Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Φεβρουάριο η πρώτη «Τράπεζα ζωής» στην Ελλάδα

Μια… διαφορετική Τράπεζα πρόκειται να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο στη χώρα μας. Μια Τράπεζα που θα συστρατεύσει τον ελληνικό λαό όχι σε… αντίδραση, αλλά σε εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική δράση. Πρόκειται για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών η οποία συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας. Η λειτουργία της αναμένεται να “σβήσει» τις λίστες αναμονής για το πολύτιμο μόσχευμα, όπου μόνο πέρυσι βρίσκονταν 14 παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απευθύνοντας από κοινού εθνικό κάλεσμα προς όλους όσοι κατοικούν στη χώρα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την Τράπεζα.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “ένα μικρό θαύμα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αλλά και ένα δυνατό θετικό παράδειγμα δημιουργίας, θέλησης και… ΕΛΠΙΔΑΣ. Αυτή η Τράπεζα θα θεραπεύει όσους ασθενείς χρειάζονται μόσχευμα, αλλά μπορεί να θεραπεύσει και την έλλειψη εμπιστοσύνης και θέλησης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος είναι εθελοντής αιμοδότης επί μακρόν, και συνεπώς η στήριξη και αυτής της Τράπεζας είναι μονόδρομος.

“Είμαστε βέβαιοι πως όλοι θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της Τράπεζας αλλά και τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών. Γιατί, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που δυστυχώς είναι τελευταία σε εθελοντές δότες» σημείωσε η κυρία Βαρδιονογιάννη, εκτιμώντας ωστόσο ότι “αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και όχι ευαισθησίας των Ελλήνων».

Τη δική του συστράτευση ανακοίνωσε και ο καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ στην λειτουργία της Τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει τον Σύλλογο “ΕΛΠΙΔΑ».

Παράλληλα, με τη λειτουργία της Τράπεζας θα υλοποιηθεί μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού όπου ο “αγγελιοφόρος» της “ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Σάκης Ρουβάς θα καλεί το κοινό να συμβάλει στο νέο όραμα του Συλλόγου.

“Μέσα από την Τράπεζα θα μπορεί πλέον να βρεθεί μόσχευμα μυελού των οστών γρήγορα και ανέξοδα οποιοσδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, παιδιά και ενήλικες» ανέφερε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του “Αγία Σοφία», κ. Στέλιος Γραφάκος. Μέχρι τώρα το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις οικογένειες αλλά και βαρύ για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, η διαδικασία για τους εθελοντές είναι απλή. Αφορά όλα τα άτομα ηλικίας 18 έως 45 χρόνων που είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μια αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών και θα δίνουν ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Στόχος της “ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι οι εθελοντές δότες να ξεπεράσουν τους 50.000 την επόμενη τριετία, ώστε να είναι αυτόνομη και λειτουργική η Τράπεζα. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την Τράπεζα θα είναι σύντομα ορατά και απτά για όλους, επισήμανε ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων, κ. Μάνος Παπασάββας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους αριθμούς που μαρτυρούν το μείζον έργο που γίνεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων: οι 9.800 νοσηλείες παιδιών το προηγούμενο έτος και οι 49.000 ημερήσιες νοσηλείες παιδιών και κυρίως τα παιδιά που φεύγουν νικητές είναι η καλύτερη απόδειξη.

 

Πηγή: arouraios.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Χωρίς δρομολόγια η επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων

Τρεις εβδομάδες μετά το συγκλονιστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας, το τρένο επανεκκινείται σταδιακά και κάτω από δικλείδες ασφαλείας.

Έτσι, από σήμερα Τετάρτη, ξεκινούν τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια-Κάντζα και Αθήνα-Χαλκίδα, ο Προαστιακός Πάτρας και τα δρομολόγια Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο, Διακοφτό- Καλάβρυτα.

Αντίθετα τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και Θεσσαλονίκη-Δράμα όπως και τα εμπορευματικά δρομολόγια δεν θα ξεκινήσουν καθώς η Hellenic Train έχει ήδη στείλει ειδοποίηση για την ακύρωση τους στις εταιρείες (για τα εμπορευματικά). Αυτό καθώς σε επιστολή τους οι μηχανοδηγοί (ΠΕΠΕ) σημειώνουν 9 σημεία που πρέπει να επιλυθούν για να μπορούν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια με ασφάλεια.

Αφορούν τις σιδηροδρομικές γραμμές Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, Πλατύ-Φλώρινα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη (σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα), Πειραιάς-Κιάτο, Αλεξανδρούπολη-Ξάνθη, Λάρισα-Βόλος. Επίσης ζητείται η παύση των συρμών AEG και η άμεση λειτουργία του GSMR.

Οπως είπε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας μετά τη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας κάποια από τα δρομολόγια δε θα πραγματοποιηθούν.

«Τα δρομολόγια θα αρχίσουν στα σημεία που δεν έχουμε εκφράσει ενστάσεις εμείς οι μηχανοδηγοί και σε όλα τα κομμάτια που δεν υπάρχουν στα 9 σημεία στην επιστολή που δώσαμε στη δημοσιότητα.

Υπάρχει η δική μας ένσταση για την γραμμή Πλατύ – Φλώρινα, στην γραμμή προς Στρυμόνα, Σέρρες – Δράμα, και υπάρχει και ένσταση δική μας που αφορά το κομμάτι των επικοινωνιών μέσα στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα» εξηγεί ο Κώστας Γενιδούνιας.

Πηγή: News247

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Απόπειρα διάρρηξης του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής

Απόπειρα διάρρηξης του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής στην Καβάλα από άγνωστο άνδρα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023.

Ο δράστης καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης το οποίο διαθέτει ο ναός και αναζητείται ήδη από τις Αρχές.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Οι «Σέρρες» του Γ. Καπουτζίδη για δύο βδομάδες στην ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1

Ήρθε η ώρα να δούμε γιατί οι «ΣΕΡΡΕΣ» του Γιώργου Καπουτζίδη συζητήθηκαν και αγαπήθηκαν τόσο πολύ! Ευαίσθητη, αιχμηρή, τρυφερή, νοσταλγική και αισιόδοξη, η σειρά-ύμνος στη διαφορετικότητα που απέσπασε δεκάδες διθυραμβικές κριτικές, έρχεται αύριο, Τετάρτη 22 Μαρτίου, και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, στον ΑΝΤ1.

Για δύο εβδομάδες, έξι ημέρες γεμάτες αβίαστο γέλιο, συγκίνηση και όνειρα, μέσα από την ιδιαίτερη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του.

Το ΑΝΤ1+ Original του Γιώργου Καπουτζίδη «ΣΕΡΡΕΣ» αποτελεί μια βαθιά επιδραστική σειρά και μία από τις πιο τολμηρές και επίκαιρες ιστορίες που δημιούργησε το σπάνιο ταλέντο του Γιώργου Καπουτζίδη. Ένα αφήγημα που δίνει βήμα σε όλα όσα αξίζει να ειπωθούν, και μοιράζει απλόχερα ελπίδα.

Με ισχυρές, αλλά μετρημένες, δόσεις γέλιου και συγκίνησης, οι «ΣΕΡΡΕΣ» αποτελούν μια μικρή κατάθεση ψυχής του αγαπημένου δημιουργού, που μας οδηγεί να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με ειλικρίνεια, ευγένεια και αποδοχή.

Μέσα από τη σειρά, ο Γιώργος Καπουτζίδης μάς ταξιδεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Σέρρες, για να διηγηθεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, μια ιστορία που αγγίζει το ελληνικό κοινό. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της σειράς, πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας διαφορετικές γωνιές της πόλης των Σερρών.

Η πρωτότυπη μουσική της σειράς έχει την υπογραφή του Φοίβου Δεληβοριά, η οποία συνοδεύει με ξεχωριστό τρόπο τη νοσταλγική, γεμάτη αγάπη, ιστορία που διηγείται πως στην πραγματικότητα, όλοι είμαστε διαφορετικά ίδιοι και ίδια διαφορετικοί.

Πώς ορίζουν τη ζωή μας οι οικογενειακοί δεσμοί; Πώς πλάθουν τις επιλογές και την προσωπικότητά μας όταν τους πολεμάμε ή όταν τους αποδεχόμαστε; Οι «ΣΕΡΡΕΣ» συμβολίζουν ένα πνευματικό ταξίδι αυτογνωσίας και συμφιλίωσης, μέσα από δρόμους στους οποίους έχουμε όλοι περπατήσει. Με ευαισθησία συνυφασμένη με ρεαλισμό, αλλά και στιγμές γέλιου, διηγούνται μια ιστορία γυρισμού σε μέρη και ανθρώπους που μας σημάδεψαν και δημιούργησαν αυτό που είμαστε σήμερα. Οι ήρωές μας ξενιτεύονται, περιπλανώνται και επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, για να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν, τελικά, ο ένας τον άλλο.

ΟΣΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Περίληψη 1ου επεισοδίου – Γιατί έμεινες εσύ;

Ο Οδυσσέας, ο Θωμάς και η Νάνσυ επιστρέφουν στις Σέρρες για να σταθούν στο πλευρό του πατέρα τους, του Λευτέρη. Για τον Οδυσσέα και τον Λευτέρη, ο γυρισμός αυτός θα σημάνει και την επιστροφή τους σε δύο ρόλους που έχουν ξεχάσει εδώ και καιρό.

Περίληψη 2ου επεισοδίου – Κρατήσου!

Ο Οδυσσέας γίνεται έξαλλος από τις ραδιουργίες της Σταματίνας και το πείσμα του Λευτέρη. Όμως, η Ευτυχία επιστρέφει από το παρελθόν για να θυμίσει και στους δύο ότι τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι όπως φαίνονται.

Trailer

Συντελεστές

Σενάριο: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Πρωταγωνιστές: Πάνος Νάτσης, Γιώργος Γάλλος, Λένα Δροσάκη, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιούλη Τσαγκαράκη, Γιώργος Βουβάκης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Λουίζα Πυριόχου, Λένα Ουζουνίδου.

makthes.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: