Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τούρκος καθηγητής | Η Τουρκία πρέπει να αποβιβαστεί σε μερικά νησιά όπως έκανε στα Ιμια το 1996

Τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά και το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καλείται να σχολιάσει στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Haber Global ο τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου Ναΐμ Μπαμπούρογλου (κάτω αριστερά, στην κεντρική φωτογραφία).

«Θα πάρει τα F-35»

Εισάγοντας το θέμα, η παρουσιάστρια της εκπομπής, Σενέμ Τολουγάι Ιλγκάζ, λέει ότι «βλέποντας τα μηνύματα που έδωσε ο Μητσοτάκης τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον Μπάιντεν, είπε πως “Σίγουρα μην δώσετε τα F-16”. Μάλιστα, ο Δένδιας είπε πως ακόμη και αν δοθούν να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος. Μα είναι δυνατόν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις, να το πω κι αυτό».

Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα πάρει «F-35 και βλέπουμε πως από τη μια ξοδεύουν έναν απίστευτο αμυντικό προϋπολογισμό αλλά καθώς δεν διαθέτουν την οικονομική ισχύ δεν φαίνεται δυνατόν να παραλάβουν οποιοδήποτε αεροσκάφος F-35 πριν το 2024 και το 2025. Μάλιστα ζήτησαν από την Αμερική μεταχειρισμένα F-35, αλλά η απάντηση ήταν πως “Δεν διαθέτουμε να σας δώσουμε τέτοια αεροσκάφη”».

«Προτιμούν την Ελλάδα»

Στη συνέχεια, τον λόγο παίρνει ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, απόστρατος ταξίαρχος, αναλυτής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής του ιδιωτικού πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι «Κατά την ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον χειροκρότησαν πολλές φορές όρθιοι».

«Εξ αυτών η πιο σημαντική ήταν όταν είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και τότε όλοι σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν. Τι θα πει αυτό τώρα;» αναρωτιέται ο τούρκος καθηγητής, και απαντάει:

«Αυτό σημαίνει πως ενάντια στην Τουρκία προτιμούν την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως ενάντια στην Τουρκία προτιμούν την Κύπρο».

Ακολούθως, υποθέτει πως γίνεται πόλεμος και εκφράζει τη δυσφορία του για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη:

«Εκείνη τη στιγμή π.χ. η Ελλάδα αρχίζει από τη Θράκη μια επίθεση. Από την πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Η Τουρκία αντιστάθηκε σε αυτό και πέρασε στην επίθεση και αυτή. Και κατευθυνόμενη προς την Αλεξανδρούπολη, ποιος θα βγει μπροστά της; Οι ΗΠΑ. Αυτό είναι το γεγονός. Αυτό πρέπει να το αναλύσουμε». Και προσθέτει:

Οπως στα Ιμια…

«Η Τουρκία να στείλει επιστολή προς το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία να δηλώσει πως η Ελλάδα σύμφωνα με αυτές τις διεθνείς συνθήκες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου άλλαξε το υπάρχον καθεστώς. Η Τουρκία θα δηλώσει πως ανά πάσα στιγμή διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο. Και θα δηλώσει πως διατηρεί το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης». Για να καταλήξει:

«Η Τουρκία θα κάνει ότι έγινε και στα Ιμια το 1996 και θα αποβιβαστεί σε μερικά νησιά. Πολύ απλό είναι».

tourkikanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μήνυμα φιλίας Ερντογάν προς την Ελλάδα λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία: Να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες

Η ευχή για τις κάλπες και το μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένα μήνυμα φιλίας στέλνει προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως πρέπει «να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες». «Εύχομαι οι εκλογές να γίνουν η αρχή μίας νέας εποχής» τονίζει, εστιάζοντας στο ραντεβού στις κάλπες που δίνουν οι πολίτες της χώρας του στις 14 Μαΐου και οι πολίτες της χώρας μας μία ακριβώς εβδομάδα αργότερα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (12/5) και μιλώντας στον Μανώλη Κωστίδη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στην Ελλάδα «εγκάρδιους – φιλικούς χαιρετισμούς».

«Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής» αναφέρει ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας που διεκδικεί εκ νέου την ψήφο του τουρκικού λαού στις 14 Μαΐου και ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να τηρήσει τους λόγους του».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πως θα νικήσει στις εκλογές και δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι «οι συγκεντρώσεις στις πλατείες αυτό δείχνουν, αυτή την επιθυμία δείχνει ο λαός, το βλέπετε κι εσείς», ενώ συνεργάτες του τόνισαν στον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη πως οι εκλογές πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν από τον πρώτο γύρο.

«Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής»

«Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ήταν εγκάρδιος, φιλικός. Μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση πως παρά τις διαδοχικές συγκεντρώσεις, έδειχνε δυναμικός και θα συνέχιζε το πρόγραμμά του μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό που παρατηρήσαμε επίσης είναι πως όταν αναφερθήκαμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θέλησε να ανεβάσει τους τόνους, αφήνοντας στην άκρη το αρνητικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ τους και προτίμησε να στείλει μήνυμα για μια νέα αρχή σε περίπτωση επανεκλογής και των δύο στις ηγεσίες των χωρών τους» υπογραμμίζει ο Μανώλης Κωστίδης.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει σίγουρος για την υποστήριξη που θα του δώσει ο τουρκικός λαός για την επανεκλογή του. Όμως για να πετύχει τον στόχο του έχει και ένα βεβαρημένο πρόγραμμα με δεκάδες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη έως και αύριο το απόγευμα στις 6 μ.μ., οπότε ξεκινάει η απαγόρευση πολιτικών μηνυμάτων. Πάντως, πληροφορίες μας αναφέρουν πως συνεργάτες του, φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης κάνουν ετοιμασίες για την πιθανή νίκη του» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

«Ετοιμάζεται για την ομιλία του μπαλκονιού»

Ο κ. Ερντογάν σε περίπτωση επανεκλογής του αναμένεται να κάνει μια «ομιλία του μπαλκονιού», όπως την αποκαλούν στην Τουρκία, και θα απευθυνθεί στον τουρκικό λαό από το ανάκτορο Ηuber της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή όχθη της πόλης. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν ιδιαίτερα, δείχνουν μικρό προβάδισμα του κ. Κιλιτσντάρογλου, όμως ο ίδιος και το επιτελείο του βλέπουν την ανταπόκριση του κόσμου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τονίζουν πως αυτό που συμβαίνει στις πλατείες δεν είναι τυχαίο και όπως επισημαίνουν, το αποτέλεσμα θα φανεί στις κάλπες, αναφέρει κλείνοντας η εφημερίδα.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα επιδιώξουν ΗΠΑ και Γερμανία μετά τις εκλογές στις δύο χώρες

Τα ραντεβού, οι δηλώσεις και οι κινήσεις που καταδεικνύουν ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο επιθυμούν το οριστικό τέλος της έντασης στις δύο πλευρές του Αιγαίου

Συντονισμένη προσπάθεια από Ουάσιγκτον και Βερολίνο προκειμένου να υπάρξει επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών αναμένεται μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα και των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Σε αυτό κατατείνουν όλες οι κινήσεις, προσεγγίσεις και δηλώσεις ιθυνόντων τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Γερμανίας που επιθυμούν ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον επόμενο Τούρκο πρόεδρο ώστε να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που ταλανίζουν τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, οι βασικοί πυλώνες του ΝΑΤΟ δεν θέλουν να σοβεί παράλληλα μια ένταση ή ακόμη περισσότερο μια σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στην νοτιοανατολική πτέρυγα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αυτό που επιδιώκουν είναι την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της περιοχής, κάτι που καταδεικνύεται ολοφάνερα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης μιλώντας προ ημερών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει επιθυμία για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές (Αθήνα και Άγκυρα), αφού τελικά δεν πρόκειται για τη σχέση Ισραήλ και Παλαιστίνης. Καμία από τις δύο πλευρές, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, δεν έχει το μονοπώλιο στο τι είναι σωστό και τι είναι λάθος». Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, και η χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο είναι κατάλληλη, αφού ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός και ο νέος Τούρκος πρόεδρος θα ξεκινούν μόλις τη θητεία τους, άρα δεν θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος.

 Αλλιώς θα συμπεριφερθούν στην έναρξη της θητείας τους κι αλλιώς εάν ζύγωνε ο χρόνος προς τη διεξαγωγή εκλογών.

Θυμίζουμε ότι αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μυστική συνάντηση μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της κας Άννας Μαρίας Μπούρα και του διπλωματικού συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του κου Ιμπραήμ Καλίν.

Ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν στην ελληνική και την τουρκική πρωτεύουσα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο Αμερικανός διπλωμάτης συνάντησε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να υπάρχει η συγκατάθεση για τις επόμενες κινήσεις και του έτερου υποψήφιου πρωθυπουργού, πέραν του κ. Μητσοτάκη.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο Βερολίνο, όπου στις 22 Απριλίου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κάτι που σε πολλούς που δεν γνωρίζουν το παρασκήνιο, είχε προκαλέσει έκπληξη – ιδίως εξαιτίας της χρονικής στιγμής που συναντήθηκαν οι δύο άνδρες, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέα ακραία πρόκληση Ερντογάν: «Στην Κερασούντα κατατροπώσαμε τις συμμορίες των Ποντίων»

Προκλητική ρητορική Ερντογάν κατά των Ποντίων, σε προεκλογική ομιλία στην Κερασούντα –  Δίλημμα Τούρκου Προέδρου: Με με θυσιάσατε για τα κρεμμύδια και τις πατάτες – Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η πολιτική της να καθοδηγείται από τα εξώφυλλα περιοδικών, διαμήνυει 

Σε νέα πρόκληση κατά του Ποντιακού Ελληνισμού προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία στην Κερασούντα. «Αυτά τα πάτρια εδάφη είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντίων. Έτσι πιστεύω πως και σήμερα η Κερασούντα θα κάνει κόλαση την πατρίδα για τους κλακαδόρους του όρους Καντίλ (Κούρδους) και τους Γκιουλενιστές» ανέφερε ο Ερντογάν.

Το κρεμμύδι και οι πατάτες στο επίκεντρο των εκλογών στην Τουρκία

Μετά το διαφημιστικό σποτ του Κιλιστάνρογλου με το κρεμμύδι στο χέρι, χθες Ερντογάν σε ομιλία του κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην θυσιάσει τον πρόεδρο του για λίγες πατάτες και κρεμμύδια.

«Εγώ ξέρω πως εσείς δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και πατάτες» δήλωσε από την Κερασούντα ο Τούρκος πρόεδρος.

Με την αναφορά αυτή ο Ερντογάν θέλησε να τοποθετηθεί για καυτά θέματα της καθημερινότητας που προκαλεί η οικονομική κρίση στην Τουρκία και είναι ενδεικτικό ότι τα ζητήματα αυτά έχουν γίνει κύριο μέρος της προεγκλογικής ατζέντας. Με το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της Τουρκίας, με τις 200 λίρες, δεν μπορείς να αγοράσεις μισό κιλό κιμά, σχολίασε ο ανταποκριτής στο ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης. Αντιστοιχεί σε 9 ευρώ.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα στον Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του, και τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογκάν.

Εξάλλου 24 πολιτικά κόμματα και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο.

Οργή Ερντογάν για το νέο εξώφυλλο του Economist: «Πρέπει να φύγει»

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η πολιτική της να καθοδηγείται από τα εξώφυλλα περιοδικών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική μας να καθοδηγείται και την εθνική βούληση να επηρεάζεται από τα εξώφυλλα περιοδικών, τα οποία είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός παγκόσμιων δυνάμεων», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά αφού το βρετανικό περιοδικό The Economist τον στοχοθέτησε με ένα εξώφυλλο που έγραφε «Σώστε τη δημοκρατία», «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», «Ψηφίστε!».

Επίσης, το εξώφυλλο προκάλεσε και την οργή των υποστηρικτών του Ερντογάν.

Σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα Sabah κάνει λόγο για πρόκληση των οπαδών του Ερντογάν από το γνωστό περιοδικό, με έδρα το Λονδίνο, για τη σκληρή αντιπολίτευση στον Τούρκο πρόεδρο.

Επισημαίνει πως σε συνοδευτικό του άρθρο, ο Economist υποστηρίζει ότι η ήττα του Ερντογάν θα δείξει «στους απανταχού δημοκράτες ότι οι ισχυροί άνδρες μπορούν να νικηθούν». «Μια νέα κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε τις ταλαιπωρημένες σχέσεις με τη Δύση», σημειώνει το άρθρο του περιοδικού.

Στο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα σημειώνει πως οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι κρίσιμες για την αντιπολίτευση και, κατά τα φαινόμενα, για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που έχουν εμμονή να χαρακτηρίζουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους ως «δικτάτορες». Για την αντιπολίτευση, προσθέτει, είναι η τελευταία ευκαιρία να εκθρονίσει τον Ερντογάν από το προεδρικό αξίωμα και τονίζει: Για τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αυτό σημαίνει ότι η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ασυμβίβαστη Τουρκική Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι το πρώτο αιχμηρό εξώφυλλο που κυκλοφορεί ο Economist κατά του Ερντογάν. Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους το εξώφυλλο με τίτλο «Η ελλοχεύουσα τουρκική δικτατορία» και είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του ίδιου του Τούρκου προέδρου.

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου, απέσυρε άρθρο του από τον Economist λόγω εξωφύλλου και κύριου άρθρου κατά Ερντογάν

Το βασικό θέμα του περιοδικού Economist το οποίο αφορά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απέσυρε άρθρο του το οποίο είχε υποβάλει προς δημοσίευση στο περιοδικό.

«Γιατί επιχειρείτε να αναμιχθείτε στην εσωτερική πολιτική ζωή μιας χώρας;», δήλωσε σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Αποφασίζουν για λογαριασμό του τουρκικού λαού ή επιχειρούν να ταλαντεύσουν ένα έθνος».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι, σε απάντηση στην τοποθέτηση του περιοδικού, απέσυρε το άρθρο του, το οποίο προοριζόταν για το επόμενο τεύχος. «Δεν έχουμε καμία δουλειά με όσους επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: