Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τι “δένει” τα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας;

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, μήπως έχει σειρά αυτό της Καβάλας; Το ερώτημα μοιάζει αστήρικτο, καθώς φαινομενικά οι περιπτώσεις των δύο περιφερειακών λιμένων δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη έχει εκδηλωθεί εδώ και χρόνια, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης, που προσφέρει μια εναλλακτική μεταφοράς έναντι των στενών και μια γρήγορη πρόσβαση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η λειτουργία της πλωτής αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) συμβάλλει στην προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από το ρώσικο αέριο, κάτι που ενδιέφερε τόσο την αμερικανική πλευρά όσο και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, το 2019, και φυσικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η σημασία της Αλεξανδρούπολης ανέβηκε κατακόρυφα. Τόσο που ίσως θεωρήθηκε ότι η εμπλοκή ιδιωτών μπορεί να ήταν περιττή, αν όχι προβληματική.

Στην Καβάλα το στοιχείο της γεωστρατηγικής δεν είναι τόσο έντονο. Ούτε FSRU , ούτε «μικρή Σούδα» λειτουργεί εκεί, ούτε το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, που σχεδιαζόταν η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος, στην περίπτωση της Καβάλας ακολουθήθηκε το μοντέλο της υποπαραχώρησης.Η πόλη διαθέτει δύο λιμενικές υποδομές. Ο λιμένας Απόστολος Παύλος βρίσκεται εντός της πόλης και εξυπηρετεί την ακτοπλοΐα. Ο λιμενοβραχίονας Φίλιππος Β΄ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 χλμ, και περιλαμβάνει τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117στρ., καθώς και έναν κυματοθραύστη. Από εκεί εξυπηρετούνται τα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εμπορευματοκιβώτια.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ομοιότητες. Οι ίδιες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για τα δύο λιμάνια. Συγκεκριμένα στη Β’ Φάση και των δύο διαγωνισμών πέρασαν οι QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, η GOLDAIR CARGO AE συμμετείχε μέσω διαφορετικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Τέλος, για τα δύο λιμάνια δημιουργήθηκαν δύο κοινοπραξίες με παρόμοια σύνθεση. Στην INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, συμμετείχαν οι εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σχεδόν το ίδιο σχήμα χωρίς την EUROPORTS συγκρότησε την INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA.

Διαφορετικά σενάρια συζητήθηκαν σχετικά με αυτή τη «σύμπτωση» στις προσφορές. Είτε κάποιοι ήθελαν τα δύο λιμάνια «πακέτο», είτε ήλπιζαν ότι θα μπουν «σφήνα». Πάντως, ενώ η ανακοίνωση των εταιρειών που πέρασαν στη Β’ φάση έγινε ταυτόχρονα, οι διαγωνισμοί προχώρησαν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης δόθηκαν τρεις παρατάσεις, στοιχείο ενδεικτικό των ζυμώσεων και της σύγκρουσης συμφερόντων και έτσι προηγήθηκε ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Καβάλας. Σε αυτή την περίπτωση το μοναδικό σχήμα που εκδήλωσε ενδιαφέρον ήταν η INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA και τον περασμένο Μάιο αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με προσφορά 1,8 εκατ. ευρώ εφάπαξ αμοιβή υπο-παραχώρησης και απόδοση ετήσιας αμοιβής στο ελληνικό δημόσιο μίγμα σταθερής και μεταβλητής αμοιβής και την υποχρέωση να κάνει επενδύσεις 36 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, οι προσφορές κατατέθηκαν τελικά τον Σεπτέμβριο και η ΙNTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS ήταν μία από τις δυο εταιρείες που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, αλλά «έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό» καθώς ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Με δεδομένο ότι το σχήμα που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στην Καβάλα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που επεδίωκε να αποκτήσει τον έλεγχο και του λιμένα Αλεξανδρούπολης, το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκαν διάφορες εικασίες σχετικά με το αν ήθελε τα δύο λιμάνια «πακέτο». Τώρα μένει να αποδειχθεί το βάσιμο ή όχι αυτών των εικασιών. Αν δηλαδή θα επικρατήσει η λογική «όλα ή τίποτα» και θα υπάρξει υπαναχώρηση από πλευράς επενδυτών (ή και του ελληνικού δημοσίου…) ή αν θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της υποπαραχώρησης.

Επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν τοποθετείται. Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, δεν βλέπουν επί του παρόντος κανένα “σύννεφο” στη διαδικασία, που έχει ήδη δρομολογηθεί. Βεβαίως ακόμα δεν έχουν “πέσει υπογραφές”, καθώς εκκρεμεί η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 για την υπο-παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β» για 40 έτη. Όσο για το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει το επόμενο διάστημα να εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξής του, όπως ακριβώς και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κομοτηνή | Η Σοφία Ζαχαράκη σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η εκδήλωση με θέμα “Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” διοργανώθηκε τη (Δ.Ε.Ε.Π.) Ροδόπης, στη Λέσχη Κομοτηναίων, στις 1 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη. Επίσης, παρευρέθηκαν οι κυρίες Μαρία Δημάση, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δημοκρίτειου της Θράκης, και Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, συμμετείχε η κα. Μαρία Καζάκου, δικηγόρος και υπεύθυνη του Τομέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Δ.Ε.Ε.Π Ροδόπης. Η συζήτηση συντονίστηκε από την κα. Λένα Χατζή, εκπαιδευτικό και πολιτεύτρια του κόμματος Νέα Δημοκρατία.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην οδό Κουντουριώτου στην Καβάλα

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024 από τα συνεργεία της εταιρίας “ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε.”, οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στη συμβολή των οδών Ομονοίας – Κουντουριώτου και Κουντουριώτου – Ερυθρού Σταυρού.

Συνοπτική περιγραφή

Η λειτουργία της οδού Κουντουριώτου, που αποτελεί κύρια οδική αρτηρία, η οποία συνδέει το κέντρο της πόλης της Καβάλας με την ανατολική επέκτασή της, έχει γίνει αρκετά προβληματική και απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις.

️Η λύση που επιλέχθηκε περιλαμβάνει:

 • Εγκατάσταση κυκλικού κόμβου στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου, Ομονοίας, Πιπίνου και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού
 • Διαμόρφωση της οδού Κουντουριώτου με μια λωρίδα πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση, που θα διαχωρίζονται μεταξύ τους από νησίδα πλάτους 1,50 μέτρου
 • Κατάλληλη διαμόρφωση των πεζοδρομίων, ώστε, αφενός να εξυπηρετηθεί η ανεμπόδιστη κίνηση πεζών και ΑμεΑ, και αφετέρου να φιλοξενηθεί εκατέρωθεν παρόδια στάθμευση πλάτους 2,00 μέτρων
 • Αναδιαμόρφωση του οδικού δικτύου στη συμβολή της οδού Κουντουριώτου με την παραλιακή οδό Ερυθρού Σταυρού, με τη δημιουργία τριγωνικής νησίδας

Με την προτεινόμενη διαμόρφωση επιτυγχάνονται τα εξής:

 • Αποτροπή της παράνομης στάθμευσης
 • Αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού, λόγω της αποτροπής της παράνομης στάθμευσης
 • Αύξηση της οδικής ασφάλειας τόσο για την μηχανοκίνητη κυκλοφορία όσο και για τους πεζούς. Η εγκατάσταση της νησίδας δίνει την δυνατότητα στους πεζούς να διασχίσουν την οδό σε δύο φάσεις, καθιστώντας ευκολότερη την διάβαση ακόμη και για τις περισσότερο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
 • Βελτίωση της αισθητικής της οδού.

Στόχος της παρέμβασης είναι, αφενός να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση και αφετέρου να διευκολύνονται οι κινήσεις των οχημάτων και, έτσι, να μεγιστοποιείται η κυκλοφοριακή ικανότητα και η οδική ασφάλεια.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης τις παρακάτω παρεμβάσεις:

 1. Κατασκευή κόμβου επί της επαρχιακής οδούς Αμυγδαλεώνα – Σταυρούπολης στο ύψος του οικισμού του Νέου Ζυγού
 2. Βελτίωση της οδικής ασφάλειας εντός του οικισμού του Ζυγού

Στοιχεία έργου

 • Προϋπολογισμός: 3.070.000€
 • Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
 • Χρόνος περαίωσης: 18 μήνες

πηγή: Δήμος Καβάλας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Την Κυριακή 3 Μαρτίου η “Αλφαβητοπαρέλαση” στο κέντρο της πόλης

Η Αλφαβητοπαρέλαση στην Καβάλα φέτος, θα είναι μια εκδήλωση γεμάτη χρώματα και διασκέδαση, με τη συμμετοχή τόσο μικρών όσο και μεγάλων καρναβαλιστών.

Η παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:00 από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και να ολοκληρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι. Φέτος, μια ενδιαφερουσα προσθήκη είναι η συμμετοχή μαθητών από τα Γυμνάσια της περιοχής, καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν θέματα που σχετίζονται με παροιμίες. Αυτό υπόσχεται μια πολύχρωμη και πολυποίκιλη εκδήλωση, που θα προσφέρει διασκέδαση και εκπαιδευτική αξία για όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en