Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι δείχνουν τα γκάλοπ του Μαξίμου

Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία εστιάζει το Μαξίμου.


Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πλην της πρόθεσης ψήφου που είναι βεβαίως σημαντική και έχει δημοσιοποιηθεί από επίσημες δημοσκοπήσεις εταιρειών, στο Μαξίμου κοιτάνε και τα «ψιλά γράμματα», που δεν είναι τόσο ψιλά, καθώς αποτυπώνουν τον πραγματικό αντίκτυπο της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Η «Κ» φέρνει στη δημοσιότητα έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που εστιάζει το Μαξίμου.

Πρώτον, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά μετά την υπόθεση Ανδρουλάκη, παραμένοντας ψηλά σε δημοφιλία με 46%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39% (από 38%) και μετά διαδοχικά Αλ. Τσίπρας, Δημ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης και Κυρ. Βελόπουλος. Ωστόσο η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη έχει υποχωρήσει αισθητά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι πλέον στο 58%, ενώ κάποια στιγμή είχε αγγίξει και το 70%. Τούτο αποτελεί σαφέστατα «καμπανάκι» και περιορίζει από εδώ και στο εξής τα περιθώρια ενός ακόμη λάθους. Το γεγονός ωστόσο πως ένα 58,1% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ του 2019 έχει θετική άποψη για τον κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει πως ο γόρδιος δεσμός δεν έχει κοπεί με τους κεντρώους ψηφοφόρους.

• Δεύτερον, η ικανοποίηση για αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα και δεν έχει μεταβληθεί: μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ δεν έχει καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να εισπηδήσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς μόνο 1 στους 5 από αυτούς αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα.

• Τρίτον, ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, σε τομείς όπως είναι η διαχείριση κρίσεων, το όραμα για τη χώρα, η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια. Η αξιολόγηση σε αυτά τα χαρακτηριστικά υπερβαίνει την πρόθεση ψήφου έως και 15 μονάδες, φτάνοντας σε ποσοστά πέριξ του 45%.

 

Προβάδισμα του πρωθυπουργού σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών – Σε χαμηλά επίπεδα η ικανοποίηση για την αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ.


Τέταρτον, σχεδόν κάθε ερωτώμενος αναγνωρίζει την ακρίβεια ως ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του επόμενου διαστήματος. Αυτό καταγράφεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα εκλογικά κοινά οριζοντίως. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα ελληνοτουρκικά, η ασφάλεια των πολιτών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάτι που δείχνει πως οι παρακολουθήσεις, ναι μεν δημιουργούν «κλίμα», αλλά δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ως θέμα.

• Πέμπτον, η Ν.Δ. στην παράσταση νίκης διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα, 68% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν στους τρεις ερωτώμενους να εκτιμά ότι η διαφορά στην κάλπη θα είναι πάνω από 6 μονάδες. Ακόμη και στους νυν ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ μόλις λίγο πάνω από το 50% εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα κερδίσει.

• Εκτον, στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., ενώ άλλο ένα 17% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ. Συνεπώς ένα ποσοστό 50% επιθυμεί είτε άμεσα είτε έμμεσα να είναι η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα βασικό συμπέρασμα, όπως εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος: «ο… μποξέρ έφαγε πολλές μπουνιές, αλλά δεν έπεσε κάτω και είναι ακόμη στο ρινγκ». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο πολιτικός έλεγχος δεν έχει ξεφύγει, αλλά από τις μετρήσεις προκύπτουν δύο βασικά «καμπανάκια»: πρώτον, τα περιθώρια λάθους έχουν πλέον περιοριστεί σχεδόν στο 100% και δεύτερον, η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα χαρτιά της στο θέμα της ακρίβειας, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί υπάρχει ο κίνδυνος η υποχώρηση να είναι άτακτη και μη αναστρέψιμη.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αποστολάκης για Τουρκία | Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πιθανή σύρραξη μέχρι πού θα φτάσει

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους γείτονές μας.

Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας «έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε σχετικά και με την έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Αποστολάκης περιγράφοντας σημεία της κατάστασης.

Τι είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

Σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική γιατί υπάρχουν θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Οι ισχύες των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Όσο για τις φρεγάτες Belharra, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πλοία, πως θα είναι στην τεχνολογία και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας πάντως πως «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

Αν γίνει πόλεμος…

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες, καθώς υποστήριξε ότι εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς είναι πολεμική ενέργεια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κ. Καραμανλής | Η επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων θα αναδείξει το ρόλο των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας

Τη συμβολή του συζητούμενου νομοσχεδίου στην επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων και στην ανάδειξη των λιμένων της βόρειας Ελλάδας σε κόμβους μεταφορών και υποδομών στη βαλκανική χερσόνησο, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές, και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν στον διαχωρισμό της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ.

«Με την παρούσα κατάσταση, χρειαζόμασταν σχεδόν 16 χρόνια για ένα σιδηροδρομικό έργο, και μετά λέγαμε, γιατί η χώρα δεν έπαιξε το ρόλο της στη βιομηχανία των συνδυασμένων μεταφορών…» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίσαμε εξ αρχής ότι η κατάσταση δεν προχωρά άλλο: εάν θέλουμε να δούμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συνδέεται σιδηροδρομικά, ώστε να γίνει λιμάνι εξόδου όλων των προϊόντων από την βαλκανική, δηλαδή να γίνει ένα getaway port, πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο. Τη σιδηροδρομική σύνδεση του. Αλλά όχι σε 15 χρόνια» τόνισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημοπρατήσει το έργο, και έως το τέλος του 2028 θα είναι έτοιμο, επειδή ερχόμαστε με τη διαδικασία τη μελετοκατασκευής. «Με το κλειδί στο χέρι» δηλαδή, ώστε το έργο να τελειώσει με ένα κοινοπρακτικό σχήμα, και όχι με κατακερματισμό των εργολαβιών, για να γίνονται τα έργα στην ώρα τους, με βάση τους προϋπολογισμούς και με βάση τους διαγωνισμούς, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Επισήμανε μάλιστα ότι η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας». Εάν αυτά τα έργα δεν γίνουν στα επόμενα 6 χρόνια, η χώρα θα χάσει το πολύ σημαντικό «τρένο», να παίξει ρόλο σοβαρού κέντρου υποδομών και μεταφορών της περιοχής, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πώς θα συνδέσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, έργα που έχουν δημοπρατηθεί -την πεδινή σιδηροδρομική Εγνατία- και μετά με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας; Πώς θα γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι κόμβος μεταφορών και υποδομών, και άρα κόμβος ενεργειακός για τη ευρύτερη περιοχή; Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καταφέρνουμε να «μπαϊπασάρουμε» (παρακάμψουμε) τα στενά. Επομένως δίνουμε εναλλακτική δίοδο για πολλά προϊόντα, να βρουν είσοδο και έξοδο από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Καραμανλής.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχίζεται το παραλήρημα της Άγκυρας με ύβρεις και απειλές – Στην Πράγα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Συνεχίζει την ακραία επιθετική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας η Άγκυρα, και με νέα χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζει μυθομανείς και άρρωστους τους Έλληνες πολιτικούς και επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Την ίδια ώρα, το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνει στη Λιβύη για να υπογράψει συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: