Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το έργο “μαμούθ” ξεκίνησε

Ήταν Σεπτέμβριος του 2017 όταν (μέσα σε έναν κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων για το νομό Ροδόπης) ακούστηκε μία από τις πιο θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από επαφές του με τη διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και τον τότε σχετικά νέο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Φιλιππίδη, αποφάσιζε να αναλάβει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή (55 εκ. ευρώ), σε ένα “πακέτο” δωρεών, στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. 

Το χρονικό των θετικών εξελίξεων
Η δωρεά βρήκε ευήκοα ώτα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Η χαρά των ανθρώπων της Ροδόπης ήταν – και παραμένει – απερίγραπτη. Έκτοτε έχουν καταγραφεί μία σειρά εξελίξεων, για την πραγμάτωση του νέου νοσοκομείου:

Μπαράζ συναντήσεων των ανθρώπων του Στ. Νιάρχος (και των εκλεκτών συνεργατών τους) σε Κομοτηνή και Αθήνα. Εκδήλωση προς τιμή των δωρητών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Επαφές του διοικητή του Σισμανογλείου σε Κομοτηνή και Αθήνα σχετικά με το έργο. Αυτοψία στο οικόπεδο του νέου νοσοκομείου παρόντος και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Αποκαλυπτήρια της μακέτας και των λοιπών παρεμβάσεων που θα γίνουν στον ευρύτερο χώρο του οικοπέδου από τον αρχιτέκτονα και την ομάδα του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Νέα θετική εξέλιξη χάρη στον σύλλογο τοπογράφων Ροδόπης, ο οποίος έκανε δωρεά εκ των έσω αναλαμβάνοντας να εκπονήσει δωρεάν (προς τον Δήμο Κομοτηνής και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής) των μελετών που απαιτούνται. Υπογραφή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου. Υπερψήφιση της σύμβασης δωρεάς από την βουλή των Ελλήνων. Και άλλες πολλές εξελίξεις και συνεργασίες (γύρω από την βασική δωρεά), προκειμένου μετά από έναν χρόνο από την ανακοίνωση το έργο να μπορεί να ξεκινήσει. Όλες τις παρακολούθησε σημειακά ο “Χ”.

Το νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα διαθέτει 210 κλίνες και διάφορες ιατροτεχνολογικές παροχές στο ευρύ κοινό. Η δωρεά περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου.  Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500 τ.μ. – σχεδόν διπλάσια από αυτή του υπάρχοντος, σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων), μέσω ΕΟ Κομοτηνής – Ιάσμου. Το οικόπεδο αποτελεί δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. 

Κι όλα αυτά θα συμβούν παράλληλα με την αναβάθμιση και συντήρηση της υπάρχουσας δομής του Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Κομοτηνής που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζεται αυτό το διάστημα με την αναβάθμιση των χειρουργικών αιθουσών.

Fast Track δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου
Με έναν πολυσέλιδο νόμο κυρώθηκε η δωρεά και δόθηκε νομικό “πλέγμα” σε όλα τα επιμέρους στοιχεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αλλά και αμιγώς πρακτική σημασία) παρουσιάζει διάταξη σύμφωνα με την οποία άδειες, εξουσιοδοτήσεις, εγκρίσεις και πράξεις (…) (σ.σ. του ελληνικού δημοσίου και ευρύτερα νομικών προσώπων του ελληνικού δημοσίου), λογίζεται ότι έχουν σε κάθε περίπτωση εκδοθεί αν οι αρμόδιες για την έκδοσή τους αρχές δεν έχουν προβεί σε έγγραφη αιτιολογημένη άρνηση έκδοση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από τη λήξη της (κατά το νόμο) προθεσμίας. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο διάταξη που εγγυάται την ταχύτητα των διαδικασιών και πως αυτές δεν θα “κολλούν” στο πολλές φορές βραδυκίνητο ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, πρακτική σημασία έχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία, εάν το ελληνικό δημόσιο δεν ανταποκρίνεται κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων στις υποχρεώσεις του από το μνημόνιο συνεργασίας, τη σύμβαση και/ή την εκάστοτε επιμέρους σύμβαση, το Ίδρυμα δικαιούται, μετά από την έγγραφη ενημέρωση του ελληνικού δημοσίου και την άπρακτη πάροδο προθεσμίας σαράντα πέντε ημερών που μπορεί να παραταθεί με έγγραφη δήλωση του Ιδρύματος, να αναστείλει την υλοποίηση των έργων για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 17 της Σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα είναι τοις πράγμασι “υπόλογο” στους ανθρώπους της περιοχής, καθώς το έργο ενδέχεται να παγώσει, αν το δημόσιο δεν ανταποκρίνεται. 

Φορέας υλοποίησης των έργων είναι η ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπό που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο, και φέρει το όνομα “Πρωτοβουλία για την Υγεία ΑΕ”. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, πως ο Φορέας Υλοποίησης δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στον δημόσιο τομέα και θα αποτελεί φορέα ιδιωτικού δικαίου. Παρόλα αυτά απολαύει όλων των ατελειών και προνομίων του Δημοσίου. Το τελευταίο ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να προσφέρει η πολιτική ηγεσία γι’ αυτή τη δωρεά “μαμούθ”.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου
Από την αρχή της εβδομάδας (και μόλις βγήκε σε ΦΕΚ η σύμβαση), οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Τα πάντα φυσικά αρχίζουν με τον απαραίτητο καθαρισμό του οικοπέδου. Τον καθαρισμό έχει αναλάβει, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμος, ο οποίος όμως – ελλείψει πολλών μηχανημάτων – απέστειλε εδώ και καιρό έγγραφο με αποδέκτη το Δ’ Σώμα Στρατού, οι άνθρωποι του οποίου αποδέχθηκαν να βοηθήσουν στο έργο καθαρίζοντας το οικόπεδο. Αυτό το διάστημα τα μηχανήματα του στρατού πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού στο οικόπεδο, με έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), συνεργασία από το Δ’ Σώμα Στρατού και εκτέλεση από τον 21ο λόχο μηχανικού της 21ης Ταξιαρχίας.

Ελπίζουμε και όλες οι λοιπές απαιτούμενες εργασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που ενώνει την παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ιάσμου, με το οικόπεδο του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, που ακόμη παραμένει …χωματόδρομος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en