Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Νέες αλλαγές στο καθεστώς υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης του φόρου σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, λόγω της πλήρους αποσύνδεσης των δηλώσεων από την καταβολή του φόρου, προωθείται διάταξη, η οποία προβλέπει ότι η δήλωση ΦΠΑ θα παραλαμβάνεται χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί το ποσό των 10 ευρώ, ενώ μελετάται και να επανέλθει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στις 26 κάθε μήνα αντί της 20ής.

Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση του οφειλόμενου φόρου θα μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις, ενώ με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα εάν το ποσό αυτό δεν καταβληθεί στις 20 του μήνα ή το μέρος αυτού που δεν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο (8,76%) από την 21η του μήνα. Όσον αφορά δε τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, θα πρέπει να αναφερθεί ότι:

* Ο οφειλόμενος φόρος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ στην προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης.

* Η δήλωση παραλαμβάνεται ακόμη και αν δεν καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος.

* Επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος, ενώ για το ποσό που ενδεχομένως δεν καταβληθεί με την υποβολή της δήλωσης επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος από την ημερομηνία υποβολής μέχρι την καταβολή.

* Επιβάλλεται τόκος με βάση τους μήνες καθυστέρησης από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Ο τόκος δεν υπολογίζεται κατά την υποβολή της δήλωσης, αλλά κατά το χρόνο καταβολής του φόρου στο Δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου, επιβάλλεται το πρόστιμο ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης το οποίο ανέρχεται σε 10% εάν το χρονικό διάστημα ξεπερνά τους 2 μήνες, 20% εάν είναι πάνω από 1 έτος και 30% εάν υπερβαίνει τα 2 έτη.

Εμπρόθεσμες τροποποιητικές

Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί αρχική περιοδική δήλωση ΦΠΑ με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης θα περιλαμβάνεται στον κωδικό 403 της περιοδικής δήλωσης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εάν με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού, καθώς η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.

Αυτά γνωστοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων κατανόησης που έχουν προκύψει κατά την υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (Δεκέμβριος 2013 και 4ο τρίμηνο 2013).

Θα πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι για την αποφυγή κυρώσεων μη εμπρόθεσμης καταβολής και δεδομένου ότι η επιχείρηση μπορεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό και σε οποιονδήποτε χρόνο επιλέξει, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία (20.1.14) μόνο το πραγματικά οφειλόμενο ποσό.

Για οποιοδήποτε οφειλόμενο τελικά ποσό δεν καταβληθεί μέχρι την προθεσμία αυτή, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον ΚΦΔ κυρώσεις.

Οι υπόχρεοι βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, όταν αυτή υποβληθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την υποβολή της αρχικής, καθώς απαιτείται η εκ των προτέρων ένταξή της στο σύστημα TAXIS. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει ξανά προσπάθεια υποβολής της τροποποιητικής αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από την 1η Ιανουαρίου 2014 κάθε δήλωση που υποβάλλεται οριστικοποιείται άμεσα κατά το χρόνο υποβολής της και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η ακύρωσή της από το σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι 31.12.13.

Οι δηλώσεις γίνονται αποδεκτές και χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, το οποίο βεβαιώνεται και εκδίδεται ταυτότητα οφειλής για την εξόφλησή του.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Ανοικτά προγράμματα επιδότησης εργασίας με επιχορήγηση έως και 100%

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση της ΔΥΠΑ

Τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».

Στόχος της δράσης, διάρκειας 7 μηνών, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΔΥΠΑ των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διαδικασία είναι απλή:

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία προσδιορίζει τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει, καθώς και τις ειδικότητες και το εκπαιδευτικό επίπεδό τους

Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης

Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες στο https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta .

newsit.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του χρόνου από την κυβέρνηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Μία ακόμα «ανάσα» για όσους δεν καλύπτονται επαρκώς από τα τελευταία έκτακτα μέτρα στήριξης και τις μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις του 2024 φαίνεται ότι αναζητεί η κυβέρνηση

Με τον πληθωρισμό ειδικά στα τρόφιμα να επιμένει παρά την επιβράδυνση των ανατιμήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των υγρών καυσίμων να απειλούν με νέο κύμα αυξήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ενίσχυσης των πιο αδύναμων πριν «κλείσει» το 2023, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να ενισχυθούν οι πολίτες

«Οι πολιτικές μείωσης των φόρων τις οποίες δρομολογήσαμε όλη την προηγούμενη τετραετία δημιούργησαν ένα απόθεμα διαθέσιμου εισοδήματος, το οποίο φαίνεται και στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, το οποίο είναι ένα μαξιλάρι ασφάλειας. Προσέξτε, δεν αφορά όλους. Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω ώστε να τους βοηθήσουμε», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha, ανοίγοντας έτσι με προσοχή ένα «παράθυρο» για μια extra ενίσχυση, εφόσον δεν απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Υπάρχουν άραγε τέτοια περιθώρια;

Τα τρία δεδομένα

Δεδομένο πρώτο: Τα κρατικά ταμεία άντεξαν, παρά τις έκτακτες ανάγκες δαπανών λόγω πυρκαγιών-πλημμυρών, όχι μόνο επειδή οι Βρυξέλλες παρέχουν ευελιξία στη διαχείριση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και επειδή η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς πολλαπλάσιους από αυτό που περίμεναν πολλοί εντός και εκτός συνόρων.

Δεδομένο δεύτερο: Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, έναντι αρχικού στόχου 0,7%, δηλαδή επιμένει στις παραδοχές του Προγράμματος Σταθερότητας, παρά το σοκ των έκτακτων δαπανών. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα -άλλωστε, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης έγιναν πολύ πριν ανοίξει τα χαρτιά του το ΥΠΕΘΟ- αν οι φετινές δημοσιονομικές επιδόσεις κάλυπταν τον αρχικό στόχο λόγω των έκτακτων συνθηκών, αλλά, από τη στιγμή που η χώρα δεσμεύεται για 1,1%, αυτή η διαφορά, αυτό το «υπερπλεόνασμα» των περίπου 890 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να πειραχτεί.

Όπως, άλλωστε, υπενθυμίζουν αρμοδίως από το οικονομικό επιτελείο, μπροστά μας έχουμε δύο ακόμα αξιολογήσεις, από S&P – Fitch, και είναι σημαντικό για τη χώρα να πάρει τουλάχιστον μία ακόμα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, όπου οι αγορές ψάχνουν τον πιο αδύναμο κρίκο. Επί του παρόντος, αυτόν τον ρόλο παίζει η Ιταλία, το 10ετές της οποίας έχει πιάσει το 4,85%.

Δεδομένο τρίτο: Ο Προϋπολογισμός έχει μπροστά του ένα «γεμάτο» τρίμηνο. Σαφώς και μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτα -όπως συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες-, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη δυναμική της οικονομίας, πόσω μάλλον όταν ακόμα και η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει αξιοσημείωτες αντοχές παρά την πίεση των ανατιμήσεων.

Στην πραγματικότητα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να «μετρήσουν» τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, τις τουριστικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, αλλά και τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: μπορεί να “κλείσει” το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ;

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, πολλοί θα έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι το πρωτογενές θα “έπιανε” φέτος τουλάχιστον το 1,5%. Προφανώς τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ, πέρα από τις έκτακτες πληρωμές στους πληγέντες, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το ότι ο Προϋπολογισμός θα σηκώσει το τελευταίο τρίμηνο και το κόστος του Market Pass αλλά και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε περίπου 750.000 συνταξιούχους. Από την απάντηση του πρωθυπουργού αντιλαμβάνεται, πάντως, κανείς ότι θα αξιοποιηθεί έστω και 0,1% πάνω από τον δημοσιονομικό στόχο, για να ενισχυθούν κάποια ευάλωτα νοικοκυριά.

Και για να το κάνουμε λιανά, κάθε 0,1% του ΑΕΠ πάνω από την «κόκκινη γραμμή» του 1,1%, ισοδυναμεί με δημοσιονομικό χώρο 224 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι» διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ωστόσο η αναφορά του πρωθυπουργού μοιάζει με οδηγία για εξάντληση και του παραμικρού δημοσιονομικού χώρου, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο Προϋπολογισμός.

iefimerida.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παράταση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για παρεμβάσεις

Παράταση έως και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου του 2023 παίρνει η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη,

Η προηγούμενη παράταση ήταν η τελευταία που θα δινόταν (έως 15/9, με δυνατότητα επέκτασης έως 30/9 λόγω ανωτέρας βίας), βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της προθεσμίας έως τις 10.10.2023.

newsit.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: