Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Το δημόσιο διεκδικεί το Κάτω Νοσοκομείο

Για την υπόθεση του Κάτω Νοσοκομείου το οποίο διεκδικεί εξ ολοκλήρου ο Δήμος Καβάλας έχουν διατυπωθεί στα αρμόδια υπουργεία πολλές ερωτήσεις, έχουν υπάρξει πολλές απαντήσεις και δεν είναι λίγες φορές που το θέμα υπό τη μορφή επίκαιρης ερώτησης απασχόλησε την ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από τότε που λειτουργεί το νέο Νοσοκομείο καταβλήθηκαν προσπάθειες να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάτω Νοσοκομείου αλλά αυτό δεν επετεύχθη ακόμη.

Η πιο πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή και στον υπουργό Υγείας διατυπώθηκε γραπτώς στις 3 Δεκεμβρίου 2013 από τον βουλευτή Καβάλας Γιαννη Πασχαλίδη.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δεν πήρε ακόμη απάντηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη, του απάντησαν ωστόσο ο υπουργός Μιχελάκης και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας. Από τις απαντήσεις προκύπτει για μια ακόμη φορά ότι το δημόσιο διεκδικεί τα κτήρια του κάτω Νοσοκομείου και δεν αναγνωρίζει επί του παρόντος σε αυτά καμία ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας.

Λόγω προηγούμενων παρόμοιων ερωτήσεων έγινε το Νοέμβριο του 2011 αναλυτική έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάτω Νοσοκομείου. Η έρευνα κατ’ εντολή της Αθήνας έγινε στην Καβάλα από την Κτηματική Υπηρεσία. Τότε η Κτηματική Υπηρεσία ζήτησε από το Δήμο Καβάλας τίτλους ιδιοκτησίας, αυτοί δεν της κατατέθηκαν έτσι η υπηρεσία κατάλαβε ότι ο δήμος διεκδικεί το Νοσοκομείο μέσω της διαδικασίας της χρησικτησίας.

Το Νοέμβριο του 2011 που ζητήθηκαν οι τίτλοι ο Δήμος Καβάλας κατέθεσε στην Κτηματική Υπηρεσία ένα πρακτικό με ημερομηνία Φεβρουαρίου 1959. Το πρακτικό αφορά συνεδρίαση πρωτοβάθμιας επιτροπής που προβλέπονταν από το Νομοθετικό διάταγμα 2888/1954. Αυτό το πρακτικό η Κτηματική Υπηρεσία το προώθησε στο Δικαστικό Γραφείο Καβάλας που όπως αξιολόγησε το έγγραφο διαπίστωσε ότι το έγγραφο δεν σημαίνει τίτλος ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια η έρευνα της Κτηματικής Υπηρεσίας διαβιβάστηκε στην Αθήνα όπου το θέμα είναι σε εκκρεμότητα. Αυτά πάνω κάτω απαντά στον Γιάννη Πασχαλίδη ο υπουργός Στουρνάρας. Δηλαδή το δημόσιο διεκδικεί το κάτω Νοσοκομείο την ώρα που ο σημερινός και προηγούμενοι υπουργοί στον τομέα της υγείας αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας και του υπόσχονται να του δώσουν και το υπόλοιπο των ακινήτων, το 20% δηλαδή των κτηρίων που υποτίθεται ότι ανήκουν στο δημόσιο. Πρόκειται για ένα μπέρδεμα άνευ προηγουμένου. Και όταν όλη αυτή η διαδικασία πέρασε στο Κτηματολόγιο, τότε δηλώθηκε ότι τα ακίνητα του κάτω Νοσοκομείου ανήκουν χωρίς πάντα να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, σε ποσοστό 80% στο Δήμο Καβάλας και 20% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Περιμένοντας την απάντηση του Υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, στην ερώτηση του Δεκέμβρη του Γιάννη Πασχαλίδη, δημοσιεύουμε σήμερα την απάντηση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 4469/3.12.2013 ερώτησης, που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Γ. Πασχαλίδη και μας διαβίβασε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και σε ό,τι αφορά στα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παλαιών κτηρίων του Νοσοκομείου Καβάλας, ο φάκελος της υπόθεσης έρευνας για το εν λόγω ακίνητο, την οποία διενήργησε κατόπιν σχετικής εντολής της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας η Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας, διαβιβάστηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Α.Π., προκειμένου να αποφανθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 1539/1938, στο οποίο εκκρεμεί και σε περίπτωση που το ακίνητο περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, θα εξετασθεί η αξιοποίησή του σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 973/79.

Ο Υπουργός Οικονομικών

Γ. Στουρνάρας»

 

Πηγή: proininews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ώρα δημιουργίας | Ο Βασιλιάς είναι πλέον γυμνός

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη του 2023 η δημοτική μας παράταξη έχει να σχολιάσει τα εξής:

Το 2020 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προκάλεσε η αντιπολίτευση και παρά την σθεναρή αντίσταση του ίδιου του δημάρχου , μειώθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη έτους 2021 που επέβαλε το 2019 ο κ. Μουριάδης αδικαιολόγητα , όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε χθες .

Η εκτέλεση της απόφασης του 2020 απέφερε έσοδα που κάλυψαν τα έξοδα , αφήνοντας μάλιστα πλεόνασμα περίπου 450.000 ευρώ όπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία που μας επιδείχθηκαν .

Το 2021 η διοίκηση του δήμου εισηγήθηκε την διατήρηση των ανταποδοτικών τελών που είχαν ψηφιστεί το 2020 και για το έτος 2022.

Στην χθεσινή συζήτηση η διοίκηση, μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα του 2022 , όχι μόνο χρησιμοποίησε όλο το πλεόνασμα , αλλά θα χρειαστεί να μεταφέρει έλλειμμα στην επόμενη χρονιά ύψους περίπου 1.100.000 ευρώ. Δηλαδή τα έξοδα του 2022 θα ξεπεράσουν τα έσοδα κατά 1.550.000 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος αυτού οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους , όταν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED παραμένουν στις αποθήκες του δήμου , τα οδοφωτιστικά ανάβουν μέρα μεσημέρι ανεξέλεγκτα και σαν να μην φθάνει αυτό ο ίδιος ο δήμαρχος θέλει να υποθηκεύσει τα ποσά από την όποια εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να επιτύχουμε στα επόμενα 12 χρόνια και μαζί τα ανταποδοτικά τέλη , στα χέρια ενός ιδιώτη. Την ίδια στιγμή μια μεγάλη μερίδα δημοτών θα κληθεί να καταβάλει
“νταβατζιλίκια”για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα , διότι η σημερινή διοίκηση δεν φρόντισε να ενημερώσει τους δημότες κατόχους τους , ότι σε περίπτωση που δεν καταθέσουν αίτηση στον δήμο μέχρι μίας ημερομηνίας που ήδη έληξε , θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τέλη σε βάθος πενταετίας , τα οποία σήμερα τους βεβαιώνονται από τις υπηρεσίες του δήμου .

Και ενώ αρνήθηκαν χθες να δώσουν στοιχεία στην επικεφαλή της παράταξης μας για το πόσα είναι επιτέλους τα χρήματα που αντιστοιχούν ετησίως , σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν σήμερα , στα τέλη όλων των τετραγωνικών μέτρων των συνδημοτών μας, ηλεκτροδοτούμενων και μη, ανερυθρίαστα ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο ότι το έτος 2023 σκοπεύουν να απογειώσουν το έλλειμμα των ανταποδοτικών στα 2.900.000 ευρώ!

Η ομολογία αυτή της πλήρους αποτυχίας της σημερινής διοίκησης του Δήμου να διαχειριστεί τα θέματα προς όφελος του δήμου και των δημοτών , δηλώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι “ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός” και το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές , όχι μόνο αδιαφορώντας για το τι θα αφήσει στους επόμενους, αλλά επιλέγοντας συνειδητά να αφήσει πίσω του "καμένη γη" , αντιλαμβανόμενος πια και ο ίδιος την επερχόμενη ήττα του .

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κωσταντίνος Παπακοσμάς | Μια βροχερή ημέρα του 1972 ….. στην Καβάλα

Αυτή η φωτογραφία της πόλης που έχει τίτλο ..μια βροχερή μέρα , είναι τον Οκτώβριο του 1972 και αποτελεί δημιουργία του φωτογράφου Charles Clayton (Todd Webb) ο οποίος είχε γεννηθεί το 1905 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine).

Μισό αιώνα πριν, ο διάσημος Αμερικάνος φωτογράφος βρέθηκε στην Καβάλα και την φωτογράφησε, άλλωστε είχε διακριθεί στην καταγραφή της καθημερινής ζωής και της αρχιτεκτονικής σε πόλεις.

Πιθανό σημείο λήψης το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Η φωτογραφία βρίσκεται στο ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Συρακουσών στην κεντρική Νέα Υόρκη με μια σειρά άλλων φωτογραφιών από όλο τον κόσμο .

 

 

Η Καβάλα και στιγμές από την καθημερινότητα στην Αθήνα είναι τα μοναδικά εκθέματα από την Ελλάδα.

Ο Todd Webb έχοντας υπάρξει ένας επιτυχημένος χρηματιστής στη δεκαετία του 1920, έχασε όλα του τα κέρδη, κατά τη διάρκεια της Ύφεσης. Ο Γουέμπ ασχολήθηκε με την αναζήτηση χρυσού , εργάστηκε ως δασοφύλακας και έγραψε διηγήματα που έχουν μείνει αδημοσίευτα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της εξερευνητικής περιόδου στη δεκαετία του 1930 που πήρε για πρώτη φορά μια κάμερα. Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για τη φωτογραφία σύντομα απέκλεισαν τις συγγραφικές του φιλοδοξίες και μπόρεσε να κάνει τα δύο πράγματα που αγαπούσε περισσότερο: να ταξιδέψει, να γνωρίσει ανθρώπους και να τους φωτογραφίσει.
Το 1938 ο Webb εντάχθηκε στο Chrysler Camera Club στο Ντιτρόιτ, όπου γνώρισε τον επίδοξο φωτογράφο Χάρι Κάλαχαν. Μέσω ενός εργαστηρίου από τον Ansel Adams, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Webb για την τεχνική της ευκρίνειας εστίασης της «ευθείας φωτογραφίας».
Αφού υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τοντ Γουέμπ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου δημιούργησε φιλία με τον Άλφρεντ Στίγκλιτς και τη σύζυγό του Τζόρτζια Ο’Κίφ που τον σύστησε στο Beaumont Newhall και αργότερα ο Νιούχολ επιμελήθηκε την πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του Γουέμπ για το Μουσείο του , στην πόλη της Νέας Υόρκης. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Todd εργάστηκε για τον Roy Stryker και την Standard Oil Company. Το 1949 ο Todd Webb επέστρεψε στο Παρίσι και γνώρισε τη σύζυγό του Lucille, παραμένοντας στη Γαλλία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τόσο το 1955 όσο και το 1956, ο Todd Webb έλαβε δύο διαδοχικές υποτροφίες John Simon Guggenheim για να φωτογραφίσει τα πρωτοποριακά μονοπάτια που ακολούθησαν οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Ενώ ο σύγχρονος του, Ρόμπερτ Φρανκ, οδηγούσε σε όλη τη χώρα αυτά τα χρόνια, ο Τοντ περπατούσε και φωτογράφιζε καθώς μετακινούνταν από την Ανατολή στη Δύση.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Todd Webb φωτογράφιζε και παρήγαγε ένα μοναδικό έργο, το οποίο έχει αποκτήσει σημαντική θέση στα χρονικά της αμερικανικής φωτογραφικής ιστορίας. Συχνά αναφέρεται ως «ιστορικός με κάμερα», οι πλούσιες εικόνες του Webb καταγράφουν τη ζωή σε όλο τον κόσμο. Το έργο του έχει εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται σε πολλές συλλογές μουσείων, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεάπολης και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.
Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine. Η φωτογραφία του Todd στον ποταμό Οχάιο το 1955.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία ¨ARIEL¨ που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 01/12/2022. Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

  1. Από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν οι ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
  2. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-12-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
    Δωδεκάνησα.

Παρακαλούμε για τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας από Κυβερνήτες πλοίων και σκαφών καθώς και την έγκαιρη πληροφόρηση τους από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: