Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη | Προοπτικές και πραγματικότητα, πως μπορεί η επιχείρησή σας πραγματικά να επωφεληθεί;

Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) δεν αποτελεί πλέον προνόμιο μόνο των μεγάλων παγκόσμιων τεχνολογικών παικτών. Πρόσφατη έκθεση του MIT καταλήγει  πώς εταιρείες διαφορετικών μεγεθών από διάφορους τομείς δραστηριότητας, όπως τα καταναλωτικά αγαθά, η λιανική, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και οι τηλεπικοινωνίες και η μεταποίηση, έχουν επωφεληθεί από την ΑΙ.

Αν η επιχείρησή σας εξετάζει τη χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, αυτή η μοναδική έκθεση θα σας δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήματα  όπως: Πώς μπορώ να αντλήσω δεδομένα, ανθρώπινο δυναμικό και άλλους πόρους προκειμένου να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέγιστο βαθμό; Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ηθικά και εντός των ορίων της νομοθεσίας; Τί απόδοση της επένδυσης να αναμένω;

Σύμφωνα με την έκθεση του MIT, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ασχολήθηκαν εντατικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την ανάπτυξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης: Έως το 2017, το 58% των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν εντάξει τεχνολογίες ΑΙ στη λειτουργία τους, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό «άγγιξε» το 90%. Η πειραματική λειτουργία είναι επιτυχημένη ως τώρα, με το 92% αυτών των εταιρειών να βλέπουν την απόδοση της επένδυσης τους όπως αναμενόταν, ή παραπάνω από ό,τι αναμενόταν! Μεταξύ των κορυφαίων πλεονεκτημάτων των τεχνολογιών ΑΙ αναφέρθηκαν οι βελτιώσεις στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα και στην εξυπηρέτηση πελατών, όπως επισημάνθηκε από το 51% των ερωτηθέντων.

Διαβάζοντας την έκθεση, θα ενημερωθείτε για τους καρπούς που απέδωσαν οι πρώτες περιπτώσεις τεχνολογιών ΑΙ και κατά πόσο έχουν εκπληρωθεί οι προσδοκίες των στελεχών. Είναι ικανοποιημένοι με την απόδοση της επένδυσης; Οι managers που συμμετείχαν στην έκθεση, μοιράζονται την εμπειρία τους και μιλούν αναλυτικά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάσταση των εφαρμογών ΑΙ.

Η εξυπηρέτηση πελατών θεωρείται ένας τομέας που επωφελείται στο μέγιστο βαθμό από τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη. «Η εξυπηρέτηση πελατών έχει πολύ υψηλό κόστος», επεσήμανε ο Adi Chhabra, επικεφαλής του τμήματος καινοτόμων προϊόντων της Vodafone UK. «Η ενσωμάτωση τεχνολογίας ΑΙ με διαδραστική φωνητική εξυπηρέτηση, σχεδόν άμεσα μειώνει κόστη από τις λειτουργίες αυτές και οδηγεί σε ταχύτερες ενέργειες για την επίλυση θεμάτων των πελατών». Ο Chhabra πιστεύει ότι η τεχνολογία ΑΙ μπορεί να βελτιστοποιήσει τα πάντα, από προτάσεις σε μηχανή αναζήτησης μέχρι την πρόβλεψη των επόμενων κινήσεων των πελατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένουν σημαντική αλλά όχι απόλυτη ένταξη τεχνολογίας ΑΙ στα επόμενα έτη – ένα σημαντικό ποσοστό (45%) αναμένει μεταξύ 21% και 30% των λειτουργιών τους να χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΑΙ στα επόμενα τρία χρόνια. Αν και η εξυπηρέτηση πελατών θα παραμείνει ηγετικός τομέας στην αξιοποίηση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, με χρήση τους από τα ¾ των επιχειρήσεων, μεταξύ 2019 και 2020 οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι τομείς για την τεχνολογία ΑΙ θα είναι το ΙΤ, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ, καθώς και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού θα αποτελέσει βασικό τομέα ανάπτυξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για όλη την Ευρώπη. Η εξυπηρέτηση πελατών, το ΙΤ, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ θα είναι οι κυρίαρχοι τομείς αξιοποίησης ΑΙ στα επόμενα τρία χρόνια, βάσει των εκτιμήσεων των ερωτηθέντων στην Ευρώπη. Ως το 2022, περισσότερα από τα ¾ των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιούν τεχνολογία ΑΙ για την υποστήριξη της εξυπηρέτησης πελατών. Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της τεχνολογίας ΑΙ θα είναι η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού. Ο αριθμός των εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνολογία ΑΙ στη διαχείριση του προσωπικού θα τριπλασιαστεί ως το 2022, καλύπτοντας περίπου το μισό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αυτή η έκθεση εκπονήθηκε από το MIT Technology Review Insights σε συνεργασία με τη Genesys.

Κάντε register για να κατεβάσετε την έκθεση δωρεάν.

Click to comment

Απάντηση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναπηρία: Μικροτσίπ βοηθά παράλυτους να περπατήσουν ξανά ακόμη πιο εύκολα

Αποκαθιστά την κίνηση σε άνω και κάτω άκρα μέσω της  ψηφιακής σύνδεσης εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού

Ένα εμφύτευμα που αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού φαίνεται ότι βοήθησε ασθενή με παράλυση των άνω και κάτω άκρων να σταθεί και να περπατήσει.

Η συσκευή, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature, βρέθηκε επίσης να βελτιώνει τη νευρολογική ανάκαμψή του και ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει με πατερίτσες ακόμα και όταν το εμφύτευμα ήταν απενεργοποιημένο.

Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει το περπάτημα οδηγώντας σε παράλυση. Ορισμένες προηγούμενες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με αυτό τον τύπο παράλυσης περιλάμβαναν ηλεκτρική διέγερση περιοχών του νωτιαίου μυελού, για να καταστεί δυνατό οι ασθενείς να σταθούν και να περπατήσουν. Ωστόσο, αυτό απαιτούσε οι ασθενείς να φορούν αισθητήρες κίνησης και έδειχναν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής των κινήσεων των ποδιών σε μεταβαλλόμενα εδάφη και απαιτήσεις.

Η ψηφιακή σύνδεση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να βελτιώσει τον έλεγχο του συντονισμού και του εύρους της μυικής δραστηριότητας και να αποκαταστήσει πιο φυσικό και προσαρμοστικό έλεγχο της ορθοστασίας και του περπατήματος σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο νευροεπιστήμονας Γκρεγκουάρ Κουρτίν και οι συνεργάτες του δοκίμασαν μια διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης (BSI), η οποία αποτελείται από ένα εμφυτευμένο σύστημα καταγραφής και διέγερσης που δημιουργεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών του νωτιαίου μυελού, οι οποίες εμπλέκονται στο περπάτημα. Το BSI μπόρεσε να βαθμονομηθεί μέσα σε λίγα λεπτά και παρέμεινε αξιόπιστο και σταθερό για πάνω από ένα χρόνο, ακόμη και στο σπίτι χωρίς επίβλεψη.

Ο ασθενής ανέφερε ότι το BSI επιτρέπει ένα φυσικό έλεγχο των κινήσεων των ποδιών του για να στέκεται, να περπατά, να ανεβαίνει σκάλες και να διασχίζει ακόμα και πολύπλοκα εδάφη. Επιπλέον, με τη συσκευή αυτή βελτιώθηκε και η νευρολογική αποκατάστασή του και ο ασθενής ανέκτησε την ικανότητα να περπατά με πατερίτσες ακόμα και όταν το BSI ήταν απενεργοποιημένο.

protothema.gr

 

 

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πράσινο φως στη Neuralink του Ελον Μασκ για εμφύτευση εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

Το αίτημα του Μασκ για κλινικές δοκιμές εγκεφαλικού εμφυτεύματος έγινε τελικά δεκτό

H start-up Neuralink, μια από τις εταιρείες του Ελον Μασκ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ότι έλαβε την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

Πρόκειται για «σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα η τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η καλιφορνέζικη νεοφυής επιχείρηση, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» που θα διεξαγάγει «δεν έχει αρχίσει ακόμη».

Η Neuralink σχεδιάζει διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Αναμένεται πάνω απ’ όλα να βοηθήσει παράλυτους, ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις.

Η start-up θέλει κατόπιν να κάνει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.

«Συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη»

Για τον κ. Μασκ, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», όπως το έθεσε το 2020, σε εκδήλωση της εταιρείας.

Ο δισεκατομμυριούχος φοβάται πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο μια μέρα.

Τον Μάρτιο, ο κ. Μασκ ίδρυσε την X.AI, άλλη νέα επιχείρηση ειδικευμένη στην ΤΝ, πιθανόν για να ανταγωνιστεί με την OpenAI, εταιρεία δημιούργημα της οποίας είναι το ChatGPT, λογισμικό ικανό να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και να παράγει κείμενα κάθε λογής όταν του το ζητούν.

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η συσκευή της Neuralink είναι έτοιμη για τους ανθρώπους, άρα το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη διαδικασία έγκρισης του FDA», του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων, τόνιζε μέσω Twitter στα τέλη Νοεμβρίου, έναν μήνα αφού αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο FDA δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της Tesla (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και SpaceX (διάστημα) συνηθίζει να κάνει φιλόδοξες ως παρακινδυνευμένες προβλέψεις, π.χ. για την αυτονομία των αυτοκινήτων της Tesla.

Τον Ιούλιο του 2019, διαβεβαίωνε πως η Neuralink θα ξεκινούσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2020.

Κατά καιρούς, ο κ. Μασκ έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα με δηλώσεις του για την τεχνολογία της φύσης αυτής, για παράδειγμα πως θα μπορούσε να θεραπεύσει από την παχυσαρκία ως τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια, ή το θα επέτρεπε να πλοηγείται κανείς στο διαδίκτυο τηλεπαθητικά. Πέρυσι διαβεβαίωνε πως είναι τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής της εταιρείας του, που θα την εμφύτευε στα παιδιά του.

Οι δοκιμές σε ζώα

Μέχρι σήμερα, πρωτότυπα των εμφυτευμάτων, που έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα, έχουν εγκατασταθεί σε κρανία ζώων. Πίθηκοι μπόρεσαν έτσι να «παίξουν» βιντεοπαιγνίδια, ή να «πληκτρολογήσουν» λέξεις σε οθόνες, απλώς μετακινώντας με τα μάτια τον κέρσορα στην οθόνη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η start-up έκανε λόγο για προόδους στον σχεδιασμό ρομποτικού χειρουργού και στην ανάπτυξη άλλων εμφυτευμάτων, που θα τοποθετούνται στον νωτιαίο μυελό ή στα μάτια, για να αποκαθίσταται η δυνατότητα κίνησης ή η όραση.

Το 2022, ο κ. Μασκ εξόρκισε τους εργαζόμενους της Neuralink να προχωρήσουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. «Θα είμαστε όλοι νεκροί προτού να παραχθεί κάτι που θα είναι χρήσιμο», τους είχε πει σε σύσκεψη την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Στο παρελθόν, ο FDA είχε επισημάνει αρκετά πεδία για τα οποία θα χρειαστεί να λάβει πειστικές απαντήσεις προτού εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους — για τη μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, για το ενδεχόμενο καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο, για τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να υποστούν ζημιά εγκεφαλικοί ιστοί κ.λπ..

Και άλλες εταιρείες εργάζονται στον έλεγχο υπολογιστών με τη σκέψη, όπως η Synchron, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 πως εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής στις ΗΠΑ.

tanea.gr

 

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Microsoft ανακοίνωσε σημάδια ανθρώπινης σκέψης σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης – Το επίμαχο πείραμα

Επιστήμονες της Microsoft υποστήριξε πως σε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε καταγράφεται πιο κοντά στη τεχνητή γενική νοημοσύνη, γνωστή με τη συντομογραφία A.G.I.

Πρόκειται για τη δυνατότητα μιας μηχανής να λειτουργεί και πράττει όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Στα πειράματά τους με μια νέα έκδοση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης GPT-4, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο ChatGPTοι ειδικοί του τεχνολογικού κολοσσού έθεσαν έναν γρίφο, που όπως αναφέρουν απαιτεί μια διαισθητική κατανόηση του φυσικού κόσμου.

«Έχουμε ένα βιβλίο, εννέα αυγά, έναν φορητό υπολογιστή, ένα μπουκάλι και ένα καρφί. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις πως να στοιβάξω το ένα πάνω από το άλλο σταθερά», ήταν το ερώτημα που του έθεσαν.

Όπως αναφέρει η New York Times, η απάντηση του συστήματος προκάλεσε τεράστια εντύπωση στους επιστήμονες της Microsoft, η οποία έχει επενδύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του ChatGPT από την OpenAI:

«Βάζουμε πρώτα το βιβλίο, στη συνέχεια τοποθετούμε τα αυγά σε τρεις σειρές με απόσταση μεταξύ τους. Φροντίστε να μη τα σπάσετε. Τοποθετήστε ακολούθως πάνω στα αυγά τον φορητό υπολογιστή με την οθόνη στραμμένη προς τα κάτω και το πληκτρολόγιο προς τα πάνω. Το μέγεθος του φορητού υπολογιστή θα ταιριάζει με αυτό του βιβλίου και η άκαμπτη και επίπεδη επιφάνειά του θα παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα για το επόμενο στρώμα».

Η συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης εμπεριέχει συχνά και πολλά σενάρια φαντασίας, αλλά και μεγάλη αμφισβήτηση από τους ίδιους τους ειδικούς.

Υπάρχει εξάλλου και μεγάλος ανταγωνισμός. Αυτό που ο ένας ερευνητής το παρουσιάζει ως σημάδι ευφυίας, ένας άλλος το αμφισβητεί. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα η Google απέλυσε έναν ερευνητή της που ισχυρίστηκε πως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε συναισθήματα.

Οι κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα για την πρωτοκαθεδρία στη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης προς την οποία βαδίζει η ανθρωπότητα. Και αυτή η πρωτοκαθεδρία μεταφράζεται σε τεράστια κέρδη. Ειδικοί σημειώνουν πως τα επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος – ειδικά με το GPT4 –  είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί:

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με ανθρώπινες απαντήσεις και σκέψεις για τις οποίες δεν είχε προγραμματιστεί. Για αυτό και εκφράζονται εντονότατες ανησυχίες και επιφυλάξεις σχετικά με την ανάπτυξη και διαχείριση της νέας τεχνολογίας.

Όταν ζήτησαν από το σύστημα να σχεδιάσει έναν μονόκερο χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται TiKZ, παρήγαγε αμέσως ένα πρόγραμμα που μπορούσε να σχεδιάσει έναν μονόκερο. Όταν αφαίρεσαν το τμήμα του κώδικα που σχεδίαζε το κέρατο του μονόκερου και ζήτησαν από το σύστημα να τροποποιήσει το πρόγραμμα έτσι ώστε να σχεδιάσει και πάλι έναν μονόκερο, έκανε ακριβώς αυτό.

Του ζήτησαν επίσης να γράψει ένα πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ενός ατόμου και να κρίνει εάν διατρέχει κίνδυνο διαβήτη.

Του ζήτησαν επίσης να γράψει έναν Σωκρατικό διάλογο σχετικά με τις κακές χρήσεις και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Τα έκανε όλα με τρόπο που φαινόταν να δείχνει μια κατανόηση τόσο διαφορετικών τομέων όπως η πολιτική, η φυσική, η ιστορία, η επιστήμη των υπολογιστών, η ιατρική και η φιλοσοφία ενώ ταυτόχρονα συνδύαζε σε εκπληκτικό βαθμό αυτές τις γνώσεις της.

«Ζητήσαμε πράγματα που πίστευα πως δεν θα μπορούσε να κάνει. Όμως αποδείχθηκε πως ήταν σίγουρα σε θέση να κάνει πολλά από αυτά, αν όχι τα περισσότερα», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπούμπεκ.

Η αμφισβήτηση: «Περισσότερο διαφήμιση, παρά έρευνα…»

Στον αντίποδα, οι ισχυρισμοί των ερευνητών της Microsoft αξιολογούνται από άλλους ειδικούς περισσότερο ως υπερβολικοί στο πλαίσιο προβολής του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε η εταιρεία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, οι επικριτές υπογραμμίζουν πως η τεχνητή γενική νοημοσύνη απαιτεί εξοικείωση με τον φυσικό κόσμο, κάτι που το GPT-4 θεωρητικά δεν έχει.

«Η έκθεση “Σπίθες Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης” είναι ένα παράδειγμα του πως οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν μια μορφή ερευνητικών εργασιών για να κάνουν διαφήμιση», σχολίασε ο Μάρτεν Σαπ, ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. «Αναγνωρίζουν στην εισαγωγή της εργασίας τους ότι η προσέγγισή τους είναι υποκειμενική και άτυπη και μπορεί να μην ικανοποιεί τα αυστηρά πρότυπα της επιστημονικής αξιολόγησης».

newsbeast.gr

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: