Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τουρκικά παζάρια με γερμανικές «πλάτες» και οι όροι για τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt έγραψε χθες ευθέως αυτό που πολλοί υποψιάζονταν από την πρώτη στιγμή: Πως η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ λόγω κορονοϊού ήταν στην πραγματικότητα μία βολική δικαιολογία, καθώς η Ευρώπη κινδύνευε (και κινδυνεύει) να διχαστεί για χατήρι της Τουρκίας.

Ο διπλωματικός πυρετός λοιπόν συνεχίζεται μέχρι την 1η Οκτωβρίου, με την Άγκυρα να επιχειρεί ελιγμούς με γερμανικές «πλάτες» για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων και την Αθήνα να προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να στηρίξει την Κύπρο και της επιθυμίας να φανεί πως εκείνη δεν τορπιλίζει το διάλογο.

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ διαμήνυσε ουσιαστικά χθες ότι από τη στιγμή που έχουν δρομολογηθεί διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, η Γερμανία δε βλέπει το λόγο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτιμούσε οι ηγέτες της ΕΕ να περιοριστούν σε μία ακόμη δήλωση… αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ.Ζάιμπερτ δεν σχολίασε το βέτο της Κύπρου σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λευκορωσία, εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα κυρώσεις και στην Τουρκία. Βέτο, που φέρνει σε λεπτή θέση και την Αθήνα, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εάν παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Οι διερευνητικές δρομολογούνται για τις 4 με 9 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο δρόμος μέχρι τότε όμως είναι μακρύς.

Η Αθήνα λοιπόν περιμένει την Άγκυρα να κάνει το επόμενο βήμα, σταματώντας τις προκλήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Ελλάδα να μην συνταχθεί με Κύπρο στο θέμα των κυρώσεων, αλλά και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία εφόσον επιθυμεί να υπάρξει επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς χθες (ΕΡΤ) για το δημοσίευμα της Χουριέτ περί τηλεδιάσκεψης Μητσοτάκη- Ερντογάν, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.

«Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά επισήμανε ότι για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η Άγκυρα δεν έχει ζητήσει να υπάρξει επικοινωνία των δύο ηγετών και η Αθήνα θεωρεί πως είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που πρέπει να ζητήσει να συνομιλήσει με τον κ.Μητσοτάκη, δεδομένου ότι κατά τα γεγονότα του Έβρου εκείνος είχε δηλώσει πως δε θα συνομιλούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αντίθετα έχει σταθερά εκφραστεί υπέρ του απευθείας διαλόγου.

Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε όμως ήδη χθες ένα ακόμη μήνυμα στην Άγκυρα κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΕΛΚ.

«Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νωρίτερα χθες το απόγευμα ο κ.Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την οποία ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την κ.Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλήσει νωρίτερα και ο κ.Ερντογάν στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου, ενώ ΝΑΤΟ και ΗΠΑ χαιρέτιζαν την ανακοίνωση για επανέναρξη διερευνητικών Ελλάδας- Τουρκίας.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ | Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου τα αποκαλυπτήρια του νέου λογαριασμού για τα ακίνητα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ραντεβού 7 εκατ. φορολογούμενων με τον ΕΝΦΙΑ. Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 δόσεις του φόρου να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Όταν θα φτάσει το νέο «ραβασάκι», οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2023, ενώ για περίπου 305.000 κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένος» έως 10%, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τις είχαν ασφαλίσει για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023. Οι εκπτώσεις ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ έκπτωση 100%, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, κερδίζουν τα νοικοκυριά με τρία παιδιά και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μικρότερος θα είναι φέτος ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Αντίθετα ο ΕΝΦΙΑ θα έχει «φουσκώσει» για όσους απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα ή ψιλή κυριότητα) σε ακίνητα.

Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

  1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.
  2. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
  3. Οι φορολογούμενοι που πούλησαν ακίνητα ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους το 2023 θα διαπιστώσουν ότι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο.
  4.  Έκπτωση έως 10% θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες περίπου 305.000 κατοικιών που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.
  5. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμα και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
  6.  Έκπτωση 100%. Απαλλαγή 100% από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  1.  Απαλλαγή. Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετωπική σύγκρουση για τα Τέμπη: Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Μία ακόμη κοινοβουλευτική μάχη αρχίζει σε λίγες ώρες στη βουλή, μετά την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, την οποία θα συνυπογράψουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ θα στηρίξουν Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να απαντήσει για τα περί μονταζιέρας, αλλά και όσα ακούγονται περί συγκάλυψης, υιοθετώντας την άποψη περί οργανωμένου σχεδίου πολιτικών δυνάμεων και οικονομικών συμφερόντων με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Σέρρες: Ξυλοδαρμός δύο 15χρονων από ομάδα νεαρών – Έξι συλλήψεις

Έξι νεαροί συνελήφθησαν στη Νιγρίτα Σερρών, ύστερα από καταγγελία για ξυλοδαρμό που υπέστησαν δύο 15χρονοι. Το περιστατικό καταγγέλθηκε ότι έγινε χθες το βράδυ, ενώ τα αίτια, σύμφωνα με την Αστυνομία, φαίνεται να ήταν προσωπικές διαφορές.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο 15χρονοι, ένας 16χρονος, ένας 17χρονος και δύο 19χρονοι. Οι δύο 15χρονοι που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη (ένας εξ αυτών διώκεται για συνέργεια στην πράξη αυτή). Οι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, ενώ οι ενήλικες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο (πήραν αναβολή και ήρθη η κράτησή τους).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en