Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Φεβρουάριο η πρώτη «Τράπεζα ζωής» στην Ελλάδα

Μια… διαφορετική Τράπεζα πρόκειται να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο στη χώρα μας. Μια Τράπεζα που θα συστρατεύσει τον ελληνικό λαό όχι σε… αντίδραση, αλλά σε εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική δράση. Πρόκειται για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών η οποία συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας. Η λειτουργία της αναμένεται να “σβήσει» τις λίστες αναμονής για το πολύτιμο μόσχευμα, όπου μόνο πέρυσι βρίσκονταν 14 παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απευθύνοντας από κοινού εθνικό κάλεσμα προς όλους όσοι κατοικούν στη χώρα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την Τράπεζα.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “ένα μικρό θαύμα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αλλά και ένα δυνατό θετικό παράδειγμα δημιουργίας, θέλησης και… ΕΛΠΙΔΑΣ. Αυτή η Τράπεζα θα θεραπεύει όσους ασθενείς χρειάζονται μόσχευμα, αλλά μπορεί να θεραπεύσει και την έλλειψη εμπιστοσύνης και θέλησης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος είναι εθελοντής αιμοδότης επί μακρόν, και συνεπώς η στήριξη και αυτής της Τράπεζας είναι μονόδρομος.

“Είμαστε βέβαιοι πως όλοι θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της Τράπεζας αλλά και τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών. Γιατί, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που δυστυχώς είναι τελευταία σε εθελοντές δότες» σημείωσε η κυρία Βαρδιονογιάννη, εκτιμώντας ωστόσο ότι “αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και όχι ευαισθησίας των Ελλήνων».

Τη δική του συστράτευση ανακοίνωσε και ο καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ στην λειτουργία της Τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει τον Σύλλογο “ΕΛΠΙΔΑ».

Παράλληλα, με τη λειτουργία της Τράπεζας θα υλοποιηθεί μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού όπου ο “αγγελιοφόρος» της “ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Σάκης Ρουβάς θα καλεί το κοινό να συμβάλει στο νέο όραμα του Συλλόγου.

“Μέσα από την Τράπεζα θα μπορεί πλέον να βρεθεί μόσχευμα μυελού των οστών γρήγορα και ανέξοδα οποιοσδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, παιδιά και ενήλικες» ανέφερε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του “Αγία Σοφία», κ. Στέλιος Γραφάκος. Μέχρι τώρα το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις οικογένειες αλλά και βαρύ για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, η διαδικασία για τους εθελοντές είναι απλή. Αφορά όλα τα άτομα ηλικίας 18 έως 45 χρόνων που είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μια αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών και θα δίνουν ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Στόχος της “ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι οι εθελοντές δότες να ξεπεράσουν τους 50.000 την επόμενη τριετία, ώστε να είναι αυτόνομη και λειτουργική η Τράπεζα. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την Τράπεζα θα είναι σύντομα ορατά και απτά για όλους, επισήμανε ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων, κ. Μάνος Παπασάββας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους αριθμούς που μαρτυρούν το μείζον έργο που γίνεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων: οι 9.800 νοσηλείες παιδιών το προηγούμενο έτος και οι 49.000 ημερήσιες νοσηλείες παιδιών και κυρίως τα παιδιά που φεύγουν νικητές είναι η καλύτερη απόδειξη.

 

Πηγή: arouraios.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en