Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες

Απόφαση για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα και σε σχέση με τον κατώτατο μισθό έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο διεκδίκησης αυξήσεων για εργαζόμενους πριν από το 2012.

Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ, που ζητούσε να ακυρωθεί η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του 2019, που είχε εκδοθεί από την τότε υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» τη σχετική προσφυγή.

Άρα η εγκύκλιος ισχύει, συνεπώς οι τριετίες διασώζονται και δεν καταργούνται. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ΣτΕ ουσιαστικά υπογραμμίζει ότι για να κριθούν οριστικά οι τριετίες, μία εγκύκλιος δεν είναι αρκετή και χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Άρα η ευθύνη βρίσκεται στην τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να νομοθετήσει σχετικά και να αποφασίσει για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.

Έγκριτοι εργατολόγοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει ο δρόμος» για συνδικάτα εργαζομένων, αλλά και μεμονωμένα, ώστε να διεκδικηθούν οι τριετίες που δεν έχουν δοθεί από το 2019 έως και σήμερα, όπου έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Η διάκριση που γίνεται είναι στους εργαζόμενους πριν από το 2012 και μετά απ’ αυτό το έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι προ του 2012, με βάση την ίδια εγκύκλιο, που δεν ακυρώθηκε από το ΣτΕ, θα πρέπει να λάβουν τις νόμιμες αυξήσεις στις τριετίες τους (10% ανά τριετία). Αντίθετα, για τους εργαζόμενους μετά το 2012, παραμένουν «παγωμένες» οι τριετίες, μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά, δηλαδή κάτω από το 10%, όπως είναι και η μνημονιακή δέσμευση.

Η σημασία της απόφασης
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτουν τα εξής: «Το Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκύκλιος Αχτσιόγλου δεν θεσπίζει νομική υποχρέωση για αναγνώριση των τριετιών, καθώς δεν αποτελεί νόμο που εισάγει τέτοια ρύθμιση. Είχα υποστηρίξει από την αρχή την άποψη ότι απαιτείται η θέσπιση διάταξης νόμου που να ρυθμίζει ρητά το θέμα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν τίθεται κανένα πεδίο αμφισβήτησης του συνυπολογισμού των τριετιών στον κατώτατο μισθό, παρά τη σχετική ασάφεια του νόμου του 2013. Ωστόσο, το υπουργείο πλέον οφείλει να αποσαφηνίσει».

Πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε αναφορές του για τον κατώτατο μισθό, έχει περιγράψει αναλυτικά την ύπαρξη των τριετιών, ενώ έχει δώσει μέχρι και παραδείγματα για τον υπολογισμό τους.

Μάλιστα, έχει τονιστεί αρμοδίως ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ των τριετιών». Άρα δεν τίθεται θέμα κατάργησής τους.

Οι τριετίες από την 1.1.2022
Από 0 έως 3 έτη, 663 ευρώ (μικτά), 569,38 ευρώ (καθαρά), από 3 έως 6 έτη 729,30 ευρώ (μικτά), 625,45 ευρώ (καθαρά), από 6 έως 9 έτη 795,60 ευρώ (μικτά), 677,27 ευρώ (καθαρά) και πάνω από 9 έτη 861,90 (μικτά), 725,71 ευρώ (καθαρά).

Το ιστορικό
Ο μνημονιακός νόμος του 2013 (ν. 4172), στο άρθρο 103, δημιούργησε την ασάφεια σε σχέση με τις τριετίες. Εκεί γίνεται αναφορά ότι ο κατώτατος μισθός θα υφίσταται «ως μοναδιαία αξία», άρα ετέθη το ερώτημα γιατί να υπάρχουν τριετίες που να προστίθενται στο ποσό όπου θα ορίζονται οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι και αλλιώς, με το αμέσως προηγούμενο νομοθέτημα (ν. 4093/2012) είχε ξεκαθαριστεί ότι οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι η ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ανεργία στη χώρα έφτασε σε ιστορικά υψηλά, καθώς προσέγγισε το 28%. Έξι χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μικτά, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε και ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών. Η απόφαση αυτή της τότε κυβέρνησης έχρηζε περαιτέρω ερμηνείας και ως προς το σκέλος των τριετιών. Γι’ αυτό και εκδόθηκε εγκύκλιος που άνοιγε τον δρόμο να λάβουν κανονικά αύξηση όσοι είχαν τριετίες πριν από το 2012. Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, ζήτησε την ακύρωση της «επίμαχης» εγκυκλίου. Τώρα το ΣτΕ δεν ακυρώνει την εγκύκλιο. Όμως, με την ερμηνεία που δίνει, ουσιαστικά ζητάει από την πολιτεία να νομοθετήσει επί του θέματος για να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα.

Αχτσιόγλου: Κρίσιμη νίκη
«Κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους» χαρακτηρίζει η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου την απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες. Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρεται στην εγκύκλιο που είχε εκδοθεί το 2019 από το υπουργείο Εργασίας, όταν η ίδια ήταν η αρμόδια υπουργός. Τονίζεται ότι τότε είχε καταστεί σαφές ότι οι προσαυξήσεις λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά υπολογισμένες στον νέο κατώτατο μισθό.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kick-iT | Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας

Η Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Kick-iT» είναι ο νέος επιχειρηματικός επιταχυντής του Επιμελητηρίου Καβάλας που έχει ως στόχο να βοηθήσει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.

Ο πρώτος κύκλος της Δομής ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 με 31 επιχειρηματικές ομάδες και μετρώντας τουλάχιστον 10 ώριμες επιχειρηματικές ιδέες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 35 ωφελούμενοι οι οποίοι έλαβαν υποστήριξη από μια ομάδα εξειδικευμένων μεντόρων, συμβούλων ανάπτυξης και επιχειρηματιών.

Η Δομή Kick-iT παρέχει 4 διαφορετικές υπηρεσίες: Εκπαίδευση Γενικής Κατάρτισης, Εκπαίδευσης Εξειδικευμένης Κατάρτισης,

1 προς 1 Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Οριζόντιες Υπηρεσίες επίλυσης συγκεκριμένων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο κύκλο διεξήχθησαν 108 ώρες Εκπαίδευσης Γενικής Κατάρτισης από έμπειρους εκπαιδευτές, πραγματοποιήθηκαν 216 ώρες Εκπαίδευσης Εξειδικευμένης Κατάρτισης από ειδικούς διαφόρων κλάδων, παρουσιάστηκαν 10 success stories και διενεργήθηκαν 20 συμμετοχικά εργαστήρια πάνω σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, διαχείρισης χρόνου και πόρων, πωλήσεων, αξιολόγησης και χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Μερικές από τις θεματικές που αναπτύσσονται και στους δύο κύκλους είναι: branding, digital marketing, λογιστική για επιχειρηματίες, κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας,
εύρεση πηγών χρηματοδότησης και διαχείριση πόρων.

Χρονοδιάγραμμα

Η έναρξη του δεύτερου κύκλου συμβουλευτικής θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δομής «Kick-iT» ανοίγει και θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο δεύτερο κύκλο τουπρογράμματος επιτάχυνσης.

Ωφελούμενοι

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να αναπτύξουν μία
επιχειρηματική ιδέα με την υποστήριξη της Δομής στον τομέα της πολιτιστικής και
δημιουργικής βιομηχανίας είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι είτε αυτό-
απασχολούμενοι.

Παρεχόμενες υπηρεσίες υποστήριξης

Ενδεικτικά, η Δομή Kick-iT παρέχει υπηρεσίες που αφορούν σε

 γενική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας,

 καθοδήγηση,

 δράσεις δικτύωσης,

 εύρεση καναλιών χρηματοδότησης,

 αξιολόγηση της συνολικής επιταχυνόμενης προόδου.

Αναμενόμενα οφέλη

 Η συμβολή στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

 Η καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και ειδικών γνώσεων των ωφελουμένων.

 Η ενθάρρυνση της συνεργασίας του συνόλου των φορέων της τετραπλούς έλικας της καινοτομίας.

 Η ανάπτυξη του τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.
Χώρος

Η Δομή Kick-iT στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Ομονοίας 117, κάλυψης 105τ.μ., και είναι εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την υποστήριξη των επιχειρηματικών ομάδων.
Αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στη σχετική κατηγορία του website ΑΙΤΗΣΕΙΣ ή σε αυτό το link: https://forms.gle/L5dgwiUTs2i5H4Qm7

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kavala-kickit.gr, στείλτε e-mail στο info@kavala-kickit.gr, τηλεφωνήστε στο 2510 839 667 (Ώρες επικοινωνίας: 09:00 – 13:00) ή/και απευθυνθείτε στο ίδιο τηλέφωνο για να κλείσετε ραντεβού για προσωπική ενημέρωση στον χώρο της Δομής.

Χρηματοδότηση

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της Πράξης «Δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας ΕΚΤ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου ΣΒΑΑ Δήμου Καβάλας – Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητηρίο Καβάλας | Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 315 επιχειρήσεων το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2022, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που, σχεδόν, αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας της.

 

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Ελευθερούπολη

Σύσκεψη πολιτικών, τοπικών και αγροτικών φορέων είναι σε εξέλιξη από τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουλίου στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αγροτικές καλλιέργειες.

Το παρών στην σύσκεψη δίνουν μεταξύ αλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χ. Καλογήρου, ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Ν. Κουλοχέρης και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου.

Παρόντες είναι επίσης οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: