Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι;

Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;

Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;»

Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά … κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.

Ιπποφαές

Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός, το Ιπποφαές.

Περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό.

Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει).

Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέγκις Χαν.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.

Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια.

Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κόψτε αυτές τις τροφές για να κερδίσετε μακροζωία

Μερικές τροφές δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο μια ψευδή αίσθηση νοστιμιάς. Μάθε ποιες είναι και άρχισε να τις αφαιρείς από τη λίστα του σουπερμάρκετ.

Κάθε φορά που μπαίνω στον πειρασμό να φάω από εκείνες τις τροφές που «έχω κόψει» εδώ και αρκετό καιρό, φέρνω στο μυαλό μου όλα όσα μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή. Παράλληλα, θυμάμαι αυτό που λένε οι ειδικοί, ότι η διατροφή επηρεάζει ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Και τότε περνάω με μεγαλύτερη ευκολία (και αρκετή ικανοποίηση) από ένα «πρόχειρο σνακ» σε ένα υγιεινό φρουτάκι.

Λένε ότι μια καλή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως θεραπεία ή να καταπολεμήσει μια φλεγμονή. Συνολικά, μπορεί να μας χαρίσει ακόμα και χρόνια ζωής.

Με την τεράστια ποικιλία τροφών που υπάρχει εκεί έξω, πόσο εύκολο είναι, άραγε, να ξεχωρίσουμε τις θρεπτικές από τις βλαβερές; Εσείς ξέρετε ποιες τροφές μας προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά και γιατί;

1. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά πρέπει οπωσδήποτε να βγουν από τη λίστα του σουπερμάρκετ σας. Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, ενώ έχει συνδεθεί και με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη ακόμα και με αναφορές για υψηλή αρτηριακή πίεση σε καταναλωτές στις ΗΠΑ.

 

τροφές

Unsplash Niklas Du
Επιπλέον, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα οστά.

2. Τεχνητά γλυκαντικά

Αν η ζάχαρη είναι τοξική, τότε η πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μακροζωία.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα και οι μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία, βλάπτουν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντοχή των ανθρώπων στη γλυκόζη, καθιστώντας τους επιρρεπείς στον διαβήτη.

Επίσης, έρευνες έχουν ενοχοποιήσει τα τεχνητά γλυκαντικά για την εμφάνιση ασθενειών και καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι τροφικές αλλεργίες.

τροφές

Unsplash Ignat Kushanrev

3. Κονσέρβες

Στην Ελλάδα τις θεωρούμαι κατά βάση λύση ανάγκης. Στο μυαλό μαςς είναι περισσότερο συνδυασμένες με το καλοκαίρι και το κάμπινγκ.

Ο λόγος για τον οποίο οι κονσέρβες πρέπει να αποφεύγονται εντοπίζεται στην επένδυση που έχουν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Ειδικότερα, οι περισσότερες κονσέρβες έχουν επένδυση από δισφαινόλη Α, ένα τοξικό χημικό το οποίο μπορεί να διαρρεύσει στο τρόφιμο ενώ αν καταναλωθεί μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Η δισφαινόλη Α έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και μορφές καρκίνου. Το να μην καταναλώνουμε τροφές σε κονσέρβες, μάλιστα, είναι μία από τις 15 αλλαγές στη διατροφή που συστήνονται για προστασία από τον καρκίνο.

4. Νουντλς στο λεπτό

Οι περισσότεροι από εμάς τα είχαμε στα ντουλάπια του φοιτητικού μας σπιτιού. Τα στιγμιαία νουντλς, όμως, είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά αφού περιέχουν συντηρητικά, καρυκεύματα, τεχνητά χρώματα και τεχνητές γεύσεις. Έχουν πολλές βλαβερές χημικές ουσίες, αλλά ελάχιστη θρεπτική αξία.

Έρευνες το έχουν αποδείξει. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Nutrition συμμετείχαν συνολικά πάνω από 10 χιλιάδες ενήλικες στη Νότια Κορέα. Όσοι ανέφεραν υψηλή κατανάλωση στιγμιαίων νουντλς (2-3 φορές την εβδομάδα) επιβεβαιώθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Το σύνδρομο αυτό έχει συμπτώματα όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμαυψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κοιλιακό λίπος.

5. Γλυκά δημητριακά

Τα γλυκά δημητριακά μπορεί να είναι μια βολική και εύκολη επιλογή αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή που θα σας χαρίσει μακροζωία. Όταν παράγονται, οι πρώτες ύλες περνούν από μια σειρά διεργασιών για να προκύψει το τελικό προϊόν. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους, προστίθενται πολλά συστατικά, θρεπτικά και βλαβερά. Τα περισσότερα από αυτά τα δημητριακά είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη και επεξεργασμένα σιτηρά.

 

τροφές

Unsplash Rod Long

6. Ντόνατς

Όσο απολαυστικά κι αν είναι τα ντόνατς, είναι από τις χειρότερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Κι αυτό γιατί περιέχουν έναν συνδυασμό συστατικών που τα κάνει εξαιρετικά ανθυγιεινά.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα ντόνατς περιέχουν επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, το οποίο δεν έχει καμία θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, πολλή ζάχαρη, και τρανς λιπαρά τα οποία προκύπτουν από τη «βουτιά» των ντόνατς στο λάδι κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Υπολογίζεται ότι ένα ντόνατ μεσαίου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 15 γραμμάρια λίπους.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα λιπαρά φρούτα αρχίζουν να θεωρούνται υπερτροφή

Ποια τα οφέλη τους για την υγεία

Μπορεί να μην σκέφτεστε το λίπος όταν σκέφτεστε τα φρούτα, αλλά υπάρχουν μερικά φρούτα που το περιέχουν. Μεταξύ αυτών είναι τα αβοκάντο, οι ελιές και οι καρύδες, με το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σε αυτά τα φρούτα να είναι το υγιεινό, μονοακόρεστο είδος.

Η American Heart Association συνιστά, μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στη διατροφή σας να είναι μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα, σε αντίθεση με τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Κι αυτό γιατί τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι καλά για την υγεία της καρδιάς επειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα σας.

Γιατί τα λιπαρά φρούτα αρχίζουν να θεωρούνται superfood

Τα αβοκάντο είναι γνωστά ως υπερτροφή επειδή εκτός από το ότι περιέχουν υγιεινά λιπαρά, προσφέρουν πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύκάλιομαγνήσιο και βιταμίνες Β2, Β3, Β5, Β6, C, Ε και Κ. Επιπλέον, σύμφωνα με το Healthline, ένα αβοκάντο παρέχει 14 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη περισσότερος λόγος για να προσθέσετε το αβοκάντο στη διατροφή σας.

Το αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα αποδείχθηκε ευεργετική για την καρδιά. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μισού αβοκάντο δύο φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16% και στεφανιαίας νόσου κατά 21%. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν μία μερίδα βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, αυγά, γιαούρτι, τυρί και επεξεργασμένο κρέας με μία μερίδα ή μισή μερίδα αβοκάντο. Οι ερευνητές παρατήρησαν 62.225 υγιείς γυναίκες μεταξύ 30 και 55 ετών και 41.701 υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών. Και αυτό για διάστημα 30 ετών.

Η συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, είναι σημαντική γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του αβοκάντο και της υγείας της καρδιάς. Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υψηλότερες ποσότητες φυτικών λιπών βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής και μείωσαν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συνιστούν την προσθήκη του συγκεκριμένου λιπαρού φρούτου στη διατροφή για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυγά: Πώς αποθηκεύονται για να διατηρούνται μεγάλο χρονικό διάστημα

Το πολύ απλό κόλπο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό

Μια πολύ απλή συμβουλή αποθήκευσης τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των αυγών σας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να τα αποθηκεύετε ανάποδα. Μιλώντας στο Well+Good, η Lisa Steele, παραγωγός αυγών και συγγραφέας του «Fresh Eggs Daily Cookbook», μοιράστηκε ότι αποθηκεύοντας τα αυγά με το μυτερό άκρο προς τα κάτω -το αντίστροφο του τρόπου με τον οποίο τα αυγά συσκευάζονται συνήθως- μπορείτε να προστατεύσετε τον κρόκο του αυγού από δυνητικά επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να τον κάνουν να χαλάσει πιο γρήγορα.

Πώς ο τρόπος αποθήκευσης των αυγών επηρεάζει τη φρεσκάδα τους

Αυτό το βακτήριο βρίσκεται στον θύλακα αέρα που βρίσκεται στο πιο αμβλύ κάτω άκρο του αυγού. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, οι μικροσκοπικοί πόροι του κελύφους του αυγού επιτρέπουν περισσότερο αέρα να εισχωρήσει στο αυγό. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ενώ όλα τα αυγά κοτόπουλου περιέχουν κάποια ίχνη βακτηρίων αυτό γίνεται κυρίως ανησυχητικό όταν φτάσει στο κέντρο της πυκνότητας θρεπτικών συστατικών του αυγού, εξηγεί το tastingtable.com. Μόλις διεισδύσουν στον κρόκο, τα βακτήρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε πιάτα που περιέχουν μόνο μερικώς μαγειρεμένους κρόκους, όπως τα αυγά Benedict και τα ραβιόλια με κρόκο αυγού.

Πώς η ανάποδη αποθήκευση των αυγών εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων

Το ασπράδι του αυγού (γνωστό και ως λεύκωμα) περιέχει ένζυμα που σκοτώνουν τα βακτήρια και προστατεύουν τον κρόκο. Το Well+Good εξηγεί ότι καθώς τα αυγά γερνούν, οι πρωτεΐνες μέσα στο ασπράδι αρχίζουν να αλλοιώνονται και γίνεται ευκολότερο για τα βακτήρια να φτάσουν στον κρόκο. Όταν ένα αυγό αποθηκεύεται με το φαρδύ μέρος προς τα κάτω.

Ο αέρας μέσα στο κέλυφος θα προσπαθήσει να ανέβει προς τα πάνω, ερχόμενος σε επαφή με τον κρόκο. Αλλά αν αποθηκεύσετε τα αυγά σας αντίθετα. Τότε ο θύλακας αέρα βρίσκεται ήδη στην κορυφή και δεν πολεμάτε τη βαρύτητα για να διατηρήσετε τους κρόκους ασφαλείς.

Η Steele εξηγεί ότι, τι συμβαίνει αναποδογυρίζοντας τα αυγά σας στο κουτί.  «μειώνετε πιθανώς την πιθανότητα να κολλήσετε σαλμονέλα ή άλλες τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό γίνεται επειδή αυτά τα βακτήρια δεν είχαν τόσες πιθανότητες να φτάσουν στον κρόκο».

Η παραγωγός αυγών, επίσης, υποστηρίζει ότι…  Αν τα αυγά είναι αποθηκευμένα με την μυτερή πλευρά προς τα πάνω, μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορα ξήρανση του κρόκου. Αυτό θα κάνει τα αυγά να φαίνονται «λιγότερο φρέσκα».

Εάν μπορείτε, η Steele συνιστά, επίσης, να αγοράζετε άπλυτα αυγά, καθώς εξακολουθούν να έχουν μια επίστρωση που εμποδίζει τον αέρα και τα βακτήρια να εισέλθουν στο κέλυφος.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: