Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το έργο “μαμούθ” ξεκίνησε

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν Σεπτέμβριος του 2017 όταν (μέσα σε έναν κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων για το νομό Ροδόπης) ακούστηκε μία από τις πιο θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από επαφές του με τη διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και τον τότε σχετικά νέο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Φιλιππίδη, αποφάσιζε να αναλάβει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή (55 εκ. ευρώ), σε ένα “πακέτο” δωρεών, στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. 

Το χρονικό των θετικών εξελίξεων
Η δωρεά βρήκε ευήκοα ώτα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Η χαρά των ανθρώπων της Ροδόπης ήταν – και παραμένει – απερίγραπτη. Έκτοτε έχουν καταγραφεί μία σειρά εξελίξεων, για την πραγμάτωση του νέου νοσοκομείου:

Μπαράζ συναντήσεων των ανθρώπων του Στ. Νιάρχος (και των εκλεκτών συνεργατών τους) σε Κομοτηνή και Αθήνα. Εκδήλωση προς τιμή των δωρητών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Επαφές του διοικητή του Σισμανογλείου σε Κομοτηνή και Αθήνα σχετικά με το έργο. Αυτοψία στο οικόπεδο του νέου νοσοκομείου παρόντος και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Αποκαλυπτήρια της μακέτας και των λοιπών παρεμβάσεων που θα γίνουν στον ευρύτερο χώρο του οικοπέδου από τον αρχιτέκτονα και την ομάδα του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Νέα θετική εξέλιξη χάρη στον σύλλογο τοπογράφων Ροδόπης, ο οποίος έκανε δωρεά εκ των έσω αναλαμβάνοντας να εκπονήσει δωρεάν (προς τον Δήμο Κομοτηνής και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής) των μελετών που απαιτούνται. Υπογραφή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου. Υπερψήφιση της σύμβασης δωρεάς από την βουλή των Ελλήνων. Και άλλες πολλές εξελίξεις και συνεργασίες (γύρω από την βασική δωρεά), προκειμένου μετά από έναν χρόνο από την ανακοίνωση το έργο να μπορεί να ξεκινήσει. Όλες τις παρακολούθησε σημειακά ο “Χ”.

Το νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα διαθέτει 210 κλίνες και διάφορες ιατροτεχνολογικές παροχές στο ευρύ κοινό. Η δωρεά περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου.  Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500 τ.μ. – σχεδόν διπλάσια από αυτή του υπάρχοντος, σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων), μέσω ΕΟ Κομοτηνής – Ιάσμου. Το οικόπεδο αποτελεί δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. 

Κι όλα αυτά θα συμβούν παράλληλα με την αναβάθμιση και συντήρηση της υπάρχουσας δομής του Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Κομοτηνής που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζεται αυτό το διάστημα με την αναβάθμιση των χειρουργικών αιθουσών.

Fast Track δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου
Με έναν πολυσέλιδο νόμο κυρώθηκε η δωρεά και δόθηκε νομικό “πλέγμα” σε όλα τα επιμέρους στοιχεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αλλά και αμιγώς πρακτική σημασία) παρουσιάζει διάταξη σύμφωνα με την οποία άδειες, εξουσιοδοτήσεις, εγκρίσεις και πράξεις (…) (σ.σ. του ελληνικού δημοσίου και ευρύτερα νομικών προσώπων του ελληνικού δημοσίου), λογίζεται ότι έχουν σε κάθε περίπτωση εκδοθεί αν οι αρμόδιες για την έκδοσή τους αρχές δεν έχουν προβεί σε έγγραφη αιτιολογημένη άρνηση έκδοση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από τη λήξη της (κατά το νόμο) προθεσμίας. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο διάταξη που εγγυάται την ταχύτητα των διαδικασιών και πως αυτές δεν θα “κολλούν” στο πολλές φορές βραδυκίνητο ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, πρακτική σημασία έχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία, εάν το ελληνικό δημόσιο δεν ανταποκρίνεται κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων στις υποχρεώσεις του από το μνημόνιο συνεργασίας, τη σύμβαση και/ή την εκάστοτε επιμέρους σύμβαση, το Ίδρυμα δικαιούται, μετά από την έγγραφη ενημέρωση του ελληνικού δημοσίου και την άπρακτη πάροδο προθεσμίας σαράντα πέντε ημερών που μπορεί να παραταθεί με έγγραφη δήλωση του Ιδρύματος, να αναστείλει την υλοποίηση των έργων για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 17 της Σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα είναι τοις πράγμασι “υπόλογο” στους ανθρώπους της περιοχής, καθώς το έργο ενδέχεται να παγώσει, αν το δημόσιο δεν ανταποκρίνεται. 

Φορέας υλοποίησης των έργων είναι η ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπό που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο, και φέρει το όνομα “Πρωτοβουλία για την Υγεία ΑΕ”. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, πως ο Φορέας Υλοποίησης δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στον δημόσιο τομέα και θα αποτελεί φορέα ιδιωτικού δικαίου. Παρόλα αυτά απολαύει όλων των ατελειών και προνομίων του Δημοσίου. Το τελευταίο ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να προσφέρει η πολιτική ηγεσία γι’ αυτή τη δωρεά “μαμούθ”.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου
Από την αρχή της εβδομάδας (και μόλις βγήκε σε ΦΕΚ η σύμβαση), οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Τα πάντα φυσικά αρχίζουν με τον απαραίτητο καθαρισμό του οικοπέδου. Τον καθαρισμό έχει αναλάβει, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμος, ο οποίος όμως – ελλείψει πολλών μηχανημάτων – απέστειλε εδώ και καιρό έγγραφο με αποδέκτη το Δ’ Σώμα Στρατού, οι άνθρωποι του οποίου αποδέχθηκαν να βοηθήσουν στο έργο καθαρίζοντας το οικόπεδο. Αυτό το διάστημα τα μηχανήματα του στρατού πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού στο οικόπεδο, με έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), συνεργασία από το Δ’ Σώμα Στρατού και εκτέλεση από τον 21ο λόχο μηχανικού της 21ης Ταξιαρχίας.

Ελπίζουμε και όλες οι λοιπές απαιτούμενες εργασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που ενώνει την παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ιάσμου, με το οικόπεδο του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, που ακόμη παραμένει …χωματόδρομος.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Συμβαίνει τώρα | Μεγάλη επιχείρηση για να βρεθεί ο μετανάστης που μαχαίρωσε αστυνομικό

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συμβαίνει αυτή την ώρα, προκειμένου να βρεθεί ο μετανάστης που μαχαίρωσε αστυνομικό στη Ροδόπη.

Το συμβάν έλαβε χώρα μεταξύ Κοπτερού και Ιάσμου. Συναγερμός έχει σημάνει σε αυτή την περιοχή και επι ποδός είναι οι αστυνομικές αρχές.

xronos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ροδόπη | Μετανάστης μαχαίρωσε αστυνομικό. νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετανάστης φέρεται να μαχαίρωσε δυο φορές αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Χρόνου. Το συμβάν έγινε περί των 17:30 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιάσμου. Αυτή την ώρα ο αστυνομικός βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χρόνου, ο αστυνομικός έχει δυο επιφανειακά τραύματα από μαχαίρι και δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ληστεία στην Ξάνθη | Ώρες τρόμου για 58χρονο

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την 17-11-2019 τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Ξάνθη, διέπραξαν ληστεία σε βάρος 58χρονου ημεδαπού.

Συγκεκριμένα, οι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, διέρρηξαν την οικία του 58χρονου και με την απειλή μαχαιριού και τη χρήση σωματικής βίας του έδεσαν τα χέρια και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του σπιτιού χρήματα, τιμαλφή και τραπεζικά έγγραφα.

Στη συνέχεια τον φίμωσαν και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δώδεκα Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες στο “Δίκτυο Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρρου”

Δημοσιεύτηκε

στις

Μακεδονικής εξωστρέφειας συνέχεια…

Ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή συνεργατών της Selectour τοποθετεί τη Μακεδονία στη γαλλική τουριστική agenda.

«Η ιστορία του Μεγαλέξανδρου και οι θρύλοι των Μακεδόνων βασιλιάδων» ξετυλίχθηκαν με περισσή ακρίβεια από τις 14 μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου ως κουβάρι βιωματικής πολιτιστικής αναφοράς της μακεδονικής υπόστασης, μέσω ενός educTrip με υψηλό επίπεδο αλλά και βαθμό τεχνικής δυσκολίας.

Δώδεκα Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες – συνεργάτες του πανίσχυρου Δικτύου Ταξιδιωτικών Γραφείων Selectour – είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια από τις ιστορικές διαδρομές του Μεγαλέξανδρου, η οποία ξεδιπλώθηκε μέσα από μια ξεχωριστή οινική περιήγηση.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού η Πέλλα, δηλ. η γενέθλια γη του Μεγαλέξανδρου – ο τόπος από όπου «ξεκίνησαν όλα».

Ο αρχαιολογικός της χώρος σηματοδότησε την έναρξη της «τετραήμερης ιστορίας», η οποία συνεχίσθηκε στη Μίεζα, βρίσκοντας τους συμμετέχοντες:

·         να επισκέπτονται το σημείο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη,

·         να ξεναγούνται στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας και

·         να περιηγούνται στους τόπους όπου θάφτηκαν σπουδαίοι Μακεδόνες βασιλείς.      

Στη Νάουσα του οίνου, του ηρωισμού, των συμποσίων και της παράδοσης οι Γάλλοι επισκέφθηκαν οινοποιεία όπου δοκίμασαν το περίφημο ξινόμαυρο αλλά και αντιπροσωπευτικά πιάτα της τοπικής γαστρονομίας. «Γενίτσαροι και Μπούλες», το πατροπαράδορο έθιμο, που ενσωμάτωσε στοιχεία της μακεδονικής παράδοσης και των τοπικών ηρωικών αγώνων, επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό της πόλης ως «ηρωικής», μεταφέροντας νοερά τους φιλοξενούμενους στην περίοδο της ναουσέικης Αποκριάς.

Η Θεσσαλονίκη δε θα μπορούσε να λείψει από το επικοινωνιακό κάδρο της μακεδονικής εξωστρέφειας: η ξενάγηση στα πιο σπουδαία σημεία της πόλης έφερε σε επαφή τους Γάλλους με το μνημειακό στοιχείο μιας μεσογειακής κοιτίδας ιστορίας και πολυπολιτισμικότητας.  

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε η Ανατολική ΧαλκιδικήΑρναία, Γομάτι και Αρχαία Στάγειρα αποτέλεσαν τους σταθμούς της οινοπολιτιστικής περιπλάνησης στο χώρο. Οι φιλοξενούμενοι οινογεύθηκαν την παραγωγή των αμπελώνων του Ξηροποτάμου, δοκίμασαν πιάτα της αυθεντικής αρνιώτικης κουζίνας με το ζυμάρι, τη φέτα, τον τραχανά Βαρβάρας και το ντόπιο κρέας να κυριαρχούν, για να καταλήξουν στα τσιπουροκαζάνα του Γοματίου, γιορτάζοντας με τους ντόπιους την παραγωγή του δυνατού τσίπουρου με τον πιο απλό, καθημερινό αλλά παράλληλα γιορτερό τρόπο. 

Η επίσκεψη στα Αρχαία Στάγειρα, τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη, ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στους πρόποδες του αντικρινού Παγγαίου Όρους: το λιμάνι της Αμφίπολης, από όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε να εκπολιτίζει τον κόσμο, το εμβληματικό λιοντάρι – σύμβολο της πανίσχυρης αρχαίας πόλης, το μουσείο με το κεφάλι της Σφίγγας από τον Τύμβο Καστά, οδήγησαν τα βήματα των Γάλλων στην Πρώτη Σερρών.  Εκεί επισκέφθηκαν την «Οικία Κωνσταντίνου Καραμανλή», ο οποίος – μεταξύ άλλων – οικοδόμησε περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στο γεύμα που ακολούθησε οι σερραϊκοί γαστρονομικοί πειρασμοί, που συνόδευσαν τους τοπικούς οίνους δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Τελευταίος σταθμός της περιήγησης ήταν η Καβάλα, ένας προορισμός πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η περιπλάνηση στην πόλη κατέληξε σε μια ιδιαίτερη οινογευσία στο λιμάνι, όπου κυριάρχησαν τα θαλασσινά και τα ψαρικά, σε έναν τόπο με πλούσια θαλάσσια παραγωγή.

Η ιδιαίτερα σημαντική και στοχευμένη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από την Aegean Air αλλά και από τον Έλληνα σπεσιαλίστα στη γαλλική τουριστική αγορά Yalos Tours. Στόχος της ήταν η ενίσχυση του τουριστικού μακεδονικού προϊόντος εν όψει μάλιστα της συμπερίληψης της Μακεδονίας στον επαγγελματικό κατάλογο του γραφείου για το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Selectour αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο ανεξάρτητων τουριστικών γραφείων στη γαλλική επικράτεια, αλλά και εκτός αυτής. Διαθέτει χίλια διακόσια (1200) γραφεία – σημεία πώλησης και τέσσερις χιλιάδες (4000) ταξιδιωτικούς συμβούλους, ενώ διακινεί περίπου δύο εκατομμύρια (2.000.000) ταξιδευτές ετησίως.

Για τη διοργάνωση της εν λόγω επίσκεψης συνεργάσθηκαν ο Δήμος Νάουσας, ο Τουριστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αριστοτέλη, ο Δήμος Αμφίπολης και ο Δήμος Καβάλας.

«Βάλαμε την ιστορία σε μια νοητή διαδρομή στο χρόνο», είπε ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής. «Είμαστε εταίροι σε ένα Δίκτυο Πόλεων, το οποίο αναμένεται να δουλέψει πάνω σε καθετί μακεδονικό και να προωθήσει το κάθε στοιχείο της Μακεδονίας στις πολιτιστικές και τουριστικές αγορές που ενδείκνυνται. Επεξεργαζόμαστε ένα προωθητικό σχέδιο με χαρακτήρα, δυνατό, ισχυρό και προπαντός επαγγελματικό. Όπως ανέφερα και στην πρόσφατη παρουσίαση της Πρώτης ‘οι Μακεδόνες Δήμαρχοι στήσαμε ένα σύγχρονο μύθο με μοναδικό κίνητρο την τοποθέτηση της γενέθλιας γης μας στο χώρο που της ανήκει’».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

TAP

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ