Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Φεβρουάριο η πρώτη «Τράπεζα ζωής» στην Ελλάδα

Μια… διαφορετική Τράπεζα πρόκειται να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο στη χώρα μας. Μια Τράπεζα που θα συστρατεύσει τον ελληνικό λαό όχι σε… αντίδραση, αλλά σε εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική δράση. Πρόκειται για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών η οποία συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας. Η λειτουργία της αναμένεται να “σβήσει» τις λίστες αναμονής για το πολύτιμο μόσχευμα, όπου μόνο πέρυσι βρίσκονταν 14 παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απευθύνοντας από κοινού εθνικό κάλεσμα προς όλους όσοι κατοικούν στη χώρα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την Τράπεζα.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “ένα μικρό θαύμα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αλλά και ένα δυνατό θετικό παράδειγμα δημιουργίας, θέλησης και… ΕΛΠΙΔΑΣ. Αυτή η Τράπεζα θα θεραπεύει όσους ασθενείς χρειάζονται μόσχευμα, αλλά μπορεί να θεραπεύσει και την έλλειψη εμπιστοσύνης και θέλησης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος είναι εθελοντής αιμοδότης επί μακρόν, και συνεπώς η στήριξη και αυτής της Τράπεζας είναι μονόδρομος.

“Είμαστε βέβαιοι πως όλοι θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της Τράπεζας αλλά και τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών. Γιατί, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που δυστυχώς είναι τελευταία σε εθελοντές δότες» σημείωσε η κυρία Βαρδιονογιάννη, εκτιμώντας ωστόσο ότι “αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και όχι ευαισθησίας των Ελλήνων».

Τη δική του συστράτευση ανακοίνωσε και ο καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ στην λειτουργία της Τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει τον Σύλλογο “ΕΛΠΙΔΑ».

Παράλληλα, με τη λειτουργία της Τράπεζας θα υλοποιηθεί μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού όπου ο “αγγελιοφόρος» της “ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Σάκης Ρουβάς θα καλεί το κοινό να συμβάλει στο νέο όραμα του Συλλόγου.

“Μέσα από την Τράπεζα θα μπορεί πλέον να βρεθεί μόσχευμα μυελού των οστών γρήγορα και ανέξοδα οποιοσδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, παιδιά και ενήλικες» ανέφερε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του “Αγία Σοφία», κ. Στέλιος Γραφάκος. Μέχρι τώρα το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις οικογένειες αλλά και βαρύ για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, η διαδικασία για τους εθελοντές είναι απλή. Αφορά όλα τα άτομα ηλικίας 18 έως 45 χρόνων που είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μια αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών και θα δίνουν ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Στόχος της “ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι οι εθελοντές δότες να ξεπεράσουν τους 50.000 την επόμενη τριετία, ώστε να είναι αυτόνομη και λειτουργική η Τράπεζα. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την Τράπεζα θα είναι σύντομα ορατά και απτά για όλους, επισήμανε ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων, κ. Μάνος Παπασάββας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους αριθμούς που μαρτυρούν το μείζον έργο που γίνεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων: οι 9.800 νοσηλείες παιδιών το προηγούμενο έτος και οι 49.000 ημερήσιες νοσηλείες παιδιών και κυρίως τα παιδιά που φεύγουν νικητές είναι η καλύτερη απόδειξη.

 

Πηγή: arouraios.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

2η Έκθεση Φωτογραφίας Κλασσικού Αθλητισμού | Αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη που διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας.

Παρουσία αρκετού κόσμου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28/11, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης ,η 2η Έκθεση Κλασσικού Αθλητισμού του Νομού Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της
Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πατριωτική Ενωση | Αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης σε κάθε επίπεδο

Η περίπτωση των Ελλήνων δικηγόρων στην Θράκη, που είχαν αναπτύξει «δεσμούς» οικονομικής φύσης με τα κυκλώματα δουλεμπόρων που συνεχίζουν να δρούν στην περιοχή αναδεικνύει την προβληματική φύση του συστήματος ασύλου. 

Όσο η λαθρομετανάστευση επιβραβεύεται αντί να δίδεται βάρος σε απελάσεις και επιστροφές τα κέρδη των δουλεμπόρων αυξάνονται. Κέρδη αστρονομικά που έχουν ως αποτέλεσμα την διάχυση της διαφθοράς. 

Η Πατριωτική Ένωση τονίζει ότι αντί η χώρα μας να διαφημίζει το «λειτουργικό» δήθεν σύστημα ασύλου της θα έπρεπε να αποτρέπει σε κάθε επίπεδο την παράνομη μετανάστευση.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: