Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη | Η αντίδραση της Άγκυρας

Ακόμα πιο «καυτή» για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο κάνει την περιοχή της Κύπρου η ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και κανείς πλέον δεν αποκλείει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερεθίσει την Άγκυρα που μπορεί να αντιδράσει με κάθοδο του γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κοντά στο νέο κοίτασμα. Μάλιστα σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη την ανταποκρίτρια του OpenTv στην Τουρκία η έμμεση αντίδραση ήρθε από τον τούρκο πρόεδρο με αναφορά στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο ότι μπορεί να κατέβει (τουρκικό γεωτρύπανο) Νότια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ…εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η Κύπρος μόνο διαβήματα μπορεί να κάνει» ανέφερε στο ΟpenTV o πρώην υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακοτρύπης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Open TV» τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητικότητα εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με το  ερευνητικό Μπιλίμ 2 να κάνει έρευνες βόρεια της Κύπρου παραβιάζοντας κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν να μπει μέσα στο οικόπεδο 6.

«Γνωρίζουμε από ανοιχτές πηγές ότι η Τουρκία έχει επικοινωνία με την ΕΝΙ ΚΑΙ ΤΟΤAL και φαίνεται πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι αν κατέλθει το γεωτρύπανο στο 6 αυτό θα γίνει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου.  Η Τουρκία διεκδικεί αυθαίρετα το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6. Ο τελικός στόχος της Τουρκία είναι να πάρει μερίδιο από οτιδήποτε εξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εν προκειμένω και από το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

Το βλέμμα της Άγκυρας στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις και τις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ, οργανώνεται και σε στρατιωτικό επίπεδο, βάζοντας στο στόχαστρο τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν, μεταξύ των αρμοδιοτήτων που δίνονται στην επιτροπή Ελλάδας -Κύπρου  και Ναυτιλίας-Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου είναι:

  • Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, τους εξοπλισμούς και τις υποδομές.
  • Να λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας να διαβρώσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Σημαντική ανακάλυψη: Καλύπτει της ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής καθώς συνολικά τα κοιτάσματα της Κύπρου συνολικά ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο Κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, 140 δισεκατομμύρια στο Κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10 και 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο οικόπεδο 6, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV.

Οι ανάγκες της Ελλάδας οι ετήσιες είναι 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Άρα το απόθεμα που βρέθηκε στην Κύπρο αντιστοιχεί στις ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια, δηλαδή είναι ένα γιγαντιαίο απόθεμα.

Για ένα έργο 20ετίας, αυτή η ποσότητα είναι περίπου 10% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ε.Ε. από την Ρωσία το 2021 έκανε λόγο ο Πρώην υπουργός Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακοτρύπης.

 

Επαναφέρεται ο East Med;

Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή επαναφέρει τον αγωγό East Med στις συζητήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν συνδυαστεί το κοίτασμα αυτό, μαζί με τα άλλα κοιτάσματα της Κύπρου και τα κοιτάσματα του Ισραήλ καθώς επίσης και με τον αγωγό EastMed θεωρώ ότι μπορούν όλα αυτά να αποτελέσουν μία σπουδαία πηγή τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Η ανακάλυψη

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε το πρωί ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες. Το κοίτασμα ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πρόκειται για ένα τεράστιο κοίτασμα που θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.

Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer”σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το “Tungsten Explorer” έχει μεταβεί πλέον στον στόχο “Zeus-1”, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο».

 

Πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en