Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη | Η αντίδραση της Άγκυρας

Ακόμα πιο «καυτή» για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο κάνει την περιοχή της Κύπρου η ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και κανείς πλέον δεν αποκλείει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερεθίσει την Άγκυρα που μπορεί να αντιδράσει με κάθοδο του γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κοντά στο νέο κοίτασμα. Μάλιστα σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη την ανταποκρίτρια του OpenTv στην Τουρκία η έμμεση αντίδραση ήρθε από τον τούρκο πρόεδρο με αναφορά στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο ότι μπορεί να κατέβει (τουρκικό γεωτρύπανο) Νότια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ…εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η Κύπρος μόνο διαβήματα μπορεί να κάνει» ανέφερε στο ΟpenTV o πρώην υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακοτρύπης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Open TV» τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητικότητα εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με το  ερευνητικό Μπιλίμ 2 να κάνει έρευνες βόρεια της Κύπρου παραβιάζοντας κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν να μπει μέσα στο οικόπεδο 6.

«Γνωρίζουμε από ανοιχτές πηγές ότι η Τουρκία έχει επικοινωνία με την ΕΝΙ ΚΑΙ ΤΟΤAL και φαίνεται πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι αν κατέλθει το γεωτρύπανο στο 6 αυτό θα γίνει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου.  Η Τουρκία διεκδικεί αυθαίρετα το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6. Ο τελικός στόχος της Τουρκία είναι να πάρει μερίδιο από οτιδήποτε εξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εν προκειμένω και από το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

Το βλέμμα της Άγκυρας στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις και τις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ, οργανώνεται και σε στρατιωτικό επίπεδο, βάζοντας στο στόχαστρο τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν, μεταξύ των αρμοδιοτήτων που δίνονται στην επιτροπή Ελλάδας -Κύπρου  και Ναυτιλίας-Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου είναι:

  • Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, τους εξοπλισμούς και τις υποδομές.
  • Να λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας να διαβρώσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Σημαντική ανακάλυψη: Καλύπτει της ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής καθώς συνολικά τα κοιτάσματα της Κύπρου συνολικά ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο Κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, 140 δισεκατομμύρια στο Κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10 και 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο οικόπεδο 6, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV.

Οι ανάγκες της Ελλάδας οι ετήσιες είναι 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Άρα το απόθεμα που βρέθηκε στην Κύπρο αντιστοιχεί στις ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια, δηλαδή είναι ένα γιγαντιαίο απόθεμα.

Για ένα έργο 20ετίας, αυτή η ποσότητα είναι περίπου 10% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ε.Ε. από την Ρωσία το 2021 έκανε λόγο ο Πρώην υπουργός Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακοτρύπης.

 

Επαναφέρεται ο East Med;

Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή επαναφέρει τον αγωγό East Med στις συζητήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν συνδυαστεί το κοίτασμα αυτό, μαζί με τα άλλα κοιτάσματα της Κύπρου και τα κοιτάσματα του Ισραήλ καθώς επίσης και με τον αγωγό EastMed θεωρώ ότι μπορούν όλα αυτά να αποτελέσουν μία σπουδαία πηγή τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Η ανακάλυψη

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε το πρωί ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες. Το κοίτασμα ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πρόκειται για ένα τεράστιο κοίτασμα που θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.

Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer”σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το “Tungsten Explorer” έχει μεταβεί πλέον στον στόχο “Zeus-1”, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο».

 

Πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Φιντάν προκαλεί για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη»

«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάνοντας λόγο για έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας.

Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και ανέφερε πως «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα» αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με προσοχή. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην εγγύς περιφέρειά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται, το τελευταίο διάστημα, προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια και της αμοιβαίας διπλωματίας αλληλεγγύης.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

“Κλειδώνει” η επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη μετά την συνάντηση με Μητσοτάκη στην Αθήνα

Σε μια προσπάθεια συντήρησης του κλίματος και αποφυγής θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και σε εντάσεις, η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας τη Δευτέρα στην Άγκυρα περιορίσθηκε απλώς στο «φρεσκάρισμα» των ήδη συμφωνηθέντων  από το 2011 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Θράκη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως συνηθίζει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση στην Αθήνα και προτού επιστρέψει στην Άγκυρα.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Δεκέμβριο – “Βολές” Sabah κατά Δένδια για τα 12 ν.μ

Στην «γραμμή» διαφύλαξης του κλίματος και αποφυγής των δύσκολων θεμάτων ώστε να βαδίσουμε ομαλά στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε χθές στην Άγκυρα η συνάντηση για την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς αποφασίστηκε απλώς η επανεξέταση και ενεργοποίηση μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί και βρίσκονται στον κατάλογο του 2011. Μεταξύ αυτών και η ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των ΕΚΑΕ Λάρισας-Εσκί Σεχίρ, όπως και η ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων κ.α.

H επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δενδιας δηλωσε ότι οι δυο αντιπροσωπείες θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Άμυνας την προτεραιοποίηση των μέτρων από την υπάρχουσα λίστα του 2011 και αυτοί θα αποφασίζουν την ενεργοποίηση τους.

Το θετικό είναι ότι αποκαθίσταται ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να προκληθούν από ένα τυχαίο και μικρής κλίμακας περιστατικό και συγχρόνως συντηρείται το καλό κλίμα που διευκολύνει την πορεία προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι δίνεται ένα θετικό μήνυμα για συνέχιση του κλίματος της μη έντασης στο Αιγαίο.

Βολές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, εξαιτίας των όσων δήλωσε το περασμένο Σάββατο από τη Χίο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 111η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Οθωμανούς.

«Έγινε μια δήλωση που θα ρίξει σκιά στη συνεχιζόμενη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια δήλωση που θα αυξήσει τις εντάσεις σχετικά με το θέμα των 12 μιλίων, το οποίο η Τουρκία δήλωσε ξεκάθαρα πως θεωρεί “αιτία πολέμου”. Ο Δένδιας υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα της Χίου και όλων των νησιών του Αιγαίου είναι στα 12 μίλια» γράφει η Sabah, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια το τουρκικό αφήγημα για το θέμα, παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: