αν σκοράρει. Αν αστοχήσει… η ζωή συνεχίζεται.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Εφόσον υπάρχει κανονισμός, θα ήταν χρήσιμο να τηρείται. Από τη στιγμή που δεν τηρείται, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί.

6α) Η τετραπλή ποινή του τερματοφύλακα

Κατ’ αρχάς, έχει διαπιστωθεί πρόβλημα και στην τήρηση του κανονισμού που θέλει τον τερματοφύλακα να είναι στη γραμμή της εστίας του, προ της εκτέλεσης πέναλτι. Ο επόπτης μάλιστα, οφείλει να τον τσεκάρει και όπου έχουν τοποθετηθεί κάμερες, ο βοηθός διαιτητής κυριολεκτικά δεν έχει να κάνει κάτι άλλο από το να προσέχει τον γκολκίπερ. Παρ’ όλα αυτά, 4/5 “κλέβουν”. Και όχι, δεν είναι η αδικία που τους πνίγει από το γεγονός ότι μια έξοδος τους για απόκρουση, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή αν δεν υπολογίσουν επακριβώς το χώρο και την απόσταση. Όπου “καταστροφή” βλέπε “τριπλή ποινή’, αφού ο ρεφ δίνει πέναλτι, δείχνει την κόκκινη κάρτα στον τερματοφύλακα και μετά τον τιμωρεί με μια αγωνιστική. Συν του ότι δημιουργεί στην ομάδα του, την ανάγκη για αντικατάσταση. Το IFAB σκέφτεται λοιπόν, να αφαιρέσει τη μια αγωνιστική.

7) Αν παίκτης αποβληθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της παράτασης και φτάσει το ματς στη διαδικασία των πέναλτι, η αντίπαλη ομάδα δεν είναι υποχρεωμένη να μειώσει κατά έναν ποδοσφαιριστήΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Όταν ένας παίκτης αποβάλλεται, η ομάδα του αποκτά το προνόμιο να προσφέρει σε έναν καλό της παίκτη δυο ευκαιρίες για χτύπημα πέναλτι, τη στιγμή που η αντίπαλος -η οποία έχει τελειώσει την παράταση με 11- υποχρεώνεται να βάλει στη λίστα και ποδοσφαιριστές που δεν διακρίνονται από τα 11 βήματα, για να συμπληρώσει. Και αυτό δεν θα γίνεται στο εξής. Θα μπαίνουν και οι δυο ομάδες στα πέναλτι με τον ίδιο αριθμό παικτών.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Με βρίσκει σύμφωνο αυτή η αλλαγή, για να υπάρχει ισονομία.

8) Δεν επιτρέπονται σημαιάκια που βρίσκονται στα κόρνερ, να ‘χουν λογότυπα -ομάδας ή άλλα. Παρ’ όλα αυτά, στην Αγγλία έχουν.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Καλό είναι να σημειώνεται η παράβαση στο φύλλο αγώνα και να ενημερώνονται οι αρχές -αντί του να διακόπτεται η διαδικασία ή να αναβάλλεται ο αγώνας. Ακόμα και αν ένα σημαιάκι είναι σπασμένο -κάτι που συμβαίνει σε μικρές κατηγορίες και δημιουργεί αχρείαστα προβλήματα- και έως τώρα οι διαιτητές έκαναν τα στραβά μάτια, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αρχές.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Εξυπακούεται πως είναι λογικό.

9) Από τα πρώτα 53 φάουλ που δόθηκαν στην περιοχή του πέναλτι, κατά το Euro2012, τα 52 ήταν εναντίον των επιτιθεμένων ομάδων. Τα πέναλτι δίδονται με χαρακτηριστική άνεση, βάσει πεπαλαιωμένου κανονισμού που είχε προκύψει όταν το άθλημα παιζόταν περισσότερο στο έδαφος, πράγμα που σήμαινε πως όταν ο επιθετικός έμπαινε στη μεγάλη περιοχή, το πιθανότερο ήταν να σκοράρει.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Να δίνονται απευθείας φάουλ μέσα στην περιοχή, ώστε να επιτρέπουν στους διαιτητές να τιμωρούν αμυντικά πταίσματα (τράβηγμα φανέλας, οριακά “χέρια” κλπ.).

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Τα κανονικά φάουλ, ακόμα και τα εσκεμμένα, τιμωρούνται με τέτοια επιείκεια που πλέον έχουν γίνει μέρος της στρατηγικής και αυτό πρέπει να σταματήσει.

10) Το ρολόι δεν σταματά όταν υπάρχει παίκτης τραυματίας, στο έδαφος. Για κάθε αλλαγή, στον κανονισμό υπάρχει ως χρόνος καθυστέρησης τα 30”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Μια από τις αγαπημένες τακτικές που ‘χουν οι προπονητές, είναι μετά το 90ο λεπτό να κάνουν αχρείαστη αλλαγή -“τρώνε” άλλο ένα λεπτό και προσθέτουν μια επιπλέον καθυστέρηση, στην καθυστέρηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ: Ο διαιτητής παίζει με λογική, με το γράμμα του κανονισμού, αλλά και με το πνεύμα του κανονισμού. Κάνει μια ομάδα πέντε λεπτά καθυστερήσεις, το σκορ είναι 0-0 και η αντίπαλος σκοράρει στο 89′. Κατά τη γνώμη μου, ο διαιτητής δεν πρέπει τότε να δείξει 5′ καθυστέρησης, αλλά τρία, αφού οι καθυστερήσεις έγιναν από τη μια ομάδα. Και αυτό ακριβώς εννοώ, όταν λέω “πνεύμα του κανονισμού”.

sport24.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή ΠΑΟΚ και Ξάνθης για «πάγωμα» της επιβολής ποινών

Δημοσιεύτηκε

στις

Το αίτημα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης να «παγώσει» προσωρινά η διαδικασία επιβολής ποινών από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Super League 1 απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δύο ΠΑΕ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, προκείμενου να μην προχωρήσει ακόμη η επιβολή ποινών από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ, όσον αφορά την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα gazzetta.gr, η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού όχι μόνο δεν είναι παράνομη, αλλά είναι απολύτως σύννομη.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Όπως ανέφερε η πλευρά των «ασπρόμαυρων», η απόφαση κρίνεται σεβαστή  όμως για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν προκύψει εκ μέρους του ΠΑΟΚ πολλά σημαντικά ερωτήματα.

Μεταξύ άλλων πηγές από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι:

«Αρχικά, την Παρασκευή (21/2) είχε γίνει γνωστό ο ορισμός εισηγητή για την προσφυγή των δύο ομάδων κατά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Μόλις την Τρίτη (25/2) αιφνιδίως και χωρίς καμία αιτιολογία άλλαξε ο εισηγητής και μόλις μια ημέρα μετά, σήμερα (26/2), βγήκε η απόφαση του ΣτΕ.

«Πως και γιατί άλλαξε ο εισηγητής που είχε οριστεί πριν από μόλις τέσσερις ημέρες; Είναι τυχαίο πως με το που ανέλαβε ο νέος εισηγητής, την επόμενη κιόλας ημέρα απορρίφθηκε η προσφυγή του ΠΑΟΚ και δεν του δόθηκε η προσωρινή διαταγή; Στη χώρα των θαυμάτων που ζούμε συνέβη και αυτό και φυσικά πλέον τίποτα δε μας εκπλήσσει», ήταν το πρώτο σχόλιο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι και την γνωστοποίηση της απόφασης.

Η όλη διαδικασία που παραπέμπει ξεκάθαρα στις πρόσφατες πρακτικές της ΕΕΑ και την αλλαγή μελών της εν μέσω εκκρεμοδικίας από τον- χαριτωμένο στις χθεσινές φωτογραφίες- Λευτέρη Αυγενάκη που κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επαληθεύτηκαν οι φόβοι για τον τραυματισμό του Γιώργου Φλιάτη που χάνει το υπόλοιπο της χρονιάς

Δημοσιεύτηκε

στις

Δυστυχώς οι φόβοι για σοβαρή ζημιά στο γόνατο του Γιώργου Φλιάτη επιβεβαιώθηκαν και ο 24χρονος χάνει το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Ο αθλητής της Energean Καβάλα BC είχε τραυματιστεί στον αγώνα της Κυριακής 23/2 στην Κομοτηνή κόντρα στον τοπικό ΓΑΣ, όταν στην προσπάθεια του να κάνει ένα λέι – απ σπρώχτηκε από αντίπαλο και στην προσπάθεια του να μείνει όρθιος έδωσε δύναμη στο πόδι! Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ρήξη μηνίσκου και χιαστού και η χρονιά να τελειώσει γι’ αυτόν. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα, έδειξαν το μέγεθος της ζημιάς και τώρα πλέον αυτό που απομένει είναι να μπει στο χειρουργείο για την αποκατάσταση της και να ξεκινήσει η πολύμηνη περίοδος της αποθεραπείας του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου, ένας άλλος βασικός παίκτης της ομάδας ο Δημήτρης Νταλός είχε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού στον αγώνα με τους Μαχητές Πεύκων και φυσικά δεν υπολογίζεται μέχρι το τέλος της σεζόν. Συνεπώς η ατυχία είναι διπλή για το συγκρότημα του Νίκου Πενταζίδη, το οποίο είναι υποχρεωμένο να παλέψει για να κατακτήσει μια από τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας για να επανέλθει στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Με μόλις 9 παίκτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δύο αυτές, μόνιμες πλέον, απουσίες και αν συνυπολογιστεί ότι στο ιατρικό δελτίο βρίσκεται και το όνομα του Ιάσωνα Παντόπουλου, ο Καβαλιώτης κόουτς έχει μόλις 9 παίκτες για να δουλέψει και να κρατήσει την ομάδα σε τροχιά ανόδου.

Με αυτά τα δεδομένα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα του πρωταθλήματος, που είναι κόντρα στα Φάρσαλα στο κλειστό της Καλαμίτσας. Το παιχνίδι αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα της 20ης αγωνιστικής θα διεξαχθεί το Σάββατο 29/2, λόγω Καθαράς Δευτέρας και θα ξεκινήσει στις 17.00. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Φάρσαλα, που ξεκίνησαν πολύ καλά τη φετινή χρονιά αλλά στη συνέχεια έμειναν πίσω, έλυσαν τη συνεργασία τους με τον προπονητή Γρηγόρη Γιασάρη και στη θέση του θα συνεχίσει ο μέχρι πρότινος βοηθός του Σωτήρης Ρίζος.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναβαθμίζεται το Κολυμβητήριο της Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜ-Θ 2014-2020 εντάχθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ανοιχτού Κολυμβητηρίου της Καβάλας, όπως ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020.

Την είδηση χαιρέτισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη μεγάλη καθυστέρηση η οποία σημειώθηκε, προκειμένου το ενεργοβόρο Κολυμβητήριο να έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Μιχαηλίδης, οι υπηρεσίες του δήμου μέσα σε έναν μήνα ολοκλήρωσαν μια μελέτη με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την οποία θα αποκατασταθεί η στέγη του Κολυμβητηρίου με νέα μόνωση, θα γίνει αλλαγή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των αντλιών θερμότητας, ενώ θα υπάρξει τοποθέτηση αισθητήρων και σκεπάστρων στις πισίνες.

Μετά τις εργασίες, το κτίριο θα αλλάξει ενεργειακή κλάση, συγκεκριμένα θα ανέβει στην  κλάση β΄ και όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ιακωβίδης όλες οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες.

Η τέως δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα χαιρέτισε το έργο και κάλεσε τον δήμαρχο να μεταβεί στη Νυρεμβέργη με τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο που μελέτησε το έργο για να δουν «το μικρό θαύμα» του εκεί κλειστού κολυμβητηρίου. «Θα εξασφαλίσουμε κατά 70% εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου σε πλήρη λειτουργία του», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων.

«Χαιρετίζω την πρόταση που αποδεικνύει πόσο σωστή ήταν η επιλογή που κάναμε να μην επιλέξουμε τα μπαλώματα. Έχει ολοκληρωθεί η γεώτρηση για το γεωθερμικό πεδίο και έχουμε αποτελέσματα», είπε από την πλευρά της η τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη.

«Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει πολλά ενεργειακά έργα. Για τις γεωτρήσεις έχω να πω ότι θα γίνουν και όταν γίνουν, τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στην οριστική μελέτη. Αν θυμάστε καλά, ένα διάστημα έκλεισε το Κολυμβητήριο, μπήκε μια μικρή αντλία θερμότητας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση επί Σιμιτσή, συνεχίστηκε επί δημαρχίας Τσανάκα και τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

«Μάθαμε ποτέ τους λόγους για τους οποίους καταστράφηκε η στέγη όλα αυτά τα χρόνια; Ήταν κακή η μελέτη; Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε στους πολίτες τι φταίει και ξαναπληρώνει τέτοια έργα», ρώτησε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος, με τον δήμαρχο να απαντά ότι η μεμβράνη που τοποθετήθηκε αποδείχθηκε άστοχη και ότι το ίδιο συνέβη και στο Κολυμβητήριο του Ηρακλείου όπου χρησιμοποιήθηκε το ίδιο υλικό.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Υπεγράφη το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο στη συνάντηση Μητσοτάκη με Τσεφερίν και Κλαρκ

Δημοσιεύτηκε

στις

Έπεσαν το πρωί της Τρίτης οι υπογραφές στο μνημόνιο για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.

Ο βασικός άξονας συζήτησης στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 35 λεπτά, βασίστηκε στη διαφθορά, στη διαιτησία και στη βία.

Πάντως οι τρεις πλευρές μίλησαν για το VAR, στο οποίο τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, για την εκλογή νέου προέδρου στην ΕΠΟ, αλλά και για την επαγγελματική διαιτησία! Στόχος είναι να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα και να μπουν οι βάσεις προκειμένου η νέα σεζόν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου να κυλήσει πολύ καλύτερα.

Στη συνάντηση που είχαν πριν την υπογραφή του μνημονίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι. Όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να “καθαρίσουμε” το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δύο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας».

Και συνέχισε: «Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας».

Τσέφεριν σε Μητσοτάκη: «Το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του χωρίς βοήθεια»

Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Τσέφεριν απάντησε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαστε κι εμείς πολύ ευτυχείς που η κυβέρνηση λαμβάνει μέρος στην κοινή μας προσπάθεια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια… Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημά της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004, όταν κερδίσατε το Euro».

Με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Όπως γνωρίζετε, το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή. Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση».

O Kυριάκος Μητσοτάκης με τους Αλεξάντερ Τσέφεριν (αριστερά) και Γκρεγκ Κλαρκ (δεξιά)
O Kυριάκος Μητσοτάκης με τους Αλεξάντερ Τσέφεριν (αριστερά) και Γκρεγκ Κλαρκ (δεξιά)

«Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που το καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το ποδόσφαιρο να επουλώσει τις πληγές του, τον τελευταίο μήνα θα έλεγα ότι έχουμε καταγράψει πρόοδο, καθώς υπάρχει βελτίωση στις συμπεριφορές που βλέπουμε από όλες τις πλευρές.  Επομένως για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι το ευρύτερο μήνυμα που στέλνουμε είναι σημαντικό. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ» πρόσθεσε.

H υπογραφή του μνημονίου για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου:

Tι περιλαμβάνει το μνημόνιο

Οι βασικές προβλέψεις των Συνυποσχετικών που υπεγράφησαν ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις UEFA / FIFA είναι:

Υποχρεώσεις των UEFA / FIFA

– Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

– Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

– Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

– Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

– Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

– Το σύστημα διαιτησίας

– Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διά των θεσμικών μέσων της τελευταίας.

– Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από την πλευρά των Συνομοσποδιών οι Ζόραν Λάκοβιτς, Πετρ Φούσεκ, Χέμπερτ Χούμπελ και ο Μάριος Γεωργίου, εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με Γραμμένο οι Τσέφεριν και Κλαρκ

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αξιωματούχοι των διεθνών συνομοσπονδιών ποδοσφαίρου έφτασαν στην Αθήνα χθες και το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο.

Σε δηλώσεις που έκανε στην κάμερα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της UEFA ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση. Μιλήσαμε για τα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και για τη συζήτηση με την κυβέρνηση. Συζητήσαμε για μη κυβερνητικές επεμβάσεις, τις οποίες ούτε η κυβέρνηση επιθυμεί, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά της» υπογράμμισε.

«Πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι μετά τη συνάντηση η κατάσταση θα βελτιωθεί και η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση όπως το 2004, όταν και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα θέματα γύρω από τα οποία κινήθηκε η συνάντηση, δεν απέκλεισε τον κίνδυνο αποκλεισμού, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να υφίσταται.

«Δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση (Grexit) γιατί έχει αρνητική έννοια, αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα, γιατί αυτός ο κίνδυνος πάντα υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, αλλά η κάθε πλευρά πρέπει να κάνει τη δουλειά της» απάντησε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ