Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;

Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;»

Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά … κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.

Ιπποφαές

Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός, το Ιπποφαές.

Περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό.

Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει).

Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέγκις Χαν.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.

Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια.

Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

Business

‘Lurpak Μαγειρέματα’ σε Καβάλα και Ξάνθη

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα ‘Lurpak Μαγειρέματα’ έχοντας ταξιδέψει ήδη σε 8 πόλεις στην Ελλάδα, συνεχίζουν το συναρπαστικό τους ταξίδι σε Καβάλα και Ξάνθη. Μαζί τους έρχονται δυο από τους καλύτερους σεφ της Ελλάδας, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Αλέξανδρος Παπανδρέου! Οι 2 σεφ θα επισκέφθηκαν επιλεγμένα σπίτια για να μαγειρέψουν με τις οικοδέσποινες και τον φιλικό τους κύκλο, σπιτικές γεύσεις, προσθέτοντας νέες ιδέες και μικρά μυστικά. Οι δυο σεφ υπέγραψαν βιβλία τα οποία παρέδωσαν στους νικητές του διαγωνισμού, και στη συνέχεια μαγείρεψαν σε super markets μεγάλης αλυσίδας για να δείξουν στον κόσμο πώς να φτιάχνουν γρήγορες και εύκολες συνταγές. Οι πελάτες των καταστημάτων είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτά τα εδέσματα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με τους σεφ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το συστατικό σε αυγά, ψάρι και κρέας που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα χόρτα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ στις επόμενες δύο γενιές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που τονώνει τον εγκέφαλο, τον προστατεύει από τις νευροτοξίνες και ενισχύει τις λειτουργίες αυτοκαθαρισμού του.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι όταν έγκυοι ποντικοί εκτρέφονταν για να αναπτύξουν μια ασθένεια τύπου Αλτσχάιμερ με διατροφή πλούσια σε χολίνη, οι απόγονοι τους κινδύνευαν λιγότερο από την εκφυλιστική εγκεφαλική νόσο.

Φάνηκε επίσης ότι τα γονίδια των απογόνων των ποντικών μεταλλάχτηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχουν προστατευτική επίδραση στις μελλοντικές γενιές έναντι της νόσου, δίνοντας ελπίδες για την αντιμετώπισή της.

Οι νευροεπιστήμονες που ειδικεύονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, με επικεφαλής τους Ramon Velasquez και Salvatore Oddo, προσπάθησαν να ταΐσουν εγκύους ποντικούς που εκτρέφονταν για να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ με δίαιτα πλούσια σε χολίνη.

Τα ποντίκια ακολούθησαν αυτή τη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η δεύτερη γενιά ποντικών δεν έλαβε ποτέ συμπληρώματα χολίνης, αλλά παρουσίαζε καλύτερη μνήμη, υποδεικνύοντας ότι οι δίαιτες των προγόνων τους είχαν αλλάξει τα γονίδια τα δικά τους αλλά των μελλοντικών γενεών.

Η σημαντική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση συμπληρωμάτων χολίνης στις γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη.

Καθιστά επίσης τη χολίνη μια πιθανή θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, καθώς το θρεπτικό συστατικό είναι πολύ ασφαλές συγκριτικά με πολλά φάρμακα. Επιπλέον, πρόκειται για πολύ οικονομικό συμπλήρωμα.

Η χολίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, απαραίτητου για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μνήμη, ο έλεγχος των μυών και η διάθεση. Η θρεπτική ουσία διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Λόγω της ζωτικής σημασίας της για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, οι έγκυες πρέπει να προσλαμβάνουν 550mg την ημέρα, οι περισσότερες όμως δεν το κάνουν.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των εγκύων δεν προσλαμβάνουν αυτή την ποσότητα.

Η ανεπάρκεια χολίνης συνδέεται με αδυναμία των βρεφών να ανταποκριθούν στα ορόσημα ανάπτυξης όπως το περπάτημα και η ομιλία.

Η έρευνα έδειξε ότι οι απόγονοι των ποντικών που είχαν ακολουθήσει δίαιτα πλούσια σε χολίνη θυμούνταν πολύ καλύτερα πώς να χαράζουν διαδρομές.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τον ιστό του ιππόκαμπου αυτών των ποντικών –της περιοχής-κλειδί για τη μνήμη– διαπίστωσαν ότι στην επόμενη γενιά υπήρχαν οι ίδιες αντινευροτοξικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις που γνώριζαν ότι συνδέονται με τα συμπληρώματα χολίνης.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης στη διατροφή, αποδίδουν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια.

Τα οφέλη από τα συμπληρώματα χολίνης αποδίδονται στην επιγενετική, το φαινόμενο κατά το οποίο η έκφραση των γονιδίων ενός ατόμου μεταβάλλεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που «καθαρίζουν» τις αρτηρίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Εάν ο στόχος σας είναι να αποκαταστήσετε ή να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, τότε πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια ποικιλία τροφών που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, την αρτηριακή σας πίεση και τη φλεγμονή, δηλαδή τους κύριους “ενόχους” της καρδιαγγειακής νόσου.

Όσον αφορά, λοιπόν, το πώς μπορείτε να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας, πολλές από τις τροφές σε αυτήν τη λίστα περιέχουν καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες, που όχι μόνο κάνουν πολύ καλό στην καρδιά σας, αλλά συμβάλλουν και σε υγιές δέρμα, μαλλιά, στην παραγωγή καλών ορμονών, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές.

Η υψηλή χοληστερόλη τύπου LDL, η οποία είναι γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”, είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της συσσώρευσης σκληρής πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία οδηγεί σε στένωσή τους, εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος και καταλήγει συνήθως σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή άλλη σοβαρή καρδιακή νόσο, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκείνες τις τροφές που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας και να προστατευθείτε από καρδιακές επιπλοκές.

Δείτε τις 10 κορυφαίες εξ’ αυτών:
1. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. Το πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και το πίτουρο ρυζιού είναι δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες δεσμέυουν την περιττή χοληστερόλη στον οργανισμό σας και του επιτρέπει να την αποβάλλει από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας δώσουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διατηρώντας την πίεση του αίματος σας σε υγιή επίπεδα.

2. Φρούτα
Μερικά φρούτα περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες. Προσθέστε 4-5 μερίδες ημερησίως από μήλα, αχλάδια, μπανάνες, δαμάσκηνα ή πορτοκάλια στην διατροφή σας για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την LDL χοληστερόλη στο αίμα σας. Αυτά τα φρούτα παρέχουν επίσης αρκετό κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαιτητικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση.

3. Λαχανικά
Τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζεται φυτικές στερόλες, οι οποίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις διαλυτές φυτικές ίνες. Επιλέξτε 3-5 ημερήσιες μερίδες από έντονα χρωματισμένα λαχανικά (γλυκοπατάτες, μπρόκολο, καρότα κλπ). Τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, αντισταθμίζει την αρνητική δράση του αλατιού στην υπέρταση. Επίσης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο, παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

4. Όσπρια
Σημαντικές ποσότητες διαλυτών ινών θα βρείτε επίσης στα όσπρια. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε φακές, φασόλια και ρεβίθια στη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL χοληστερόλη.

5. Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρτηρίες σας. Η φλεγμονή είναι ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προγραμματίστε τουλάχιστον 2 μερίδες από λιπαρά ψάρια (σολομός, ιππόγλωσσα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα κλπ) εβδομαδιαία στο διαιτητικό σας πλάνο.

6. Άπαχο κρέας
Χρειάζεστε 85-170 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος ή το υπερβολικό “καψάλισμά” του στα κάρβουνα. Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας.

7. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή και και χωρίς λιπαρά) γαλακτοκομικά προϊόντα
Επιλέξτε τέτοιου τύπου γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λίπη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μυικού συστήματος. Δεν χρειάζεστε πάνω από 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

8. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών, ενώ περιέχουν και αρκετό μαγνήσιο. Χρειάζεστε μόνο μια χούφτα την ημέρα, επειδή οι ξηροί καρποί είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσια σε θερμίδες.

9. Έλαια
Τα καλά έλαια περιέχουν επίσης Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. Τα υγιή έλαια περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το έλαιο από canola. Το ελαιόλαδο ενισχύει επίσης τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), η οποία βοηθά στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προτιμήστε αυτού του τύπου τα έλαια αντί για βούτυρο στο μαγείρεμα για να πάρετε τις απαραίτητες 2-3 μερίδες που χρειάζεστε κάθε μέρα.

10. Ροφήματα
Το νερό είναι πολύ βασικό και πρέπει κάθε μέρα να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια. Αποφύγετε, ωστόσο, χυμούς και επεξεργασμένα ποτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, δηλαδή φυτοχημικών συστατικών που προστατεύουν τις αρτηρίες σας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ρόδι αποτελεί «σύμβολο» τύχης και αφθονίας. Παράλληλα όμως, πρόκειται και για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό χειμερινό φρούτο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά.

Ειδικότερα, το ρόδι συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, με μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού να προσφέρει 3.5 γραμμάρια ινών, ποσότητα που καλύπτει σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Από την άλλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά του συστατικά, καθώς περιέχει υψηλά ποσά πολυφαινολών και ανθοκυανινών, που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση του οξειδωτικού στρες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ροδιού με μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και «κακής» χοληστερόλης, που αποτελούν βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι πιθανόν να ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBE



ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: