Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι δείχνουν τα γκάλοπ του Μαξίμου

Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία εστιάζει το Μαξίμου.


Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πλην της πρόθεσης ψήφου που είναι βεβαίως σημαντική και έχει δημοσιοποιηθεί από επίσημες δημοσκοπήσεις εταιρειών, στο Μαξίμου κοιτάνε και τα «ψιλά γράμματα», που δεν είναι τόσο ψιλά, καθώς αποτυπώνουν τον πραγματικό αντίκτυπο της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Η «Κ» φέρνει στη δημοσιότητα έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που εστιάζει το Μαξίμου.

Πρώτον, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά μετά την υπόθεση Ανδρουλάκη, παραμένοντας ψηλά σε δημοφιλία με 46%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39% (από 38%) και μετά διαδοχικά Αλ. Τσίπρας, Δημ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης και Κυρ. Βελόπουλος. Ωστόσο η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη έχει υποχωρήσει αισθητά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι πλέον στο 58%, ενώ κάποια στιγμή είχε αγγίξει και το 70%. Τούτο αποτελεί σαφέστατα «καμπανάκι» και περιορίζει από εδώ και στο εξής τα περιθώρια ενός ακόμη λάθους. Το γεγονός ωστόσο πως ένα 58,1% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ του 2019 έχει θετική άποψη για τον κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει πως ο γόρδιος δεσμός δεν έχει κοπεί με τους κεντρώους ψηφοφόρους.

• Δεύτερον, η ικανοποίηση για αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα και δεν έχει μεταβληθεί: μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ δεν έχει καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να εισπηδήσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς μόνο 1 στους 5 από αυτούς αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα.

• Τρίτον, ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, σε τομείς όπως είναι η διαχείριση κρίσεων, το όραμα για τη χώρα, η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια. Η αξιολόγηση σε αυτά τα χαρακτηριστικά υπερβαίνει την πρόθεση ψήφου έως και 15 μονάδες, φτάνοντας σε ποσοστά πέριξ του 45%.

 

Προβάδισμα του πρωθυπουργού σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών – Σε χαμηλά επίπεδα η ικανοποίηση για την αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ.


Τέταρτον, σχεδόν κάθε ερωτώμενος αναγνωρίζει την ακρίβεια ως ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του επόμενου διαστήματος. Αυτό καταγράφεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα εκλογικά κοινά οριζοντίως. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα ελληνοτουρκικά, η ασφάλεια των πολιτών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάτι που δείχνει πως οι παρακολουθήσεις, ναι μεν δημιουργούν «κλίμα», αλλά δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ως θέμα.

• Πέμπτον, η Ν.Δ. στην παράσταση νίκης διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα, 68% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν στους τρεις ερωτώμενους να εκτιμά ότι η διαφορά στην κάλπη θα είναι πάνω από 6 μονάδες. Ακόμη και στους νυν ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ μόλις λίγο πάνω από το 50% εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα κερδίσει.

• Εκτον, στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., ενώ άλλο ένα 17% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ. Συνεπώς ένα ποσοστό 50% επιθυμεί είτε άμεσα είτε έμμεσα να είναι η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα βασικό συμπέρασμα, όπως εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος: «ο… μποξέρ έφαγε πολλές μπουνιές, αλλά δεν έπεσε κάτω και είναι ακόμη στο ρινγκ». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο πολιτικός έλεγχος δεν έχει ξεφύγει, αλλά από τις μετρήσεις προκύπτουν δύο βασικά «καμπανάκια»: πρώτον, τα περιθώρια λάθους έχουν πλέον περιοριστεί σχεδόν στο 100% και δεύτερον, η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα χαρτιά της στο θέμα της ακρίβειας, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί υπάρχει ο κίνδυνος η υποχώρηση να είναι άτακτη και μη αναστρέψιμη.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Πόρτα» ΥΠΕΣ σε αιτήματα Δήμων για εξαιρέσεις ΝΠΔΔ από την κατάργηση

Ο αναπληρωτής  υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νέους Δημάρχους (Αττικής και Πελοποννήσου), που διαξάγεται στην Αθήνα, αναφέρθηκε στα αιτήματα εξαιρέσεων ΝΠΔΔ  Δήμων από την κατάργηση που προβλέπει ο νέος νόμος.

Παρά το «μπαράζ» αιτημάτων ανά την Ελλάδα, ο αναπληρωτής  υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα νομικά πρόσωπα που θα εξαιρεθούν από αυτό που προβλέπει το ν/σ είναι μόλις… 15!

Τα συγκεκριμένα, όπως είπε  κρίθηκε ότι έχουν ένα εξειδικευμένο αντικείμενο (δωρεές υπό όρους, συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα κτλ.)

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το ΠΑΣΟΚ Καβάλας για τον θάνατο του Μιλτιάδη Πασσαλίδη

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Χρυσούπολη Καβάλας, αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο και φίλο, Μιλτιάδη Πασσαλίδη.

Ο Μιλτιάδης Πασσαλίδης υπήρξε Δήμαρχος Χρυσούπολης από το 1986 μέχρι και το 1998. Παράλληλα με την θητεία του ως Δημάρχου διετέλεσε και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Καβάλας. Ως Δήμαρχος υπήρξε οραματιστής και δημιουργικός και συνέβαλε καθοριστικά, με μεγάλα έργα, στην μεγάλη πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου Χρυσούπολης και της επαρχίας του Νέστου.

Στην οικογένεια του και στα δύο παιδιά του, την Όλγα και τον Γιάννη, εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Τεράστιο δώρο στον Μητσοτάκη η στάση Σούνακ | Όλοι ασχολούνται με το πώς έφυγαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ελλάδα»

Για την, όπως τόνισε, «περίεργη» αντίδραση του Ρίσι Σούνακ μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC μίλησε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Ειρήνη Σταματούδη. Υπογραμμίζοντας ότι η στάση του βρετανού πρωθυπουργού «είναι τεράστιο δώρο» για την Ελλάδα, εξήγησε πως όλοι ασχολούνται με το πώς τα Μάρμαρα έφυγαν από τη χώρα μας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό απ’ ότι λέει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ότι θέλουμε την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και θα ήταν παράλογο να πάει κανείς στο Λονδίνο να του πάρουν συνέντευξη και να μην ερωτηθεί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή να μη θέσει το ζήτημα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» είπε στην ΕΡΤ η κυρία Σταματούδη, σημειώνοντας επιπλέον πως «η ελληνική θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι σταθερή στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα».

«Όλοι ασχολούνται με το γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω»

«Δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα δημιουργούσε ή θα είχε μια τέτοια αντίδραση» υπογράμμισε η Ειρήνη Σταματούδη, ενώ χαρακτήρισε την εξέλιξη «τεράστιο δώρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα», γιατί, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα παίζει ως πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα βρετανικά μίντια, αλλά και πάρα πολλές χώρες ασχολούνται με το πώς έφυγαν τα μάρμαρα από την Ελλάδα, κάτω από ποιες συνθήκες, για ποιο λόγο και γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω. Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε πως ο Ρίσι Σούνακ έχει επικριθεί πολύ για τη στάση του αυτή.

«Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, που αφορά τον Ρ. Σούνακ και δεν αφορά την εξέλιξη του ζητήματος των Μαρμάρων του Παρθενώνα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν περιμέναμε ότι θα έλεγε «ναι», διότι είχαμε δει τι είχε πει τον προηγούμενο καιρό».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως, παρά την εξέλιξη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, υπάρχει τεράστια πρόοδος τον τελευταίο καιρό και «η πρόοδος αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πήρε στα χέρια του το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας και επέμεινε».

Μάλιστα υπενθύμισε και ένα απόσπασμα της συνέντευξης Μητσοτάκη στο BBC, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «εγώ έχω υπομονή», σημειώνοντας πως «εννοούσε στην ουσία ότι εγώ έχω επιμονή».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο τόνισε πως τον τελευταίο καιρό και στη βρετανική κοινή γνώμη και στον βρετανικό Τύπο -και ιδίως σε έντυπα τα οποία παραδοσιακά ήταν εναντίον της επιστροφής, όπως οι Times– έχει υπάρξει μια μεταστροφή. «Αυτό είναι τρομερά καλό για το ελληνικό ζήτημα», σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και σε μια ευελιξία από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παλαιότερα «ήταν αμετακίνητο από τις θέσεις του. Δεν συζητούσε τίποτα». Ωστόσο, σε αυτό το σημείο παρατήρησε πως ενώ «τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά βλέπουμε μια ευελιξία του Βρετανικού Μουσείου», σε αυτή τη φάση υπάρχει «μια αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ή μάλλον ατομικά του Ρίτσι Σούνακ».

«Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πρόοδος και μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή, χωρίς βέβαια να περιμένει κανείς ότι η επιστροφή θα γίνει αύριο. Ίσως μέσα στους επόμενους μήνες» πρόσθεσε η Ειρήνη Σταματούδη.

«Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλεγεί ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε δηλώσεις και επέκρινε τη στάση Σούνακ, θα θέλει να κάνει τη διαφορά και εμείς αυτή τη διαφορά περιμένουμε», δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η Ελλάδα δεν δουλεύει μόνο με τη Βρετανία, αλλά δουλεύει και τις συνέργειες της με άλλα κράτη αλλά και τη θέση της στην Ουνέσκο, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη προετοιμασία και δουλειά και πίεση από πάρα πολλά κανάλια και πάρα πολλές συνέργειες με άλλα κράτη» κατέληξε.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: