Connect with us

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το μήνυμα του Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ για το “Κουρμπάν Μπαϊράμ”

Το Ιντ αλ-αντχά ή Κουρμπάν Μπαϊράμ (το μπαϊράμι της θυσίας) ή Μεγάλο Μπαϊράμι είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζανίου. Για το 2020, πέφτει μεταξύ 30 Ιουλίου και 3 Αυγούστου.

Η μέρα της γιορτής ξεκινάει από την πρώτη πρωινή προσευχή στο τζαμί, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των συγγενών, και κατόπιν το πρωί όσοι επιθυμούν και μπορούν πραγματοποιούν τη θησία, σφάζοντας συνήθως ένα αρνί.

Πραγματοποιούνται επίσης επισκέψεις στους κοντινούς συγγενείς, όπου αποδίδεται σεβασμός και δίνονται ευχές, ενώ οι μικρότεροι παίρνουν και κεράσματα και λεφτά. Το μεσημέρι πραγματοποιείται το τραπέζι με το κρέας του κουρμπανιού, ενώ μέρος έχει μοιραστεί στους φτωχούς και τους συγγενείς.

Click to comment

Απάντηση

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Κύπρος | Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέλεξε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία ως νέο Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ο Γεώργιος εξασφάλισε 11 ψήφους έναντι 4 του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου. Ένα μέλος της Ιεράς Συνόδου ψήφισε λευκό.

Με την εκλογή του Γεωργίου κλείνει οριστικά το θέμα της αντιπαράθεσης για το θέμα της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς ο νέος Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σταθερά στην πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο αριθμός των Μητροπολιτών που στήριζαν τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας συρρικνώθηκε και εκ των πραγμάτων το θέμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να επανέλθει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, υπέγραψε και επικύρωσε τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή του. Στο μήνυμα του που ήταν σύντομο, ευχαρίστησε τον λαό και τους Συνοδικούς για την εκλογή του και ζήτησε φώτιση για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της Εκκλησίας της Κύπρου. Ακολούθως εξήλθε του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία με κωδονοκρουσίες και τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν από την περασμένη Δευτέρα δημιούργησαν ισχυρή πλειοψηφία για τον Μητροπολίτη Πάφου που εξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη πρώτη ψηφοφορία. Πρώτος στις εκλογές είχε καταταγεί με ποσοστό 36% ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, δεύτερος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με 19% και τρίτος ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας με 18%.

Ο Αθανάσιος είχε απευθύνει έκκληση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου να επιλέξουν ως Αρχιεπίσκοπο τον πρώτο σε ψήφους (τον εαυτό του), ώστε να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες ανέφεραν πως το καταστατικό δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και, όταν αυτό είχε εγκριθεί, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δεν είχε διαφωνήσει.

Με δεδομένο το συσχετισμό δυνάμεων στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Πάφου είχε τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949.

Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972). Στην Αθήνα επίσης σπούδασε και Θεολογία από το 1976 ως το 1980. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό στη Χημεία και τη Θεολογία σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 17 Μαρτίου 1985 Πρεσβύτερος και μετά Αρχιμανδρίτης. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Εργάστηκε στα δημόσια σχολεία ως καθηγητής Χημείας.

Το 1989, είχε συλληφθεί και κακοποιηθεί από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 29 Δεκεμβρίου 2006 Μητροπολίτης Πάφου.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις και στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Αγ. Όρος

Στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Ορούς παρέστη και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού.

Ο Σεβασμιώτατος, που τις προηγούμενες ημέρες ευρίσκετο στο Άγιον Όρος, έγινε δεκτός σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό στην είσοδο της Μονής, κατά την παραμονή της εορτής.

Ακολούθησε Αγρυπνία και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στο τέλος η πανηγυρική τράπεζα, ενώ το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, μετά το πέρας του μεθέορτου Εσπερινού, τελέστηκε και το μνημόσυνο των κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Κατά την επίσημη υποδοχή, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Τύχωνα, και την αδελφότητα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Δόξα και αίνον αναπέμπω προς τον εν Τριάδι Θεόν ημών, διότι αξιώνει την ελαχιστότητά μου να ευρίσκεται για πρώτη φορά στην Ιερά αυτή και σπουδαιοτέρα πάσης άλλης Κιβωτό του Ορθοδόξου Μοναχισμού, είμαι δε βαθύτατα ευγνώμων, προσφιλέστατε μοι άγιε Καθηγούμενε, για την λίαν τιμητική πρόσκληση, τη θερμή υπάντηση, τις πολλές τιμές και τις περιποιήσεις, και, κυριώτατα, για την υπερβάλλουσα αγάπη σας προς το ταπεινό μου πρόσωπο, η οποία αντιπροσφέρεται ως αντίδωρο προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της καθ᾽ ημάς Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

Ο Ηγούμενος, από την πλευρά του, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο και τόνισε τους στενούς πνευματικούς δεσμούς που έχει η Ιερά Μονή με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, δεδομένου, ότι ο μακαριστός Αυστραλίας Θεοφύλακτος ήταν αδελφός της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, που διακονεί στη Μελβούρνη είναι επίσης Σταυρονικητιανός Μοναχός.

Κατά την επίσημη και εόρτιο τράπεζα, ο Ηγούμενος ομίλησε για τον εορτάζοντα Άγιο και τόνισε τη ζωντανή παρουσία του στην Ιερά Μονή, ενώ και πάλι ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, για τον κόπο του να ταξιδέψει υπερπόντιο ταξίδι και να προεξάρχει της πανηγύρεως.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά την αδελφότητα, τονίζοντας ότι: «Όντως επιθυμητό και εράσμιο, κατά τον Προφήτη και Βασιλέα Δαβίδ, το συνείναι μετά των αδελφών και δη στη δοξολογία του Θεού και στην αίνεση των αγίων Του. Και λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι είμαι πλήρης πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, διότι ευρίσκομαι εδώ, εν μέσω αδελφών αγαπημένων και τιμιωτάτων, και διότι είμεθα συνηγμένοι “ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τὸ αὐτό” (Πρ. 2, 1), μετά την επιτέλεση της αναιμάκτου Δεσποτικής Θυσίας, στην αβραμιαία αυτή πανηγυρική Τράπεζα, αποδίδοντες ευχαριστία στον Δημιουργό πάσης Κτίσεως, “ὁρωμένης καὶ οὐχ ὁρωμένης”, για τα πνευματικά και τα υλικά, για τα παρελθόντα και τα μέλλοντα, για τα λυπηρά και τα θυμηδή και για εκείνα περί “ὧν ἴσμεν καὶ ὧν οὐκ ἴσμεν”».

Δεν παρέλειψε στη συνέχεια να αναφερθεί στο ευχαριστιακό και δοξολογικό ήθος το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή των μοναχών, αλλά και όλων των χριστιανών. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η εσχατολογική προοπτική συνιστά, κατά την ταπεινή μου σκέψη, το ευχαριστιακό ήθος, το οποίο χαρακτηρίζει τον Μοναχό σε όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του βίου Του και το οποίο, ασφαλώς, πηγάζει από τη θεία Ευχαριστία, ως το κατ᾽ εξοχήν εσχατολογικό Μυστήριο. Ευχαριστιακό ήθος, δηλαδή, δεν σημαίνει μόνο να δοξολογώ τον Θεό σε κάθε περίσταση της ζωής μου, αλλά να μετακενώνω τα δωρήματα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας πέραν και έξω των τοίχων της Εκκλησίας, ήτοι να μεταποιώ, κατά το μέτρον της δυνάμεώς μου, όλον τον κόσμο σε Εκκλησία. Διότι η Εκκλησία με την Ευχαριστία συνέχει και ενώνει τον διεσπασμένο και κατακερματισμένο κόσμο και πλουτίζει την Κτίση με τον αδαπάνητο θησαυρό του Πνεύματος».

Να σημειωθεί ότι κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου παρέστησαν ηγούμενοι ή αντιπρόσωποι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και προσκυνητές, ενώ διήλθε της Μονής και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σχετίζεται πνευματικά με τον Ηγούμενο και την αδελφότητα.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση των κτητόρων και μετά από την συνάντηση που είχε με την αδελφότητα, κατά την οποία μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ανεχώρησε για την Αυστραλία.

Πηγή: iellada.gr

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το τελικό επίσημο αποτέλεσμα για το Τριπρόσωπο της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη του Τριπροσώπου από το οποίο θα προκύψει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο γενικός έφορος των αρχιεπισκοπικών εκλογών κ. Γιάννος Χαριλάου.

Σύμφωνα με τη βούληση των Κυπρίων Ορθοδόξων το Τριπρόσωπο θα απαρτίσουν οι μητροπολίτες:

Λεμεσού Αθανάσιος με ποσοστό: 35,68%

Πάφου Γεώργιος με ποσοστό: 18,39%

Ταμασού Ησαΐας με ποσοστό: 18,10%

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν

Κωνσταντίας Βασίλειος: 14,79%

Μόρφου Νεόφυτος: 9,80%

Κυρηνείας Χρυσότομος: 3,24%

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου προκειμένου να εκλέξει τον Προκαθήμενο της.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: