Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το έθιμο των Μωμόγερων ξεσήκωσε τη Νέα Μοσυνούπολη στην Κομοτηνή

Το πρωί του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου, γέμισαν οι δρόμοι του οικισμού της Νέας Μοσυνούπολης στην Κομοτηνή, από μουσικές και από τις φωνές των Μωμόγερων. Τα “Μεϊμούνια» ξεσήκωσαν τον κόσμο, που έβγαινε από τα σπίτια για να τους παρακολουθήσει, τους καλούσε στις αυλές του, τους έστρωνε τραπέζι και σε πολλές περιπτώσεις τους ακολουθούσε με ενθουσιασμό.

Το έθιμο σύρει την καταγωγή του από την ελληνική αρχαιότητα. Η επικρατέστερη ονομασία του λαϊκού αυτού δρωμένου είναι “Μωμογέρια», από το αρχαίο “μώμος» – μίμος και τη λέξη γέρος, από τους γεροντικούς χαρακτήρες του θιάσου με τις καμπούρες και τα γένια. Τα Μωμογέρια έβγαιναν στα χωριά του Πόντου την περίοδο του Δωδεκαημέρου, μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και για τον λόγο αυτό η όψη τους έπρεπε να είναι τρομακτική και ο θόρυβος που παράγουν πολύ δυνατός.

Οι συμμετέχοντες είναι κατά κανόνα άτομα νεαρής ηλικίας, όπως και παλαιότερα στον Πόντο, και υπηρετούν με μεγάλη αγάπη την παράδοση ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες του δρωμένου: αλογατσής (ιππέας), κουτσούκ (τράγος), ο στρατιωτικός, η νύφε, η γραία, ο γιατρός, ο άρκος (αρκούδα) κ.α. Υπήρχαν πολλές παραλλαγές του δρώμενου σε διάφορες περιοχές του Πόντου, όπως τα “Κοτσαμάνια» της Ματσούκας και τα “Μεϊμούνια» του Γάρς. Το έθιμο αναβιώνει από τα μέλη του Συλλόγου, στον οικισμό, με την παραλλαγή του χωριού Χαραπά, από το 2004.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ομαλή η διεξαγωγή των εκλογών για το ΤΕΕ ΑΜ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 120 χιλιάδες Μηχανικοί για τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου θα αναδείξουν με την ψήφο τους τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων, του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και όλων των περιφερειακών οργάνων.

Κάλεσμα ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχή διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, δηλώνοντας «οι μηχανικοί να επιλέξουν τους καλύτερους»

Ειδικότερα, από τις 8 το πρωί, οπότε άνοιξαν οι κάλπες και όσο περνάει η ώρα αυξάνεται η προσέλευση και στην πόλη της Καβάλας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en