Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το Αιγαίο είναι δικό μας» – Το προκλητικό βίντεο Ερντογάν και η αποφασιστική στάση της Αθήνας

Με προκλήσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας συνοδεύει τις φιέστες του ο Τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οδεύει προς μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμη και στη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου, η τουρκική προεδρία πρόβαλε το νεο-οθωμανικό όραμά της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να κερδίσει «πόντους» στην προεκλογική μάχη που δίνει εν όψει της κάλπης του Ιουνίου 2023.

Στο βίντεο που έδωσε η τουρκική προεδρία με αφορμή τους εορτασμούς, επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Το Αιγαίο είναι δικό μας» και πως «τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας».

Ακόμη, στο βίντεο ακούγεται: «Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία […] Στον αέρα είμαστε οι αετοί που φοβίζουν τον εχθρό».

Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς» αναφέρεται στο βίντεο.

Φανφάρες για τους Tayfun

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου το Σάββατο (29/10) στον πύραυλο Tayfun, τον οποία πρόσφατα δοκίμασε η Τουρκία, αλλά στην αναφορά του συμπεριέλαβε την Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, στο επίκεντρο της αναφοράς του Τούρκου προέδρου δεν βρέθηκε ο πύραυλος καθ’ αυτός, αλλά ο αντίκτυπος που (υποστηρίζει ο Ερντογάν ότι) είχε στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη δοκιμή του πρώτου τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου, λέγοντας: «Υπάρχει έστω κι ένας που δεν είναι υπερήφανος που βλέπει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akinci Βaraktar, όπως και τον πύραυλο Tayfun;».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις αντιδράσεις στη χώρα μας για τον πρώτο τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο.

«Μόλις εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι Tayfun, τι έκανε ο Έλληνας; Αμέσως μπήκε στην επικαιρότητα των εφημερίδων και των τηλεοπτικών τους δικτύων. Περιμένετε, θα έρθει και η συνέχεια του, θα ακολουθήσουν κι άλλα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του, ο Ταγίπ Ερντογάν «ταΐζει» τους Τούρκους πολίτες «όραμα», δεδομένου ότι η Οικονομία της γείτονος πνέει τα λοίσθια.

Την Παρασκευή (28/10) ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε σε μια εκδήλωση – υπερπαραγωγή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα το όραμά του για το μέλλον της χώρας με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ο Αιώνας της Τουρκίας».

Έθεσε ως πρώτο στόχο να εισάγει την Τουρκία στην ομάδα των ισχυρότερων χωρών, μέσω της οικονομικής και της δημοκρατικής ανάπτυξής της.

«Θέλουμε να κάνουμε μια δυναμική εκκίνηση στο νέο αιώνα της δημοκρατίας μας μέσω του Αιώνα του Τουρκικού Οράματος. Οι ίδιοι οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όραμα» επισήμανε.

Προεκλογική μάχη Ερντογάν με «όπλο» τις απειλές κατά Ελλάδας

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει μια μακρά και κρίσιμη προεκλογική μάχη -εν όψει της κάλπης του Ιουνίου 2023-, η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο της επιθετικής ρητορικής που εκπέμπεται από την Τουρκία.

Οι απειλές έναντι της Ελλάδας δίνουν «πόντους» στον Τούρκο πρόεδρο και το ευτύχημα θα ήταν να μην υλοποιηθούν στο πεδίο, εν είδει επικίνδυνου προεκλογικού «πυροτεχνήματος».

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Αθήνας εκπέμπει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, δε, διαμηνύσει με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το μήνυμα αυτό στηρίζεται και ενισχύεται από τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Τα νέα αποκτήματα των ενόπλων δυνάμεων, μαχητικά Rafale και άρματα Marder, παρουσιάστηκαν και τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, ενώ «καθ’ οδόν» βρίσκονται τα F-35 και οι φρεγάτες Belh@rra.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα διεθνοποιεί τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας «θωρακίζοντας» τα νησιά από επιβουλές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις χώρες της Βαλτικής τις επόμενες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση της κυριακάτικης εφημερίδας Real News, εάν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο ή μια προβοκάτσια από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι εύλογο το ερώτημα και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου, μίας εσκεμμένης πρόκλησης ή και ενός «ατυχήματος», που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Πολλώ δε μάλλον, σημειώνει, «όταν δεν αναμένουμε ότι η ακραία αυτή ρητορική θα κοπάσει, καθ’ οδόν προς τις εκλογές στην Τουρκία». Αντιθέτως, εκτιμά ότι μπορεί να κλιμακωθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε στείλει κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, υπογραμμίζει πως «νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν».

Ερωτηθείς για το εάν σε ενδεχόμενο ενός επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως η «απάντηση είναι σαφώς αρνητική», σημειώνοντας παράλληλα ότι μία χώρα πρέπει και να μπορεί να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, με την κατάλληλη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε περίσταση. Συγκεκριμένα, παρατηρεί ότι όπως έδειξε περίτρανα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και η προσπάθεια αλλαγής συνόρων διά της βίας είναι διεθνώς καταδικαστέα, αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί το «ευαγγέλιο» της εξωτερικής πολιτικής μας. Μάλιστα, τονίζει πως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μετέβη στο Κίεβο εν μέσω βομβαρδισμών ήταν ακριβώς για να επισημάνει τις ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας που κατέληξε στην εισβολή και της Τουρκίας έναντι ημών και να υπογραμμίσει ότι η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να υποτιμάται από τους δυτικούς εταίρους μας. Ωστόσο, διακρίνει μία σημαντική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας: «Η Ελλάδα είναι ισχυρή και επιπλέον καλύπτεται από τρεις συμφωνίες αμοιβαίας συνδρομής, στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση».

Όπως διευκρινίζει, η παλαιότερη προβλέπεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να βοηθήσουν μία χώρα που είναι θύμα επίθεσης και οι άλλες δύο προβλέπονται σε διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Καλυπτόμαστε και από μία τέταρτη συμφωνία, την παλαιότερη όλων, τη συνθήκη του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, δεν μας καλύπτει από το ενδεχόμενο επίθεσης από την Τουρκία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι λοιποί σύμμαχοι, αρχής γενομένης από τον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη διαρραγεί η συνοχή του ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών διακρίνει, μέσω της διαρκούς προσπάθειας και της συνεχούς ανάπτυξης των ελληνικών θέσεων, καθώς και της ανάδειξης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, επαναδιαμόρφωση στάσης των εταίρων. Ενδεικτικά, αναφέρει πως με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει συναντηθεί τους τελευταίους πέντε μήνες τρεις φορές και διακρίνει πλέον μία κατανόηση της γερμανικής πλευράς όσον αφορά το τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η αλλαγή αυτή δεν ήρθε από μόνη της. Είναι το αποτέλεσμα διαρκών επαφών που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ήδη και προ των γερμανικών εκλογών. Η πολιτική αυτή αποδίδει καρπούς», σημειώνει.

Επίσης, αναδεικνύει τις εγγενείς αντιφάσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ότι μία χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα εξοπλίζεται με ρωσικά συστήματα και απαιτεί από τις ΗΠΑ να της επιτραπεί ο εκσυγχρονισμός των αμερικανικών αεροσκαφών της, των F-16.

Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση των F-16 που ζητά η Τουρκία, επισημαίνει ότι -όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Κογκρέσο- είναι σκόπιμο να συνυπολογίζεται ο κίνδυνος αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, τη στιγμή, μάλιστα, που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία έναντι της Ρωσίας. «Έχουμε σοβαρές προκλήσεις και πρωτοφανείς απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και ειδικά κατά των νησιών μας. Και το ίδιο ισχύει σε σχέση με την Κύπρο. Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η θέση μας», διαμηνύει.

Ο Νίκος Δενδιας κάνει λόγο για πρωτοφανή κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής από την Τουρκία, καθώς και για συστηματική παραβατική συμπεριφορά, ενώ διαμηνύει πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι πάντα ευκταίος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί υπό έναν απαράβατο όρο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Επισημαίνει πως ο ίδιος διατηρεί κοινωνικές επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και εφόσον παραστεί ανάγκη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επικοινωνίας. «Αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για έναν νοήμονα και αποτελεσματικό διάλογο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, με δική της υπαιτιότητα, έχει σταματήσει όλες τις θεσμοθετημένες επαφές, σε όλα τα επίπεδα», τονίζει.

Φίλης στο CNN Greece: Τέλειος εχθρός η Ελλάδα για τον Ερντογάν

Τον αντίκτυπο που έχει στη χώρα μας η προεκλογική μάχη του Τούρκου προέδρου ανέλυσε μιλώντας στο CNN Greece ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Φίλης .

Ο Κωνσταντίνος Φίλης εκφράζει την ανησυχία ότι μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, -εκτός αν έχουμε κάτι θεαματικό όπως λέει-, η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ατζέντα.

«Και θα βρίσκεται στην ατζέντα με αρνητικό πρόσημο και θα χρησιμοποιείται από την τουρκική ηγεσία και ως κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας».

Και ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί: «Είναι αρκετά βολικό αυτό για τον Ερντογάν και από ό,τι φαίνεται τσιμπάει, όχι πολύ, αλλά τσιμπάει λίγο και από το εθνικιστικό ακροατήριο, το οποίο θέλει να το προσεταιριστεί διότι οι περισσότεροι εθνικιστές αυτή τη στιγμή δεν ψηφίζουν τον Μπαχτσελί που είναι ο συγκυβερνήτης του Ερντογάν, ψηφίζουν την Αξενέρ που είναι στην αντιπολίτευση, οι βαθιά εθνικιστές. Οπότε, με αυτά που κάνει ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, προσπαθεί να κρατήσει ένα κομμάτι του εθνικιστικού ακροατηρίου για αυτόν. Και είναι βολικό γιατί έχει δαιμονοποιήσει την Ελλάδα και νομίζω ότι δεν θα σταματήσει να το κάνει αυτό. Δεν θα βρει άλλο εξωτερικό εχθρό πέρα από τη Δύση, όπου είναι λίγο πιο γενικές οι επιθέσεις. Στην Ελλάδα έχει βρει τον τέλειο εχθρό, το τέλειο άλλοθι για να μπορεί ο ίδιος να ισχυροποιείται στο εσωτερικό».

cnn.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς ταξί την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας για την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, αποφάσισε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, ζητώντας την απόσυρση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου για το φορολογικό.

«Το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια απροκάλυπτη πρόθεση εξόντωσης κάθε μορφής ατομικής επιχειρηματικότητας. Είναι ωμή δολοφονία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των αξιών που υποτίθεται ότι παρέχει μια δημοκρατική χώρα στους πολίτες της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδίασε τον εργασιακό θάνατο χιλιάδων επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και των αυτοκινητιστών ταξί. Το ταξί κινδυνεύει με αφανισμό. Πρόθεσή τους είναι να μας εξοντώσουν οικονομικά και να μας αναγκάσουν να παραδώσουμε τις άδειές μας σε πολυεθνικές και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στόχος της κυβέρνησης είναι:

  • Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
  • Η υπαλληλοποίηση 750.000 ανθρώπων που θα στελεχώσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές.
  • Η παροχή νέων φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο (μείωση των συντελεστών στους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου και πώλησης εισηγμένων μετοχών) τα οποία προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το ΣΑΤΑ διεκδικεί: -Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου -Την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ -Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Παρατάθηκε η ανακωχή Ισραήλ | Χαμάς, λίγα λεπτά πριν την εκπνoή της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε –μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της– ότι η ανακωχή με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».

Η διορία για την ανακωχή ήταν μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Την ανακωχή επιβεβαίωσε και η Χαμάς, ο ένοπλος βραχίονας της οποίας είχε καλέσει προηγουμένως τα μέλη του στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, δεν ανανεωθεί. «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το κείμενο παρότρυνε τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση» της Χαμάς που «θα επιβεβαιώνει την παράταση» της ανακωχής.

Η ανακωχή παρατάθηκε για μια μέρα, ως αύριο Παρασκευή, επιβεβαίωσε το Κατάρ, η χώρα που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη με αιγυπτιακή και αμερικανική υποστήριξη. «Η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά συμφώνησαν να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για μια επιπλέον ημέρα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του εμιράτου του Κόλπου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή.

Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών. Διευκρίνισε πως τα πρόσωπα αυτά -σύμφωνα με τη διπλωματία του Κατάρ, επρόκειτο για 16 ανήλικους και 14 γυναίκες- αφέθηκαν ελεύθερα από κεντρα κράτησης στην επικράτεια του Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Αποφυλακίστηκαν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 16 ομήρων που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών και προσώπων με διπλή υπηκοότητα, μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας, στις 07:00.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πνευμονολόγος εξηγεί τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που έστειλαν μαθητές στο νοσοκομείο και τι προκαλούν

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί σε σχολείο της Αλικαρνασσού όταν ένας ανήλικος μαθητής ειδοποίησε την νοσηλεύτρια του σχολείου ότι τρεις συμμαθητές του, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, είχαν λιποθυμήσει στις τουαλέτες του σχολείου.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, οι τρεις μαθητές του Γυμνασίου είχαν χρησιμοποιήσει στικάκια νικοτίνης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία παιδιά ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα και ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα στικάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

Η Μάτα Τσικρίκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», μίλησε στο «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι είναι τα στικάκια νικοτίνης.

«Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί να το παραγγείλει. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή, και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, παρά μόνο στη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα. Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: