Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα δέχεται επισκέπτες το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος

Στο κτίριο αυτό, τμήμα του οποίου είχε ανασκαφεί το 1957, όταν κανείς δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για το ανάκτορο, μεγάλωσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων και βρίσκεται στην παραθαλάσσια τότε Πέλλα.

«Το ανάκτορο είχε δημόσιο χαρακτήρα και σε αυτό βρισκόταν η αίθουσα όπου γίνονταν τα συμπόσια, η αίθουσα του θρόνου, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση κατ αναλογία» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελισάβετ Τσιγαρίδα. Η ίδια τονίζει ότι οι εργασίες στο χώρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και σημειώνει ότι το σημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο το καλοκαίρι του 2021, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Ο επισκέπτης θα βλέπει μπροστά του την κάτοψη του ανακτόρου, σε επίπεδο θεμελίωσης ενώ στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η παρουσίαση μιας ψηφιακής ξενάγησης στο κέντρο υποδοχής επισκεπτών που αναμένεται να κατασκευαστεί με χρονικό ορίζοντα το 2023. Εκεί θα μπορεί κανείς να δει και την ψηφιακή αναπαράσταση όχι μόνο του ανακτόρου όπου γεννήθηκε ο Μακεδόνας βασιλιάς αλλά του κτιριακού συνόλου που αποτελούνταν από επτά τεράστια κτίρια, με εσωτερικές αυλές, διαδρόμους, κλιμακοστάσια και στοές που συνδέονταν μεταξύ τους.

Πρόταση ανάδειξης Ανακτόρου/Πηγή – Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ Το κτιριακό σύνολο των ανακτόρων φτάνει τα εβδομήντα στρέμματα «Η συνολική έκταση είναι γύρω στα 70 στρέμματα. Οι διαστάσεις αυτές μπορούν να γίνουν αντιληπτές αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Πέλλα ήταν τότε η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Το ανάκτορο ξεκίνησε πιο μικρό, αλλά επεκτάθηκε μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η περίοδος από το 320 ως το 250 π.Χ. ήταν μια εποχή τεράστιας ακμής για τη Μακεδονία, ενώ ήταν γνωστός και ο πλούτος του ανακτόρου. Δεν ξεχνάμε ότι σε όλο τον τρίτο και τον δεύτερο π.Χ. αιώνα, η Πέλλα ήταν το κέντρο του Μακεδονικού Βασιλείου, ένα από τα σπουδαιότερα κράτη της εποχής» σχολιάζει η κ. Τσιγαρίδα. Αυτοί, ήταν, άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους το ανάκτορο λεηλατήθηκε με μένος από τους Ρωμαίους που όταν ηττήθηκαν οι Μακεδόνες το 168 π.Χ. ήρθαν κατ ευθείαν στην Πέλλα.

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, «οι Ρωμαίοι δεν κατέστρεψαν την πόλη αλλά λεηλάτησαν το ανάκτορο, όπου βέβαια υπήρχαν και οι θησαυροί. Πήραν ακόμη και τον βασιλιά και την οικογένειά του ως σκλάβους στη Ρώμη, επιδεικνύοντας τον θρίαμβό τους. Η τύχη της βασιλικής οικογένειας ήταν πολύ σκληρή ενώ το ανάκτορο δεν χρησιμοποιήθηκε πια. Ωστόσο η πόλη συνέχισε να υπάρχει και κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων, καθώς από εκεί περνούσε και Εγνατία Οδός, ένας δρόμος που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση».

Πηγή – Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ Στο μεταξύ, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων βρίσκονται στα ίχνη της ακτογραμμής του λιμανιού της Πέλλας, όπου οι Μακεδόνες αποφάσισαν να μεταφέρουν την νέα πρωτεύουσά τους, φεύγοντας από τις Αιγές. Και μπορεί σήμερα να μην υπάρχει θάλασσα στην Πέλλα, όμως οι πηγές αναφέρουν τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα της. Τα επόμενα χρόνια το τοπίο άλλαξε στην περιοχή και λόγω των προσχώσεων από τα ποτάμια που μετέφεραν φερτά υλικά, ο προστατευμένος κόλπος της Πέλλας μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα που αργότερα έγινε η λίμνη των Γιαννιτσών και τελικά αποξηράνθηκε.

«Εργαστήκαμε δύο χρόνια και συγχρόνως κάνουμε σαν εφορεία επιφανειακή έρευνα. Οι αρχαιολόγοι περπατάμε όλη την έκταση για να δούμε πού έχουμε συγκέντρωση ευρημάτων, νησίδες και άλλες ενδείξεις που μας δίνουν στοιχεία. Είναι μια έρευνα που δεν στοιχίζει, ωστόσο μας εφοδιάζει με πολύτιμες λεπτομέρειες. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό προχωρούν στη γεωφυσική διασκόπηση» σχολιάζει η κ. Τσιγαρίδα. Με τη μέθοδο αυτή, όπως επισημαίνει, που έχει περιορισμένο κόστος σε σχέση με την ανασκαφή, τα μηχανήματα σκανάρουν το έδαφος και μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη θαμμένων αρχαιοτήτων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται, χωρίς να είναι απαραίτητες οι απαλλοτριώσεις μεγάλων εκτάσεων.

Ήδη, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει την ακτογραμμή του λιμανιού της Πέλλας και το νησάκι Φάκος που βρισκόταν απέναντί της και διέθετε τείχος. Πλέον προσπαθούν να αντιληφθούν τι γινόταν τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της πόλης στις αρχές του 5ου αιώνα και τα χρόνια στα οποία λειτουργούσε ως λιμάνι. Για τη συγκεκριμένη λειτουργία, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι μπορεί η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ξεκίνησε από το λιμάνι της Αμφίπολης, όμως στο λιμάνι της Πέλλας κατασκευάστηκαν πάρα πολλά από τα πλοία του Μακεδονικού στόλου.

Εκεί γίνονταν επίσης δεκτές οι περισσότερες πρεσβείες ξένων που ερχόταν από άλλες περιοχές ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος του λιμανιού στην εμπορική ζωή της πόλης και την ανάπτυξη της κεραμοποιίας για την οποία η Πέλλα έγινε πολύ διάσημη. Περισσότερα στοιχεία για την έκταση της παραθαλάσσιας Πέλλας, τον πολεοδομικό της ιστό, το τείχος και τα μνημεία της αναμένεται να προκύψουν από το ερευνητικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

ka-business.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέα εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν | Έβαλε με πυροβόλο και κατέρριψε UAV

Νέα εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν, καθώς έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων, για να προστατέψει ένα εμπορικό πλοίο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Ανακοινωση για το περιστατικό εκδόθηκε από την «Επιχείρηση Ασπίδες» με ανάρτηση στα social media.

«Η φρεγάτα “Υδρα”, η οποία παρείχε προστασία σε ένα εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν, αντιμετώπισε 2 UAV που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Το 1ο UAV καταρρίφθηκε, ενώ το 2ο άλλαξε πορεία. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και εμπορική ναυτιλία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί στην περιοχή. Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» έγινε στα μέσα Μαρτίου, όταν εξαπέλυσε πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Σε μια εμπόλεμη ζώνη το ρίσκο είναι δεδομένο. Η υπερεξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι αν το ρίσκο λογικό ή εκφεύγει λογικών προβλέψεων. Θεωρώ ότι το ρίσκο είναι λογικό. Στις σύγχρονες μονάδες υπάρχουν περεταίρω δυνατότητες που δεν έχει η φρεγάτα μας», δήλωνε μετά την πρώτη εμπλοκή, μιλώντας στο OPEN, ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για την επιχείρηση «Ασπίδες», «προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων».

Στην άσκηση συμμετέχουν τέσσερις φρεγάτες από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι οποίες περιπολούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για το ΕΚΑΒ Θάσου

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΘΑΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Κραυγή αγωνίας για ακόμη μια χρονιά από τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ Καβάλας. Κραυγή αγωνίας που εντείνεται για τη Θάσο και την Καβάλα ενόψει της θερινής περιόδου.
Με μόλις ένα ασθενοφόρο για ολόκληρο το 24ωρο στη Θάσο, με ελλείψεις προσωπικού, με μηδενικές προσλήψεις και χωρίς τη δημιουργία 2 ης βάσης στο νησί.
Το σύνολο του ΕΚΑΒ εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο στο νομό.
Τι κι αν ο Κ. Μητσοτάκης, παραμονές εκλογών του Ιουνίου 2023 στη Θάσο, υποσχόταν με περισσό θράσος «είδαμε προβλήματα με το ΕΚΑΒ, θα τα διορθώσουμε» και ότι «η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».
Τι κι αν ο δήμαρχος Θάσου δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο: «Η αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών από το ΕΚΑΒ στην Θάσο, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για το Δήμο της Θάσου.»
Το νησί παραμένει εδώ και πέντε χρόνια στην ίδια ακριβώς θλιβερή κατάσταση.
Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσε το ΕΚΑΒ της Θάσου.
Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το στελέχωσε και μέχρι το 2019 λειτουργούσε με δύο ασθενοφόρα στις βάρδιες καθημερινά.
Και είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που διέλυσε τις υποδομές που αφήσαμε και επί πέντε χρόνια αδιαφορεί εγκληματικά για την υγεία πολιτών και τουριστών, λέγοντας ψέματα και μοιράζοντας ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις.
Οι πολυπληθείς αντιπροσωπείες από την Περιφέρεια και τους Δήμους, που συμμετέχουν στα τουριστικά συνέδρια, τι άραγε υποστηρίζουν για να προσελκύσουν τουρισμό; Ότι το νησί είναι ασφαλές;
Έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα. Θα θρηνήσουμε κι άλλα;
Καμία πλέον αμφισβήτηση δεν υπάρχει: Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση απαξιώνουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας και αδιαφορούν παντελώς για την υγεία και τη ίδια τη ζωή όλων μας.

Καβάλα, 24-4-2024
Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στον αποκλεισμό των Κοινωνικών Λειτουργών από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 24-4-24 στο Νοσοκομείο Καβάλας, τρίωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) των Κοινωνικών Λειτουργών Υγείας που προκήρυξε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και κάλυψε η ΠΟΕΔΗΝ, ενάντια στον αποκλεισμό των Κοινωνικών Λειτουργών από την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                 ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en