Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικός Τύπος | Έρχεται νέο κύμα προσφύγων στον Έβρο

Κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας από πρόσφυγες καταγόμενους από διάφορες χώρες περιγράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Συγκεκριμένα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet σε άρθρο με τίτλο «Το ‘Καραβάνι του Φωτός’ στον δρόμο για την Ευρώπη» αναφέρει ότι πρόσφυγες από Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αδριανούπολης και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τον Έβρο είτε από το Αιγαίο.  Μάλιστα λένε ότι η κινητοποίηση γίνεται μέσω ομάδων στο Facebook και το Telegram και προσθέτουν ότι ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα με την πρώτη προσπάθεια, θα το επιχειρήσουν ξανά και ξανά.

Η Milliyet αναφέρει: «Ήρθαμε στην Αδριανούπολη, το σημείο συνάντησης, για να ακολουθήσουμε το σχέδιο χιλιάδων μεταναστών να πάνε στην Ευρώπη με τη φήμη περί ‘Kαραβανιού του Φωτός’ που εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

‘Αν είμαστε ανεπιθύμητοι, αφήστε μας να φύγουμε’, λένε οι μετανάστες.

Μετά την κοινοποίηση του καλέσματος σε ομάδες του Facebook και του Telegram να συμμετάσχουν στο καραβάνι, πολλοί άνθρωποι από χώρες όπως το Σουδάν, τη Συρία, το Λίβανο, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη εντάχθηκαν στην ομάδα ελπίζοντας να πάνε στην Ευρώπη.

Όταν η ομάδα ανακοίνωσε ότι το καραβάνι θα συγκεντρωθεί στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, ήρθαμε στην Αδριανούπολη για να ακολουθήσουμε το καραβάνι.

Η πρώτη μας στάση ήταν οι συνοριακές δίοδοι, αλλά δεν συναντήσαμε κανέναν στις συνοριακές διόδους, οπότε πήγαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης. Αφού περιμέναμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων για λίγο, 9 άτομα, τα οποία μάθαμε ότι ήταν Παλαιστίνιοι, πήραν ταξί για το τέμενος Selimiye. Εκτός από τους Παλαιστίνιους που άφησε ο οδηγός του ταξί, υπήρχαν πάνω από 50 άτομα με τσάντες και υπνόσακους γύρω από το τέμενος Selimiye. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Δύο αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα έλεγξαν την ταυτότητα ενός από την ομάδα και έφυγαν από την περιοχή, ενώ η ομάδα περιπλανήθηκε για λίγο στους δρόμους και εξαφανίστηκε για να περάσει τη νύχτα στο νεκροταφείο.

Το πρωί, επιστρέψαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης και είδαμε Αιθίοπες, Σύρους και Παλαιστίνιους μετανάστες να περιμένουν σε ομάδες. Οι πρόσφυγες είπαν ότι θα συναντηθούν σε ένα καθορισμένο σημείο αφού συγκεντρωθούν και ότι κάποιοι φίλοι τους είχαν συλληφθεί από την αστυνομία το προηγούμενο βράδυ και τα πράγματά τους είχαν κατασχεθεί.

Ενώ περιμέναμε στο σταθμό λεωφορείων, μια άλλη ομάδα περίπου 30 Αιθιόπων προσφύγων έφτασε νωρίς.

Είπαν ότι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και μετά από λίγο η αστυνομία ήρθε στην ομάδα και έφυγε αφού έλεγξε τις ταυτότητές τους. Οι πρόσφυγες άρχισαν να περιμένουν στο σταθμό των λεωφορείων ελπίζοντας να ενταχθούν στο καραβάνι.  Ένα από τα μέλη της ομάδας ήταν ο 21χρονος Rahit Hamami.

Ο Hamami, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε στην Τουρκία πριν από 6 χρόνια, είπε: «Ο αδελφός μου και εγώ ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη πριν από 3 ημέρες.

Προσπαθήσαμε να περάσουμε τα σύνορα πριν, αλλά η τουρκική αστυνομία μας έπιασε και δεν μας άφησε να φύγουμε. Δουλεύουμε στην Τουρκία, δεν μπλέκουμε με κανέναν, αλλά λένε: ‘Δεν θέλουμε Σύριους’.

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λένε ότι ‘το έκαναν οι Σύριοι’.

Λένε επίσης ότι οι Σύριοι λαμβάνουν βοήθεια και ότι τα χρήματα δίνονται στους Σύριους. Πού είναι αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Αν δεν μας θέλετε, αφήστε μας να φύγουμε. Όταν προσπαθούμε να φύγουμε, μας πιάνουν και μας κρατούν και μετά μας αφήνουν πίσω στην Τουρκία.

Με έπιασαν μια φορά, αλλά θα προσπαθήσω να φύγω ξανά. Θα προσπαθήσω ακόμα και 100 φορές. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ.

Θα πάω στη Γερμανία και θα δουλέψω εκεί».

Ο Rezzak Alamuhamin, 20 ετών, από την Κωνσταντινούπολη είπε:

«Ήρθα στην Κωνσταντινούπολη πριν από 18 μήνες. Η οικογένειά μου ζει στη Συρία. Εργαζόμουν σε ένα εργαστήριο στο Ικιτέλι της Κωνσταντινούπολης, ο μισθός μου είναι 5.500 TL αλλά δεν είναι αρκετός.

Είναι πολύ ακριβά εδώ. Τα ενοίκια είναι επίσης πολύ ακριβά. Όταν ακούσαμε ότι θα πάμε στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να πάμε κι εμείς, ήρθα στην Τουρκία για να πάω στην Ευρώπη».

Ο Muhammed Hamit, 22 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 2 χρόνια, είναι ένας από τους ανθρώπους που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Hamit δήλωσε: «Το μάθαμε από μια ανάρτηση στο Facebook. Είμαστε επίσης σε επαφή στην ομάδα Telegram, υπήρξε ένα κάλεσμα να συγκεντρωθούμε εδώ σήμερα.

Θα έρθουν άνθρωποι από διάφορα μέρη, θα μετακινηθούμε όταν φτάσουν. Θα πάω από εδώ στην Ελλάδα και μετά στη Γερμανία. Γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν ξαναπάει εκεί. Η ζωή δεν είναι τόσο ακριβή εκεί».

Ο Huseyin Abdo, 24 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 5 χρόνια, δήλωσε τα εξής: «Εργαζόμουν σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένειά μου είναι στη Συρία και ένας από τους αδελφούς μου είναι στη Γερμανία.

Τη χρονιά που έφυγε ο αδελφός μου, θα πήγαινα κι εγώ, αλλά όταν έγινε μια επίθεση στην ελληνική πλευρά, επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη.

Με τη θέληση του Θεού, θα πάω αυτή τη φορά.

Η ζωή μας είναι πολύ αβέβαιη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πια στη Συρία.

Όσοι πήγαν στην Ευρώπη είναι επίσης ευτυχισμένοι».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ομιλία Γ.Πασχαλίδη επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού «Δημιουργική Ελλάδα

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό», ανέφερε ότι η διεθνής αγορά των οπτικοακουστικών και του κινηματογράφου αποτελεί μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα.

Για την επίτευξη του στόχου, απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός μοντέρνου και σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης προκειμένου να υπηρετείται αποτελεσματικά ο πολιτιστικός καλλιτεχνικός φορέας.

Αναλύοντας τις επιμέρους διατάξεις, ο Βουλευτής  αναφέρθηκε στον νέο, ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε. – Creative Greece», στον οποίο συγχωνεύονται τα δύο υφιστάμενα Ν.Π.Ι.Δ., το «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E.» και το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Βουλευτή στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Αποθετήριου Ακουστικών Έργων, στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθώς και στη σύσταση του νέου Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής τόνισε ότι με το σημερινό σχέδιο νόμου συγκροτείται ένα νέο, σύγχρονο διοικητικό πλαίσιο, δια του οποίου στηρίζεται έμπρακτα ο πολιτιστικός, δημιουργικός και οπτικοακουστικός τομέας της χώρας.

Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει το κέντρο των πολιτιστικών εξελίξεων  όσον αφορά τη διεθνή αγορά των οπτικοακουστικών και του κινηματογράφου και συγχρόνως έχει μία Κυβέρνηση που και θέλει και μπορεί να προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Βραβείο σε εκπαιδευτικούς που έσωσαν τη ζωή μαθητών

Βραβεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας τρεις εκπαιδευτικοί που έσωσαν τη ζωή παιδιών που βρέθηκαν σε κίνδυνο, όπως αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του.

Στην ανάρτηση, ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης ευχαριστεί τους τρεις εκπαιδευτικούς «για το σπουδαίο παράδειγμα που δίνουν σε όλους μας!».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη

Σήμερα είναι μια πραγματικά ξεχωριστή ημέρα για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς απονείμαμε σε τρεις εκπαιδευτικούς μας έπαινο ως ηθική αμοιβή για εξαιρετικές πράξεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, σώζοντας τη ζωή παιδιών που βρέθηκαν σε κίνδυνο.ADVERTISEMENT

Στα πρόσωπα της Αντωνίας Βαγενά, του Γεωργίου Παπαδαντωνάκη και του Ιωάννη – Ερρίκου Τρουμούλη επιβραβεύουμε τη γνώση, την ετοιμότητα και το γνήσιο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τα παιδιά μας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για το σπουδαίο παράδειγμα που δίνουν σε όλους μας!

Στο ολοήμερο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Αντωνία Βαγενά, κλήθηκε να παράσχει πρώτες βοήθειες σε έναν μικρό μαθητή, ο οποίος πνιγόταν και δεν μπορούσε να σηκωθεί από τη θέση του. 

«Δεν ένιωσα τίποτα, παρά μόνο ανακούφιση που σώθηκε ο μαθητής. Ευτυχώς, γνώριζα πρώτες βοήθειες και έκανα τη λαβή Heimlich», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά το περιστατικό, δημιουργήθηκαν στενοί δεσμοί εμπιστοσύνης, αγάπης και ασφάλειας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ανησυχητικά» τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών στην Ευρώπη

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, η οποία προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή – αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», αποκαλύπτει η έκθεση, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 280.000 νέους στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.

Επιπτώσεις με μεγάλο κόστος

«Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Οι επιπτώσεις έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία», εξήγησε.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μειώνεται το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία Health Behaviour in school-aged children (HBSC), πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες ως την κεντρική Ασία, και εξετάζει διάφορες πτυχές της υγείας των μαθητών 11, 13 και 15 ετών.

Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα να έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων. «Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων», κατήγγειλε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν σε ποιο βαθμό το αλκοόλ είναι διαθέσιμο και έχει κανονικοποιηθεί και δείχνει ότι είναι επείγον να λάβουμε καλύτερα πολιτικά μέτρα για να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους», επέμεινε ο οργανισμός.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι τα κορίτσια πίνουν πολύ περισσότερο από πριν. Το 40% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσε ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών, έναντι του 38% πριν τέσσερα χρόνια, ενώ στα αγόρια η τάση είναι αντίθετη.

Η κατανάλωση κάνναβης επίσης μειώθηκε ελαφρά: το ποσοστό των εφήβων 15 ετών που έχει ήδη δοκιμάσει μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε τέσσερα χρόνια, πέφτοντας στο 12%.

Πηγή: ΑΠΕ, newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en