Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το έργο “μαμούθ” ξεκίνησε

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν Σεπτέμβριος του 2017 όταν (μέσα σε έναν κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων για το νομό Ροδόπης) ακούστηκε μία από τις πιο θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από επαφές του με τη διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και τον τότε σχετικά νέο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Φιλιππίδη, αποφάσιζε να αναλάβει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή (55 εκ. ευρώ), σε ένα “πακέτο” δωρεών, στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. 

Το χρονικό των θετικών εξελίξεων
Η δωρεά βρήκε ευήκοα ώτα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Η χαρά των ανθρώπων της Ροδόπης ήταν – και παραμένει – απερίγραπτη. Έκτοτε έχουν καταγραφεί μία σειρά εξελίξεων, για την πραγμάτωση του νέου νοσοκομείου:

Μπαράζ συναντήσεων των ανθρώπων του Στ. Νιάρχος (και των εκλεκτών συνεργατών τους) σε Κομοτηνή και Αθήνα. Εκδήλωση προς τιμή των δωρητών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Επαφές του διοικητή του Σισμανογλείου σε Κομοτηνή και Αθήνα σχετικά με το έργο. Αυτοψία στο οικόπεδο του νέου νοσοκομείου παρόντος και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Αποκαλυπτήρια της μακέτας και των λοιπών παρεμβάσεων που θα γίνουν στον ευρύτερο χώρο του οικοπέδου από τον αρχιτέκτονα και την ομάδα του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Νέα θετική εξέλιξη χάρη στον σύλλογο τοπογράφων Ροδόπης, ο οποίος έκανε δωρεά εκ των έσω αναλαμβάνοντας να εκπονήσει δωρεάν (προς τον Δήμο Κομοτηνής και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής) των μελετών που απαιτούνται. Υπογραφή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου. Υπερψήφιση της σύμβασης δωρεάς από την βουλή των Ελλήνων. Και άλλες πολλές εξελίξεις και συνεργασίες (γύρω από την βασική δωρεά), προκειμένου μετά από έναν χρόνο από την ανακοίνωση το έργο να μπορεί να ξεκινήσει. Όλες τις παρακολούθησε σημειακά ο “Χ”.

Το νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα διαθέτει 210 κλίνες και διάφορες ιατροτεχνολογικές παροχές στο ευρύ κοινό. Η δωρεά περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου.  Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500 τ.μ. – σχεδόν διπλάσια από αυτή του υπάρχοντος, σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων), μέσω ΕΟ Κομοτηνής – Ιάσμου. Το οικόπεδο αποτελεί δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. 

Κι όλα αυτά θα συμβούν παράλληλα με την αναβάθμιση και συντήρηση της υπάρχουσας δομής του Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Κομοτηνής που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζεται αυτό το διάστημα με την αναβάθμιση των χειρουργικών αιθουσών.

Fast Track δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου
Με έναν πολυσέλιδο νόμο κυρώθηκε η δωρεά και δόθηκε νομικό “πλέγμα” σε όλα τα επιμέρους στοιχεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αλλά και αμιγώς πρακτική σημασία) παρουσιάζει διάταξη σύμφωνα με την οποία άδειες, εξουσιοδοτήσεις, εγκρίσεις και πράξεις (…) (σ.σ. του ελληνικού δημοσίου και ευρύτερα νομικών προσώπων του ελληνικού δημοσίου), λογίζεται ότι έχουν σε κάθε περίπτωση εκδοθεί αν οι αρμόδιες για την έκδοσή τους αρχές δεν έχουν προβεί σε έγγραφη αιτιολογημένη άρνηση έκδοση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από τη λήξη της (κατά το νόμο) προθεσμίας. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο διάταξη που εγγυάται την ταχύτητα των διαδικασιών και πως αυτές δεν θα “κολλούν” στο πολλές φορές βραδυκίνητο ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, πρακτική σημασία έχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία, εάν το ελληνικό δημόσιο δεν ανταποκρίνεται κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων στις υποχρεώσεις του από το μνημόνιο συνεργασίας, τη σύμβαση και/ή την εκάστοτε επιμέρους σύμβαση, το Ίδρυμα δικαιούται, μετά από την έγγραφη ενημέρωση του ελληνικού δημοσίου και την άπρακτη πάροδο προθεσμίας σαράντα πέντε ημερών που μπορεί να παραταθεί με έγγραφη δήλωση του Ιδρύματος, να αναστείλει την υλοποίηση των έργων για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 17 της Σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα είναι τοις πράγμασι “υπόλογο” στους ανθρώπους της περιοχής, καθώς το έργο ενδέχεται να παγώσει, αν το δημόσιο δεν ανταποκρίνεται. 

Φορέας υλοποίησης των έργων είναι η ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπό που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο, και φέρει το όνομα “Πρωτοβουλία για την Υγεία ΑΕ”. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, πως ο Φορέας Υλοποίησης δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στον δημόσιο τομέα και θα αποτελεί φορέα ιδιωτικού δικαίου. Παρόλα αυτά απολαύει όλων των ατελειών και προνομίων του Δημοσίου. Το τελευταίο ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να προσφέρει η πολιτική ηγεσία γι’ αυτή τη δωρεά “μαμούθ”.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου
Από την αρχή της εβδομάδας (και μόλις βγήκε σε ΦΕΚ η σύμβαση), οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Τα πάντα φυσικά αρχίζουν με τον απαραίτητο καθαρισμό του οικοπέδου. Τον καθαρισμό έχει αναλάβει, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμος, ο οποίος όμως – ελλείψει πολλών μηχανημάτων – απέστειλε εδώ και καιρό έγγραφο με αποδέκτη το Δ’ Σώμα Στρατού, οι άνθρωποι του οποίου αποδέχθηκαν να βοηθήσουν στο έργο καθαρίζοντας το οικόπεδο. Αυτό το διάστημα τα μηχανήματα του στρατού πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού στο οικόπεδο, με έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), συνεργασία από το Δ’ Σώμα Στρατού και εκτέλεση από τον 21ο λόχο μηχανικού της 21ης Ταξιαρχίας.

Ελπίζουμε και όλες οι λοιπές απαιτούμενες εργασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που ενώνει την παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ιάσμου, με το οικόπεδο του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, που ακόμη παραμένει …χωματόδρομος.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις φλόγες τυλίχτηκε τουριστικό λεωφορείο στο ύψος του Αγίου Σίλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις φλόγες τυλίχτηκε τουριστικό λεωφορείο λίγο πριν την είσοδο στον Αγ. Σίλα. Τα αίτια της φωτιάς ακόμα διερευνώνται ενώ από την φωτιά δεν κινδύνεψε κανείς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων του ENA Channel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δράμα | Σύλληψη 35χρονου για παράβαση του νόμου περί όπλων

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατασχέθηκε 1 πιστόλι κρότου – αερίου.

Συνελήφθη την Παρασκευή (19-7-2019) το βράδυ, σε χωριό της Δράμας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, 35χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων. 

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 35χρονο, διότι τον εντόπισαν να κατέχει στο εσωτερικό του Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου του, ένα (1) πιστόλι κρότου – αερίου, το οποίο και κατασχέθηκε. 

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Νευροκοπίου. 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας | Συμμετοχή της Σ. Κελεμένη στην Εθνική ομάδα Κορασίδων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αθλήτριά μας Σοφία Κελεμένη κλήθηκε να συμμετάσχει στην Εθνική ομάδα των  Κορασίδων που αρχίζει και αυτή την προετοιμασία της.
Θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 που θα διεξαχθεί στα Σκόπια από 22 ως 30 Αυγούστου.
Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, συγχαίρουμε για μία ακόμη φορά την αθλήτριά μας Σοφία Κελεμένη και της Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Συνάντηση του Ε. Στυλιανίδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Την πρώτη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά την ορκωμοσία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Θρακιώτης πολιτικός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τιμητική πρόταση του να αναλάβει Πρόεδρος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, θέση που στο παρελθόν υπηρέτησαν βαριές προσωπικότητες της Ελληνικής Πολιτικής, όπως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη το επόμενο διάστημα να έχουν στενή συνεργασία ώστε να μπορέσουν να βγάλουν με επιτυχία εις πέρας το σημαντικό εγχείρημα. 

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος όπως είπε θα αποτελέσει το θεσμικό εφαλτήριο για το πέρασμα της Ελλάδος στη νέα εποχή και το στοίχημα αυτό πρέπει να το κερδίσουμε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ